6,7K
Η ψαροφαγία συνεχίζεται αγαπητοί μου…
Λατρεύω τον συνδυασμό θαλασσινού με όσπρια.
Σήμερα αποφάσισα να κάνω ένα πιάτο
που να περιέχει τις γεύσεις αυτές που μου αρέσουν πολύ .
Δεν ξέχασα βέβαια να λάβω υπόψιν μου ότι αυτό το πιάτο
θα είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα ,
(από τον σολομό μας)
ευεργετικά για την καρδούλα μας.
Οι φακές θα μας προμηθεύσουν , πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες,
σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β…
Το φαγόπυρο περιέχει πολύ πρωτεΐνη,
τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ
και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο,
ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος,
το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Και για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του πολύτιμου σιδήρου ,
αλλά και μοναδική γεύση,
πρόσθεσα και λίγο πορτοκάλι με βιταμίνη C.
Για ελάτε μαζί μου…
Υλικά για 4 άτομα :
4 φιλέτα σολομό
αλάτι και πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί .
Για την σάλτσα:
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας Πατέ πιπεριάς φλωρίνης.
χυμό από 1/2 λεμόνι μικρό.
Για την σαλάτα :
300 γρ. φακή
130 γρ. φαγόπυρο
1 πορτοκάλι καθαρισμένο σε φιλετάκια
1/4 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2 μελιτζάνες και 2 κολοκυθάκια απ’ την παρακάτω συνταγή με τουρσί
χυμό από 1/2 λεμόνι μικρό.
Ξεκινάμε να καθαρίσουμε την φακή μας,
την πλένουμε καλά και την σουρώνουμε.
Σ’ ένα κατσαρολάκι θα ρίξουμε την φακή μαζί και το φαγόπυρο,
θα γεμίσουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει,
ανάβουμε την φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει ,
χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένο το καπάκι.
Μέχρι να βράσουν η φακή και το φαγόπυρο ,
θα ψιλοκόψουμε τα υπόλοιπα υλικά μας
και θα τα προσθέσουμε σε μια πιατέλα.
Η φακή με το φαγόπυρο ,
σιγά σιγά θ ‘ απορροφήσουν τα υγρά και θα είναι έτοιμα .
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν
και τα προσθέτουμε μέσα στην πιατέλα με τα υπόλοιπα υλικά.
Θα ρίξουμε αλάτι και πιπέρι ,
το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού ,
ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ενωθούν οι γεύσεις.
Ετοιμάζουμε τον σολομό,
ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι .
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι θα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο ,
θα ανάψουμε την φωτιά να ζεσταθεί
και μόλις είναι έτοιμο θα σοτάρουμε τον σολομό και από τις δύο πλευρές,
του προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για πέντε λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σκεπάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να σιγοψηθεί.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα .
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας και είναι έτοιμη.
Ο σολομός είναι έτοιμος
και ήρθε η ώρα να στήσουμε το πιάτο μας.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα πιάτο ελαφρύ ,
δυναμωτικό και πολύ γευστικό!
Καλή μας όρεξη!
21 σχόλια
Τι απόλαυση! Θα είναι μεγάλη! Μου αρέσει ο σολομός και οι φακές! Μια αγκαλιά και ένα φιλί!
Καλώς την καλή μου Ely!
Ευχαριστώ πολύ !
Πολλά φιλάκια!
Σοφια μου, απιστευτο, κι εγω προσφατα εκανα σολωμο και τον συνοδεψα με φαβα (συνταγη λιαν συμτομως), τα μεγαλα πνευματα συναντιουνται! Πολυ ωραιος ο συνδυασμος και υπεροχη η σαλτα με την φακη και το φαγοπυρο!
Μαρίνα μου χαίρομαι που σου άρεσε ο συνδιασμός μου, αλλά και ο δικός σου είναι υπέροχος!
Λατρεύω την φάβα ,και λόγω καταγωγής, ο μπαμπάς μου είναι από την Σαντορίνη!
Περιμένω με αγωνία την συνταγή σου!!!
Ciao Carissima che delizie meravigliose mi fai sempre trovare,un affettuoso abbraccio.
Zagara & Cedro
La ringrazio molto, mio caro amico!
Πολύ ευπαρουσίαστο και νόστιμο πιάτο! Ωραίος ο συνδυασμός του σολωμού με τη φακή!
Και αυτή η σαλάτα φαίνεται φανταστική!
Φιλιά πολλά Σοφία μου!
Καλή μου Ερμιόνη , σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ!
Τέλειο και αυτό το πιάτο σου Σοφία μου! Τελικά μου φαίνεται ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά σε εμπνέουν πολύ!
Φιλάκια!!!
Όντως με εμπνέουν , σίγουρα γιατί προτιμώ θα θαλασσινά από το κρέας, τα τρώμε όσο πιο συχνά γίνεται!
Φιλάκια και σ’εσένα!
Ιιιιιι τι εικόνα είναι τούτη; Και μόνο που την βλέπεις γεύεσαι τα αρώματα και τις γεύσεις!
Μμμμ… Μάρσι έχεις μεγάλη φαντασία….χαχαχα!!
Αν τα δοκιμάσεις στην πραγματικότητα θα δεις πως είναι ακόμα καλύτερο!!
Φιλάκια πολλά καλή μου!
Σοφία μου καταπληκτικό πιάτο, φοβερή παρουσίαση!!!
Ωραίος συνδυασμός όσπριο με ψάρι και πολύ θρεπτικός!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, να είσαι καλά!
Καλό σου βράδυ και πολλά φιλιά!
Πολύ ωραίος συνδυασμός Σοφία.
Το μόνο υλικό που για μένα είναι κάπως “άγνωστο” προς το μαγειρεμά του είναι το φαγόπυρο. Ποτέ δεν το έχω χρησιμοποιήσει, και μου δίνεις μια καλή ευκαιρία για το “ψάξω” το θέμα.
Καλημέρες πολλές.
Πηνελόπη είναι πολύ θρεπτικό το φαγόπυρο, για εμάς και τα παιδάκια μας!
Καταπληκτικό πιάτο,μου αρέσει πολυ ο σολωμος ,νομίζω και όλα που έχεις βάλει θα δενουν τέλεια,χαίρομαι που βρεθήκαμε,ελπίζω να τα λέμε,καλό βράδυ.
Γεια σου Νέλη ,
καλώς βρεθήκαμε και σ’ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη,
καλή σου νύχτα!
Μαρέσει πολύ ο σολωμός εννοείται ψητός..φυσικά με την σαλάτα και την σάλτσα σου θα ειναι θεικό το φαγητό σας!!!μπράβο!!!
ειχα παρει την πέμπτη ξιφία και τον εκανα ψητό πολυ ωραιο ψάρι και το είχα ξεχασμένο….
Ο ξιφίας είναι πολύ ωραίος !
Να ναι καλά η λαική μας ε;
Βρίσκεις τα πάντα !
Ευχαριστώ και τα ξαναλέμε!
[…] Μεσογειακό ρολό γαλοπούλας με ρεβίθια και παστουρμά. • Φιλέτο σολομού με σαλάτα από φακές. • Ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο. • Βελουτέ σούπα από […]