10,8K
Γεια σας φίλοι μου!
Έλειψα για λίγες μέρες ,
πήγα να δω τους δικούς μου
και να αλλάξω παραστάσεις…
Οι αναρτήσεις που πιθανόν είδατε ήταν προγραμματισμένες.
Σκέφτηκα να μην σας αφήσω έτσι,
ε! να “αποτοξινωθώ” λιγάκι απ’ το διαδίκτυο…
Μου έλειψε όμως και επανήλθα με πολλές συνταγές!
Εκεί που ήμουν , συνέχιζα να μαγειρεύω ,
να ξεκουράσω λιγάκι και την μητέρα μου…
Μια απ’ αυτές τις μέρες λοιπόν,
είχε ο άντρας μου τα γενέθλια του ,
σκέφτηκα να του φτιάξω μια τούρτα.
Του αρέσει πολύ η μους αμυγδάλου που φτιάχνω,
είναι και λάτρης της σοκολάτας …
Δεν θέλει και πολύ σκέψη,
του έφτιαξα την ομώνυμη τούρτα!
Να σας κεράσω κι εσάς ένα κομμάτι!
Υλικά:
Βάση :
• 125 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
• 5 κ. της σούπας κοφτές στέβια κρυσταλλική
με ερυθριτόλη, αναλογία με την ζάχαρη 1:1
• 10 γρ κακάο
• λίγη φυσική βανίλια σε σκόνη
• 75 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
• 10 γρ. κορν φλάουρ
• 60 γρ. ασπράδια αυγών
• 15 γρ ταχίνι.
Γέμιση:
• Διπλή δόση από την Μους αμυγδάλου αλά Sofeto!
Για το γλάσο σοκολάτας:
• Μιάμιση δόση από την Σάλτσα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και πολλά λιπαρά!
Για το ντεκόρ:
• Φύλλα από κισσό ή άλλο φυτό που σας αρέσει
• 30 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
• λίγη τρούφα χρωματισμένη ( προαιρετικά ).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Απ’ το προηγούμενο βράδυ
ετοιμάζουμε τα φυλλαράκια .
Αφού τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε καλά,
λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα
και τα βουτάμε με προσοχή κρατώντας τα
απ’ το κοτσάνι τους.
Η σοκολάτα πρέπει να καλύψει
την μια πλευρά τους μόνο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω
σε μια λαδόκολλα μέσα στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί είναι έτοιμα
να τα ξεκολλήσουμε απ’ τα φύλλα
και να έχουμε τα σοκολατένια τους αντίγραφα.
και να έχουμε τα σοκολατένια τους αντίγραφα.
Απ’ το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε επίσης
και την Μους αμυγδάλου αλά Sofeto!
Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Ετοιμάζουμε και την Σάλτσα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και πολλά λιπαρά!
Και αυτή στο ψυγείο!
Το επόμενο πρωί ετοιμάζουμε την βάση.
Μέσα στο αλεύρι αμυγδάλου
προσθέτουμε την στέβια , το κακάο,
το κορν φλάουρ και την βανίλια.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το γάλα , το ταχίνι και ανακατεύουμε.
Κτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα
και την ρίχνουμε στο μείγμα μας
ανακατεύοντας απαλά.
Σε ένα ταψί έχουμε στρώσει λαδόκολλα
και από πάνω της τοποθετούμε
ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών.
Προσοχή να μην έχει κενά από κάτω
γιατί θα φύγει το μείγμα απ’ έξω.
Στην περίπτωση που έχει κενά,
μπορούμε να κόψουμε μια λαδόκολλα
μπορούμε να κόψουμε μια λαδόκολλα
στο μέγεθος του τσέρκι
και να την ακουμπήσουμε πάνω σε ένα κομμάτι μεγαλύτερο αλουμινόχαρτου.
Τοποθετούμε το τσέρκι από πάνω τους
και τυλίγουμε καλά γύρω του το αλουμινόχαρτο,
έτσι ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει το μείγμα.
έτσι ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει το μείγμα.
Τοποθετούμε πάνω στο ταψί .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας
στους 170 βαθμούς κελσίου
και ψήνουμε στις αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει λίγο
και το ξεκολλάμε προσεκτικά
από την λαδόκολλά μαζί με το τσέρκι.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως
πάνω σε μια σχάρα,
για να αερίζετε και να μην ιδρώσει από κάτω.
