Λένε πως όταν μια γυναίκα είναι έγκυος πρέπει να τρώει για δύο…
Προσωπικά διαφωνώ με την ποσότητα ,
αλλά πιστεύω πως μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα της τροφής μας.
Μπαίνοντας εδώ και λίγες μέρες στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης μου ,
νιώθω περισσότερη από ποτέ την ανάγκη για φαγητό!
Η αλήθεια είναι πως τώρα πια δεν μου είναι πολύ εύκολο να μαγειρεύω με άνεση ,
να αφιερώνω δηλαδή τον χρόνο που αφιέρωνα
στην κουζίνα και στα «πειράματα» μου.
Προσπαθώ όμως , όσο περισσότερο μπορώ,
να ετοιμάζω γεύματα που θα ικανοποιήσουν τα άλλα μέλη της οικογένειας μου ,
αλλά κι εμένα την ίδια.
Η κόρη μου ,στα επτά της χρόνια πια , αγαπά πολύ τις κρέπες .
Το ίδιο και ο μπαμπάς της !
Εγώ … τις λατρεύω!!!!
Όχι !!! Δεν μιλάω για τις συνηθισμένες κρέπες…
Προτιμώ αυτές που φτιάχνω με τα χεράκια μου , εδώ και χρόνια τώρα .
Που ξέρω τι βάζω μέσα .
Τα υλικά μου προσεκτικά διαλεγμένα και συνδυασμένα .
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια ακόμα συνταγή για κρέπες.
Για βασική συνταγή εννοώ.
Αλλά η γέμιση είναι που τις κάνει τόσο ιδιαίτερες!
Μια γέμιση που λατρεύω να φτιάχνω,
που αρέσει σε όλους όσους την έχουν δοκιμάσει,
και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί τώρα πια…
Τις φτιάχνω σε γιορτές και πάρτι ως απαραίτητο κέρασμα στο μπουφέ μου.
Είναι μια λύση που θα σας δώσει την ευκαιρία
να ετοιμάσετε ένα υπέροχο γεύμα για μεσημεριανό ή βραδινό.
Μπορείτε να έχετε έτοιμες κρέπες τυλιγμένες σε ρολό ,
στην κατάψυξη σας και να τις χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή ,
αφού τις ξεπαγώσετε στην συντήρηση του ψυγείου σας!
Δεν θα σας πω άλλα…
Θα σας δώσω την συνταγή αμέσως
και θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία,
η οποία είναι σίγουρη αν τις φτιάξετε ακριβώς όπως τις περιγράφω!
Υλικά :
Για 14 κρέπες :
4 αυγά
540 γρ. φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
140 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι.
Υδατάνθρακες : 20,13 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά : 3,6 γρ. / 100 γρ.
Για την γέμιση κοτόπουλου με λαχανικά :
500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου ( προτιμάμε ελευθέρας βοσκής )
50 γρ. ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
50 γρ. ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
40 γρ. ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι
70 γρ. τριμμένο καρότο
100 γρ. καλαμπόκι ( κατεψυγμένο ή φρέσκο)
1/3 ματσάκι μαϊντανού
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη στην πρέσα
4 κομματάκια λιαστής ντομάτας ( μουλιασμένη σε νερό )
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
90 γρ. τυρί φέτα ( μέτρια προς μαλακή )
3 κουταλιές της σούπας ( 30 γρ. ) ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ( 20 γρ.) ταχίνι.
Υδατάνθρακες : 6,7 γρ. / γέμισης ανά κρέπα
Λιπαρά : 6,95 γρ. / γέμισης ανά κρέπα.
Επίσης θα χρειαστούμε (προαιρετικά ) λίγο τριμμένο τυρί
για πασπάλισμα όταν ψήσουμε τις γεμισμένες μας κρέπες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να ετοιμάζουμε τις κρέπες μας.
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ
για να χτυπήσουμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη μας ,
όπως κάνουμε για την ομελέτα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ,το αλάτι
και συνεχίζουμε ελαφρά το χτύπημα .
