Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Κέικ ( muffins ) ψημένα στον ατμό !!! Ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!!!

Κέικ ( muffins ) ψημένα στον ατμό !!! Ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!!!

by sofia sofeto
20 σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Πολλές φορές σκέφτομαι πως τα ποιοτικά υλικά

που χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας ,

μπορούν πολύ εύκολα να καταστραφούν εάν δεν τα «μεταχειριστούμε» σωστά.

Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και πολύ καιρό ψάχνω ,

πειραματίζομαι και προσπαθώ , ώστε να βρω τρόπους και λύσεις ,

που θα ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες προδιαγραφές

έχω θέσει στην μαγειρική μου και στην ποιότητα διατροφής της οικογένειας μου .

Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι που αξίζει να τους ανακαλύψω

και φυσικά να τους μοιραστώ μαζί σας.

 

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω μια τέτοια ανακάλυψη!!!

Είμαι ιδιαίτερη χαρούμενη και περήφανη γι’ αυτή μου την συνταγή.

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί για μένα.

Έπειτα από πολλά πειράματα , κατάφερα να δημιουργήσω μια συνταγή

που ικανοποιεί τα κριτήρια που έχω θέσει στον εαυτό μου

για να έχει νόημα να σας την παρουσιάσω , αλλά και κάτι παραπάνω…

 

Η συνταγή αυτή περιέχει τα υλικά που αγαπώ ,

αυτά που θεωρώ πως πρέπει να έχω στην διατροφή της οικογένειας μου.

Χρησιμοποίησα ένα αγαπημένο μου superfood γλυκαντικό , το  SugaVida ,

το οποίο έχει τόσα θρεπτικά συστατικά συνδυασμένα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ,

που πιστέψτε με αξίζει να του δώσετε την προσοχή σας!!

Τα κέικ μου , περιέχουν μόνο αλεύρι δίκκοκο ( ζέας ) ,

ελαιόλαδο , γάλα καρύδας και φρέσκα αυγά.

Αυτό όμως που απογείωσε κυριολεκτικά την γεύση τους

και προκάλεσε και τους πιο δύσπιστους να τα δοκιμάσουν ,

είναι η μαύρη σοκολάτα με στέβια της γνωστής εταιρείας Wish.

Η σοκολατένια απόλαυση που δίνει δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να τα απαρνηθεί !!!

 

Καιρό τώρα , όπως σας είπα και παραπάνω ,

σκεφτόμουν τρόπο ώστε να ετοιμάζω με πιο υγιεινό τρόπο

κάποιες συνταγές μου που απαιτούν ψήσιμο στον φούρνο.

Η ιδέα του ατμού μου ήρθε μια μέρα ξαφνικά ,

την ώρα που ετοίμαζα τα λαχανικά του γεύματος του μικρού μου Οδυσσέα.

Τα μαγείρευα στον ατμό , σε μια κατσαρόλα με καπάκι ,

πάνω σε ένα ειδικό σκεύος με τρυπούλες που επιτρέπει να το διαπερνά ο ατμός.

Θα σας γελάσω και δεν το θέλω ….

Αλλά εκείνη την ώρα δεν θυμάμαι πως έκανα στο μυαλό μου τον συνειρμό

πως στην θέση των λαχανικών θα μπορούσαν να βρίσκονται … κέικ!!

Έτσι από το πουθενά , μπήκε στο μυαλό μου αυτή η ιδέα και σκέφτηκα « γιατί όχι ;;;» …

 

Την πρώτη φορά που δοκίμασα ήμουν πολύ αγχωμένη για το αν θα τα καταφέρω

και αν θα πάνε χαμένα τα υλικά μου….

Όταν όμως είδα πως δουλεύει … Χάρηκα πάρα μα πάρα πολύ!!!

Από τότε έχω φτιάξει άπειρες φορές κέικ με αυτό τον τρόπο.