Όταν έχουμε λοιπόν ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα ,
ξεκινάμε να “κτίζουμε” σιγά σιγά την τούρτα μας.
Μέσα στο τσέρκι με την βάση που έχει κρυώσει,
προσθέτουμε την μους αμυγδάλου
και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Μέσα στο τσέρκι με την βάση που έχει κρυώσει,
προσθέτουμε την μους αμυγδάλου
και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα σοκολάτας
(κρατάμε λίγη για να στρώσουμε στα πλαινά)
και την απλώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε.
(κρατάμε λίγη για να στρώσουμε στα πλαινά)
και την απλώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο
και το αφήνουμε μέχρι το απόγευμα
για να σφίξει καλά.
και το αφήνουμε μέχρι το απόγευμα
για να σφίξει καλά.
Το απογευματάκι το βγάζουμε απ’ το ψυγείο
και ετοιμάζουμε τον στολισμό του,
Έχουμε προηγουμένως βγάλει
προσεκτικά το τσέρκι,
αφού με ένα μαχαιράκι ξεκολλήσαμε απ’τα τοιχώματα του το γλυκό.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα πιρούνι
και προσπαθούμε να τραβήξουμε γραμμές
πάνω στην σοκολάτα
για να δώσουμε μια ανάγλυφη όψη.
Κάποιος άλλος μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό,
όλα είναι θέμα γούστου από εδώ και πέρα.
Εγώ πρόσθεσα επιπλέον τα φύλλαράκια σοκολάτας και την χρωματιστή τρούφα.
Εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορέτικό.
Η γεύση είναι υπέροχη,
όσοι έφαγαν αυτό μου είπαν.
Κι έγώ ευχαριστημένη ,απόλαυσα το δικό μου κομμάτι στην υγειά του αγαπημένου μου!
Χρόνια πολλά!!!
16 σχόλια
Καλησπέρα ……. αριστούργημα θα έλεγα λείαν επιεικώς ….. πάσχω από υπογλυκαιμίες τελευταία!!
Βοηθήστε με!(ένα κομματάκι έχει για μας?)
Καλησπέρα και σε σένα, δυστυχώς την εξαφάνισαν…την επόμενη φορά θα σου κρατήσω ένα κομμάτι!
Τέλεια φαίνεται Σοφάκι, γειά στα χέρια σου και να χαίρεσαι τον άντρα σου!
Ρένα μου σ’ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Καλό μήνα σου εύχομαι!
Kαλησπερα. Πολυ μου αρεσει η συγκεκριμενη συνταγη. τοσο που σκεφτομαι να την φτιαξω για τα γεννεθλια της βμητερας μου στις 15 του μηνα. θα ηθελα ομως καποιες διευκρινησεις αν γινεται. Επειδη εχω στεβια σε σκονη μηπως ξερεις αν οι αναλογιες με την κρυσταλικη στεβια ειναι διαφορετικες; και τελος δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου αλλα επειδη 15 κουταλιες της σουπας γεματες κακαο που απαιτουνται για την σαλτσα σοκολατας μου φαινονται πολλες, θα μπορουσα να βαλω λιγοτερες η δεν θα εχει το ιδιο αποτελεσμα; και αν ναι οι υπολοιπες αναλογιες πως διαμορφονονται; Ευχαριστω πολυ και συγχαριτηρια για το ομορφο και χρησιμο αυτο μπλογκ.
Κυριακή μου γεια σου,
εύχομαι χρόνια πολλά στην μητέρα σου προκαταβολικά!
Πάνω στην στέβια λογικά θα γράφει περιέκτικότητα σε γλυκοσίδες, καλό θα ήταν να μου γράψεις τι λέει για να σου απαντήσω στα σίγουρα, ίσως να γράφει και αντιστοιχία σε ζάχαρη αυτό θα βοηθήσει.
Όσον αφορά το κακάο μην το φοβάσαι, η αλήθεια είναι πως παίζει ρόλο η ποιότητα του κακάο που θα χρησιμοποιήσεις,
εγώ πρόσφατα δοκίμασα του Παυλίδη και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες 13γρ./100 και τα λιγότερα λιπαρά 20 γρ. /100 γρ. έχει πολύ καλή γεύση και πήζει πολύ καλά.
Η γνώμη μου έιναι να κάνεις ένα δοκιμαστικό πρίν φτιάξεις το γλυκό για να δεις αν σου αρέσει.
