7,4K
Συνταγή, κείμενο, φωτογραφίες,
food styling: Σοφία Πιτσικάλη
( Sofia Sofeto )
Γεια σας αγαπητοί μου!
Τι μου κάνετε;
Εύχομαι όλα καλά , με υγεία!
Προχθές που πήγα για ψώνια ,
είδα ωραία κοτόπουλα,
ντόπια, απ’ το νησί.
Σκέφτηκα ,πως είναι μια καλή λύση
για το φαγητό της επόμενης μέρας,
μιας και όλοι στην οικογένεια,
τρώμε με ευχαρίστηση το κοτοπουλάκι.
Είπα αυτή την φορά να κάνω
μια διαφορετική μαγειρική ,
να το ψήσω μέσα σε γάστρα όλη την νύχτα
σε χαμηλή φωτιά.
Πήρα που λέτε, το κοτόπουλο
και αφού του αφαίρεσα το δέρμα
και τα εμφανή λιπαρά σημεία του ,
το έπλυνα καλά και το έβαλα μέσα στην γάστρα….
Υλικά για 6 μερίδες:
• 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
• 2 κυδώνια
• Φρέσκο θυμάρι
• Ξερή ρίγανη
• 1 κεφαλάκι σκόρδου ολόκληρο
• 1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
• 100 ml κρασί ξηρό
• χυμό από 1 μεσαίου μεγέθους λεμόνι
• αλάτι και πιπέρι
• 40 ml ελαιόλαδο
• 250 γρ. ζυμαρικό κριθαράκι ολικής
ή κριθαράκι χωρίς γλουτένη
(για διατροφή χωρίς γλουτένη).
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:
Μέσα στην γάστρα έχουμε βάλει πια το κοτόπουλο,
στο κέντρο τοποθετούμε το κεφαλάκι του σκόρδου,
ρίχνουμε σε όλα τα κομμάτια αλάτι και πιπέρι ,
προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας.
Πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου
μοιράζουμε τις φέτες από το πορτοκάλι,
Καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρώντας τα σπόρια
στο κέντρο τους και την εξωτερική τους φλούδα.
Τα βάζουμε κι αυτά περιμετρικά μέσα στην γάστρα.
Τέλος περιχύνουμε το λάδι και το κρασί μας .
Έχουμε ετοιμάσει τον φούρνο μας
στους 150 βαθμού Κελσίου.
Αφού σκεπάσουμε την γάστρα με το καπάκι ,
την βάζουμε στονφούρνο,
χαμηλώνουμε την φωτιά στους
120 βαθμούς και αφήνουμε εκεί
να σιγοψηθεί όλη την νύχτα.
Το επόμενο πρωί θα μοσχομυρίζει όλη η κουζίνα.
Το βγάζουμε απ’ τον φούρνο και βλέπουμε
ότι έχει “βγάλει” πολλά υγρά.
Δεν μας ανησυχεί καθόλου αυτό,
ίσα ίσα μας βολεύει ,
γιατί μέσα σ’ αυτά τα υγρά του κοτόπουλου
θα φτιάξουμε το κριθαράκι μας.
Ρίχνουμε λοιπόν το χυμό του λεμονιού
στο φαγητό μας
και το βάζουμε πάλι στο φούρνο,
δυναμώνουμε αυτή την φορά την φωτιά
και μόλις πάρει βράση
ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι μας.
Κλείνουμε το καπάκι και σβήνουμε την φωτιά.
Το ζυμαρικό μας θα απορροφήσει όλα τα υγρά
και θα παστελώσει πολύ όμορφα και γευστικά.
Όλα τώρα είναι έτοιμα για την πρώτη δοκιμή !
Ποιος όμως μπορεί να φάει μια μόνο πιρουνιά;
Εγώ πάντως όχι!
Καλή επιτυχία σας εύχομαι !!!
7 σχόλια
αλλη μια πολύ ωραία συνταγή!
Γεια σου Έρη μου, καλό Σαββατοκύριακο!
Φαίνεται πολύ γευστικό φαγητό. Και μετά από τόσες ώρες στη γάστρα, θα λιώνει στο στόμα! Έχω διαβάσει ότι τις πέτσες πρέπει να τις αφαιρούμε αφού ψηθεί το φαγητό, γιατί εκεί συγκεντρώνονται όλες οι τοξίνες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα… Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει, αλλά το φτιάχνω έτσι για σιγουριά!
Ωραία συνταγή και πιστεύω ότι και με γαλοπούλα θα είναι πολύ ωραία! Τη φτιάχνω κι αυτή συχνά.
Καλό βράδυ Sofeto!
Αυτό που λες για τις πέτσες νομίζω ότι ισχύει για το ψήσιμο σε κάρβουνα ή σούβλα, γιατί εκέι απελευθερώνονται διάφορα καρκινογόνα συστατικά απ΄τα κάρβουνα και κολλάνε πάνω στις πέτσες, για τον φούρνο ή την γάστρα δεν έχει νόημα να τις αφήνεις γιατί το μόνο που έχεις να κερδίσεις είναι τα επιπλέον λιπαρα που μένουν μέσα στο φαγητό σου.
Φυσικά και με γαλοπούλα να είναι υπέροχο , την επόμενη φορά με αυτήν θα το κάνω.
Καλήνύχτα και όνειρα γλυκά!
Και μεις κοτοπουλάκι, αλλά με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος Σοφία μου.
Τελικά μας βγάζει από πολλούς-πολλούς μπελάδες το έρμο!
Και το δικό σου πολύ ωραίο καθώς αγαπώ το πορτοκάλι στο μαγείρεμα μπαίνει στα υπόψη με την πρώτη ευκαιρία.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Αν και καθυστερημένα σου απαντώ,
είχα βλέπεις πρόβλημα με αυτή την ανάρτηση,
καλό Σαββάτοκύριακό!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