Έχω διορθώσει τους χρόνους , έχω δοκιμάσει διαφορετικές συνταγές

για να δω την συμπεριφορά τους ,

έχω ενθουσιαστεί ξανά και ξανά!!!

 

Δεν έχει νόημα όμως να σας μιλάω για μια τεχνική μαγειρέματος

δίχως να σας εξηγώ τους λόγους που με οδήγησαν να την επιλέξω.

Επειδή εγώ δεν είμαι ειδικός , απευθύνθηκα στους ειδικούς!

Έτσι λοιπόν , συζήτησα την συνταγή

με τον γνωστό διαιτολόγο κύριο Ευάγγελο Ζουμπανέα

και την επιστημονική ομάδα του diatrofi.gr .

Με χαρά μου έδωσαν τα «φώτα» τους κι εγώ είμαι εδώ να σας τα μεταφέρω

ώστε να επωφεληθείτε κι εσείς από αυτή την σπουδαία γνώση.

 

«Όταν η τροφή μαγειρεύεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία,

αλλοιώνονται ή και καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό

τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της,

ενώ ταυτόχρονα καταστρέφονται τα ένζυμα που διαθέτει,

χάρη στα οποία συντελείται η πέψη.

Το μαγείρεμα στον ατμό προστατεύει στο μεγαλύτερο σύνολό τους

τα οργανοληπτικά συστατικά των τροφών,

παρέχοντας τελικά μια τροφή με περισσότερα θρεπτικά συστατικά ,

ενώ παράλληλα δεν αναπτύσσονται βλαπτικές ουσίες

που λειτουργούν ως  ορμονοδιαταράκτες,

προσβάλλοντας την υγεία

και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.»

 

Υλικά για 6 μεγάλα muffins.

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 80 γρ. superfood γλυκαντικό SugaVida
  • 90 γρ. γάλα καρύδας ( κονσέρβα)
  • 10 γρ. Ελαιόλαδο
  • Λίγη φυσική βανίλια
  • 1,5 κ.γ ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
  • 115 γρ. Αλεύρι δίκκοκο ( ζέας )
  • 1,5 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. σοκολάτα Wish dark με stevia

Υδατάνθρακες : 43 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 13 γρ. / 100 γρ.

 

* Για πλήρη διατροφική ανάλυση της συνταγής

δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

 

Το να ετοιμάσουμε αυτά τα κέικ , πιστέψτε με , είναι ότι πιο εύκολο και γρήγορο

μπορεί να σας συμβεί στην κουζίνα σας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε συγκεντρώσει τα υλικά μας .

Ένα μεγάλο μπολ και ένας αυγοδάρτης είναι τα εργαλεία που μας χρειάζονται,

απλά για να αναμείξουμε τα υλικά μας.

 

Ρίχνουμε αρχικά στο μπολ τα αυγά μαζί με το SugaVida και ανακατεύουμε καλά .

Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα καρύδας , το ελαιόλαδο ,

την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα .

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ζέας και το μπέικιν πάουντερ μαζί .

Ένα καλό ανακάτεμα και αυτό ήταν!!

Μην μου πείτε πως κουραστήκατε…

 

Τώρα θέλω λίγο την προσοχή σας , γιατί ήρθε η ώρα που μου αρέσει ιδιαίτερα…

Η στιγμή που θα κόψουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι την σοκολάτα Wish dark με stevia  , 

σε μικρά κομματάκια για να την προσθέσουμε στα κέικ μας.

Ρίχνουμε  μέσα στο μείγμα των κέικ τα ¾ περίπου της σοκολάτας και ανακατεύουμε .

 

Ετοιμάζουμε 6 πυρίμαχα μπολάκια για σουφλέ .

Τα λαδώνουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και τους ρίχνουμε λίγο αλεύρι ζέας

ώστε να μην κολλήσουν τα κέικ όταν ψηθούν μέσα στα μπολάκια

και να τα ξεφορμάρουμε πανεύκολα.