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ζέας
και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη .
Όταν έχουν ενωθεί τα υλικά ,
θα έχουμε ένα ρευστό μείγμα έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε.
Θα ετοιμάσουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ( ιδανικά 28 εκατοστών διαμέτρου).
Με ένα πινέλο θα λαδώσουμε ελαφρώς την επιφάνεια του
και θα ανάψουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά το τηγάνι και με την βοήθεια μιας κουτάλας της σούπας, παίρνουμε μια ποσότητα απ’ τον χυλό μας , όσο τα ¾ της κουτάλας μας.
Ρίχνουμε την ποσότητα μέσα στο ζεστό τηγάνι
και με προσοχή περιστρέφουμε το τηγάνι
ώστε να πάει γύρω γύρω παντού το μείγμα της κρέπας .
Αφήνουμε πάνω στην εστία της κουζίνας μας μέχρι να ψηθεί
η μια πλευρά της κρέπας και με την βοήθεια μια ξύλινης σπάτουλας
( ή άλλης κατάλληλης για αντικολλητικό σκεύος ) ,
γυρίζουμε την κρέπα να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
Συνεχίζουμε με όλο τον υπόλοιπο χυλό μας .
Προσοχή !
Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που θέλουμε να πάρουμε ποσότητα μείγματος ,
να το ανακατέψουμε με τον αυγοδάρτη μας ,
γιατί το αλεύρι θα έχει κατέβει κάτω στο μπολ
και δεν θα είναι ομοιόμορφη η πυκνότητα του χυλού μας.
Θα ετοιμάσουμε τώρα την γέμιση μας!
Αρχικά θα πλύνουμε καλά το φιλέτο κοτόπουλου
και θα αφαιρέσουμε τυχόν λιπαρά σημεία του.
Θα το αφήσουμε να στραγγίσει σε ένα σουρωτό
και μετά θα το βάλουμε κομμένο σε χοντρές φέτες
μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι.
Δεν θα προσθέσουμε σε αυτή την φάση τίποτα άλλο μέσα .
Θα σκεπάσουμε με το καπάκι και θα αφήσουμε να σιγοβράσει στα δικά του υγρά ,
σε μεσαία θερμοκρασία αρχικά και μόλις πάρει βράση σε πιο χαμηλή.
Θα δούμε πως το κοτόπουλο θα βγάλει τα υγρά του και θα μαλακώσει αρκετά .
Το τρυπάμε μ’ ένα πιρούνι και βλέπουμε αν είναι έτοιμο.
Το αποσύρουμε από την φωτιά
και το βγάζουμε απ’ το τηγάνι για να κρυώσει σ’ ένα πιάτο.
Όσο είναι ακόμα ζεστό μπορούμε με την βοήθεια
ενός πιρουνιού και ενός μαχαιριού που κόβει καλά ,
να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια
ώστε μετά να το προσθέσουμε στην υπόλοιπη γέμιση που θα ετοιμάσουμε.
Τον ζωμό που μένει μέσα στο τηγάνι ,
τον βάζουμε σε βαζάκι με καπάκι
και αφού κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο ώστε να το χρησιμοποιήσουμε
σε κάποιο άλλο φαγητό μας για έξτρα νοστιμιά ( ιδανικό για ρύζι ).
Μέσα στο τηγάνι μας τώρα ,
θα ρίξουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ,
εκτός από το ταχίνι και την φέτα.
Θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο για να τα σοτάρουμε ελαφρώς
σε μεσαία θερμοκρασία.
Θα φέρουμε 2-3 γύρους με μια σπάτουλα
και μετά θα τα αφήσουμε σκεπασμένα με το καπάκι
σε πιο χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να σιγοβράσουν στα υγρά τους.
Όταν τα δούμε να είναι έτοιμα ,
θα προσθέσουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και θα ανακατέψουμε .
Στην συνέχεια θα ρίξουμε το ταχίνι και την φέτα μας
κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Η φέτα θα λιώσει και να ενώσει όλα τα υλικά μας.