Βάλε μισό φλιτζάνι του τσαγιού, περίπου 30 γρ. κακάο μαζί με μισό φλιτζάνι γάλα εβαπορέ , λίγες σταγόνες εσάνς βανίλιας και στέβια ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλεις και την ποιότητα της, θα τα ανακατέψεις με ένα κουταλάκι και μετά θα τα χτυπήσεις με μπλέντερ χειρός, αν δεις ότι είναι πολύ σφικτό το αποτέλεσμα ρίξε λίγο γάλα παραπάνω, αυτό θα το δεις εσύ ποια υφή σου αρέσει, καλό θα είναι όταν φτιάξεις το γλυκό να το σκεπάσεις με καπάκι τουρτιέρας μέσα στο ψυγείο ,γιατί λόγο των χαμηλών λιπαρών της σοκολάτας μπορεί να σου ξεραθεί.
Αν μπορείς απάντησε για την στέβια και θα σου πω .
Καλή σου νύχτα!
Kαλησπερα!Ευαριστω πολυ για τις ευχες για την μητερα μου. Επειδη την στεβια την εχω βαλει σε βαζο και εχω πεταξει την συσκευασια δεν ξερω να σου απαντησω σχετικα με τις πληροφοριες που μου ζητας. Κοιτοντας ομως εκει που την αγορασα μηπως βρω κατι ειδα οτι ελεγε οτι ειναι κρυσταλικη ψιλη. Προσωπικα εχοντας στο μυαλο μου την κοινη κρυσταλικη ζαχαρη οπου εχει χοντρους κοκους πιστευα οτι θα πρεπει να ειναι και η στεβια ετσι. Βεβαια ισως και να υπαρχει σε κρυσταλικη με πιο χοντρους κοκους. Παντως δεν ξερω αν βοηθαω καθολου απλα σαν αναλογια επειδη την χρησιμοποιω στον καφε μου βαζω περιπου 1/2 κουταλακι του γλυκου στεβια αντικαθιστοντας 2 κουταλακια του γλυκου κοινη ζαχαρη. Σ’ευχαριστω για την αμεση απαντηση ευχομαι να περασεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.
Κυριακή μου γεια σου ,
δεν παίζει ρόλο αν η στέβια είναι χοντρή ή ψιλή , αλλά η περιεκτικότητα της σε γλυκοσίδες και η ποιότητα τους , επίσης αν έχει άλλες πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.
Αν εσύ χρησιμοποιείς 1/2 κουταλάκι του γλυκού για 2 ζάχαρης τότε σημαίνει ότι εχει αρκετή γλυκαντική δύναμη.
Σκέψου ότι στην αγορά υπάρχουν προιόντα στέβιας που έχουν αναλογία 1:1 με την ζάχαρη, αυτά όπως καταλαβαίνεις δεν έχουν μεγάλη “δύναμη” και κατά την γνώμη μου είναι πεταμένα λεφτά.
Καλό είναι να χρησιμοποιείς την στέβια με μέτρο , γιατί αν βάλεις πολύ θα πικρίσει,
σου προτείνω να βάλεις την ποσότητα που γράφω στην συνταγή μου και δοκίμασε λίγο να δεις αν είναι όσο γλυκό το θέλεις, αν θέλεις κι αλλο προσθέτεις.
Σήμερα έβαλα μια νέα συνταγή με σοκολάτα που είναι πολύ καλή αν θέλεις για γλάσο, έχει μικρές διαφορές με την άλλη, πάτα στην αρχική σελίδα και θα την δεις, καλό σου βράδυ!
Καλησπερα και παλι Σοφια. Να σε ρωτησω επειδη δεν καταφερα να βρω αγαρ αγαρ σε κανενα σουπερ μαρκετ θα μπορουσα να το αντικαταστησω με ζελατινη; και αν ναι ποια να βαλω; φυλλα ή σκονη ζελατινης και σε τι ποσοτητα;
Κυριακή γεια σου!
το αγάρ αγάρ δεν πωλείται σε σουπερ μάρκετ, μόνο σε καταστήματα βιολογικών προιόντων και σε μεγάλα μπαχαράδικα,
θα σου έλεγα να πάς στην οδό Ευριπίδου στην Αθήνα, αν είσαι εκεί κοντά.
Ζελατίνη μπορείς να βάλεις φυσικά, δεν νομίζω ότι έχει κάποια διαφορά η σκόνη από τα φύλλα, πάνω στο κουτί γράφει το βάρος σε γρ. και για τα δύο, με βάση αυτό να υπολογίσεις,νομίζω γύρω στα 15 γρ. ότι είναι καλά.
