Home Uncategorized Αφράτα ρολάκια ολικής αλέσεως με μαρμελάδα σύκου, ψημένα στον ατμό!

Αφράτα ρολάκια ολικής αλέσεως με μαρμελάδα σύκου, ψημένα στον ατμό!

by sofia sofeto
6 Σχόλια

 

Συνταγή, κείμενο, φωτογραφία, food styling : Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από ένα θρεπτικό
και νόστιμο κολατσιό για το σχολείο.
Η κόρη μου, 10 ετών πια, μαθήτρια του δημοτικού, αναπτύσσεται ταχύτατα,
μαζί της μεγαλώνουν και οι ανάγκες της για τροφή.
Στην καθημερινή “σπαζοκεφαλιά” για το τι θα δώσω για κολατσιό την επόμενη μέρα,
γεννήθηκε η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα.
Ήθελα να έχει τα χαρακτηριστικά
που θα την κάνουν να είναι αρεστή στο παιδί,
αλλά κι εκείνα που την κάνουν
αποδεχτή σ’ εμένα.
Έτσι λοιπόν, ετοίμασα τα ρολάκια μου,
με μια αφράτη ζύμη,
με πάνω από 50% αλεύρι ολικής αλέσεως.
Με φυσικά σάκχαρα κυρίως από φρούτα
και πετιμέζι ή μέλι.
Η μαρμελάδα που έφτιαξα για να τα γεμίσω, ετοιμάστηκε από ξερά σύκα.
Αλλά το πιο σημαντικό δεν σας το είπα ακόμα…
Ο τρόπος που ψήθηκαν τα ρολάκια αυτά,
είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά!
Γιατί δεν φτάνει να χρησιμοποιούμε
μόνο τα πιο προσεγμένα υλικά,
πρέπει και να βρίσκουμε τρόπους
για να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο.
Για το ψήσιμο στον ατμό σας έχω μιλήσει
και σε άλλες μου συνταγές,
Σήμερα θα δείτε και τα υπέροχα αυτά ρολάκια !!!
Το “υπέροχα” δεν το λέω εγώ,
αλλά όσοι τα δοκίμασαν!!!
Ελάτε να δούμε τις λεπτομέρειες…

Υλικά :

Ρολάκια.
**Προσοχή , όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
•1 φρέσκο αυγό
•50 γρ. πετιμέζι ή μέλι
•80 γρ. φρέσκο γάλα
•25 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•4-5 σταγόνες ξύδι
•1/2 κ.γ σκόνη κανέλας Κεϋλάνης
•1/3 κ.γ σκόνη μαχλέπι
•Μια τσιμπιά Κρόκος – σαφράν
σε σκόνη ( προαιρετικά )
•110 γρ. Αλεύρι για τσουρέκια
•135 γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως
•Μια τσιμπιά αλάτι
•1 κ.γ ξηρή μαγιά.
Μαρμελάδα σύκο.
•70 γρ. Ξερά σύκα
•50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
•20 γρ. νερό
•30 γρ. πετιμέζι ή μέλι.

Διατροφική ανάλυση: 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πόσο αφράτα γίνονται όταν ψηθούν στον ατμό!!!

Διαδικασία : 

Αρχικά μουλιάζουμε τα ξερά σύκα κομμένα σε κομματάκια , μέσα στον χυμό και το νερό. Αφήνουμε τουλάχιστον δύο ώρες.

Ξεκινάμε τώρα την ζύμη για τα ρολάκια.
Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη ,
μέσα σε ένα μπολ , το αυγό μαζί με το πετιμέζι . Προσθέτουμε το γάλα , το ελαιόλαδο , το ξύδι και όλα τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν.
Τώρα έχουμε τρεις επιλογές.
1. Εφόσον έχουμε αρτοπαρασκευαστή , ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του και προσθέτουμε στην συνέχεια τα άλευρα , το αλάτι και την μαγιά. Θέτουμε σε λειτουργία την επιλογή για ζύμη.
2. Αν έχουμε κουζινομηχανή με ειδικό εξάρτημα για ζύμες ( γάντζο ) , ακολουθούμε την προηγούμενη διαδικασία  και δουλεύουμε εκεί την ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στην συνέχεια αφήνουμε σε ζεστό μέρος του σπιτιού να διπλασιάσει τον όγκο της σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη.
Ζυμώνουμε άλλη μια φορά και αφήνουμε να φουσκώσει πάλι , τριπλασιάζοντας τον όγκο της.
3. Αν θέλουμε μπορούμε να ζυμώσουμε στο χέρι , ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με της κουζινομηχανής.
Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη , μπορούμε να ετοιμάσουμε την μαρμελάδα σύκο.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα μουλιασμένα σύκα μαζί με το χυμό που έχει απομείνει , προσθέτουμε και το μέλι.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να έχουν υφή μαρμελάδας. Είναι έτοιμη.
Εφόσον η ζύμη μας έχει τριπλασιαστεί , είναι έτοιμη για να πλάσουμε τα ρολάκια.
Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και ζυμώνουμε λίγο την ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε οκτώ ίσα μέρη.
Με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη , ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι , δίνοντας του μακρόστενο σχήμα. Με ένα κουταλάκι απλώνουμε πάνω του , 2 κ.γ από την μαρμελάδα σύκο. Τυλίγουμε ρόλο το ζυμάρι και με την βοήθεια ενός κόπτη πίτσας , το κόβουμε στη μέση , δημιουργώντας έτσι 2 ρολάκια.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
Συνολικά θα έχουμε 16 ρολάκια.
Τοποθετούμε τα ρολάκια μας μέσα σε μια λαδωμένη με πινέλο , πυρίμαχη φόρμα 22-24 εκατοστών διαμέτρου.
Υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος.
1. Τα ψήνουμε σε φούρνο .
Αφήνουμε τα ρολάκια σε ζεστό μέρος
του σπιτιού για να φουσκώσουν και να τριπλασιαστούν.
 Έπειτα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C , για 25 – 30 λεπτά.
2. Μπορούμε να τα ψήσουμε στον ατμό.
Ο τρόπος αυτός είναι πρωτότυπος , εύκολος , οικονομικός και προ πάντων πιο υγιεινός , καθώς αποφεύγουμε την δημιουργία επιβλαβών ουσιών για την υγεία του οργανισμού μας ,
που δημιουργούνται όταν εκτίθενται
σε υψηλές θερμοκρασίες τρόφιμα
που περιέχουν άμυλο.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι
μια κατσαρόλα διαμέτρου
32 εκατοστών με καπάκι.
Τοποθετούμε μέσα την φόρμα με τα ρολάκια.
Προσθέτουμε στον πάτο της κατσαρόλας 200 ml ζεστό νερό
και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Αφήνουμε τα ρολάκια να φουσκώσουν
με την θερμοκρασία του νερού.
Όταν είναι έτοιμα , ανάβουμε την εστία μας. Μόλις πάρει βράση το νερό , χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοψηθούν με τον ατμό.
Μετά από 30 λεπτά είναι έτοιμα.
Βγάζουμε με προσοχή την φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Τοποθετούμε στην συνέχεια τα έτοιμα ρολάκια πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ!
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 Σχόλια

