Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Θυρεοειδής και διατροφή από την διατροφολόγο Θεανώ Γουμενάκη.

Θυρεοειδής και διατροφή από την διατροφολόγο Θεανώ Γουμενάκη.

by sofia sofeto
7 σχόλια
Κείμενο, συνταγές, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto). 

Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, νιώθω ιδιαίτερη χαρά γιατί ξεκινώ μια νέα κατηγορία αναρτήσεων,

που σκοπό έχει την ενημέρωση μας σχετικά με θέματα υγείας και διατροφής.

Σκέφτηκα πως δεν υπάρχουν πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να το κάνουν αυτό,

απ’τους ίδιους τους επιστήμονες της διατροφής και της υγείας.

Ζήτησα λοιπόν από ανθρώπους που εκτιμώ απ’τον χώρο της διαιτολογίας,

να συνδράμουν στην προσπάθεια μου αυτή, συμμετέχοντας ενεργά προς την κατεύθυνση

της ουσιαστικής ενημέρωσης μας, πάντα με το κύρος της επιστημονικής τους κατάρτισης.

Η καλή μου φίλη, Θεανώ Γουμενάκη, διατροφολόγος – διαιτολόγος NLP – Well Being – mBIT coach,

( ** στο τέλος της ανάρτησης αυτής, θα δείτε το πλήρες βιογραφικό της ) είναι η πρώτη που θα μας μιλήσει

για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα μας δώσει συμβουλές διατροφής

για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρακολουθήστε την στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο μεταξύ άλλων, μας εξηγεί πως ο οργανισμός μας επηρεάζεται

από αρνητικά συναισθήματα, πως ο θυρεοειδής μας παράγει τις ορμόνες του,

τα τρόφιμα που κάνουν καλό στο Hashimoto και ποια πρέπει να αποφεύγονται.

Μας δίνει πληροφορίες για τα αυτοάνοσα νοσήματα και πως συνδέονται μεταξύ τους.

Ακούστε την προσεκτικά!

Σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά, τα πολύ ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα διαφωτιστικά,

που μας συμβουλεύει η διατροφολόγος, θεωρώ πως πρέπει να σας προτείνω κάποιες συνταγές μου

που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής για τον θηρεοειδή.

Καθώς τα θαλασσινά και ψάρια είναι πρώτα στην λίστα,

θα πρότεινα όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε ψάρια, να αποφύγουμε το τηγάνισμα

γιατί είναι μια πολύ ανθυγιεινή παρασκευή.

Μπορούμε εναλλακτικά να ψήσουμε τα ψάρια μας στον φούρνο.

Για να τα κάνουμε να μοιάζουν σαν τηγανιτά, μπορούμε να τα αλευρώσουμε ελαφρώς

και να τα τοποθετήσουμε πάνω σε λαδόκολλα. Προσθέτουμε πάνω τους μερικές σταγόνες ελαιόλαδου.

Ψήνουμε στον αέρα στους 170°C, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με μια σαλάτα εποχής αλλά και με πατάτες σαν τηγανιτές στον φούρνο.

Φροντίζουμε πάντα να καθαρίζουμε και να κόβουμε τις πατάτες απ’το προηγούμενο βράδυ.

Καλό είναι να τις βάλουμε σε μπολ με νερό και μηλόξυδο και να τις αφήσουμε στο ψυγείο.

Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει ώστε να αποβάλλουμε το επιπλέον άμυλο τους,

εφόσον τις ξεβγάλουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό και τις σουρώσουμε.

Γίνονται πολύ τραγανές με αυτή την διαδικασία.

Αφού τις έχουμε στραγγίσει πολύ καλά, προσθέτουμε λίγο αλάτι, 1-2 κ.σ ελαιόλαδο,

ανακατεύουμε πολύ καλά και τις ψήνουμε πάνω σε λαδόκολλα, στους 170°C στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Τα χορταρικά της εποχής είναι επίσης ένα τέλειο συνοδευτικό για τα ψάρια και τα θαλασσινά μας.

Βράζουμε βλίτα, αλμύρα, σταμναγκάθια, ραδίκια, παντζάρια, σέσκουλα,

αμπελοφάσουλα και διάφορα χόρτα του βουνού.

Σερβίρουμε πάντα μαζί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φυσικά φρέσκο χυμό λεμονιού ή καλής ποιότητας ξύδι.

 

Σας προτείνω επίσης κάποιες αγαπημένες μου συνταγές με θαλασσινά και ψάρια,

που θεωρώ πως θα σας βοηθήσουν να τα εντάξετε στην διατροφή σας με τον πιο γευστικό και υγιεινό τρόπο.

Δείτε λοιπόν:

✓ Φιλέτο σφυρίδας στον φούρνο με βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας και κόκκινης φακής.

✓ Την αγαπημένη μου ψαρόσουπα.

✓ Φιλέτα σαρδέλας σε ρολό με αμπελόφυλλα, μαζί με φακές και κινόα.

✓ Λακέρδα στον φούρνο, με σπανάκι και γλυκοπατάτες.

✓ Πικάντικο σαλάχι στον φούρνο.

