Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Είναι αρκετός καιρός που σκεφτόμουν
να σας παρουσιάσω την αγαπημένη μου συνταγή για μπάρες.
Τώρα σκέφτηκα πως είναι η κατάλληλη στιγμή
για να σας κεράσω αυτό το μοναδικό γλύκισμα.
Οι μπάρες μου περιέχουν αρκετούς
ξηρούς καρπούς αλλά και φρούτα.
Όλα αυτά για να “κολλήσουν” μεταξύ τους, έπρεπε να προστεθούν κάποια σάκχαρα.
Προτίμησα να δώσω την ευκαιρία
σε φυσικά υλικά που έχουν να δώσουν
κάτι παραπάνω από την γλυκά τους.
Χρησιμοποίησα λοιπόν μπανάνα, μήλο, σταφίδες ξερά σύκα, μέλι και στέβια.
Θα σκεφτείτε, πως πολλά σάκχαρα
μαζεμένα έχει η συνταγή…
Θα σας πω πως, αναλογικά με τα υπόλοιπα υλικά, τα σάκχαρα είναι λιγότερα,
όπως θα δείτε και στον διατροφικό
πίνακα της συνταγής.
Στο τέλος το γλύκισμα αυτό, ήρθε και έδεσε με τον πιο απολαυστικό τρόπο…
Με λιωμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη,
η οποία ήρθε για να δώσει την δική της μοναδική πινελιά!
Υλικά:
• 100 γρ ηλιόσποροι
• 100 γρ κολοκυθόσποροι
• 50 γρ σουσάμι
• 150 γρ αμυγδάλα χοντροκομμένα στο μπλέντερ
• 100 γρ φουντούκια χοντροκομμένα στο μπλέντερ
• 100 γρ μπανάνα ώριμη, καθαρισμένη
• 60 γρ ξερά σύκα
• 100 γρ μήλο
• 20 γρ ελαιόλαδο
• 60 γρ ταχίνι
• 40 γρ μέλι
• 80 γρ στέβια 1:1
κρυσταλλική με εριθρυτόλη
• 100 γρ βρώμη χωρίς γλουτένη
• 2 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
• 1/3 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη
• 1,5 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού ( βιολογικού )
• 50 γρ σταφίδες μαύρες
• 100 γρ σοκολάτα μαύρη χωρίς ζάχαρη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ :
Η διαδικασία για να φτιάξουμε τις μπάρες είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.
Αρχικά πρέπει να μουλιάσουμε
τα ξερά σύκα και τις σταφίδες
μέσα σε νερό για 2 ώρες τουλάχιστον.
Θα χρειαστούμε ένα μπλέντερ τύπου μούλτι.
Θα ρίξουμε μέσα τα σύκα και τις σταφίδες εφόσον τα έχουμε στραγγίσει από το επιπλέον νερό.
*Αν θέλουμε, μπορούμε να κρατήσουμε
λίγες σταφίδες και να τις προσθέσουμε ολόκληρες στο μείγμα.
Θα προσθέσουμε επίσης, την μπανάνα και το μήλο κομμένα σε φέτες.
Τα χτυπάμε στο μπλέντερ.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα
το ελαιόλαδο, το ταχίνι, την στέβια,
το μέλι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε πάλι στο μπλέντερ
μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε
όλους τους ξηρούς καρπούς και την βρώμη.
Προσθέτουμε μέσα το μείγμα από το μπλέντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά
ώστε να ομογενοποιηθούν όλα μαζί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα, ώστε η βρώμη
να απορροφήσει την υγρασία
και να σφίξει το μείγμα.
Έπειτα στρώνουμε λαδόκολλα
σε μια λαμαρίνα και με ένα κουτάλι
της σούπας πιάνουμε
μια ποσότητα από το μείγμα.
Πλάθουμε με τα χέρια μας μικρές μπάρες.
Έδωσα το σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια, νομίζω πως είναι ιδανικό σχήμα
ώστε να ψηθούν καλά και να έχουν
ωραία εμφάνιση.
* Για να διευκολυνθούμε στην αρχή,
μπορούμε να ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο
στα χέρια μας ώστε να μην κολλήσει
το μείγμα και να πλάσουμε με άνεση.
Όταν τελειώσουμε, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130° C
στον αέρα για μιάμιση ώρα.
Έπειτα σβήνουμε την θερμοκρασία
του φούρνου και αφήνουμε μέσα
τις μπάρες με μισάνοιχτη την πόρτα
του φούρνου μέχρι να κρυώσουν.
Όταν βγάλουμε τις μπάρες απ’τον φούρνο
και τις αφήσουμε να κρυώσουν τελείως, μπορούμε να τους ρίξουμε την σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
Όπως το βλέπετε στο βίντεο παραπάνω.
Αφήνουμε να κρυώσει η σοκολάτα,
μπορούμε να τις βάλουμε γι’ αυτό τον λόγο, για λίγο στο ψυγείο.
*Τις διατηρούμε σε μπολ
με κλειστό καπάκι,
ιδανικά μέσα στο ψυγείο,
ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
για να μην λιώσει η σοκολάτα.
Ιδανικό σνακ για το σχολείο αλλά και για την δουλειά. Δοκιμάστε τες!!! Σας εύχομαι να τις απολαύσετε!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, σας φιλώ.
Σοφία.
Δείτε περισσότερες ιδέες για συνταγές υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου εδώ!
5 σχόλια
Πολυ ωραιες και θρεπτικες!
Σοφία φαίνονται τέλειες! Είναι τραγανές όταν κρυώνουν η μαλακες;
Είναι τραγανές αν κρυώσουν καλά και μετά αποθηκευτούν.
Πολύ ευγνωμοσύνη.προσωπική κατάθεση καρδιάς έχουν όλες οι συνταγές σου.όλες.όλες.σ ευχαριστούμε.
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση!!