Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Λίγο ή πολύ , οι περισσότεροι από εμάς , έχουμε συνδέσει με μνήμες ,
με νοσταλγικές μας στιγμές , τις γεύσεις , τα αρώματα και τους ήχους…
Όντας συνειρμικό άτομο , πολύ συχνά περνούν απ ΄το μυαλό μου
εικόνες και συναισθήματα , που έχουν αφήσει στην ζωή μου
το δικό τους «σημαδάκι»!
Θυμάμαι πάντα , την μικρή κουζίνα στο πατρικό μου σπίτι ,
εκεί πάνω απ’ τον νεροχύτη , εγώ να παλεύω , μικρό παιδί 11 ετών ,
να προσπαθώ να φτιάξω το δικό μου κέικ!
Ψάχνοντας στα συρτάρια της κουζίνας ,
έβρισκα τα «μυστικά» τεφτέρια της μαμάς ,
εκεί που έγραφε τις συνταγές της ,
εκεί που σημείωνε τις γεύσεις που μεγάλωσαν εμένα και την αδερφή μου.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια …
Οι συνταγές της μαμάς όμως ,
είναι ακόμα σ’ εκείνα τα συρτάρια
και με περιμένουν υπομονετικά να τους δώσω την σημασία που τους αξίζει…
Πως θα μπορούσα να τις απογοητεύσω;
Μας συνδέει τόσο μεγάλη αγάπη !
Μια αγάπη που μου άνοιξε τον δρόμο γι αυτό που κάνω σήμερα!
Που μου έδωσε τις κατευθύνσεις να ανακαλύψω τις δυνατότητες μου !
Πήρα λοιπόν ξανά τα τεφτέρια της μαμάς μου…
Ξέρω πως μέσα της νιώθει ιδιαίτερη χαρά γι’ αυτό!
Πήγα κατευθείαν στην σελίδα που ακόμα έχει τα σημάδια
της δικής μου απειρίας και παιδικής απροσεξίας …
Στις λερωμένες σελίδες του από τα δικά μου πειράματα ,
βρήκα την συνταγή που πάντα ήθελα να κάνω ξανά !
Το κλασικό κέικ της μαμάς!!!
Σίγουρα θα σκεφτείτε πως , λίγο πολύ , όλα τα κέικ είναι ίδια…
Έχετε μεγάλο δίκιο εν μέρει…
Αυτή την φορά όμως , είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αποδείξω
πως για μένα δεν είναι έτσι.
Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα , είναι ναι μεν κλασική γεύση ,
αλλά με μια σύγχρονη διατροφική αντίληψη και αξία!
Ελάτε να δούμε γιατί !
Οι βασικές αρχές στις συνταγές μου είναι πλέον γνωστές
στους περισσότερους από εσάς που με παρακολουθείτε.
Αποφεύγω την ζάχαρη , την μαργαρίνη και το λευκό αλεύρι .
Πιστεύω πως τους λόγους όλοι μας πια τους γνωρίζουμε.
Έχοντας λοιπόν αποκλείσει από το διαιτολόγιο μου αυτά τα υλικά ,
θα αναρωτιέστε πως θα καταφέρω για να δημιουργήσω
το κλασικό κέικ που σας υποσχέθηκα.
Η αλήθεια είναι , πως όταν βάλω ένα στόχο προσπαθώ πολύ για τον πετύχω .
Ακούραστα , δοκιμάζω υλικά και τεχνικές
που θα μου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Ξεροκέφαλη από μικρή λοιπόν…
Η ουσία είναι πως τα κατάφερα!!!
Έφτιαξα ένα κέικ που αν δεν ξέρει κάποιος
πως δεν έχει ζάχαρη και λευκό αλεύρι ,
δεν καταλαβαίνει γευστικά την διαφορά!
Το έφτιαξα και το μοίρασα …
Ναι , το μοίρασα , σε φίλους και φίλες μου ,
να το δοκιμάσουν , να μου πουν την γνώμη τους ,
την ειλικρινή τους άποψη που πάντα μου λένε…
« Προχώρα …» μου είπαν !