✓ Σουπιές με σπανάκι και φαγόπυρο.

✓ Χταποδάκι με πατατοσαλάτα αλά Sofeto.

✓ Το χταποδάκι της προγιαγιάς μου.

✓ Βελουτέ σούπα super food με γαρίδες. (🏆 βραβευμένη συνταγή μου )

✓ Μύδια αχνιστά με λεμονάτη σάλτσα με κρόκο Κοζάνης και ρύζι μπασμάτι.

✓ Καλαμαράκι ψητό με φαβοκεφτέδες.

Με την ελπίδα πως σας δώσαμε, μαζί με την Θεανώ Γουμενάκη, τροφή για σκέψη πρώτα απ’όλα,

να ευχηθούμε υγεία σε όλους και όλες σας!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε

σας φιλώ γλυκά!

Σοφία.

** Βιογραφικό σημείωμα.

Η Θεανώ Γουμενάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και εργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια ως ιδιώτης Διατροφολόγος Διαιτολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε δημοσιευμένη πτυχιακή εργασία, με εξωτερικούς ασθενείς στο διαβητολογικό κέντρο του Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράλληλη Αξιολόγηση Διαλογής σε Υπερήλικες Διαβητικούς με τη Χρήση Δύο Διαφορετικών ScreeningTest».
Εργάστηκε με χιλιάδες ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Διαβητολογικού κέντρου, Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης καταρτίζοντας διαιτολόγια Κλινικής Διατροφής ( Σακχαρώδης Διαβήτης, ΧΝΑ, Αρτηριακή Υπέρταση, Νοσήματα Καρδιαγγειακού Συστήματος: Αθηρωμάτωση, Στεφανιαία Νόσος, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Υπερλιπιδαιμίες ) και συμμετείχε στο 21ο Ετήσιο Συνέδριο Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος «Διατροφική Πρόσληψη Na σε Θήλυ Πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη», Θεσσαλονίκη 8-10 Νοεμβρίου 2007, Ξενοδοχείο Makedonia Palace. www.medicalrecords.gr/debe_21 .
Εξειδικεύτηκε στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία 2013- 2014, Certificate of Attendance Practitioner Skills for Eating Disorders, Essential Obesity, Nutritional Interventions for Eating Disorders of National Centre for Eating Disorders UK και το 2019 με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «Διατροφικές Διαταραχές: αναγνώριση και αντιμετώπιση» του Ψυχολογικού Κέντρου Χανίων.
Παρακολούθησε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου «Εξατομικευμένη Διατροφή. Μεταφράζοντας τη Διατροφογενετική / Διατροφογενωμική Έρευνα σε κατευθυντήριες Οδηγίες Διατροφής» και από το 2016 αναλαμβάνει την εξατομικευμένη διατροφική παρακολούθηση σύμφωνα με γονιδίωμα (DNA).
Εκπαιδεύεται σε τεχνικές Nευρογλωσσικού Προγραμματισμού, Well Βeing, multiple Brain Integration Techniques, Micro Expressions και από το 2018 έως σήμερα εργάζεται και ως NLP- Well Being- mBIT coach, πιστοποιημένη από το International NLP Trainers Association.
Είναι πιστοποιημένη από το 2018 στη χορήγηση ανθοϊαμάτων του Bach από το Dr Edward Bach Center. Παρακολούθησε 2018- 2019 τα μαθήματα H Αλχημείας της Διατροφής (Nutritional Alchemy), μια πλήρης Ψυχοσωματική́ προσέγγιση στη Διατροφή́ και την Ευεξία σε όλα τα επίπεδα της Ύπαρξης.
Οι συνεδρίες της έχουν εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος που δουλεύουνε μαζί να μάθει πώς να ωφεληθεί σε διανοητικό, ψυχικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο μέσω της διατροφής του και πώς να επιτύχει τις επιθυμητές αλλαγές στην καθημερινότητά του προς όφελος όλων των επιπέδων της υγείας του.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

7 σχόλια

Eleonora Vlaxoy 24/05/2020 - 18:46

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Θα ήθελα πολύ να λαμβάνω ενημερώσεις

Reply
Eleonora Vlaxoy 24/05/2020 - 18:48

Έχω χασιμοτο και πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές

Reply
sofia sofeto 25/05/2020 - 01:34

Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βοηθούν.

Reply
evi 01/06/2020 - 15:41

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες.Εχω hasimoto και παρουσιασα εδώ και 4,5 χρόνια θέμα με το έντερο.Σας ευχαριστώ κ πάλι.

Reply
Εύα 07/06/2020 - 21:10

Είμαι διαβητική 39 χρ από 18 ετών εχω κάνει ολική θυροειδοκτομη και το 2018 πέρασα νεκρωτικη παγκρεατιτιδα φοράω αντλία εδώ και 1 μήνα

Reply
sofia sofeto 08/06/2020 - 00:31

Εύα, εύχομαι ολόψυχα όλα καλά ❤️ Καλή επιτυχία με την αντλία!!

Reply
Ευα 10/06/2020 - 09:51

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σας!!!!!!!!!!!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!