Δημήτρης Μ 07/03/2019 - 10:26

Θαύμα! Γεια σου Σοφία! Εμένα η μαμά μου δεν στενοχωριόταν καθόλου για το κολατσιό μου στο σχολείο, γιατί τη δεκαετία του 60 δεν υπήρχαν διαφημίσεις για παιδικά snacks σε γυαλιστερά σελοφάν. μόνο κουλούρι και τυρί, και τέλος.

Τώρα, η συνταγή σου φαίνεται πραγματικά προκλητική, όχι μόνο για τα υλικά της, αλλά και για το ψήσιμο ζύμης στον ατμό, (στο μυαλό μου κινδυνεύει να βγει σαν μια αυτοκόλλητη μαστίχα κατάλληλη για να σπατουλάρει κανείς}. Μέθοδος που στην άπω ανατολή τη χρησιμοποιούν παραδοσιακά, χαίρομαι πραγματικά που δείχνεις το πως και το γιατί με κάθε λεπτομέρεια, διαλύεις τους φόβους μου, και υπόσχομαι να τη δοκιμάσω.. Η μαρμελάδα σύκου πολτοποιώντας ξερά σύκα δεν είχε περάσει απ΄το μυαλό μου, επίσης θαυμάσια ιδέα και εφαρμογή.
Ευχαριστώ και πάλι. τις καλύτερες ευχές μου σε όλους σας.

Reply
sofia sofeto 07/03/2019 - 22:24

Αγαπητέ φίλε μου, θα σου πω μόνο ότι αυτή η συνταγή πραγματοποιήθηκε ζωντανά στο σεμινάριο που έκανα το καλοκαίρι στην Καλαμάτα, ενώπιον 100+ ατόμων που παρακολουθούσαν έκπληκτοι και γεμάτοι αμφιβολία για την επιτυχή έκβαση της…
Όταν ολοκληρώθηκε το “ψήσιμο” , κάλεσα όποιον ήθελε να ανέβει στην σκηνή και να δει από κοντά το αποτέλεσμα που ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Ανέβηκαν αρκετοί λοιπόν, άνθρωποι της γαστρονομίας, μάγειρες, αρτοποιοί, αλλά και απλές νοικοκυρές. Με λίγα λόγια… είδα τέτοιο ενθουσιασμό που ειλικρινά δεν το περίμενα. Όταν δοκίμασαν δε, απλά δεν θα το πίστευαν αν δεν το είχα ετοιμάσει απ’την αρχή μπροστά στα μάτια τους…

Reply
Νατασα 17/04/2019 - 08:22

Σοφια καλημερα! Σκεφτομαι να επιχειρησω τον νεο τροπο που μας προτεινεις με την κατσαρολα…αλλα σκεφτομουν να τοποθετησω τα ρολακια σε λαδοχαρτο για να μην μου κολλησουν. Πιστευεις οτι θα υπαρξει προβλημα;

Reply
sofia sofeto 18/04/2019 - 00:23

Νατάσα μου μην βάλεις λαδόκολλα, με την υγρασία θα μουλιασει. Βάλε μόνο λίγο ελαιόλαδο με το πινέλο στα μπολάκια και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Reply
Δάφνη Μ. 29/09/2019 - 19:06

Καλησπέρα σας!! Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο και είναι τέλεια! Πραγματικά πολύ αφράτα! Αυτή η ζύμη είναι ε κ π λ η κ τ ι κ ή!!! Και εύκολη! Γέμισα μισά με ταχίνι με κακάο και μισά με μαρμελάδα βερίκοκο με στέβια που έφτιαξα το καλοκαίρι. Ελπίζω να μείνουν για αύριο για το σχολείο! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω στον ατμό! Και πάλι μπράβο για τη συνταγή!

Reply
sofia sofeto 29/09/2019 - 20:32

Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν!!! Στον ατμό θα γίνουν ακόμα πιο αφράτα και η γεύση ακόμα πιο ωραία!!! Καλοφάγωτα!!! Συγχαρητήρια!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More