Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Σπιτική κονσέρβα από φρέσκο τόνο.

Σπιτική κονσέρβα από φρέσκο τόνο.

by sofia sofeto
29 σχόλια
Καλησπέρα σας φιλαράκια μου!
Σήμερα σας έχω έναν εκλεκτό μεζέ!
Πριν λίγες μέρες ο άντρας μου έφερε φρέσκα ψάρια,
ανάμεσα τους υπήρχε και ένα τονάκι
γύρω στα 1.300 γρ.
Αν θέλετε όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο ψάρι,
όπως παλαμίδα, μπακαλιάρο,
σολομό, λούτσο κ.τ.λ
Από καιρό αναρωτιόμουν αν μπορώ
να φτιάξω κονσέρβα τόνου 
και να τον συντηρώ όπως τον έτοιμο
που παίρνουμε απ’ το super market…
Η αλήθεια είναι πως είχα πάψει
ν’ αγοράζω του εμπορίου…
Θες η ραδιενέργεια στην Φουκουσίμα,
θες η μη αναγραφόμενη περιοχή
αλίευσης του ψαριού…
Με είχαν βάλει σε σκέψεις όλα αυτά
και απέφευγα να αγοράσω.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα διάφορες συνταγές,
λίγο πολύ ήταν όλες στον ίδιο παρανομαστή.
Προσωπικά δεν μου άρεσε η ιδέα να βράσω το ψάρι για 1 και 1/2 ώρα, μου φάνηκε πάρα πολύ …
Ψάρι είναι βρε παιδιά!
Σκέφτηκα να δοκιμάσω κάτι δικό μου
κι αν πετύχει …πέτυχε…
Δεν έχω να χάσω και πολλά!
Πήρα λοιπόν το ψάρι μου, το καθάρισα απ΄τα εντόσθια, του έκοψα το κεφάλι και το τεμάχισα σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών πάχους.
 Το έβαλα μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό
και πολλά παγάκια.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε
για να καθαρίσει απ’ το αίμα του.
Το αφήνουμε στο νερό για 3-4 ώρες
ανανεώνοντας τα παγάκια.
 Μόλις περάσουν οι ώρες και δούμε
πως ξεπλένοντας τα κομμάτια 
δεν βγαίνει αίμα αρχίζουμε,
την διαδικασία του “βρασίματος”.
Εδώ ξεκινάει η δική μου εκδοχή
 για το μαγείρεμα του…
Σκέφτηκα πως είναι μια καλή λύση αντί του πολύωρου βρασμού,
ήταν να μαγειρέψω το ψάρι σ’ ένα τηγάνι με αντικολλητική επίστρωση.
Ξεκίνησα βάζοντας μέσα,
τα πλυμένα κομμάτια του τόνου.
Δεν πρόσθεσα καθόλου νερό,
τα έβαλα σκέτα όπως φαίνονται στην φωτογραφία.
 Στην συνέχεια άναψα την εστία της κουζίνας μου
σε μεσαία θερμοκρασία.
Σκέπασα με το καπάκι το τηγάνι μου.
Όταν άρχισε να βγάζει το ψάρι τα υγρά του, ξεκίνησε πλέον και ο βρασμός.
Χαμήλωσα την θερμοκρασία
κι άφησα να σιγοψηθούν τα κομμάτια του ψαριού.
Ο χρόνος που χρειάστηκε,
ώστε να είναι έτοιμο το ψάρι ήταν 15 -20 λεπτά!!!
 
Το ψάρι μαγειρεύτηκε στα δικά του υγρά,
πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμουν.
Δεν αφαίρεσα κανέναν αφρό με χαμένες πρωτεΐνες,
ούτε καν τα καλά λιπαρά του.
Κράτησε όλη του την γεύση και τον ζωμό που έμεινε, τον σούρωσα και τον κράτησα για να τον προσθέσω σε κάποιο ριζότο με θαλασσινά που θα φτιάξω.
Διατήρησε όλη του την γεύση λοιπόν και τα κομμάτια έμειναν ενιαία χωρίς να διαλύονται.
 
