9,6K
Τον τελευταίο καιρό έχω μια τάση να συνδυάζω στο πιάτο μου
γεύσεις αντίθετες μεταξύ τους.
γεύσεις αντίθετες μεταξύ τους.
Έτσι αυτή μου συνταγή ,
συνδυάζει το αλμυρό του τυριού με το γλυκόξινο του βύσσινου…
Τα γλυκά του κουταλιού είναι παραδοσιακά γλυκίσματα στην Ελλάδα.
Φτιάχνονται με φρούτα εποχής αλλά και με λαχανικά.
Θεωρούνται απ ΄ τα πιο υγιεινά γλυκά καθώς δεν περιέχουν λιπαρά ,
δυστυχώς όμως περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης .
Στην προσπάθεια μου να αντικαταστήσω την βλαβερή ζάχαρη
χρησιμοποίησα στέβια και αγάρ αγάρ ,
ένα φυσικό γλυκαντικό και ένα φυσικό πηκτικό παράγοντα
που προέρχεται από ένα είδος φυκιού.
Υλικά για 10 ταρτάκια
διαμέτρου 8- 10 εκατοστών.
Γλύκό βύσσινο :
500 γρ. βύσσινα χωρίς τα κουκούτσια φρέσκα ή κατεψυγμένα ,
1 σφηνάκι νερό ,
1/3 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη ,
2 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια ,
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού .
Βάση για ταρτάκια:
150 γρ. αμύγδαλα ωμά ,
100 γρ. βρώμη αλεύρι ,
20 γρ. ελαιόλαδο ,
30 γρ. ταχίνι ,
20 γρ. ούζο ,
150 γρ. κεφίρ ,
1 πρέζα αλάτι ,
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή τριμμένη λουίζα.
Για την κρέμα τυριού :
300 γρ. ανθότυρο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
3 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
Διαδικασία :
Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε το γλυκό του κουταλιού .
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα βύσσινα μαζί με το νερό .
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και όταν πάρει βράση ρίχνουμε το αγάρ αγάρ
και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Αφήνουμε να βράσει για 3 – 4 λεπτά και αποσύρουμε απ’ την φωτιά ,
προσθέτουμε την στέβια και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ,
αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.
Την επόμενη μέρα θα ετοιμάσουμε την βάση .
Κτυπάμε μέσα στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη.
Τα ρίχνουμε σε μπολ , προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης
και τα ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα μαζί.
Αφήνουμε για λίγο να απορροφήσει η βρώμη τα υγρά .
Με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε τις βάσεις για τις τάρτες .
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια γεμάτη κουταλιά από τον σφικτό χυλό
και βάζουμε μέσα στην κάθε βάση.
Με μια ζελατίνη από πάνω πατάμε με το χέρι μας
ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στην βάση.
Έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου .
Ψήνουμε για 15 λεπτά τις βάσεις .
Παράλληλα με το ψήσιμο ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ
και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Όταν βγάλουμε τα ταρτάκια από τον φούρνο ,
γεμίζουμε με την κρέμα
και συνεχίζουμε το ψήσιμο τους
μέχρι να τα δούμε να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα
και τα σερβίρουμε μαζί με το γλυκό βύσσινο.
Εύχομαι να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει!
Καλή σας απόλαυση!
16 σχόλια
Καλή επιτυχία εύχομαι από καρδιάς.
Οι προτάσεις σου είναι πάντα εξαιρετικές και πρωτότυπες, Μπράβο Σοφία.
Πραγματικά μπράβο Σοφία !! Σου εύχομαι και εγώ καλή επιτυχία , που σίγουρα θα έχεις διοτι οι συνταγές σου είναι σε άλλο επίπεδο!!!
Καλή απόλαυση σε εμάς και καλή επιτυχία σε εσένα Σοφία!
Πάρα πολύ ιδιαίτερη συνταγή!
Πολύ εμπνευσμένο το πάντρεμα γεύσεων και υλικών!
Φιλιά
Μπράβο βρε κορίτσι, μπράβο και για τη προσπάθεια σου αλλά και για τις νόστιμες συνταγές σου! Καλή επιτυχία από μένα.
ενδοαφερον συνδυασμος υλικων!!! πολυ πρωτοτυπο!
Ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνταγή! Καλή επιτυχία Σοφία!
Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Καλή επιτυχία!
Ολες οι συνταγές σου εξαιρετικές και με ιδιαίτερη πινελιά
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός του γλυκού κουταλιού με την παρμεζάνα.
Kαλή επιτυχία Σοφία.
Εξαιρετική πρότασή και πρωτότυπη Σοφία! Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!
[…] 70 γρ. βούτυρο κακάο 40 γρ. γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη Λίγη εσάνς βανίλιας 40 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ 45 σταγόνες υγρής στέβια με αναλογία με την ζάχαρη , 4 σταγόνες στέβια = με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Μερικά βύσσινα από την συνταγή βύσσινο γλυκό του κουταλιού χωρίς ζάχαρη. […]
[…] Ένα απ’ τα αυτά τα εποχικά φρούτα είναι τα αγαπημένα μου βύσσινα . Αγαπώ την γλυκόξινη γεύση τους , το υπέροχο χρώμα τους και τους αμέτρητους συνδυασμούς που μπορώ να κάνω μαζί τους σε γλυκές αλλά και σε αλμυρές γεύσεις . Σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια γλυκιά συνταγή μου την οποία φτιάχνω κάθε φορά σχεδόν που θα φτιάξω με τα βύσσινα γλυκό του κουταλιού. […]
[…] Τα υλικά για το βύσσινο γλυκό του κουταλιού θα την δείτε εδώ. […]
πηγα να αγορασω σιροπι αγαυης και ουπαλληλος μου ειπε οτι ειναι ακαταλληλο για διαβητικους τελικα τι ισχυει ευχαριστω
Το σιρόπι αγαύης έχει 74% υδατάνθρακες, θεωρειται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη , οπότε ένας διαβητικός τύπου 2 μπορεί να το καταναλώσει με μέτρο φυσικά γιατί δεν ανεβάζει απότομα το ζάχαρο του αλλά σταδιακά.
Ένας διαβητικός τύπου 1 , όπως εγώ , υπολογίζει την ποσότητα που θα καταναλώσει και κάνει την ανάλογη ινσουλίνη.
Προτιμούμε την σκούρα ακατέργαστη αγαύη που έχει λιγότερη επεξεργασία και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Ελπίζω να βοήθησα.
[…] Γλυκό του κουταλιού βύσσινο! (με στέβια). […]
[…] το γλυκό κεράσι ή βύσσινο χωρίς ζάχαρη εδώ και εδώ είμαι πολύ περήφανη για αυτή την συνταγή μου , ( […]