Έχω την αίσθηση πως πιο πολύ από άλλοτε έχουμε την ανάγκη για δροσιά!
Αυτές οι θερμές μέρες που ζούμε αλλά και εκείνες που έρχονται ,
μας κτυπούν το καμπανάκι πως πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών .
Νερό , φρέσκα φρούτα του καλοκαιριού , όπως το καρπούζι και το πεπόνι ,
μας δίνουν την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Τα αναψυκτικά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή,
περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και άλλων αμφιβόλου ποιότητας συστατικά , που θα σας συμβούλευα να αποφύγετε.
Σήμερα θα σας δώσω ιδέα για σπιτικό super αναψυκτικό , παραδοσιακό ,
Ελληνικό και φυσικά πολύ απολαυστικό!
Η βυσσινάδα είναι απ’ τα παιδικά μου χρόνια ,
το αγαπημένο ρόφημα του καλοκαιριού, πάντα σπιτικό!
Το έφτιαχνε η μητέρα μου μαζί με το καθιερωμένο γλυκό του κουταλιού βύσσινο!
Εκείνη το έφτιαχνε με ζάχαρη, τώρα πια στο σπίτι μας το φτιάχνουμε χωρίς ζάχαρη!
Σας έχω αναρτήσει το γλυκό κεράσι ή βύσσινο χωρίς ζάχαρη εδώ και εδώ
είμαι πολύ περήφανη για αυτή την συνταγή μου ,
( δυστυχώς κι άλλοι την έχουν αντιγράψει από εδώ
και την προβάλουν σαν δική τους… )
Στεναχωριέμαι , θυμώνω …δεν βαριέσαι λέω μετά…
και συνεχίζω να προσφέρω σε εσάς τους αγαπημένους μου φίλους
την ευκαιρία να τρέφεστε υγιεινά και απολαυστικά!!!
Τίποτα δεν μας εμποδίζει λοιπόν να τα απολαύσουμε μαζί !!!
Στην υγεία σας!!!
Υλικά :
Για την βυσσινάδα ( 750 ml περίπου ):
• 2 κιλά βύσσινα με το κουκούτσι
• 500 γρ. νερό
• 450 γρ. κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη αντιστοιχία 1: 1 με την ζάχαρη
• 4 φυλλαράκια αρμπαρόριζας.
Διατροφική ανάλυση της βυσσινάδας
ανά 100 γρ:
Για το γλυκό βύσσινο:
• Το μείγμα που θα μείνει από την διαδικασία της βυσσινάδας
• ½ κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ.
Διατροφική ανάλυση του γλυκού
ανά 100 γρ:
Πλένουμε καλά τα βύσσινα και τους αφαιρούμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο.
(Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε… δείτε εδώ το λικέρ μου.)
Βάζουμε τα βύσσινα μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό ,την στέβια και την αρμπαρόριζα.
Ανάβουμε την φωτιά στο δυνατό ,
μισοσκεπάζουμε το καπάκι και μόλις πάρει βράση
κατεβάζουμε στην θερμοκρασία στο χαμηλό .
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6 – 7 λεπτά και κλείνουμε την φωτιά.
Έχουμε αποστειρώσει ένα γυάλινο μπουκάλι των 750 ml
και με την βοήθεια ενός μεταλλικού χωνιού ,
ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι την βυσσινάδα μας.
Καλό είναι να εφαρμόσουμε πάνω στο χωνί ένα μεταλλικό σουρωτήρι
για να έχουμε μια διαυγή βυσσινάδα.
Στην συνέχεια θα προσθέσουμε μέσα στο μείγμα που έμεινε στην κατσαρόλα,
τα βύσσινα και το ζουμάκι τους ( βυσσινάδα ) δηλαδή,
το αγάρ αγάρ και θα ανάψουμε πάλι την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε καλά καλά και αφήνουμε να πάρει βράση.
Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά το πολύ.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ την φωτιά
και είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια μας με το γλυκό.
Εμένα μου βγαίνουν 3 βαζάκια 300 – 350 γρ. περίπου το καθένα.
Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα γυρίζουμε ( προσοχή γιατί καίνε)
ανάποδα για να κρυώσουν, με το καπάκι προς τα κάτω δηλαδή.
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν
και φυσικά να δέσει το σιρόπι με το αγάρ αγάρ.
Το ίδιο κάνουμε με την βυσσινάδα μας!
Όταν θέλουμε να την σερβίρουμε θα προσθέσουμε παγάκια στο ποτήρι μας ,
¼ του ποτηριού βυσσινάδα και συμπληρώνουμε με κρύο νερό τα άλλα ¾ .
Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε ανθρακούχο νερό ,
έτσι έχουμε ένα υπέροχο , ελαφρύ , με όλη την γεύση αναψυκτικό !
Δροσιστείτε φίλοι μου!!!
Καλή μας απόλαυση!!!
16 σχόλια
Έχω τρελό θέμα με την βυσσινάδα !! Φέτος μόνο γλυκό πρόλαβα. Αλλά του χρόνου θα επανέλθω.