Αφού άφησα να κρυώσουν καλά,
πήρα ένα ένα κομμάτι και του αφαίρεσα το δέρμα και τα κόκαλα πολύ προσεκτικά.
Τα τοποθέτησα σε ένα πιάτο σε μικρότερα κομμάτια,
τους έριξα και μια δεύτερη ματιά
μήπως έχει ξεφύγει κάποιο κοκαλάκι.
Εφόσον ήμουν σίγουρη πως είναι όλα καθαρά, 
πήρα γυάλινα και αποστειρωμένα βαζάκια.
(Αποστείρωσα, τα καλά πλυμένα βάζα μου ,
βάζοντας τα στον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα).
Τοποθέτησα με προσοχή τα κομμάτια μου,
ώστε να μένουν όσο το δυνατόν
λιγότερα κενά ανάμεσα τους.
Πρόσθεσα μέσα διάφορα μυρωδικά,
όπως φύλα δάφνης και πιπέρι ,
ή δεντρολίβανο και μπούκοβο.
Ο καθένας μπορεί να κάνει
 τους δικούς του συνδυασμούς.
Έριξα μέσα σε κάθε βαζάκι,
λίγους κρυστάλλους από αλάτι.
Στην συνέχεια τους πρόσθεσα
φιλτραρισμένο νερό μέχρι να τα σκεπάσει
 κι έκλεισα τα καπάκια πολύ καλά.
 Από εδώ και πέρα ξεκινάει
η διαδικασία κονσερβοποίησης.
Στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας
έβαλα μια πετσετούλα.
Ακούμπησα πάνω τα βαζάκια,
γέμισα με νερό μέχρι λίγο πιο κάτω
από τα καπάκια κι άναψα την φωτιά .
Όταν πήρε βράση χαμήλωσα την θερμοκρασία.  Άφησα να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι,
για 30 λεπτά περίπου.
Έσβησα την φωτιά και τα άφησα
μέσα στο νερό μέχρι να κρυώσουν.
Όταν δούμε τα καπάκια να έχουν
μια κλήση προς τα μέσα, έχει πετύχει η κονσερβοποίηση και μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ντουλάπι μας.
 
Τα βαζάκια πρέπει να μείνουν 2-3 μήνες κλειστά
κι έπειτα να καταναλωθούν.
Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος
ώστε να έχουν δέσει καλά τα αρώματα
και οι γεύσεις με το ψάρι.
Που να περιμένω όμως εγώ ;
Με είχε φάει η αγωνία για να δω τι έφτιαξα!
Άνοιξα την επόμενη μέρα κιόλας το ένα βαζάκι και…ήταν τέλειο!
Ποτέ πια τόνος από το super market!!!!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

29 σχόλια

Ξανθή 12/11/2012 - 08:44

Σοφία εξαιρετική συνταγή μας έδωσες. Εγώ έφτιαξα λακέρδα το καλοκαίρι αλλά μου βγήκε λίγο αρμυρή.
Θα έχω υπόψιν μου τη δική σου συνταγή για την επόμενη φορά.

Reply
Sofia Sofeto 12/11/2012 - 18:55

Γεια σου Ξανθή μου,
παστή την έκανες την λακέρδα;
είναι υπέροχη παστή , είχε φτιάξει και η μητέρα μου και την έφαγα σχεδόν όλη μόνη μου…
Φυσικά μπορείς να την φτιάξεις και κονσέρβα όπως τον τόνο,
θα είναι υπέροχη!
Καλό σου βράδυ!

Reply
Conna 12/11/2012 - 11:11

Πραγματικά εξαιρετικός μεζές.

Φιλιά

Reply
Sofia Sofeto 12/11/2012 - 19:04

Γεια σου Conna!
Σε καλωσορίζω και σου στέλνω τις ευχές μου για ένα όμορφο βράδυ!

Reply
ΕΛΕΝΗ 12/11/2012 - 21:15

Σοφία μου δε μπορείς να φανταστείς πόσο μου αρέσει ο σπιτικός!!!
Φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 12/11/2012 - 21:22

Καλησπέρα Ελένη !
Συμφωνώ μαζί σου,
οτιδήποτε σπιτικό είναι χίλιες φορές καλύτερο!
Καλό σου βράδυ!

Reply
Penelope 13/11/2012 - 09:50

Με τις έτοιμες κονσέρβες, δεν τα πάω και πολύ καλά Σοφία μου.
Δεν συμπαθώ καθόλου την γεύση του ψαριού έτσι όπως βγαίνει μέσα από την κονσέρβα και πάντα την επεξεργάζομαι δίνοντας της περισσότερο άρωμα.

