Οι μέρες περνούν γρήγορα και η ατμόσφαιρα γύρω μας
γίνεται γιορτινή και λαμπερή !!!
Έτοιμοι για να υποδεχτούμε την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου!!!
Τα Χριστούγεννα προ των πυλών
και δεν θα μπορούσα να μην σας ετοιμάσω μια εορταστική ιδέα
για να στολίσετε αλλά και να απολαύσετε στο εορταστικό σας τραπέζι.
Σκέφτηκα να φτιάξω ένα εύκολο και γρήγορο πρώτο πιάτο.
Κάτι που θα έχει μια διακριτική πολυτέλεια και φινέτσα!
Ένα ορεκτικό που θα μας δίνει εκτός από εξαιρετική και εκλεπτυσμένη γεύση ,
την θρεπτική αξία που πάντα αναζητούμε μέσα στο Sofeto.
Αρχικά έψαξα για τις αγαπημένες μου γλυκοπατάτες Νάξου.
Κατά την γνώμη μου είναι οι καλύτερες γλυκοπατάτες ,
με πλούσια γεύση και υφή , ιδανικές για την συνταγή μου!
Η γλυκοπατάτα θα πρέπει να γνωρίζετε ,
πως είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας.
Θεωρείται τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου ,
έχει πολλές φυτικές ίνες ,
περιέχει β – καροτένιο που βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών
στον οργανισμό μας.
Πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα ,
ασπίδα για το σύνολο του οργανισμού μας!
Προμηθεύτηκα λοιπόν όλα τα υλικά και ξεκίνησα!
Ελάτε να τα δούμε μαζί!
Υλικά για 4 άτομα :
350 γρ. γλυκοπατάτα
200 γρ. σπανάκι μόνο τα φύλλα
100 γρ. τριμμένο κασέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (20 γρ.)
1/3 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
200 γρ. καπνιστό σολομό
2 κουταλιές της σούπας ωμά τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Ξεκινάμε την διαδικασία ξεπλένοντας καλά την γλυκοπατάτα .
Δεν την ξεφλουδίζουμε , την τοποθετούμε
μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι σκεπασμένη με καπάκι.
Ανάβουμε σε μεσαία θερμοκρασία την φωτιά
και μόλις ζεσταθεί χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί ,
πάντα με το καπάκι σκεπασμένο
ώστε να εγκλωβίσουμε την υγρασία της γλυκοπατάτας
και να μαγειρευτεί στους χυμούς της.
Η νοστιμιά της δεν συγκρίνεται όταν την μαγειρεύουμε με αυτόν τον τρόπο!
Παράλληλα με το ψήσιμο της γλυκοπατάτας ετοιμάζουμε το σπανάκι .
Αν το έχουμε αγοράσει πλυμένο το χρησιμοποιούμε κατευθείαν .
Διαφορετικά το καθαρίζουμε και το πλένουμε καλά .
Το στεγνώνουμε μέσα στο ειδικό σκεύος για τις σαλάτες ,
αφαιρούμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται .
Με την βοήθεια ενός ( κεραμικού , κατά προτίμηση ) μαχαιριού,
κόβουμε το σπανάκι σε κομμάτια φάρδους ενός πόντου περίπου.
Ρίχνουμε το σπανάκι μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι ,
προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με το καπάκι .
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Μετά από 5-6 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι
και βλέπουμε πως το σπανάκι έχει αρχίσει να μαραίνεται .
Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Εντωμεταξύ η γλυκοπατάτα μας έχει μαλακώσει εσωτερικά ,
την δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι και βλέπουμε πως βυθίζεται με άνεση .
Την αφήνουμε να κρυώσει .
Όταν μπορούμε να την πιάσουμε στα χέρια μας ,
την καθαρίζουμε από την φλούδα της.
Την περνάμε από τον μύλο των λαχανικών ή την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη .
Ανοίγουμε πάλι μετά από 5-6 λεπτά το σπανάκι
και προσθέτουμε το αλάτι και το σκόρδο αφού το περάσουμε πρώτα από την πρέσα .
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τώρα ανοικτό το καπάκι
ώστε να εξατμιστούν τα υγρά απ το σπανάκι που έχουν μείνει μέσα στο τηγάνι.
Μόλις δούμε πως δεν έχει άλλη υγρασία απομακρύνουμε από την φωτιά .
Τώρα προσθέτουμε μέσα στο σπανάκι τον πολτό της γλυκοπατάτας ,
τις 2 κουταλιές γάλα και το τριμμένο κασέρι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να σφίξουν.
Θα έχουν την μορφή ενός πολύ σφικτού και εύπλαστου πουρέ.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο .
Ετοιμάζουμε τώρα τις λεπτές φέτες καπνιστού σολομού .
Τις ξεχωρίζουμε με προσοχή .
Παίρνουμε 4 κεραμικά μπολάκια διαμέτρου 5-6 εκατοστών ,
( στα οποία ψήνουμε μέσα σουφλέ).
Προσεκτικά στρώνουμε στην βάση τους και περιμετρικά τις φέτες του σολομού , προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους.
Μοιράζουμε το μείγμα του σπανακιού και της γλυκοπατάτας μέσα τους .
Τώρα τοποθετούμε από πάνω ένα μικρό κομμάτι σολομού
και σκεπάζουμε γύρω γύρω με τις φέτες που εξέχουν από τα πλαϊνά.
Σκεπάζουμε τα μπολάκια μας με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Αφήνουμε να κρυώσουν και να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Μετά από 2 ώρες είναι ιδανική ώρα να τα απολαύσουμε!
Με την βοήθεια ενός μαχαιριού περνάμε
ανάμεσα στον σολομό και το μπολάκι προσεκτικά.
Γυρίζουμε ανάποδα το μπολάκι σ’ ένα πιάτο και ξεφορμάρουμε.
Ρίχνουμε από πάνω τριμμένα φιστίκια και είμαστε έτοιμοι να τα σερβίρουμε!
Η γεύση του είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσει,
τα υλικά δένουν αρμονικά μεταξύ τους
και μας δίνουν την ικανοποίηση πως δημιουργούμε και γευόμαστε
ένα πιάτο υψηλής αισθητικής , γεύσης και θρεπτικότητας !
Καλή σας απόλαυση!!!