Η δική σου φαίνεται Σοφία υπερτέλεια !!!!! Είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι. Και φυσικά η αμπαρόριζα την απογειώνει, το έχω δοκιμάσει, πάει τρελά με το βύσσινο.
Καλό βράδυ !!
Καλημέρα Άρη!!! Λατρεύω αυτό το υπέροχο φρούτο κι εγώ!!!
Πριν λίγο απόλαυσα ένα ποτήρι στην υγεία όλων μας!!!
Να είσαι καλά, σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!!
Καλησπέρα Σοφία, τι δροσιά είναι αυτή απόψε;;; Είναι φανταστική η βύσσιναδα αλλά γενικώς την αποφεύγω, διότι στο εμπόριο κυκλοφορεί πάντα με ζάχαρη. Την δική σου όμως, σίγουρα θα την προτίμησω και θα την φτιάξω προσθέτοντας το ανθρακούχο νερό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον!!!!
Καλημέρα !!! Δοκίμασε την όπως επιθυμείς, είναι υπέροχη!!!
Σ ‘ ευχαριστώ πολύ!!!
θα φτιαξω την βυσιναδα γιατι πολυ μου αρεσε εχεις πολυ ωραιες συνταγες συγχαρητηρια
Σοφια. μου, μπορεί. να. μην. σε. γνωρίζω, αλλά. σ´ αγαπώ. όταν. Βλέπω. Τις πανέμορφες. συνταγες. σου. όλες. προσεγμένες, στη. λεπτομέρεια. και. λαχταριστές. Εντυπωσιάζομαι. επίσης. απο. Τη. γενναιοδωρία. και. την. αγάπη. με. την. οποία. τα. μοιράζεσαι. ολα. με. μας!Σε. συνάντησα. σε. μια. δύσκολη. στιγμή. που. έψαχνα. πως. να. Ποικίλω. τη. διατροφή. του. γιου. μου,30. χρόνων. Εδώ. και. ένα. χρόνο. Χρειάστηκε. να. παίρνει. κορτιζόνη. για. θεραπεια. αυτο-ανοσοποιητικό. Απαγορεύονται. Το. αλάτι, η ζάχαρη., το αλεύρι., Τα. γαλακτοκομικά. κα. Δύσκολα. και. μας. βοήθησες. πολύ.Σε. ευχαριστώ!!!
Χαίρομαι πολύ που σας βοήθησα , ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα καλά με το παλικάρι σου , ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας , πιστέψτε με δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους μου . Σας υπέρ ευχαριστώ!!!
Εγω έφτιαξα ποτό βύσσινο. Δεν μπόρεσα όμως να βρω την αντιστοιχία ζαχαρης-στεβιας, και δυστυχώς το έφτιαξα με ζαχαρη. Θα το πιούμε λοιπόν τα παιδιά μου ! Θα μπορούσες να μου πεις ; ισχύει το 100 γρ ζάχαρη = 40 γρ στεβια ; εμένα μου φαίνεται πολλή η στεβια γιατί είναι πάρα πολύ γλυκιά.
Καλησπέρα! Θα μπορούσε να γίνει με άλλο είδος γλυκαντικού ίσως; Δεν μου αρέσει καθόλου η γεύση της στέβιας και δυστυχώς μετά από επέμβαση στο στομάχι απαγορεύεται ρητά η ζάχαρη 🙁
Σε αυτό μόνο ο γιατρός σας ή καλύτερα ο διαιτολόγος σας θα σας απαντήσει. Σας ευχαριστώ πολύ.
Σοφία καλησπέρα. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για το σαιτ σου. Πραγματικά αποτελεί μια όαση για όλους εμάς που προσπαθούμε να προσέχουμε την διατροφή μας. Θα ηθελα να σε ρωτήσω κάτι και θέλω την γνώμη σου. Η μητέρα μου έφτιαξε λικέρ βύσσινο και όταν το στράγγισε κράτησε τα βύσσινα σε ένα βάζο για άλλη χρήση. Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να τα χρησιμοποιησω για να φτιάξω μια οποιαδήποτε από τις δικές σου συνταγές με βύσσινο;
Κυριακή σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ❤️ Τα βύσσινα που έχουν μείνει περιέχουν αλκοόλ, σωστά; Ίσως θα μπορούσες να τα βράσεις με ζάχαρη καρύδας μέχρι να δέσει ένα ελαφρύ σιρόπι και να εξατμιστεί βέβαια το αλκοόλ. Θα μπορούσες έπειτα να τα προσθέσεις πάνω σε παγωτό.
Πολυ ωραια η ιδεα σου σε ευχαριστω. Θα τα φτιαξω ετσι. Ψαχνομουν αλλωστε να βρω μια συνταγη για σιροπι που να μπορω να βαλω πανω απο παγωτο. Θα μπορουσα πιστευεις να τα βαλω και σαν γεμιση στα λευκα σοκολατακια που φτιαχνεις;
Καλησπέρα, φυσικά και μπορείς να τα βάλεις!!
Συγχαρητήρια για τις συνταγές! Πόσο μπορεί να διατηρηθεί η βυσσιναδα στο ψυγείο;
Καλησπέρα σας. Μέχρι 5-6 μέρες. Άλλωστε η ποσότητα είναι μικρή.