Ε, τώρα με τούτην την ανάρτησή σου, έμαθα και πως θα μπορούσε να γίνει μια σπιτική κονσέρβα, αν και μάλλον δύσκολα θα καταπιανόμουν μαζί της 🙂

Reply
Sofia Sofeto 13/11/2012 - 14:21

Γεια σου Πηνελόπη!
Καλά κάνεις και δεν πολυσυμπαθείς τις έτοιμες κονσέρβες,
η σπιτική είναι η αλήθεια, ότι έχει λίγη “φασαρία ” αλλά πιστεψέ με αξίζει τον κόπο!
Καλό απόγεύμα!

Reply
Demi 13/11/2012 - 20:59

Eλα Σοφία μου με τρέλλανες τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Θαύματα κάνεις!!!!!!!!!!!
και γω αποφεύγω τις κονσέρβες εχω πολλά χρόνια να πάρω αλλά μαρεσει πολύ ο τόνος που συνήθως τον κάνω ψητό ..εσυ τα καταφερες μια χαρά εχω και γω το σκευος θελω να το προσπαθήσω μολις βρω τονάκι !!!
ποτε θα έρθεις;
εμεις ειχαμε παει χωριό για πεντε μερες…κρυοοοοο φούλ:ο))

Reply
Sofia Sofeto 13/11/2012 - 22:55

Δήμητρα , τέλος του μηνός θα σου’ ρθω!
Θα βρούμε τονάκι να μαγειρέψουμε παρέα!
Φιλιά πολλά!!!

Reply
Blondbrained 15/11/2012 - 13:52

Λες να μπορώ να το κάνω και για λιπαρό ποταμίσιο ψάρι που δεν το τρώω με τίποτα;;; Για Γουλιανό λεω… Τα ποταμίσια γενικά δεν τα προτιμώ, αλλά αφού τα στέλνει η συμπεθέρα, λέω και ευχαριστώ εννοείται, και όλο προσπαθώ να βρω τρόπους να το μαγειρέψω, αλλά… μου κάθεται το άτιμο… Με την επόμενη θα το δοκιμάσω, και ο Θεός βοηθός… και θα ενημερώσω…

Reply
Sofia Sofeto 15/11/2012 - 14:08

Περιμένω νέα με αγωνία ,
να’ναι καλά και η συμπεθέρα σου!

Reply
Greek True-Lies 12/02/2013 - 19:00

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Reply
Greek True-Lies 12/02/2013 - 19:45

Πραγματικά αξιζει τον κόπο να το προσπαθήσετε! Σοφία μου,εγώ έκανα ότι ακριβώς λές εδώ ,μόνο που τα τηγάνησα ελαφρώς χωρίς λάδι , αλάτι , σκέτα , για κανά τέταρτο από κάθε πλευρά σε χαμηλή φωτιά ( στο 5 το μάτι με μαξ το 9 ) !πήραν λίγο χρώμα , καθόλου ξάφρισμα και τέτοια και τα κονσερβοποίησα όπως ακριβώς λες εδώ! Φυσικά δεν άντεξα στον πειρασμό και δοκίμασα ….λιγάκι ! ΗΤΑΝ ΤΕΛΟΙΟΣ , ΤΕΛΟΙΟΣ ΤΕΛΟΙΟΣ.!!! φανταστείτε σε κανα 2 μηνες πως θα είναι!
Να είσαι καλά Σοφία μου που μας ανοιξες τα μάτια και κανουμε σωστό, υγιεινό και προπάντως ΣΠΙΤΙΚΟ φαγητό!
Γιωργος

Reply
Sofia Sofeto 12/02/2013 - 23:00

Γιώργο , πολύ χαίρομαι που σου άρεσε , συγχαρητήρια που το έφτιαξές τόσο καλό, καλή απόλαυση σου έυχομαι!

Reply
Greek True-Lies 13/02/2013 - 08:44

Σημερα θα κάνω μια προσπάθεια να κάνω κάτι παρόμοιο με σκουμπρί και σολωμό .το βραδάκι θα σας πω τα νέα !