Χαμογέλασα …και να ΄μαστε τώρα μαζί εδώ!
Υλικά
για 24 muffins ή ένα μεγάλο κέικ :
180 γρ. κρυσταλλική στέβια
με αναλογία με την ζάχαρη 1: 2
4 αυγά
200 γρ. φρέσκο γάλα
4 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβιο ( όχι μαργαρίνη )
440 γρ. αλεύρι ολικής ζέας ( δίκοκο )
5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας ούζο
1 λοβός φυσικής βανίλιας ( τα σποράκια )
160 γρ. σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη
κομμένη στο μπλέντερ σε κομματάκια.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Ξεκινάμε λοιπόν να φτιάξουμε το κέικ μας .
Εύκολη και γρήγορη η διαδικασία , μην το φοβάστε καθόλου!
Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο μέσα σ’ ένα μπρίκι ,
τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσοχή να μην κάψει, μόνο να ζεσταθεί.
Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την στέβια και τα αυγά.
Με το μίξερ χειρός ξεκινάμε να τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν,
όπως ακριβώς γίνεται με την κοινή ζάχαρη.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο
που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς, όπως είπα πριν.
Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί.
Τώρα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού , το ούζο και την βανίλια μας.
Ανακατεύουμε καλά.
Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ
και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο μείγμα
και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός.
Αν στην αρχή σας φανεί πως δεν είναι αρκετά παχύρευστο μην ανησυχήσετε ,
μετά από λίγα λεπτά το αλεύρι ζέας
θα απορροφήσει αρκετή υγρασία του μείγματος και θα είναι μια χαρά.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε μέσα την τριμμένη σοκολάτα
που θα απογειώσει γευστικά το κέικ μας!
Αφού ρίξουμε λοιπόν την τριμμένη σοκολάτα μέσα στο μείγμα ,
με το κουτάλι ανακατεύουμε καλά .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο κέικ , ετοιμάζουμε την φόρμα ,
βουτυρώνοντας την ελαφρώς και μετά πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι .
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά .
Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα muffins ( μικρά κέικ δηλαδή ) ,
ετοιμάζουμε την ειδική φόρμα βάζοντας μέσα χαρτάκια ψησίματος
για ζαχαροπλαστική στο κατάλληλο μέγεθος για μικρά κέικ.
Μοιράζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά .
Καλό είναι , είτε κάνουμε μεγάλο κέικ , είτε κάνουμε μικρά ,
να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να είμαστε σίγουροι
πως το κέικ έχει ψηθεί σωστά εσωτερικά.
Θα βυθίσουμε , δηλαδή , στο κέντρο του κέικ μια οδοντογλυφίδα
και θα την βγάλουμε.
Αν δούμε πως δεν έχει κολλημένο υγρό μείγμα πάνω της ,
σημαίνει πως είναι το κέικ έτοιμο , ψημένο σωστά.
Αν δούμε πως μαζί με τη οδοντογλυφίδα βγαίνει και μείγμα
σε υγρή ( όχι ψημένο ) μορφή ,
τότε θα πρέπει να ψήσουμε για λίγα λεπτά ακόμα το κέικ μας ,
ώστε η οδοντογλυφίδα την επόμενη φορά
που θα την δοκιμάσουμε να βγει καθαρή.
Θέλω να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή μου και να την απολαύσετε!
Είναι τα κέικ που φτιάχνω στη κόρη μου για το σχολείο της.
Είναι η συνταγή που αγαπώ να μοιράζομαι εδώ και καιρό με τις φίλες μου!
Τώρα είναι η ώρα να την απολαύσετε κι εσείς!!
Χρησιμοποιήστε ποιοτικά υλικά
για να έχετε το ανάλογο αποτέλεσμα στην συνταγή .
Είμαι σίγουρη πως όταν το φτιάξετε θα ενθουσιαστείτε!!!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε σας εύχομαι
υγεία και αγάπη στην ζωή σας!!!
