Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Κάθε Ιούνιο, εδώ και 3 χρόνια,
έχουμε αφορμή να γιορτάζουμε!
Ο λόγος της χαράς μας είναι τα γενέθλια
του μικρού μας Οδυσσέα!!!
Φέτος αποφασίσαμε όλη η οικογένεια ομόφωνα, να κάνουμε το πάρτι
στον κήπο της γιαγιάς!!!
Εφόσον αποφασίστηκε λοιπόν το μέρος,
οι καλεσμένοι και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες,
αυτό που έμενε ήταν η τούρτα!
Η κόρη μου άρχισε να κάνει
τις προτάσεις της…
Ήθελε να έχει φράουλες,
αρέσουν πολύ και του μικρού αδελφού της.
Η σοκολάτα πάντα στις πρώτες θέσεις
των προτιμήσεων τους!
Δεν αργήσαμε πολύ να αποφασίσουμε…
Προσωπικά επειδή ήθελα κάτι που
θα προετοιμάζετε εύκολα,
έκανα τους συνδυασμούς μου
σύμφωνα και με αυτή την λεπτομέρεια!
Κι εγένετο η τούρτα σοκολάτα
με κόκκινα φρούτα αλά Sofeto!!!
Για την βάση της χρησιμοποίησα
ένα αγαπημένο κέικ σοκολάτας
των παιδιών, με μπανάνα
και ζάχαρη καρύδας, που λατρεύουν!
Γίνεται πολύ νόστιμο και αφράτο,
είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του
και το φτιάχνουμε αρκετά συχνά
σε ατομικά κέϊκ ( muffins )
ώστε να το παίρνει κολατσιό
η μικρή μου στο σχολείο.
Θα δείτε την συνταγή εδώ.
Η γέμιση της τούρτας θέλαμε να είναι
επίσης σοκολατένια, αλλά λίγο πιο ελαφριά. Έτσι ετοίμασα μια κρέμα με κάποιες μικρές δόσεις σοκολάτας .
Η διακόσμηση της είχε αποφασιστεί
να έχει κόκκινα φρούτα της εποχής.
Βρήκα φρέσκα κεράσια και φράουλες,
αλλά και λίγα μαύρα βατόμουρα που έδωσαν την ξεχωριστή τους ομορφιά.
Η τελευταία πινελιά στην τούρτα μας
ήταν το γλάσο σοκολάτας
που ήρθε για να δέσει γευστικά αλλά και αισθητικά το σύνολο της.
Υλικά για μια τούρτα 2.300 γρ περίπου :
Βάση :
• 2 δόσεις του κέϊκ μπανάνας με ζάχαρη καρύδας.
Κρέμα γέμισης :
• 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε
• 120 γρ. γάλα καρύδας ( κονσέρβα )
• 3 κ.γ υγρή στέβια ( αναλογία με την ζάχαρη : 4 σταγόνες στέβια= 1 κ.γ ζάχαρη )
• εκχύλισμα βανίλιας
• 125 γρ. Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.
Γλάσο σοκολάτας :
• 100 γρ. Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
• 100 γρ. γάλα καρύδας ( κονσέρβα ).
Επίσης θα χρειαστούμε φρέσκα φρούτα ( κεράσια, φράουλες, μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα κ.τ.λ. ).
Διατροφική ανάλυση χωρίς τα φρούτα:
Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ
σύμφωνα με την συνταγή.
Σε μια στρογγυλή βάση για κέϊκ με αποσπώμενο τσέρκι διαμέτρου 18 – 20 εκ , λαδώνουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο
και ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο
και περιμετρικά.
Αφαιρούμε το επιπλέον αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα της βάσης
και έχοντας προθερμάνει τον φούρνο
στους 175°C ψήνουμε στις αντιστάσεις
για 40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει
σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ
ρίχνουμε το μασκαρπόνε , το γάλα καρύδας , την υγρή στέβια και την βανίλια.
Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά
και έπειτα συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε την σοκολάτα
που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
Θα έχουμε σαν αποτέλεσμα
μια σφιχτή κρέμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη
και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Εάν θέλουμε τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με την διακόσμηση των φρούτων.
Προσωπικά μου αρέσει πολύ να αφήνω
τα φρούτα στην φυσική τους μορφή.
Η κόρη μου όμως ήθελε να διακοσμήσουμε την τούρτα με λεπτομέρειες
πολύχρωμης τρούφας.
Έτσι συμφωνήσαμε να βουτήξουμε
τις φράουλες μέσα σε λιωμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και να τις πασπαλίζουμε
με λίγη χρωματιστή τρούφα.
Τα υπόλοιπα φρούτα παρέμειναν
στην φυσική τους εμφάνιση και γεύση.
