10,9K
Καλησπέρα σε όλους και όλες σας!
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού
και η αλήθεια είναι πως η διάθεση μας είναι συνεχώς στην βόλτα!
Για μένα βέβαια δεν είναι μόνο έτσι ,
έχω και αρκετή δουλειά που έρχεται μαζεμένη…
Για μένα βέβαια δεν είναι μόνο έτσι ,
έχω και αρκετή δουλειά που έρχεται μαζεμένη…
Ο υπολογιστής μου με έχει χάσει λίγο,
είναι η αλήθεια…
Απόψε που σας γράφω είπα να έρθω κοντά σας ,
γιατί μια το ένα μια το άλλο,
πολύ σας παραμέλησα…
Ελπίζω με την αποψινή μου ανάρτηση να σας αποζημιώσω!
Οι μελιτζάνες είναι οι πρωταγωνίστριες του καλοκαιριού!
Γνωστή η αγάπη μου γι’ αυτές,
λατρεύω κάθε συμμετοχή τους στο τραπέζι μου!
Σήμερα ήθελα να φτιάξω κάτι που δεν είχα ξανακάνει.
“Μια τούρτα να φτιάξεις μαμά!”
Είπε η μικρή μου όταν με είδε να φοράω την ποδιά της κουζίνας…
Εκείνη βέβαια εννοούσε τούρτα γλυκιά!
Αλλά εμένα “τσαφ” άναψε ένα λαμπάκι στο μυαλό μου…
Έτσι ξεκίνησα να ετοιμάζω τα υλικά μου …
Υλικά:
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
50 γρ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας
αλάτι και πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 πιπεριά Φλωρίνης
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης με χαμηλά λιπαρά
σουσάμι για το πασπάλισμα.
Για την γέμιση:
500 γρ. ανθότυρο Κρήτης
150 γρ. κεφίρ ή αριάνι
( θα δείτε πως φτιάχνω τον δικό μου κεφίρ εδώ! )
15 – 20 γρ. παστουρμά
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κομματάκια
30 γρ. βρώμης σε νιφάδες
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
αλάτι
5 λιαστές ντομάτες ( μουλιασμένες για μισή ώρα σε νερό) ψιλοκομμένες.
Για την σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
( θα δείτε πως την φτιάχνω εδώ! )
1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες μας!
Προσωπικά δεν ήθελα να αφαιρέσω την φλούδα τους.
Αν εσείς θέλετε μπορείτε να την αφαιρέσετε!
Τις κόβουμε σε φέτες κατά μήκος ,
πάχους περίπου μισού εκατοστού.
Τις αλατίζουμε και με ένα πινέλο
τις περνάμε με ένα μείγμα που περιέχει
το ελαιόλαδο , τον χυμό ντομάτας, το αλατοπίπερο και το σκόρδο.
Τις τοποθετούμε πάνω σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα,
έτσι ώστε να ακουμπάει η μια άκρη της μιας με την άλλη.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου
και ψήνουμε στον αέρα μέχρι να μαλακώσουν
και να ροδίσουν ελαφρώς οι μελιτζάνες.
Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο , τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη
και ετοιμάζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για να τις τοποθετήσουμε εκεί .
Το σκεύος αυτό έχει διάμετρο 18- 20 εκατοστά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο απ’ το μείγμα
που έχει μείνει απ’ τις μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι
και κόβουμε μια πιπεριά Φλωρίνης σε στρογγυλές φέτες,
τις στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα.
Προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα.
Από πάνω θα ξεκινήσουμε να τοποθετούμε περιμετρικά
τις ψημένες φέτες της μελιτζάνας.
Προσέχουμε να ακουμπάει ελαφρώς η μία πάνω στην άλλη
ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα τους.
Στα τοιχώματα του σκεύους φροντίζουμε να προεξέχουν
τα κομμάτια της μελιτζάνας για να μπορέσουμε
μετά να σκεπάσουμε με αυτά την τούρτα μας.
τις ψημένες φέτες της μελιτζάνας.
Προσέχουμε να ακουμπάει ελαφρώς η μία πάνω στην άλλη
ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα τους.