Σας φιλώ !!
Σοφία .
50 σχόλια
τα προηγουμενα κεκακια ηταν τελεια πιστευω οτι θα ειναι και αυτα
Σοφάκι μου αν βάλω μαργαρίνη αντι βουτυρο αγελάδος, γιατι δεν μου αρεσουν οι μυρωδιες στα βουτυρα, θα αλλαξει κατι στη συνταγη? Εκτος απο τη γευση που σιγουρα αλλάζει. Το ξέρω οτι οι μαργαρινες ειναι πολυ κακές αλλά κάνω πολύ σπανια κεηκ και αν το κανω λεω τουλαχιστον να το “απολαυσω”.
Όχι να μην βάλεις μαργαρίνη! Είσαι κι έγκυος… Βάλε το δικό σου ωραιότατο ελαιόλαδο! Κι αν σου φαίνεται βαρύ, βάλε μισό ελαιόλαδο και μισό λάδι καρύδας. Αλλά κάνε μου την χάρη, όχι μαργαρίνες…
Καλησπέρα κ σοφία!!! Το αλεύρι ζεας που θα το βρω??? Εγώ μένω σε νησί. Μήπως έχει κ κάποια άλλη ονομασία….???d
Καλησπέρα, λέγεται και δίκκοκο. Σε σούπερ μάρκετ υπάρχει.
Τα αυγά που χρησιμοποιείτε είναι μεσαία ή μεγάλα??? Πάντα το έχω απορία. Συνήθως βάζω μεσαία, γιατί σπάνια αναφέρεται το μέγεθος του αυγού στις συνταγές.
Μεσαία, αυτά που βρίσκουμε στην αγορά συνήθως.
Καλημέρα σας.μπορούμε να βάλουμε σιρόπι αγαυης αντί στέβια και αν ναι σε τι αναλογία? Ευχαριστώ πολύ
Να συμπλήρωσω για το προηγούμενο σχόλιο.ή αν μπορούμε να νάλουμε ζαχαρη καρύδας, παλι με τι αναλογία?
Δεν το έχω φτιάξει ακόμα με κάποιο άλλο γλυκαντικό για να απαντήσω στην ερώτηση σου. Σκοπεύω να το φτιάξω με ζάχαρη καρύδας, τότε θα είμαι σε θέση να δώσω μια σαφή απάντηση όσων αφορά την ζάχαρη καρύδας και το αλεύρι που θα χρειαστεί.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΚ,ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ; ΦΙΛΙΚΩΤΑΤΑ..ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.
Μια κλασσική στρογγυλή φόρμα του κέικ με την τρύπα στην μέση είναι μια χαρά.
σε μακοστενη φορμα θα ειναι οκ πιστευεις η θελει τη στρογγυλη????
Μπορείς σε όποια φόρμα θέλεις, δεν επηρεάζεται από κάτι.
ευχαριστω πολυ θα το δοκιμασω συντομα κι αυτο…. εφτιαξα και τα παξιμαδακια με γλυκανισο και πορτοκαλι. εγιναν πολυ ωραια αν κ σκληρουτσικα.. το ειχες πει βεβαια αλλα αν τα ξανακανω κ τα θελω πιο μαλακα θα μπορουσα να τα αφησω στον αερα λιγοτερη ωρα???
Μπορώ να προσθέσω φρούτα του δάσους κατεψυγμένα?
Φυσικά και μπορείς, άφησε τα ελαφρώς να ξεπαγώσουν, όχι τελείως, μετά αλεύρωσε τα και ρίξε τα μέσα στο μείγμα του κέικ όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, ανακάτεψε τα ελαφρά για να μην λιώσουν.
Τελικά έβαλα φρούτα του δάσους !!! Έγινε εκπληκτικό!
Ευχαριστώ Πολύ!!!!
Μπράβο και συγχαρητήρια για την ιδέα σου!!!
Σοφια γεια σου! Χίλια μπραβο για τις υπεροχες συνταγες σου! Με τι μπορω να αντικαταστησω το ουζο στη συνταγη σου?
Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ!! Μπορείς να βάλεις κονιάκ ή να το παραλείψεις τελείως. Καλή επιτυχία!!
με ασπρο αλευρι σοφια μου ποσο baking χρειαζεται? την ιδια ποσοτητα? θελω να το κανω αλλα ο καλος μου δε θελει ζεας ..???
Καλημέρα! Το λευκό αλεύρι χρειάζεται λιγότερο μπέικιν πάουντερ , βάλε 2,5 -3 κ.γ. καλή επιτυχία!!! Φτιάξε το μια μέρα με ζέα και μην του το πεις, να δεις αν θα το καταλάβει ?
χαχαχαχχ!! θα το κανω και αυτο εννοειται απλα φοβαμαι μηπως το καταλαβει απο το χρωμα! ευχαριστω πολυ θα το κανω σημερα κιολας
Εδώ και λίγη ώρα έχω ανακαλύψει το site σου και είμαι κατενθουσιασμένη !!
Ακολουθώ διατροφή που αποφεύγω τη ζάχαρη και λευκό αλεύρι, αλλά δεν θέλω να στερούμαι από γεύσεις.
Το συγκεκριμένο κέικ με στέβια σε αναλογία 1 προς 3 πόσα γραμμάρια να βάλω;
Σ’ευχαριστώ και σου εύχομαι καλή συνέχεια στο υπέροχο έργο σου !!!!
Κατερίνα χαίρομαι που σε βοηθώ! Θα βάλεις 120 γρ. από μια στέβια 1:3 , καλή επιτυχία!!!
Σ’ευχαριστώ πολύ !!!!
[…] συνταγή είναι προσαρμοσμένη απο την αγαπημένη Σοφία Σοφέτο […]
Χαίρετε!
Συγχαρητήρια για το ωραίο εγχείρημα σας για τη σωστή διατροφή!
Έφτιαξα το κέικ και βγήκε τέλειο.
Ακόμη και οι πιο αυστηροί κριτές το επιδοκίμασαν!
Θα μπορούσα ωστόσο να αντικαταστήσω το γάλα με γιαούρτι σακούλας, και αν ναι με πόσα γραμμάρια;
Ευχαριστω πολύ!!!! Συνεχίστε την τέλεια δουλειά!
Συγχαρητηρια Σοφια για την προσπαθεια!!! Ειμαι κ εγω με διαβητη κυησης κ δοκιμαζω τις συνταγες σου!! Η στεβια που χρησιμοποιω ειναι 1:4. Επειδη εχω μπερδευτει λιγο με ολες αυτες τις μετρησεις, μπορεις να μου πεις την αναλογια της στεβιας 1:4?? Ευχαριστώ πολυ!!!
Καλησπέρα, εύχομαι όλα καλά με την εγκυμοσύνη σου!! Θα βάλεις ακριβώς την μισή ποσότητα από την δική σου στέβια , δηλαδή 90 γρ. Καλή επιτυχία!!!
Ποπο σε ανακάλυψα τυχαία γιατί βρίσκομαι σε διατροφή όχι άσπρο αλεύρι και ζάχαρη λόγω λοίμωξης και ειλικρινά καταενθουσιάστηκα!!!!!!! Θα κάνω όσα περισσότερα μπορώ!
Καλώς ήρθες στο Sofeto!!! Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις!!!
Εκανα ενα υπέροχο κεικ σοκολατα βανίλια !!!
Σκευτομαι να κανω μια δόση χωρίς σοκολάτα κ να το κάνω παντεσπάνι για τούρτα για τα γενέθλια μου!
Δεν νιώθεις καθόλου την στέβια!! Ισα ισα που είχαμε μια ανάλαφρη γεύση πορτοκαλιόυ!!
Ευχαριστούμε
Χαίρομαι πάρα πολύ!!! Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη ❤️
Έκανα το κέικ σας και σαν γεύση βγήκε υπεροχο και εννοειτε θα καταναλωθεί σε χρόνο dt. Μια ερώτηση μόνο. Επειδή θρυμματίζεται πολύ εύκολα. Έκανα κάτι λάθος εγώ ή ετσι γίνεται ???
