Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Είναι καιρός τώρα που δουλεύω τις συνταγές μου με έναν τρόπο διαφορετικό…
Δοκιμάζω , πειραματίζομαι , ενθουσιάζομαι , συνεχίζω!!
Ο λόγος ; Μα φυσικά η τεχνική «ψησίματος» στον ατμό!!!
Είμαι ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτή μου την ανακάλυψη .
Μετά τα κέικ στον ατμό , ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω ,
τα τσουρέκια στον ατμό!!!
Όπως σας έχω ήδη περιγράψει στα κέικ ,
σκεφτόμουν τρόπους ώστε να ετοιμάζω με πιο υγιεινό τρόπο
κάποιες συνταγές μου που απαιτούν ψήσιμο στον φούρνο ,
για να αποφύγω την δημιουργία ακρυλαμιδίου , μιας επικίνδυνης ουσίας
ηοποία παράγεται όταν αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται σε ψηλές θερμοκρασίες .
Έτσι ήρθε η ιδέα του ατμού και … πέτυχε!!!!
Έχω ψήσει άπειρες φορές τσουρέκια με την τεχνική αυτή ,
μέχρι να τα φέρω στα δικά μου μέτρα και σταθμά.
Σήμερα ήρθε η στιγμή να τα δοκιμάσετε κι εσείς
και είμαι σίγουρη πως θα συμμεριστείτε τον ενθουσιασμό μου.
Τα τσουρέκια μου αυτά φυσικά και δεν έχουν ζάχαρη
και περιέχουν πάνω από 50% αλεύρι ολικής αλέσεως.
Θέλησα να τα κάνω ακόμα πιο νόστιμα κι ελκυστικά .
Τα γέμισα με την σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη Wish spread
της γνωστής εταιρείας προϊόντων υγιεινής διατροφής Wish !!!
Το αποτέλεσμα;
Όταν ξεκινήσεις δύσκολα σταματάς να τρως…
Τα τσουρεκάκια μου τα έψησα μέσα σε πυρίμαχα φορμάκια .
Ετοιμάστηκαν πανεύκολα και γρήγορα !!!
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε όλη την διαδικασία
μαζί με πλήρη διατροφική ανάλυση της συνταγής ,
για να γνωρίζετε ακριβώς τι και πόσο θα φάτε.
Υλικά για 16 τσουρεκάκια :
2 φρέσκα αυγά
50 γρ. κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη ( Αναλογία με την ζάχαρη 1:2 )
100 γρ. φρέσκο γάλα
50 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο ( αγελαδινό ή αιγοπρόβιο )
60 γρ. Φυσικός φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1,5 κ.γ ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
1/5 κ.γ μαστίχα Χίου σε σκόνη
1,5 κ.γ μαχλέπι σε σκόνη
190 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κ.γ μαγιά ξηρή.
1 συσκευασία Wish spread.
* Προσοχή !!! όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Υδατάνθρακες : 46 γρ./100 γρ.
Λιπαρά : 14 γρ./100 γρ.
Πλήρης διατροφική ανάλυση στο βίντεο που ακολουθεί …
Διαδικασία :
Η προετοιμασία είναι πραγματικά παιχνίδι αν διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή .
Προσωπικά λατρεύω τον αρτοπαρασκευαστή μου ,
γιατί μαζί του φτιάχνω , εκτός από υπέροχο , μυρωδάτο , σπιτικό ψωμί ,
κι όλες μου τις ζύμες.
Εκεί λοιπόν ετοιμάζω και την ζύμη για τα τσουρέκια μου ,
είτε τα ψήσω στον ατμό , είτε τα ψήσω στον φούρνο , δεν έχει σημασία.
Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή , δεν θέλω να μου στεναχωριέστε ,
μπορείτε κάλλιστα να ετοιμάσετε την ζύμη μέσα στον κάδο της κουζινομηχανής σας ,
εφόσον της τοποθετήσετε το ειδικό εξάρτημα για ζύμες ( γάντζο )
για να ζυμώσει άψογα το ζυμαράκι σας.
Τι; Δεν έχετε ούτε κουζινομηχανή;
Κανένα πρόβλημα!!!
« Εμπρός καλά μου χεράκια !!! » που θα έλεγε και ο παιδικός μου ήρωας
κινουμένων σχεδίων , ο αστυνόμος Σαίνης !!!
Ζυμώστε στο χέρι το ζυμάρι σας και δώστε του ένα μέρος
από την πολυτάλαντη και δημιουργική σας προσωπικότητα!!!
Όπως και να έχει λοιπόν η διαδικασία ζυμώματος , ο υπόλοιπος τρόπος είναι ίδιος.