Στα τοιχώματα του σκεύους φροντίζουμε να προεξέχουν
τα κομμάτια της μελιτζάνας για να μπορέσουμε
μετά να σκεπάσουμε με αυτά την τούρτα μας.
Η επόμενη κίνηση που κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Βάζουμε στο μπλέντερ το ανθότυρο με το κεφίρ ,
τα κτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε την κρέμα μας και προσθέτουμε
όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά
και απλώνουμε πάνω στις στρωμένες μελιτζάνες.
Γυρίζουμε με προσοχή τα κομμάτια της μελιτζάνας
που προεξέχουν γύρω γύρω στο σκεύος ,
σκεπάζουμε καλά και στο κέντρο προσθέτουμε κι άλλα κομμάτια αν χρειάζεται,
ώστε να είναι πλήρως καλυμμένη η επιφάνεια .
Πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι μας
για να ” κολλήσουν “μεταξύ τους τα κομμάτια
και με το πινέλο περνάμε λίγο
για να ” κολλήσουν “μεταξύ τους τα κομμάτια
και με το πινέλο περνάμε λίγο
απ’ το αρχικό μας μείγμα σκόρδου, πιπεριάς , λαδιού κ.τ.λ.
Έχουμε προθερμάνει ήδη τον φούρνο από το ψήσιμο της μελιτζάνας,
τώρα ψήνουμε την τούρτα μας στους 180 βαθμούς
για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.
για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Ετοιμάζουμε και την σάλτσα ανακατεύοντας απλά όλα τα υλικά με ένα σύρμα.
Η μυρωδιά είναι μεθυστική…
Κόβουμε το πρώτο της κομμάτι…
Η γεύση της ζητάει κάτι δροσερό !
Ένα κρύο λευκό ξηρό κρασί ,
νομίζω πως είναι ότι πρέπει!
Στην υγειά μας φιλαράκια μου!
26 σχόλια
Σοφία μου ξεροσταλιάζω μπροστά στις φωτογραφίες της μελιτζανότουρτας! Πρέπει να βγήκε φοβερή! Μόνο τα τυριά να σκεφτώ, μου φτάνει! Όμως με τον παστουρμά δεν τα πάω και τόσο καλά. Μπορώ να τον αντικαταστήσω με κάτι άλλο ή να τον παραλείψω εντελώς;
Καλοκαίρι είναι! Και τις βόλτες σου θα πας και θα διασκεδάσεις όσο μπορείς! Τα πολλά πολλά μαγειρέμετα, άστα για το χειμώνα!
Πολλά φιλιά!
Πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω και πάλι!
Μην σκας για τον παστουρμά!
Βάλε εσύ όποιο άλλο αλλαντικό θέλεις,
δεν υπάρχουν περιορισμοί στα γούστα του καθενός μας!
Καλή επιτυχία όπως και να το φτιάξεις φιλανάδα!!!
It’s marvellous. I love this kind of recipes and you’re really special! 😀 My friend.. a big kiss and a hug.
My good friend very glad to see you again!
Thank you so much for your kind words and I send my love and many kisses!
Καλες ειναι οι γλυκιες τουρτες, δεν λεω, αλλα και αυτη με τις μελιτζανες και τα τυρακια δεν παει πισω! Νοστιμο και υγιεινο πιατο Σοφακι, και υπεροχα στημενο και παρουσιασμενο!
Φιλια!
Μαρίνα μου να είσαι καλά!
Η θετική σου ενέργεια μου δίνει δύναμη να συνεχίσω!
Πολλά φιλάκια!!!
Εξαιρετική παρουσίαση Σοφία μου και θεωρώ πως θα είχε και εξαιρετική γεύση, καθώς τα υλικά όλα της αλμυρής σου τούρτας είναι ένα κι’ ένα!!!
Μπράβο σου.
Πηνελόπη μου ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη !
Η αλήθεια είναι πως έγινε πολύ γευστική η μελιτζανότουρτα!
Να είσαι καλά και πολλα φιλιά!!!
Τι υπερπαραγωγή είναι αυτή!Πανέμορφη και πρωτότυπη η τούρτα σου!Μπράβο,κοριτσάκι!
Λένια μου γλυκιά ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Να είμαστε καλά να δημιουργούμε!!!
Πολλά φιλάκια!!!