Καλησπέρα σας. Το κέικ αυτό περιέχει μόνο αλεύρι ζέας, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού η συνοχή του. Αν θα έχει π.χ αρκετό ή λιγότερο πίτουρο. Προσωπικά δεν μου θρυμματίζεται ιδιαίτερα.
Σοφία μπράβο σου τέλεια συνταγή ! είχα κάνει κάποιες προσπάθειες να φτιαξω κεικ στεβια (έχω την μικρή μου κόρη με διαβήτη τ1 από 4,τώρα είναι 8,5) και ήταν όλες αποτυχημένες ! Ξετρελάθηκαν όλοι στο σπίτι!!
Χαίρομαι πάρα πολύ!!! Να χαίρεσαι το παιδάκι σου ❤️
Γεια σας μπορώ να βάλω αλεύρι ολική γιατί δεν εχαω Ζέας ;
Καλησπέρα σας. Φυσικά και μπορείτε. Καλή επιτυχία ❤️
Μόλις σήμερα έφτιαξα το κέικ σας με λίγες παραλλαγές: ντίνκελ ολικής αντί Ζέας (δυστυχώς δεν το βρίσκω στο μέρος που κατοικώ) κονιάκ αντί ούζο, 70γρ καρυδόψιχα, 100γρ σταγόνες κουβερτούρας αντί 160 και χυμό από ένα πορτοκάλι μεσαίο.
Επίσης πρόσθεσα δυο μεριδούλες υγρή στέβια (ομολογώ στην τύχη) λόγω του ότι μου έλλειπαν 60γρ κρυσταλλικής στέβια. Μου ψήθηκε βέβαια σε μία ώρα, νωρίτερα στις δοκιμές έβγαινε ζύμη στο μαχαίρι.
Αποτέλεσμα εξαιρετικό, σε γεύση πρωτίστως, σε υφή και εμφάνιση!
Ομολογώ ότι ήμουν επιφυλακτική ως προς το αποτέλεσμα, αλλά πραγματικά άξιζε!!!
Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!
Γεια σας! Έχω ακούσει ότι η στέβια χρειάζεται λιγότερη θερμότητα, γιατί αλλοιώνεται. Έως 150 βαθμούς στο φούρνο. Τί λέτε γι’ αυτό;
Καλησπέρα σας. Οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα, γλυκαντικά με στέβια, αναφέρουν στις συσκευασίες τους πως τα προϊόντα τους μπορούν να ψηθούν μέχρι τους 200°C. Προσωπικά δεν ψήνω ποτέ σε τόσο υψηλή θερμοκρασία γιατί το ψήσιμο αμυλούχων τροφίμων που ψήνονται πάνω από τους 170° δημιουργεί επικίνδυνες ουσίες όπως τα ακριλαμιδια και τα AGEs.
Καλησπέρα !!Πόσοι υδατάνθρακες ανα 100 γραμμάρια για να υπολογίσω μοναδες ;;
Καλησπέρα. Όπως αναφέρεται στον διατροφικό πίνακα που σας έχω, θα υπολογίσετε.
Ποση καστανή ζάχαρη η καρύδας μπορώ να βάλω αντι για στεβια;
Θα βάλετε την διπλάσια ποσότητα από την στέβια που γράφω στην συνταγή. Καλή επιτυχία.
Καθότι γλυκατζού αλλά διαβητική τώρα μπορώ να τρώω γλυκά χωρίς ενοχές,σήμερα πρώτη φορά έκανα το κέικ ολικής με στέβια έγινε πολύ ωραίο και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το κλασσικό κέικ , την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με λιγότερη στέβια και λιγότερη σοκολάτα δεν νομίζω να υπάρξει κάποιο πρόβλημα?
Χαίρομαι που σας αρέσει το κέικ!! Δεν υπάρχει πρόβλημα αν μειώσετε τα υλικά που λέτε σύμφωνα με τα γούστα σας.