Στην συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα μέσα στα μπολάκια .

 

Το υπόλοιπο της σοκολάτας που κρατήσαμε ,

είτε το ρίχνουμε πάνω στο μείγμα όταν το μοιράσουμε στα μπολάκια ,

είτε το κρατάμε και το ρίχνουμε πάνω στα κέικ όταν είναι έτοιμα ,

απλά και μόνο για να λιώσει με την θερμότητα πάνω τους και να τα περιλούσει…

 

Τοποθετούμε τα μπολάκια μέσα σε τηγάνι ή κατσαρόλα διαμέτρου 28 εκατοστών και άνω

που κλείνει με καπάκι ( βασικό αυτό ).

Προσθέτουμε νερό με ένα μπρίκι , προσεκτικά μην πέσει πάνω στα κέικ ,

αλλά στο πάτο του σκεύους που τα τοποθετήσαμε,

δεν θέλουμε το νερό να ξεπερνάει τον 1 – 1,5 πόντο σε ύψος από την βάση των μπολ.

Βάζουμε το σκεύος πάνω στο μάτι της κουζίνας μας και ανάβουμε την φωτιά ,

κλείνουμε με το καπάκι το σκεύος.

Μόλις πάρει βράση μειώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Η δική μου εστία έχει ανώτερη επιλογή θερμοκρασίας το 9 και κατεβάζω την φωτιά στο 4 .

Εσείς το ρυθμίζεται ανάλογα στην δική σας εστία.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουμε το καπάκι πριν τα 20 λεπτά ψησίματος

γιατί θα χάσει την δύναμη του το μπέικιν πάουντερ

και δεν θα φουσκώσουν καλά τα κέικ ,

όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ψήσιμο σε φούρνο.

Όταν περάσουν 40 λεπτά ψησίματος στον ατμό ,

είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το καπάκι και να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας.

Βυθίζουμε δηλαδή μια οδοντογλυφίδα μέσα σ’ ένα κέικ και αν βγει καθαρή ,

σημαίνει πως είναι έτοιμα.

Αν η οδοντογλυφίδα είναι λερωμένη με χυλό κέικ ,

σημαίνει πως τα κέικ θέλουν λίγο ψήσιμο ακόμα , για 5 λεπτά ,

αλλά σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες της συνταγής.

 

Όταν είναι έτοιμα λοιπόν , τα βγάζουμε με μια τσιμπίδα από το σκεύος ,

για να μην τα πιάσουμε και καούμε .

Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στην συνέχεια τα ξεφορμάρουμε

και τα ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.

Έτοιμα!!!!!

 

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε βήμα βήμα

την συνταγή και στην πράξη!!!

 

Πιστέψτε με ….δεν θα ξαναψήσετε κέικ αλλιώς!!!

Γιατί ;;;

Γιατί είναι τόσο εύκολο , γιατί κάνουμε οικονομία σε ρεύμα ,

γιατί είναι τόσο αφράτο το αποτέλεσμα , γιατί είναι πιο υγιεινό το ψήσιμο στον ατμό ,

γιατί θα ενθουσιαστείτε όπως εγώ που έχω λατρέψει αυτή την διαδικασία

και είμαι πολύ χαρούμενη που την μοιράζομαι μαζί σας!!!

 

Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε …

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

 

Το βιβλίο του Sofeto μόλις κυκλοφόρησε!!!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε πατώντας εδώ.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

20 σχόλια

εύη 22/01/2018 - 21:28

υπέροχα κεκάκια! υπέροχη η ιδέα σου

Reply
sofia sofeto 22/01/2018 - 22:00

Ευχαριστώ πολύ Εύη μου !!!

Reply
ΜΑΡΙΑ 23/01/2018 - 10:33

Καλημέρα!! Είανι πολύ ωραία ιδέα το ψήσιμο του κεϊκ στον ατμό. Αν έχουμε ατμομάγειρα, πως ακριβώς μπορεί να μαγειρευτεί το κεϊκ? Ευχαριστώ!