Όταν η βάση έχει κρυώσει,
( ιδανικά είναι να την ετοιμάσουμε
απ’το προηγούμενο βράδυ,
ώστε να κρυώσει εντελώς. ) μπορούμε να ξεκινήσουμε το “χτίσιμο” του γλυκού μας.
Για να κόψουμε το παντεσπάνι σε τρία επίπεδα οριζόντια, θα χρειαστούμε ένα μαχαίρι και ένα μεγάλο κομμάτι κλωστή.
Αρχικά χαράζουμε οριζόντια και περιμετρικά το κέϊκ που φτιάξαμε.
Θα κάνουμε δύο παράλληλες χαρακιές
γύρω γύρω, ώστε να έχουμε όπως είπα,
τρία ίδια επίπεδα.
Στην κάθε μία χαρακιά, προσαρμόζουμε
την κλωστή γύρω γύρω.
Με το ένα μας χέρι κρατάμε τις δύο άκρες της κλωστής και το άλλο μας χέρι στο παντεσπάνι για να κρατήσουμε αντίσταση . Τραβάμε τις δύο άκρες της κλωστής παράλληλα με τα επίπεδα του κέϊκ.
Η κλωστή κόβει εξαιρετικά εύκολα
το πρώτο επίπεδο.
Το ίδιο κάνουμε και στην δεύτερη χαρακιά.
Έτσι έχουμε ετοιμάσει την βάση μας
που θα γεμίσουμε με την κρέμα.
Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία ίσα μέρη. Γεμίζουμε με το ένα μέρος της
το πρώτο επίπεδο του κέϊκ,
σκεπάζουμε με το δεύτερο επίπεδο παντεσπάνι.
Στην συνέχεια γεμίζουμε πάλι με το δεύτερο μέρος της σοκολατένιας κρέμας,
σκεπάζουμε με το τρίτο επίπεδο παντεσπάνι.
Τώρα που “χτίσαμε” την τούρτα,
ήρθε η στιγμή να την διακοσμήσουμε.
Με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα
που περίσσεψε,
πάνω στην επιφάνεια της τούρτας
και στα πλαϊνά της.
Στρώνουμε ομοιόμορφα με την σπάτουλα
ή κάνουμε ακανόνιστα σχέδια με ένα πιρούνι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο
για να παγώσει καλά η κρέμα.
Αφήνουμε μια ώρα τουλάχιστον.
Έπειτα ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
Μέσα σε Μπεν Μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το γάλα καρύδας ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν και να γίνουν
ένα τέλειο γλάσο σοκολάτας.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, περιχύνουμε περιμετρικά το γλάσο
πάνω στην τούρτα.
Τέλος προσθέτουμε τα φρέσκα φρούτα
πάνω στην επιφάνεια της.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.
Αυτό ήταν!!
Αφήνουμε να παγώσει καλά
και να “δέσουν” τα υλικά της.
Όταν έφτιαχνα την τούρτα αυτή,
άρχισα να αναρωτιέμαι αν θα αρέσει
στα παιδιά που έχουν συνηθίσει
να βλέπουν τούρτες γενεθλίων
γεμάτες χρώματα ζαχαροπλαστικής ,
με ήρωες κινουμένων σχεδίων
ή γεμάτες με ζαχαρόπαστα…
Χάρηκα πάρα πολύ όταν κάποια παιδιά
μου ζήτησαν και δεύτερο κομμάτι!!!
Αλλά και οι γονείς την απόλαυσαν!!!
Έμεινα λοιπόν διπλά ευχαριστημένη
γιατί επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά, πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι
πολύ πολύ απολαυστική!!!
Εδώ την έφτιαξα στην μισή δόση με βύσσινα 🍒 γλυκό του κουταλιού και μύρτιλα!!! Υπέροχη!!!
Με αυτό τον ενθουσιασμό μου θα σας αφήσω.
Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε…
Σας φιλώ γλυκά
Σοφία.
Δείτε περισσότερες ιδέες για συνταγές υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου εδώ!!!
2 σχόλια
Την έφτιαξα για τα γενέθλια του πατέρα μου που είναι διαβητικός… Την απολαύσαμε όλοι ήταν πεντανόστιμη και ελαφριά..Την διακόσμησα με φρέσκα ροδάκινα. Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω φωτογραφίες να την δείτε. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας..Δίνετε πολλές ιδέες για όλους τους διαβητικούς αλλά και για όσους προσπαθούν να ζουν πιο υγιεινά.
Φιλιά,
Εύα
Συγχαρητήρια!!! Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει η τούρτα!!! Χρόνια πολλά στον μπαμπά σας!!! Εύχομαι υγεία να έχει!!! Εάν θέλετε μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες στο μέιλ μου, πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή με ροδάκινα!