Καλή επιτυχια σου εύχομαι και περιμένω εντυπώσεις και τα νέα σου!
Σοφια μου σε εχω ζαλισει! Αλλα υποσχομαι θα ειναι η τελευταια φορα που ποσταρω για ερωτηση. Το επομενο ποστ θα ειναι μονο για εντυπωσεις! Μολις τελειωσα με την συναρμολογιση του γλυκου και το βραδακι πρωτα ο θεος θα το απολαυσουμε. το προβλημα μου ειναι με την σαλτσα σοκολατας. Την εφτιαξα οπως ακριβως γραφεις και την εβλα στο ψυγειο απο χτες το απογευμα. ομως δεν εχει πηξει οπως φαινεται η δικη σου στις φωτογραφιες ειναι αρκετα ρευστη. Για να καταλαβεις ποσο οταν την εριξα πανω και το ανακινησα λιγακι απλωσε απο μονη της. Ειναι κανονικο αυτο και θα πηξει στην πορεια κιαλλο ή μολις βγαλω το τσερκι θα τρεξει ολη απο το πλαι; μηπως θα ηταν καλυτερο να την βαλω στην καταψυξη για μια ωρα πριν την σερβιρω π.χ. για τα σταθει;
Kυριακή , το πήξιμο της σοκολάτας εξαρτάται από την ποιότητα του κακάο και πόσο γάλα έχεις βάλει, έβαλες στέβια ή κάτι άλλο;
Έκανες το δοκιμαστικό που σου είπα πριν;
Όλα αυτά στα λέω γιατί μάλλον κάτι δεν έγινε σωστά,
καλύτερα να το βάλεις στην κατάψυξη για καμιά ώρα, είναι κρίμα να σου χαλάσει όταν βγάλεις το τσέρκι,
καλό θα είναι πάντως αν θέλεις να προσθέσεις επιπλέον σοκολάτα μετά την κατάψυξη για να κάνεις κάποιο σχέδιο σαν το δικό μου ή να βάλεις στα πλαινά , να φτιάξεις λίγη ακόμα σοκολάτα, βάλε λιγότερο γάλα και ανακάτεψε,το εβαπορέ δεν το αραιώνουμε έτσι; Δες την υφή της, να είναι παχύρευστη, πιο πηχτή ακόμα και από λιωμένη κουβερτούρα, αυτό είναι το κατάληλο γλάσο για αυτό το γλυκό.
Εγώ πριν λιγο έφτιαξα ένα τέτοιο για προφιτερόλ, και έγινε πολύ καλό!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι και χρόνια πολλά και πάλι στην μητέρα σου, περιμένω νέα σου!
κακαο εβαλα το van houten που θεωρειται ενα απο τα καλυτερα. κατα τα αλλα την συνταγη την ακολουθησα κατα γραμμα δεν αρραιωσα το γαλα εβαλα στεβια και ολες οι αναλογιες ειναι μετρημενες με κουταλιες δοσομετρητη. Απο την δοση που προτεινεις μου εχει περισσεψει η μιση οποτε εχω για τα πλαινα. Το μονο που μπορω να σκευτω οτι πηγε λθος να εβαλα λιγο λιγοτερη στεβια καθως βγηκε αρκετα πιρκη η σοκολατα. Κατα τα αλλα εφτιαξα 2πλη δοση και στη βαση ετσι ωστε να γινει η τουρτα 2οροφη και στην γεμιση εβαλα 2 φυλα ζελατινης και μου βγηκε μια χαρα επισης. μονο η σοκολατα εχει αυτο το προβλημα
το κακάο αυτό δεν το έχω δοκιμάσει είναι η αλήθεια, έχει πολλά λιπαρά νομίζω…
σου προτείνω στη σοκολάτα που σου έμεινε να ρίξεις επιπλέον κακάο και στέβια,χτυπησέ πάλι με το μπλέντερ χειρός , και να το προσθέσεις στην τούρτα σου όταν την βγάλεις απτην κατάψυξη, να δεις που θα γίνει ένα πολύ καλό γλάσο, μην φοβηθείς να πειραματιστείς.
στο δοκιμαστικό σου είχε βγει έτσι νερουλή η σοκολάτα ή όχι;;;
Με χαρά θα ενημερώνομαι άρθρα και συνταγές.
Να είστε καλά ❤️