Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κέτσαπ ( Ketchup ) αλά Sofeto, χωρίς ζάχαρη.

Κέτσαπ ( Ketchup ) αλά Sofeto, χωρίς ζάχαρη.

by sofia sofeto
2 Σχόλια

 

Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Η αλήθεια είναι ότι είχα ξεχάσει
πως είναι η γεύση της κέτσαπ…
Τόσα χρόνια που είχα να φάω…
Η απορία της κόρης μου,
ήρθε ξαφνικά να μου την θυμίσει,
όταν βρεθήκαμε μαζί στο σούπερ μάρκετ
και το βλέμμα της έπεσε
σε μια ελκυστική συσκευασία
της εν λόγω σαλτσούλας…
” Τι είναι αυτό;” Με ρώτησε,
” η σάλτσα κέτσαπ” της απάντησα
και ξεκίνησε η ιστορία…
Όπως καταλαβαίνετε, ήθελε
να την δοκιμάσει.
“Να δούμε τα συστατικά πρώτα”
της πρότεινα.
Γυρίζω πίσω την συσκευασία και βλέπω… “Άστο καλύτερα” της λέω,
” θα σου φτιάξω εγώ…”
Έτσι κι έγινε!

 

Υλικά για 800 γρ περίπου έτοιμης κέτσαπ :

• 2 κιλά ντομάτες της ποικιλίας πομοντόρο

( pomodoro – roma ή pomodoro – san marzano )

• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδου
• 35 σταγόνες υγρή στέβια ( αναλογία με την ζάχαρη, 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη )

• 2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
• 1 κ.γ αλάτι ( δοκιμάζετε πόσο αλμυρή θέλετε να είναι και προσθέστε λίγο ακόμα αν χρειαστεί. )
• 1 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ έτοιμης κέτσαπ:

Η πρώτη μας δουλειά είναι να επιλέξουμε
την σωστή πρώτη ύλη, τις ντομάτες μας!
Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη
για να αγοράσουμε στα μανάβικα
και τις λαϊκές αγορές,
τις ποικιλίες που θεωρούνται
οι πιο κατάλληλες γι’ αυτή την παρασκευή
και γενικότερα για σάλτσες.

Η ποικιλία πομοντόρο ( pomodoro ),
οι μικρές, μακρόστενες, σφιχτές ντοματούλες που θα δείτε πλέον
στην αγορά, είναι αυτές που δίνουν
τις νόστιμες, κατακόκκινες σάλτσες.

Εφόσον λοιπόν τις προμηθευτούμε,
το επόμενο βήμα είναι
να τις πλύνουμε καλά.
Για να φτιάξουμε σωστά την σάλτσα μας, πρέπει να αφαιρεθεί η φλούδα τους.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να το καταφέρουμε, είναι να βάλουμε
τις ντομάτες μας μέσα σε μία κατσαρόλα
ή μεγάλο μεταλλικό μπολ.
Βράζουμε στον βραστήρα νερό,
τόσο όσο να τις καλύπτει.
Αφήνουμε τις ντομάτες ολόκληρες
μέσα στο βρασμένο νερό και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει ώστε να μπορούμε
να τις πιάσουμε με τα χέρια μας,
να είναι δηλαδή χλιαρό προς ζεστό.
Ξεκινάμε έπειτα, να ξεφλουδίζουμε με τα χέρια μας τις ντομάτες.
Θα δούμε πως η φλούδα βγαίνει
πάρα πολύ εύκολα.
Αφού τελειώσουμε με το ξεφλούδισμα, βάζουμε τις ντομάτες μέσα σ’ένα σουρωτό και τις αφήνουμε να στραγγίσουν
απ’τα υγρά τους.
Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ, το κρεμμύδι, το σκόρδο
και φυσικά τις ντομάτες.
Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ
πολύ καλά.
Προσαρμόζουμε σε μια κατσαρόλα ένα τούλι (αυτό που βρίσκουμε σε μπομπονιέρες )
και αδειάζουμε σιγά σιγά τον πολτό ντομάτας.
Πιέζουμε με τα χέρια μας προσεχτικά,
μέχρι να πέσει μέσα στην κατσαρόλα
όλος ο πολτός της ντομάτας καθαρός
και να μείνουν μέσα στο τούλι τα κουκούτσια.

Εφόσον έχουμε τελειώσει
με όλη την ποσότητα του πολτού,

μεταφέρουμε πάνω σε εστία την κατσαρόλα.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και περιμένουμε να πάρει βράση.
Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει
ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Μόλις δούμε πως έχει εξατμιστεί
αρκετή ποσότητα υγρών,
προσθέτουμε το μπαλσάμικο
και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Όταν η σάλτσα έχει την παχύρρευστη μορφή που χαρακτηρίζει την κέτσαπ,
προσθέτουμε την στέβια, το αλάτι
και το ελαιόλαδο.
Αποσύρουμε από την φωτιά.

Η ποσότητα που βγαίνει με τις αναλογίες
των υλικών που σας έδωσα πιο πάνω,
είναι περίπου στα 800 γρ. έτοιμης κέτσαπ.
Καλό θα ήταν να μοιράσουμε την ποσότητα αυτή σε 4 βαζάκια των 200 γρ.
Ο λόγος είναι πως η σάλτσα μας
δεν περιέχει ζάχαρη
που θεωρείται συντηρητικό
κι έτσι εάν ανοίξουμε το βαζάκι μας
θα πρέπει να καταναλωθεί
μέσα με 3-4 μέρες.
Χρησιμοποιούμε λοιπόν μικρά βαζάκια
τα οποία έχουμε αποστειρώσει.
Γεμίζουμε με την κέτσαπ
όταν είναι πολύ ζεστή,
κλείνουμε καλά τα καπάκια
και γυρίζουμε ανάποδα
ώστε να κλείσουν αεροστεγώς.
Όταν κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μήνες χωρίς να τα ανοίξουμε.
Αν τα ανοίξουμε, όπως είπα παραπάνω,
σε λίγες μέρες πρέπει να καταναλωθούν.

Δοκιμάστε την με τον τρόπο που αγαπάτε.
Απολαύστε την στα σάντουιτς,
στα αγαπημένα σας ζυμαρικά,
στην πίτσα σας, ακόμα και σαν συνοδευτικό στα μεζεδάκια σας.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε,

σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 Σχόλια

Αλεξάνδρα Ζαρογιάννη 04/09/2019 - 12:58

Συγχαρητήρια, ψάχνω συνεχώς στο διαδίκτυο για υγιεινές συνταγές και το site σου πραγματικά είναι ότι καλύτερο. Σε ευχαριστούμε. Αυτό που ήθελα να σε ρωτήσω είναι αν στις συνταγές σου η αναλογία της ζάχαρης που αναφέρεις είναι καθαρά ενημερωτική για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν στέβια, γιατι το διάβασα αρκετές φορές το άρθρο για την στέβια αλλά δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα πληρως, οπότε ακολουθούμε ακριβώς τις δόσεις στεβιας που δίνεις χωρίς να ασχολούμαστε με την αναλογία της ζάχαρης που αναφέρεις?? Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Reply
sofia sofeto 08/09/2019 - 01:16

Καλησπέρα! Η αναλογία της στέβια με την ζάχαρη είναι ενδεικτικό στοιχείο για κάθε προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά. Υπάρχουν προϊόντα π.χ με αναλογία ( γλυκύτητα ) 1:1 με την ζάχαρη, αλλά είναι 1:2 ή 1:5 …. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με την αναλογία αυτή καθορίζεται και η δοσολογία του γλυκαντικου στην συνταγή.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More