Ρίχνουμε μέσα σ’ ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ,
προσθέτουμε την στέβια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα το βούτυρο και το γάλα ,
τον χυμό πορτοκαλιού και όλα τα μπαχαρικά μας
μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού που θα δώσουν στα τσουρέκια
το ανεπανάληπτα μεθυστικό τους άρωμα.
Ενώνουμε όλα τα υλικά με τον αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή μας .
Τώρα προσθέτουμε τα αλεύρια και τέλος την μαγιά.
Τοποθετούμε τον κάδο στον αρτοπαρασκευαστή
και θέτουμε σε λειτουργία την επιλογή για τις ζύμες ( ζύμωμα και φούσκωμα ).
Αυτό ήταν!
Τώρα έχετε 1,5 – 2 ώρες να χαλαρώσετε , να πάτε μια βόλτα για καφέ ,
να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο
ή στην δική μου περίπτωση να τρέξετε να σιδερώσετε τα ρούχα ,
να βάλετε σκούπα στο σπίτι ,
να ταΐσετε το παιδί σας ή να πάτε στο σούπερ μάρκετ…
Ουφφφ!!! Πως πέρασε η ώρα;;
Το ζυμάρι είναι έτοιμο , έχει τριπλασιάσει τον όγκο του κι έτσι φουσκωμένο
μας προκαλεί να το πιάσουμε με τα χεράκια μας ,
αφού πρώτα τα λαδώσουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει το ζυμάρι ,
και να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
Προσοχή δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι για να ζυμώσουμε ξανά ,
μόνο λίγο ελαιόλαδο στα χέρια είναι αρκετό.
Προσωπικά όταν τα ψήνω στον ατμό ,
χρησιμοποιώ πυρίμαχα μπολάκια που τα έχω λαδώσει λίγο με ένα πινέλο ,
πλάθω την ζύμη σε μπαλάκια που βάζω στα φορμάκια.
Έχω μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι κι εκεί τοποθετώ τα φορμάκια με το ζυμάρι.
Μέσα η κατσαρόλα μου χωράει 8 φορμάκια ,
που σημαίνει πως ψήνω πρώτα τα μισά
και μέχρι να φουσκώσουν τα υπόλοιπα 8 είναι έτοιμα για να τα ψήσω στην συνέχεια.
Εσείς εάν θέλετε , μπορείτε να ετοιμάσετε την μισή δόση από αυτή που σας δίνω
και να φτιάξετε 8 υπέροχα και στρουμπουλά τσουρεκάκια.
Όταν τοποθετήσουμε λοιπόν τα ζυμαράκια μας στα φορμάκια
και μετά μέσα στην κατσαρόλα ,
ζεσταίνουμε 200 ml νερό και με προσοχή το ρίχνουμε στον πάτο της κατσαρόλας .
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να φουσκώσουν
με την θερμοκρασία του ζεστού νερού.
Όταν δούμε πως έχουν τριπλασιαστεί , ανάβουμε την φωτιά
και μόλις πάρει βράση το νερό χαμηλώνουμε .
Η δική μου εστία έχει μέγιστη θερμοκρασία στο 9 και χαμηλώνω στο 4.
Αφήνουμε λοιπόν τα τσουρέκια να σιγοψηθούν για 30 λεπτά .
Μην ανησυχείτε για τους υδρατμούς
που βλέπετε να συγκεντρώνονται στο καπάκι.
Τα τσουρέκια μας θα είναι στεγνά .
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι
και με μια λαβίδα βγάζουμε με προσοχή τα φορμάκια με τα έτοιμα τσουρέκια.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε πανεύκολα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε μια σχάρα.
Στην συνέχεια με την βοήθεια μιας σύριγγας ζαχαροπλαστικής ,
γεμίζουμε εσωτερικά τα τσουρεκάκια μας με την πραλίνα φουντουκιού.
Μμμμμ…. Όταν ανοίγουμε με τα χέρια μας ένα τσουρέκι
και αποκαλύπτεται μέσα η σοκολατένια καρδιά του Wish spread ,
είναι σκέτη απόλαυση τόσο για τα μάτια αλλά πιο πολύ για το στόμα…
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!!!
Δείτε το βίντεο , έτσι θα διαπιστώσετε πόσο αφράτα γίνονται τα τσουρέκια αυτά στον ατμό.
Δεν θα το πιστεύετε αν δεν το δείτε…. Δεν θα το πιστεύετε αν δεν τα γευτείτε!!!
Μαζί σας παντού , στην δουλειά σας , στην εκδρομή , στον περίπατο ,
μετά το γυμναστήριο , στο πρωινό σας …
Όπου και να επιλέξετε να τα γευτείτε , σας εύχομαι να τα απολαύσετε!!!
