Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κολοκυθοκεφτέδες αλά Sofeto!!!

Κολοκυθοκεφτέδες αλά Sofeto!!!

by sofia sofeto
4 σχόλια

Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food  styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Σήμερα ομολογώ πως μαγείρεψα κάτω από δύσκολες συνθήκες…
Οι κολοκυθοκεφτέδες μου θα μπορούσαν
να ονομαστούν
” κεφτεδάκια της βασανισμένης ” ή
” τι να μαγειρέψετε όταν έχετε γιο 3 ετών που εξερευνά όλο το σπίτι και κόρη που δεν έχει σχολείο…”
Οι μαμάδες με καταλαβαίνουν απόλυτα… Ουφφφφ!!! Μην σας ζαλίζω άλλο…
Απλά κατέληξα ότι οι κολοκυθοκεφτέδες είναι τόσο εύκολοι ,
γρήγοροι και απολαυστικοί
που θα ευχαριστηθεί και ο μπαμπάς μας!!!

Ψημένοι ουσιαστικά σε αντικολλητικό τηγάνι, με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου,
έτσι για το άρωμα!
Θα τους συνοδεύσω με σαλάτα
και μια σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού!!!! Εσείς …. Αυτοσχεδιάστε!!!

 

Τα υλικά  :

• 550 γρ. κολοκυθάκια
• 70 γρ πιπεριά Φλωρίνης
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδου
• 25 γρ. αποξηραμένης ( λιαστής ) ντομάτας
• 1 κ.γ ξερό δυόσμο
• πιπέρι
• αλάτι έβαλα μόνο αυτό που πρόσθεσα
για να βγάλουν την υγρασία τα λαχανικά ( θα δείτε παρακάτω ).
• 2 φρέσκα αυγά
• 60 γρ. Φέτα λιωμένη με πιρούνι
• 60 γρ. Τριμμένο τυρί ( ιδανικά κασέρι ή γραβιέρα )
• 2 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
• 40 γρ. Αλεύρι Ζέας ( δίκοκκο ) ή εναλλακτικά για χωρίς γλουτένη 40 γρ. Αλεύρι Teff.

Πλήρης διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ :

Ουσιαστικά τα μυστικά για να φτιάξουμε αυτού του είδους τους κεφτέδες, είναι :
1) Αφαιρούμε όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε από το μείγμα ,
στην συγκεκριμένη περίπτωση ,
τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη ( ιδανικά σε πλαστικό γιατί το μέταλλο οξειδώνει τα λαχανικά ).
Τρίβουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά μας.
Τα αφήνουμε μέσα σε μπολ ανακατεμένα
με 1 κ.γ αλάτι.
Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε το μείγμα
μέσα σε καθαρή , βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και στίβουμε
για να φύγει όλη η υγρασία!
Θα εκπλαγείτε από την ποσότητα υγρού που θα φύγει….

* Αν θέλετε συγκεντρώστε το και φυλάξτε το στο ψυγείο σε μπουκάλι για χρήση
σε άλλα φαγητά.

Όταν τελειώσετε με το στίψιμο ,
μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά
όλα τα υπόλοιπα υλικά.

2) Ανακατεύουμε και ξεκινάμε το ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι.
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου.
Με δύο κουτάλια της σούπας πιάνουμε κουταλιές από το μείγμα και τοποθετούμε στο τηγάνι που είναι ήδη ζεστό.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν
με σκεπασμένο καπάκι.
Έτσι εγκλωβίζεται η θερμότητα μέσα και ψήνουμε σωστά εσωτερικά.

Σίγουρα ψημένα στον φούρνο γίνονται πεντανόστιμα!!!
Η γνώμη μου όμως είναι,
πως καλό είναι να συνδυάζουμε γεύση , εμφάνιση και καλύτερη ποιότητα τροφής.
Το ψήσιμο στον φούρνο ενός τέτοιου φαγητού απαιτεί υψηλή θερμοκρασία .
Εκτός από την μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε , μειώνουμε ταυτόχρονα την θρεπτική αξία του φαγητού μας ,
καθώς ψήνοντας σε υψηλή θερμοκρασία αμυλούχα τρόφιμα ,
( οι κεφτέδες περιέχουν αλεύρι ) δημιουργούνται χημικές ενώσεις
όπως είναι το ακριλαμίδιο ,
το οποίο σύμφωνα με έρευνες,
ενοχοποιείται για πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μας!
Προσωπικά, προτιμώ, όπως γράφω στην συνταγή, να έχω λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και καλύτερη ποιότητα τροφής και φυσικά σούπερ γεύση!!!
Σας εύχομαι να τους απολαύσετε!!!
Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ
Σοφία.

***Προσθήκη στην υπάρχουσα συνταγή!!!

✓Λοιπόν, αρχικά να πω πως η “έμπνευση” του πιάτου αυτού ήταν μια λύση ανάγκης… Λόγω έλλειψης χρόνου αλλά ανάγκης για το διαφορετικό…
✓ Έτσι λοιπόν άνοιξα το ψυγείο και είδα τις ξεχασμένες πιπεριές Φλωρίνης που είχα πάρει λίγες μέρες πριν από το μανάβικο. Είχα φρέσκα κολοκύθια που μόλις είχα αγοράσει από την λαϊκή αγορά… Τι μαγειρεύουμε σήμερα ;;; Ήρθε η ιδέα!!! Κολοκυθοκεφτέδες… αλλά αλλιώς…
✓ Γέμιση στις πιπεριές!!!  Ωωωω ναι!!!! Κι έτσι οι αγαπημένοι μας κολοκυθοκεφτέδες πήραν μια άλλη διάσταση!!!
✓ Εμφάνιση και σούπερ γεύση!!! 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

Αναστασία Γιαννου 15/06/2019 - 14:40

Ενδιαφέρουσες συνταγές.Μου αρέσει

Reply
sofia sofeto 20/06/2019 - 01:56

Σας ευχαριστώ πολύ.

Reply
Irini 09/11/2019 - 16:37

Καλησπέρα σας.Δλδ οι πατάτες για που κόβονται σαν τηγανιτές και ψήνονται στον φούρνο σε μια λαδόκολλα είναι ανθυγιεινες;Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Reply
sofia sofeto 09/11/2019 - 17:15

Καλησπέρα σας. Εξαρτάται από την θερμοκρασία που ψήνονται. Σίγουρα απ’το να τις τηγανίζουμε μέσα σε λάδι που απορροφούν ανεξέλεγκτα είναι προτιμότερος αυτός ο τρόπος στο φούρνο. Κι εγώ έτσι τις φτιάχνω, όταν φτιάξω…

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!