Reply
sofia sofeto 23/01/2018 - 11:46

Σ ευχαριστώ πολύ Μαρία για το σχόλιο σου.
Σε ατμομάγειρα δεν το έχω φτιάξει για να σου απαντήσω με βεβαιότητα. Σου προτείνω να το φτιάξεις σε ένα απλό σκεύος όπως σας δείχνω στο βίντεο, για σίγουρη επιτυχία!!!

Reply
Αναστασία 24/01/2018 - 13:25

Καλησπέρα. Ωραία ιδέα. Ήθελα να ρωτήσω τα μπολακια είναι γυάλινα? Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινα ή αυτά της μιας χρήσης?

Reply
sofia sofeto 24/01/2018 - 22:00

Αναστασία σ ευχαριστώ!!
Τα μπολακια είναι πυρίμαχα. Χάρτινα μέσα σε νερό φοβάμαι πως δεν θα είναι καλή ιδέα.

Reply
Αναστασία 24/01/2018 - 22:46

Ευχαριστώ πολύ. Θα τα κάνω σίγουρα.

Reply
sofia sofeto 25/01/2018 - 01:43

Καλή επιτυχία!!!

Reply
Αναστασία 26/01/2018 - 13:28

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γίνεται και με τί κ πόσο, να αντικαταστήσω το γλυκαντικό
που αναφέρεται στη συνταγή και αν μπορώ να βάλω κανονικό γάλα? Ευχαριστώ

Reply
sofia sofeto 29/01/2018 - 20:20

Με ζάχαρη καρύδας στην ίδια αναλογία και αντί για γάλα καρύδας μπορείς να βάλεις κρέμα γάλακτος ή στραγγιστο γιαούρτι.

Reply
Ελενη 26/01/2018 - 15:03

Μα τί ωραια συνταγη! Τη ζαχαρη που χρησιμοποιησες με τι θα μπορουσαμε να την αντικαταστησουμε! Ζαχαρη καρυδας, σιροπι αγαυης, μελι????? Ευχαριστω!!

Reply
sofia sofeto 29/01/2018 - 20:18

Ευχαριστώ πολύ!!! Με ζάχαρη καρύδας στην ίδια αναλογία, καλή επιτυχία!!!

Reply
Αναστασία 29/01/2018 - 21:16

Ευχαριστώ πολύ!

Reply
Αναστασία 30/01/2018 - 20:21

Καλησπέρα! Μόλις έκανα τα κεκάκια στον ατμό. Είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ. Με ζάχαρη καρύδας κ γιαούρτι. Συγχαρητήρια!!

Reply
sofia sofeto 31/01/2018 - 09:33

Μπράβο!!!! Καλοφάγωτα!!!!

Reply
Angeliki 09/03/2019 - 01:13

τα έκανα στον φούρνο γιατί δεν είμαι σίγοθρη αν τα φορμάκια σιλικόνης μπορούν να χρησιμοποιηθουν για ψήσιμο στον ατμό!
ητανε πολύ νόστιμα!!! ισως έπρεπε να τα ψήσω λίιιιγο λιγότερο στο φούρνο! εβαλα μισή ποσότητα ζάψαρη μαύρη και το υπόλλοιπ σ΄τεβια
συγχαρητήρια!!!!

Reply
Αρετή 08/04/2019 - 16:48

εξαιρετική συνταγή!

Reply
sofia sofeto 08/04/2019 - 23:28

Σας ευχαριστώ πολύ ❤️

Reply
Φωτεινή 18/04/2019 - 16:00

Υπέροχη συνταγή!! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φορμακια μιας χρήσεως που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ.. Ευχαριστώ πολύ! Και συγχαρητήρια τις βολές τις συνταγες σας,είναι τέλειες!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!