Reply
Sofia Sofeto 13/02/2013 - 22:01

Καλή επιτυχία σου εύχομαι, περιμένω με αγωνία τα νέα σου…

Reply
Greek True-Lies 14/02/2013 - 13:04

Ακολουθησα την ιδια διαδικασια οπως και του τόνου ( ελαφρο τηγανισμα ,και κονσερβοποίηση . Ο σολωμός (φιλέτο ) θέλει λιγοτερη ωρα στο τηγανι γιατι αρχίζει και διαλύεται ..στα 5 λεπτά! Οπότε ίσα που να το καταλάβει το ψάρι! Αλλά εγινε εξισου πολύ ωραίος στο βάζο. Χρησιμοποήσα μικρά βάζα ( για την ακρίβεια 2) γιατι είναι και λίγο τσουχτερη η τιμή του σολομού!
Οσον αφορά το σκουμπρί (κοινώς κολιός) δεν εγινε καθόλου καλό και δεν ξέρω γιατί ! στο φιλετάρισμα στην κυριολεξία πέταξα το μισό,και διαλύθηκε εντελώς ειτε στο τηγάνι , ειτε στο βρασιμο (πάντα ελαφρά μιλάμε) .Τελος παντων , αρκεί η προσπάθεια ! Οσο ζεις μαθαίνεις και παθαίνεις! Τον κολιό , ότι απέμεινε από αυτόν., τον φάγαμε με λιγο λεμονάκι και λαδι .. και πάλι δεν τρελάθηκα !

Reply
Sofia Sofeto 14/02/2013 - 14:38

Καλησπέρα Γιώργο,
μ’αρέσει που πειραματίζεσαι, σίγουρα υπάρχουν και αποτυχίες, αυτό συμβαίνει σε όλους μας,
σημασία έχει η προσπάθεια και με υπομονή και επιμονή ανακαλύπτεις πράγματα που ούτε καν τα φανταζόσουν!
Προσωπικά έτσι λειτουργώ και δεν το μετανιώνω..
Ο κολιός είναι εξαιρετικό ψάρι στον φούρνο με πατάτες λεμονάτο με μπόλικο σκόρδο και ρίγανη!
Δοκιμασέ το και θα με θυμηθείς!
Χάρηκα πολύ που τα είπαμε,
όσον αφορά το σολομό θα το δοκιμάσω κι εγώ όπως το λες!

Reply
Greek True-Lies 14/02/2013 - 15:42

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Και εσύ να εισαι καλά να μας διαφωτίζεις με τις υπέροχες συνταγές σου!

Reply
Athina21 23/11/2013 - 11:09

Είμαι φοιτήτρια και είμαι λάτρης του σπιτικού φαγητού….θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τηγανίσω τον τόνο σε απλό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά (γιατί δεν έχω την κατσαρόλα που χρησιμοποιείται) και επιπλέον έχω γυάλινα βαζάκια με πλαστικό καπάκι….κάνουν ή πρέπει να βρω βαζάκια με μεταλλικό κούμπωμα;

Reply
Sofia Sofeto 23/11/2013 - 14:24

Αθηνά μου γεια σου!
Χαίρομαι που προτιμάς το καλό σπιτικό φαγητό!
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τηγάνι με καπάκι αντί για κατσαρόλα, αλλά όχι για να το τηγανίσεις, θα βάλεις το ψάρι σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί με τα υγρά του. Τα βαζάκια με πλαστικό καπάκι δεν κλείνουν αεροστεγώς δυστυχώς, καλύτερα να βάλεις με μεταλλικό κούμπωμα.
Καλή επιτυχία σου έυχομαι!!!

Reply
Ευα 23/09/2016 - 14:19

Σ ευχαριστω πολυ για την πολυ ενδιαφερουσα συνταγη σου. χω κ το ιδιο σκευος οποτε θα την τιμησω την συνταγη!!!

Reply
Κική 29/01/2017 - 17:07

Καλησπέρα! Μήπως θα μπορούσατε να μοιραστείτε απο που προμηθευτήκατε το συγκεκριμένο σκεύος;

Reply
Eva 30/01/2017 - 00:53

Καλησπερα ειχε ερθει μια κοπελα στο σπιτι και την εκανε επιδειξη. Simpella λεγεται! Δεν ξερω αν κυκλοφορουν ακομη

Reply
ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΟΜΑΡΑ 27/06/2020 - 12:26

Καλημέρα σας! Μπορούμε αντί για νερό να βάλουμε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ;

Reply
sofia sofeto 29/06/2020 - 01:02

Μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο, αλλά θα προσθέσετε πολλά επιπλέον λιπαρά χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Reply
William Scarth 14/02/2021 - 21:56

Γίνεται αντί για τόνο να κάνουμε κονσερβοποίηση πέστροφας; Τι προσαρμογές χρειάζεται να γίνουν στην συνταγή ΑΝ αντί για τόνο χρησιμοποιήσουμε πέστροφα;

Reply
sofia sofeto 14/02/2021 - 22:01

Καλησπέρα σας. Φαντάζομαι πως γίνεται. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!