8,7K
Η αγάπη μου για τα θαλασσινά είναι γνωστή!
Όταν λοιπόν ο αγαπημένος μου τυχαίνει και καλός ψαράς ( ερασιτέχνης),
τότε είμαι διπλά χαρούμενη,
πρώτα γιατί θα φάμε φρέσκα θαλασσινά
και μετά γιατί ο καλός μου τα κατάφερε!!!
Τα καλαμαράκια που έφερε στο σπίτι χαμογελαστός και υπερήφανος,
σκέφτηκα να τα φτιάξω έτσι όπως αρέσουν πολύ σε όλους.
Ψητά !
Μην φανταστείτε τίποτα κάρβουνα και φωτιές,
ούτε καν στον φούρνο δεν μπήκανε…
Θ’ αναρωτιέστε πως τα έψησα ε;
Μα φυσικά στο αντικολλητικό τηγάνι μου
σε χαμηλή θερμοκρασία!!!
Αφού τα καθάρισα και τα έπλυνα καλά ,
τα έβαλα στο σουρωτό να στραγγίσουν.
Τους έριξα πιπέρι , λίγο αλάτι
και τα έβαλα στο αντικολλητικό κεραμικό τηγάνι.
Άναψα την φωτιά,
στην αρχή στην δυνατή σκάλα ,
αφού ζεστάθηκε καλά το χαμήλωσα
και άφησα τα καλαμαράκια να σιγοψηθούν με σκεπασμένο το καπάκι .
Όση ώρα αυτά θα ψήνονταν ετοίμασα τον συνοδευτικό τους.
Σκέφτηκα πως τη φάβα που είχε περισσέψει από την προηγούμενη μέρα ,
θα μπορούσα να την αξιοποιήσω
και να έχω ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για το καλαμάρι μου,
μιας και ο συνδυασμός όσπριου και θαλασσινού μου αρέσει πολύ.
Έτσι έφτιαξα τους φαβοκεφτέδες μου !
Υλικά:
400 γρ. φάβα βρασμένη ( 120 γρ ωμή)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδου
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 λιαστές ντομάτες μουλιασμένες σε νερό
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
λίγο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
2 κουταλάκια του γλυκού τυρί κοπανιστή Τήνου
1 αυγό
25 γρ. νιφάδες βρώμης
2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο.
Διατροφική ανάλυση των φαβοκεφτέδων :
Προσθέτουμε μέσα στην φάβα μας όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει η βρώμη και να απορροφήσει τα υγρά.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και με την βοήθεια ενός κουταλιού ,
αφήνουμε προσεκτικά πάνω στην λαδόκολλα κουταλιές ,
προσέχοντας να είναι ομαλές και ισόποσες.
Ψήνουμε στον αέρα μέχρι να ροδίσουν.
Εναλλακτικά μπορείτε να τους ψήσετε στο αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Εν το μεταξύ, τα καλαμαράκια μας
έχουν σχεδόν ψηθεί,
ανοίγουμε το καπάκι του τηγανιού
και γυρίζουμε τα καλαμάρια
και από την άλλη πλευρά.
Είναι έτοιμα!
Τα ραντίζουμε με λίγο ούζο και τους προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ,
ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Για την σάλτσα τυριού χρησιμοποίησα:
2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
2 κουταλάκια του γλυκού κοπανιστή Τήνου
50 γρ. ανθότυρο
1 μικρή σκελίδα σκόρδου
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι.
Τα έβαλα όλα το μπλέντερ και τα έκανα κρέμα.
Οι φαβοκεφτέδες είναι έτοιμοι,
το ίδιο και τα καλαμαράκια.
Ας σερβίρουμε λοιπόν!
Καλή μας όρεξη!
16 σχόλια
Μμμμμ! Εισαι η δευτερη σημερα που με κανεις να νοσταλγω το καλοκαιρακι!!
Φαβατοκεφτεδες (ετσι τους λεει) φτιαχνει η μητερα μου συχνα και τους τιμω αν και δεν ειμαι πολυ φαν της φαβας.. με την πρωτη ευκαιρια θα τους δοκιμασω με την δικη σου λαιτ εκδοχη!
Φιλια!
Καλοκαιράκι;;;
Υπομονή στον δρόμο είναι!
Περιμένω με αγωνία τις εντυπώσεις σου απ’τους φαβατοκεφτέδες μου!
Φιλάκια πολλά!!!
Εξαιρετικός συνδυασμός.Απόψε έχουμε σε φιλικό σπίτι δείπνο με θαλασσινά, εγώ θα κάνω σουπιές, νομίζω ότι προλαβαίνω τις φαβοκεφτέδες τις έχω ξανακάνει καλά που μου τις θύμισες.
Καλό Σ/Κ
Ξανθή μου ελπίζω να περάσατε πολύ όμορφα στο δείπνο με τα θαλασσινά,
Πάντα τέτοια σου έυχομαι, να περνάς καλά!
Τι περίεργη κατσαρόλα!!!! λαχταριστοί οι ρεβυθοκεφτέδες σου.
Είναι όντως διαφορετική η κατσαρόλα αυτή,
αν ψάξεις στο google θα βρείς λεπτομέρειες!
τη σάλτσα τυριού σου θα την κάνω σήμερα κιόλας να συνοδεύσω το κοτοπουλάκι μου!καλή κυριακή!!!!!
Πες μου … πως ήταν;;;
Εντυπωσιάστηκα με την κατσαρόλα! Σαν να τα έκανες στα κάρβουνα δείχνουν τα καλαμαράκια! Οι φαβοκεφτέδες πολύ ιδιαίτεροι και σίγουρα ταιριάζουν υπέροχα με τη νοστιμότατη σαλτσούλα τυριού! Μας άνοιξες την όρεξη!
Σ’αυτή την κατσαρόλα μπορείς να κάνεις θαύματα, λεπτομέρειες στο google θα βρεις σίγουρα.
Όσο για τους φαβοκεφτέδες , και την επόμενη μέρα που έφαγα όσους έμειναν ήταν πολύ καλοί!
Σοφάκι μου κι εγώ αγαπώ τα θαλασσινά, σαν το φρέσκο ψαράκι δεν έχει!!!
Με την διαφορά ότι αυτός που έχει για χόμπι το ψάρεμα είναι ο πατέρας μου. Πολύ ωραίο φαγάκι.
Φιλάκια πολλά.
Γεια σου Ρούλα 🙂
Είμαστε τυχερές λοιπόν που έχουμε τους προσωπικούς μας ψαράδες ε;
Μακάρι να είναι καλά και να μας προμηθεύουν και εμείς να τους μαγειρεύουμε!
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά!
Φαγητό αγαπημένο το ψητό καλαμάρι! Αλλά πραγματικά με εντυπωσιάζει η χρήση τούτης της κατσαρόλας Σοφία μου, και όπως ήδη μου έγραψες θα μπω και θα κάνω την σχετική μου έρευνα.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Περιμένω τα νέα της αναζήτησης σου Πηνελόπη ,
αν χρειαστείς κάποια διευκρίνηση εδώ είμαι εγώ , καλό σου βράδυ!
Buongiorno Sofia e piacere di conoscerti,ma che bel piatto trovo è un’ottima ricetta,molto gustosa.
Grazie di essere passata dal mio blog,trovo il tuo molto bello come la tua Terra,mi unisco ai tuoi followers con immenso piacere!
Un caro saluto
Zagara & Cedro
Ciao mio caro amico!
Sono molto contento che ci siamo incontrati,
Il tuo blog è meraviglioso, le tue foto sono incredibili!
A presto, un sacco di baci dalla Grecia!