Το μείγμα μας θα «δέσει» ,
θα ενωθεί δηλαδή , τόσο γευστικά όσο και σε υφή .
Έτσι λοιπόν θα είναι έτοιμο για χρήση.
Θα το αφήσουμε να κρυώσει λίγο.
Είναι έτοιμο πια για να γεμίσει τις κρέπες μας!
Παίρνουμε μια μια τις κρέπες και γεμίζουμε με το μείγμα .
Τσακίζουμε τις δύο άκρες της , αριστερά και δεξιά και τυλίγουμε σε ρολό ,
όπως στις φωτογραφίες μου.
Τις τοποθετούμε μέσα σε πυρίμαχο ταψάκι με καπάκι
( ή σκεπάζουμε από πάνω με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο) .
Όταν έχουμε τελειώσει με όλες τις κρέπες ,
ρίχνουμε από πάνω τους λίγο τριμμένο τυρί και τις βάζουμε σκεπασμένες ,
σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου ,
ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά περίπου.
Έπειτα αν θέλουμε μπορούμε να τις ξεσκεπάσουμε
και να τις ψήσουμε για άλλα 5 – 8 λεπτά ακόμα για να ροδίσουν ελαφρώς.
Όταν τις βγάλουμε απ’ τον φούρνο είναι έτοιμες.
Εφόσον τις σκεπάσαμε δεν έχουν ξεραθεί απ’ το ψήσιμο.
Τις σερβίρουμε λοιπόν και τις απολαμβάνουμε!!!
Είναι τόσο νόστιμες….
Φτιάξτε τες και θα με θυμηθείτε!!!
Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας , σας φιλώ!!!
10 σχόλια
Αντί για αγελαδινό γάλα να χρησιμοποιεισω κατσικίσιο ή αμυγδάλου? Εύχομαι με το καλό…? ?
Ευχαριστώ πολύ!!! Μπορείς να βάλεις κατσικίσιο ή γάλα καρύδας , δοκίμασε και αμυγδάλου, τις έχω κάνει και με σόγιας.
Μπορώ να κάνω τις κρέπες την προηγούμενη μέρα και να τις έχω στο ψυγείο σε πιατέλα τη μία πάνω στην άλλη ή θα κολλήσουν; ευχαριστώ!
Μπορείς να τις κάνεις φυσικά, δεν θα πάθουν τίποτα. Μπορείς να τις βάλεις και κατάψυξη τυλιγμένες την κάθε μια σε ρολό. Τις βσζεις στην συντήρηση του ψυγείου για να ξεπαγώσουν.
Καλησπέρα! Έκανα τη συνταγή, η γέμιση πεντανόστιμη! Συγχαρητήρια!
Χαίρομαι πάρα πολύ!!!!!!!!!!
Καλησπέρα! Έφτιαξα πριν από λίγο τη συνταγή για τις κρέπες (χωρίς τη γέμιση) και πραγματικά μου άρεσε πολύ!! Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου, είμαι σίγουρη πως έχεις βοηθήσει πολύ κόσμο! Ο Θεός να σε έχει καλά!
Φοβερές !
τις τσακίσαμε στην Κρητη… μικροί και μεγάλοι!!
[…] με τους φιλούς μας! Η συνταγή είναι από την αγαπημένη Σοφία Σοφέτο και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την κάνετε!! Εκέι θα […]
Συγχαρητήρια για τις συνταγές σου Σοφία!!! ¨Οσες έχω δοκιμάσει είναι πεντανόστιμες αν και ακόμα “ταλαιπωρούμαι” με τη μετάβαση από τη ζάχαρη ή έστω μέλι στη στέβια…. δεν έχω συνηθίσει την ιδιαίτερη γεύση της… φαντάζομαι με το καιρό…. έχω διεγνωσθεί με αντιδραστική υπογλυκαιμία λόγω κύησης και παρόλο που μου έχουν απαγορευθεί ολα τα γλυκά δεν αντέχω να απέχω εξ ολοκλήρου!
Περιμένω με ανυπομονησία νεες συνταγές σου!!!
Καλη σου μερα!!!