Σας φιλώ!
Σοφία .
15 σχόλια
Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να μετατρέψω την αναλογία της στέβια απο 1:2 σε 1:3, γιατί σε αυτήν την αναλογία είναι η στέβια που διαθέτω.
Καλησπέρα , θα βάλετε 3,5 κ.σ ή 35 γρ. απ’την στέβια 1:3. Καλή επιτυχία.
[…] τσουρεκάκια αλλά και στα κέικ […]
Μια ερωτηση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ατμομάγειρα?
Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει, φαντάζομαι όμως πως γίνεται.
Σοφία καλημέρα, καλή εβδομάδα:)
Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια!
Απίστευτα τα τσουρεκάκια, πεντανόστιμα, μυρωδάτα, αφράτα!!!
Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο πολύ χάρηκα τη διαδικασία…
Η ζύμη καταπληκτική, δεν με δυσκόλεψε καθόλου ( τα ζύμωσα στο χέρι).
Ξετρελάθηκα που τριπλασίασαν τον όγκο τους μέσα στην κατσαρόλα και μετά τα 30 λεπτά το αποτέλεσμα πραγματικά μοναδικό!!!
Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να είσαι πάντα ευλογημένη, να έχεις πάντα τέτοιες μοναδικές εμπνεύσεις!!!!
Χίλια ευχαριστώ για τη χαρά που μου έδωσες:)
Ντίνα
Ντίνα χαίρομαι πάρα πολύ που το τόλμησες!! Τους περισσότερους πιθανόν να τους ξενίζει η διαδικασία… Το ψήσιμο στον ατμό για μένα είναι λατρεία! Χαίρομαι που το δοκίμασες και σου άρεσε. Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
Μπράβο Σοφία τέλεια τα τσουρέκια θα τα φτιάξω και εγώ !!!
Καλή επιτυχία!!!! Σ ευχαριστώ πολύ!!!
Πολυ πολυ ωραια φαινονται,εχω κανει πολλες φορες τα κεικακια στον ατμο!Αντι για στεβια ποση suga vida μπορω να βαλω?Ευχαριστω.
Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν οι συνταγές μου στον ατμό! Μπορείτε να βάλετε 80-100 γρ ζάχαρη καρύδας! Καλή επιτυχία!!!
Καλημέρα!!! Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα!! Εχω φτιάξει τα τσουεκάκια και ήταν πολύ νόστιμα! Είχα μόνο ένα θεματάκι με το ψήσιμο…. Ξεκινησα τη διαδικασία για να τα ψήσω στον ατμό, όμως μόλις άρχισε να βράζει το νερό άρχισαν να χοροπηδούν και να χτυπιούνται τα φορμάκια μεταξύ τους, οπότε τα εβγαλα απο την κατσαρόλα, για να μη σπάσουν και συνέχισα το ψήσιμο στο φούρνο. Θέλω όμως να τα ξαναφτιάξω, στον ατμό αυτή τη φορά. Τι μπορω να κάνω για να μη συμβεί το ίδιο; Τα φορμάκια που χρησιμοποιησα ήταν πυριμαχα. Μηπως χρειαζεται να παρω μεταλλικά;
Ευχομαι καλές γιορτες, γεμάτες με ομορφες στιγμές.
Καλησπέρα σας, Χαίρομαι που σας αρέσουν τα τσουρέκια. Δεν χρειάζεται να πάρετε μεταλλικά φορμάκια. Την επόμενη φορά δοκιμάστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία και με λιγότερο νερό. Η δική μου εστία έχει ανώτερη θερμοκρασία στο 9 και τα ψήνω στο 4. Δοκιμάστε τα επίσης μέσα σε μεγάλη πυρίμαχη φόρμα βάζοντας τα μέσα σε σχήμα που θέλετε. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα Σοφία μου έκανα την συνταγή για τσουρέκια όχι αυτά στον ατμό αλλά τα αλλά με κανονικό ψήσιμο στον φούρνο το ζυμάρι δεν φούσκωνε με τίποτα σήμερα έκανα την ίδια συνταγή αλλά πρώτα ενεργοποίησα την μαγιά και πάλι δεν φουσκώνουν την έχω βάλει στον φούρνο στην λειτουργία για φούσκωμα και έχουν περάσει 3 ώρες και πάλι φούσκωσε ελάχιστα τι μπορεί να φταίει ο
Καλησπέρα Μαρία μου. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως τα υλικά δεν ήταν σε θερμοκρασία δωματίου. Έβαλες στέβια κρυσταλλική η ζάχαρη καρύδας; Λογικά εφόσον ενεργοποιήθηκε η μαγιά θα έπρεπε να φουσκώσουν. Πως την ενεργοποιησες; Με ζάχαρη;