Το ζηλεύω το πιάτο σου όσο δεν φαντάζεσαι. Ο παστουρμάς είναι η ευχάριστη έκπληξη μέσα στο σύνολο. Καλά, για τις μελιτζάνες δεν το συζητώ, είναι η γλύκα όλων των λαχανικών του καλοκαιριού!!
Και η σάλτσα δίνει εκτός από το όμορφο οπτικό αποτέλεσμα, και την υγρασία που χρειάζεται το πιάτο καθώς το γεύεσαι!!
Φαντάζομαι πάντως την έκπληξη της μικρής σου όταν είδε αυτή την τούρτα μπροστά της, σε σχέση με αυτό που περίμενε!!! χαχαχα
Χρυσαυγή μου είσαι πολύ καλή!
Να είσαι πάντα χαρούμενη και καλοπροαίρετη γλυκιά μου!
Η μικρή ούτε που την άγγιξε …ήθελε γλυκιά!!!
Κάτι θα κάνω όμως και γι αυτό!!!
Πολλά φιλάκια!!!
Αναμενομενο να μην την αγγιξει. Τα μικρα τερατακια θα εκτιμισουν αργοτερα στη ζωη τους αυτες τις εκπληκτικες γευσεις.
Φιλακια καλη μου.
Όπως τα λες είναι…ελπίζω!
Εξαιρετικής ομορφιάς και εκπληκτικής[είμαι σίγουρη!]γεύσης ,η εντυπωσιακή αλμυρή τούρτα!
Μοναδικής εμφάνισης,λεπτού γούστου και ισορροπημένης γευστικής αξίας,ιδανική να κοσμήσει έναν καλοκαιρινό μπουφέ,αλλά και γιατί όχι το καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι μας.
Οι μελιτζάνες τελικά διαπιστώνω ότι το αγαπημένο λαχανικό πολλών..ταιριάζουν απίστευτα με τα τυροκομικά και τις κόκκινες σάλτσες.Μπράβο και πάλι μπράβο για το τόσο καλαίσθητο γευστικό αποτέλεσμα!!!
Φωτεινή μου σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
Λατρεμένες απ’τους περισσότερους τελικά οι μελιτζάνες,
όπως τα λες είναι , ταιριάζουν καταπληκτικά με τυριά και τις πιπεριές Φλωρίνης που έδωσαν το φλογερό κόκκινο χρώμα τους στο πιάτο!
Καλό σου βράδυ και πολλά φιλάκια!!!
Εκπληκτικό!! Για μένα που δεν τρώω παστουρμά τι προτείνεις;;
Καλά να περνάς.
Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!
Αν δεν θέλεις παστουρμά , βάλε κάποιο άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σου!
Καλά να περάσεις επίσης!
Πραγματικά υπέροχη η τουρτα σου Σοφάκι!!!
Και από γεύση και από εμφάνιση.
Φιλάκια.
Ρουλίτσα μου γλυκιά, σ’ ευχαριστώ πολύ!!!
φιλάκια πολλά!!!!
Τπν λατρεύω τον παστουρμά και αυτή την εβδομάδα όλο πιτάκια ετοιμάζω!!!
Αλλά να τον φτιάχνεις και μόνη σου???????????? Μπράβο!!!!
Η τούρτα σου φαίνεται εξαιρετκή!!!!!!!!
Ο παστουρμάς είναι λατρεία! Πιτάκια ε; στείλε κανένα από δω!!! Ευχαριστώ Πεπη μου! Πολλά φιλάκια!!!!
Πραγματικά υπέροχη! Δεν έχω λόγια!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Φαίνεται πολύ ωραία συνταγή μια ερώτηση μόνο την σάλτσα που ετοιμάζουμε στο τέλος το περιχυνουμε από πάνω αφού έχει ψηθεί; Αλλιώς που τη βάζουμε;
Ευχαριστώ πολύ!! Την σάλτσα την ρίχνουμε από πάνω όταν είναι έτοιμο και έχουμε σερβίρει. Εναλλακτικά σερβίρουμε ξεχωριστά και αφήνουμε ο καθένας να επιλέξει αν θέλει να προσθέσει στην μερίδα του ή όχι. Καλή επιτυχία!!!