Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Πράσινη σαλάτα με γλυστρίδα (αντράκλα ) και κεράσια.

Πράσινη σαλάτα με γλυστρίδα (αντράκλα ) και κεράσια.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

 

 

Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Όταν κάποιος μιλάει πολύ…
λέμε χαριτολογώντας
πως ” έφαγε γλυστρίδα ”
αποδίδοντας της την λογοδιάρροια του…

Η γλυστρίδα ή αλλιώς Portulaca oleracea, είναι ένα “ζιζάνιο” του καλοκαιριού,
που φυτρώνει εύκολα στους κήπους
και τελευταία καλλιεργείται
αλλά δυστυχώς,
σε περιορισμένες ποσότητες.

Η γλυστρίδα ή αλλιώς αντράκλα,
έχει σαν χαρακτηριστικά της
τα τρυφερά φυλλαράκια και τους μίσχους της με την υπόξινη γεύση τους.
Είναι ιδανική προσθήκη σε σαλάτες,
καθώς εκτός από την φρεσκάδα που τους προσδίδει, αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων που μπορούμε να επωφεληθούμε τρώγοντας την ωμή.
Επίσης να σημειωθεί πως έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες,
μόλις 3,5 γρ ανά 100 γραμμάρια.

Η λαϊκή μας γαστρονομική παράδοση,
την προσθέτει σε διάφορες μαγειρικές,
όπως είναι η γλυστρίδα γιαχνί μαζί με κρέας ή συνδυάζοντας την με ρύζι.
Γίνεται επίσης ένα είδος ομελέτας
εφόσον σωταριστεί πριν.

Όταν δοκίμασα πρώτη φορά γλυστρίδα μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα!
Καθώς είμαι φανατική οπαδός
των σαλατικών, είδα πως υπάρχουν
τόσα πολλά ακόμα υλικά που μπορούν
να μας εκπλήξουν ευχάριστα αλλά
και να μας εμπνεύσουν!

Ήθελα λοιπόν να απολαύσω μια σαλάτα
τόσο νόστιμη και θρεπτική
αλλά και άλλο τόσο όμορφη και ελκυστική…
Άρχισα να συνδυάζω στο μυαλό μου
γεύσεις και εικόνες…

 

Επέλεξα σαν βάση μια ουδέτερη
πράσινη σαλάτα, την οποία έπλυνα καλά
και στέγνωσα από την περιττή υγρασία
στο ειδικό σκεύος για σαλάτες.

Πρόσθεσα τα τρυφερά φυλλαράκια
και τους μίσχους της γλυστρίδας μου,
που φρόντισα πριν να πλύνω καλά
σε νερό και ξύδι.

Ήθελα να δώσω μια ένταση,
μια ξεχωριστή πινελιά στο σύνολο
του πιάτου αυτού…
Τα ζουμερά, γλυκόξινα κεράσια,
ήταν αυτό που αναζητούσα!

Το τέλειο “δέσιμο” γεύσεων ενισχύθηκε
με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
και χυμό λεμονιού.

Η δροσιά της σαλάτας μου
είναι ιδανική επιλογή για να συμπληρώσει
ένα ψητό κοτόπουλο λεμονάτο
με πατάτες φούρνου
ή ένα φιλέτο ψαριού “ψημένο”
στο τηγάνι μαζί με ρύζι μπασμάτι.
Θα μπορούσε επίσης να συνοδεύσει ιδανικά μοσχαρίσια μπιφτέκια ,
ενισχύοντας την απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της βιταμίνης C
που περιέχει η γλυστρίδα
αλλά και ο χυμός λεμονιού.

Όπως και να αποφασίσουμε
να την συνδυάσουμε,
το σίγουρο είναι πως θα την απολαύσουμε!

Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ γλυκά,
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More