Home Αγαπημένες συνταγές μου ! banoffee ( τύπου ) αλά Sofeto…. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

banoffee ( τύπου ) αλά Sofeto…. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

by sofia sofeto
17 σχόλια

094

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία ,

food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

Πολλές φορές σκεφτόμουν να φτιάξω ένα γλυκό
που θα είχε μέσα στοιχεία από αγαπημένα μου υλικά…
Τραγανή βάση , μοναδική κρέμα μπανάνα ,
μους βανίλιας , τριμμένη σοκολάτα
και πάνω τους θα αργοκυλάει σιρόπι καραμέλας….
….κι εγένετο banoffee αλά Sofeto !!!

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω μ’ αυτό το γλυκό ; Ας τα πάρω με την σειρά λοιπόν!

Ήθελα , όπως είπα πριν, μια βάση ιδιαίτερη, διαφορετική …
Με τραγανή υφή, παιχνιδιάρικη, να έχει γεύση που ταιριάζει με την μπανάνα …
Τι πιο ιδανικό υλικό από την κινόα ;
Τι πιο απολαυστικό από ξηρούς καρπούς;
Τι πιο γευστικό και θρεπτικό απ’ το χαρουπάλευρο;

Η κρέμα μπανάνα είναι εδώ και καιρό αγαπημένη μου!
Την χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές μου
και σίγουρα σ’ αυτή την περίπτωση ταίριαζε πολύ.
Εντυπωσιακή εμφάνιση , με έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα και γεύση από το λατρεμένο φρούτο μικρών και μεγάλων!

Στην συνέχεια πρόσθεσα την αγαπημένη μου μους βανίλιας πάνω στην κρέμα μπανάνα που περιμένει υπομονετικά για να δεχτεί τις λεπτοκομμένες φετούλες φρέσκιας μπανάνας, την τριμμένη σοκολάτα και φυσικά το λαχταριστό σιρόπι καραμέλας γάλακτος !

Ξέχασα να σας αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό!
Κι αυτό το γλυκάκι μου δεν έχει γλουτένη και  ζάχαρη … γίνεται;
Κι όμως γίνεται!

086

Υλικά:

 

  • Τραγανή βάση ( 285 γρ.) :

•100 γρ. κινόα (χωρίς ίχνη γλουτένης) την οποία έχουμε πλύνει καλά και έχουμε αφήσει να στεγνώσει
•50 γρ. φουντούκια
•50 γρ. αμύγδαλα
•1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
•3 κουταλιές της σούπας ( 25 γρ.)στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:1 με την ζάχαρη
•50 γρ. μέλι αραιωμένο σε 4 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
•2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ( 15 γρ.)
•1 κουταλιά της σούπας χαρουπάλευρο (10 γρ.) (χωρίς ίχνη γλουτένης)
•10 γρ. αλεύρι βρώμης (χωρίς ίχνη γλουτένης)

Διατροφική ανάλυση της βάσης ανά 100 γρ:

 

  • Κρέμα μπανάνα ( 1000 γρ.):

•500 γρ. φρέσκια γλυκιά μυζήθρα κατά προτίμηση από αγελαδινό γάλα
ή φρέσκο ανάλατο ανθότυρο Κρήτης.
•110 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
•200 γρ. μπανάνα ώριμη
•3 φύλλα ζελατίνας
•2/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ζεστό νερό
•1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
•18 κουταλιές της σούπας (150 γρ.) στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:1 με την ζάχαρη.

Διατροφική ανάλυση της κρέμας μπανάνας ανά 100 γρ:

 

  • Μους βανίλιας ( 340 γρ. ):

•250 γρ. φρέσκια γλυκιά μυζήθρα κατά προτίμηση από αγελαδινό γάλα
ή φρέσκο ανάλατο ανθότυρο Κρήτης.
•½ λοβός φυσικής βανίλιας ( τα σποράκια του )
•85 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
•45 σταγόνες υγρή στέβια σε αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες = 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Διατροφική ανάλυση της μους βανίλιας ανά 100 γρ:

 

  • Σιρόπι καραμέλας γάλακτος ( 115 γρ. ) :

•80 γρ. μέλι ανθέων
•1,5 κουταλιά της σούπας ( 15 γρ. ) στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:1 με την ζάχαρη.
•50 γρ γάλα εβαπορέ ελαφρύ.

Διατροφική ανάλυση του σιροπιού ανά 100 γρ:

•Επίσης θα χρειαστούμε τριμμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.
Αν θέλετε να την φτιάξετε μόνοι σας, την συνταγή θα την βρείτε εδώ.

•Μερικές λεπτές φέτες φρέσκιας μπανάνας .

127

Θα ξεκινήσουμε με την βάση μας.
Μέσα στο μούλτι θα ρίξουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια για να τα χοντροκόψουμε.
Στην συνέχεια θα τα ρίξουμε μέσα σ’ ένα μπολ ,
μαζί θα προσθέσουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν .

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και ρίχνουμε πάνω το μείγμα μας,
με την βοήθεια μιας διάφανης μεμβράνης με την οποία το σκεπάζουμε, απλώνουμε το μείγμα χρησιμοποιώντας έναν μικρό πλάστη.
Προσέχουμε να έχει ομοιόμορφο ύψος , γύρω στα 5 χιλιοστά.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και αφού αφήσουμε για λίγο να κρυώσει ,
με προσοχή το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε πάλι στον φούρνο που έχουμε σβήσει φυσικά από την στιγμή που το βγάλαμε και αφήνουμε στην λειτουργία του αέρα για 10 λεπτά.
Το αφήνουμε στην συνέχεια έξω να κρυώσει και να πάρει την τραγανή του μορφή.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα μπανάνα .
Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν.
Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μπλέντερ.
Θα ρίξουμε αρχικά τις μπανάνες μαζί με το γάλα εβαπορέ και θα τα χτυπήσουμε καλά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε την μυζήθρα , τον κουρκουμά ( για το χρώμα του ) και την στέβια.
Τέλος πιέζουμε με τα χέρια μας τα φύλλα τις ζελατίνας για να στραγγίσουν και τα προσθέτουμε μέσα στο ζεστό νερό για να διαλυθούν.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι
και προσθέτουμε μέσα στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ όλα μαζί μέχρι να ενωθούν και να έχουμε ως τελικό αποτέλεσμα μια υπέροχη κρέμα .
Την μεταφέρουμε σε μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.

Ετοιμάζουμε τώρα την μους βανίλιας.
Μέσα στο μούλτι ρίχνουμε όλα τα υλικά, χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια σφικτή μους, τόσο απλά!
Στο ψυγείο κι αυτή!

Για να φτιάξουμε το σιρόπι καραμέλας γάλακτος,
φυσικά δεν θα χρησιμοποιήσουμε ζαχαρούχο γάλα όπως συνηθίζεται.
Σε μια μικρή κατσαρόλα θα ρίξουμε το μέλι , το γάλα εβαπορέ και την στέβια .
Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα .
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε απ΄την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Μεταφέρουμε σε γυάλινο βαζάκι.

Τώρα που έχουμε όλα τα υλικά μας έτοιμα
μπορούμε να στήσουμε το γλυκό μας.

Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό ατομικό τσέρκι που μέσα του θα στήσετε το γλυκό.
Το μέγεθος του και οι ποσότητα που θα καταναλώσετε είναι στην δική σας κρίση.

Για τον λόγο αυτό σας έχω δώσει διατροφική ανάλυση για την κάθε παρασκευή ξεχωριστά, ώστε να υπολογίσετε με ακρίβεια την μερίδα που θα ετοιμάσετε.

Προτείνω ένα τσέρκι διαμέτρου 5 εκατοστών
για να ετοιμάσουμε ένα ατομικό banoffee .
Πολύ καλή ιδέα και πιο εύκολη
είναι να το σερβίρετε μέσα σ’ ένα καλαίσθητο ποτήρι.
Στις φωτογραφίες θα δείτε την δική μου πρόταση σερβιρίσματος.
Ο καθένας μας φυσικά θα κρίνει μόνος τους πως θα το σερβίρει.
Δοκιμάστε να προσθέσετε λεπτές φέτες φρέσκιας μπανάνας  και να πασπαλίσετε με τριμμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Η γεύση αυτού του γλυκού θα σας εντυπωσιάσει!

Η εμφάνιση του δε, είναι τόσο λαχταριστή
που δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει μια κουταλίτσα… κι όταν αρχίσεις δύσκολα σταματάς!

Εύχομαι όσοι το φτιάξετε να έχετε καλή επιτυχία !
Θα σας αποχαιρετήσω με την ευχή να έχετε πάντα υγεία και να χαίρεστε τις μικρές χαρές της ζωής!!!

Σας φιλώ γλυκά ❤️

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

17 σχόλια

Ξανθή 16/04/2015 - 20:38

Χρόνια Πολλά με πολλές όμορφες δημιουργίες!!

Reply
sofia sofeto 19/04/2015 - 00:28

Ευχαριστώ πολύ !!!

Reply
αρης 16/04/2015 - 23:01

Σόφια, για άλλη μια φορά, χρόνια πολλά στο sofeto !!!
Τέλειο το banofee 🙂

Reply
sofia sofeto 19/04/2015 - 00:29

Να είσαι καλά Άρη , ευχαριστώ πολύ!

Reply
Demi 16/04/2015 - 23:40

Πρώτα από όλα να ευχηθώ Nα είσαι καλά και να μας χαρίζεις τα υγιεινά και γευστικά σου φαγητά και γλυκά!!!τι να πω για αυτό που βλέπω ….με τόσα αγαπημένα υλικά !!!!τελειο το γλυκό σου!φιλια!!!!!!

Reply
sofia sofeto 19/04/2015 - 00:29

Ευχαριστώ πάρα πολύ!!

Reply
AΡΓΥΡΩ ΦΩΤΙΟΥ 17/04/2015 - 08:13

Χρόνια πολλά λοιπόν!
Τι γλυκό….απλά υπέροχο!!!

Reply
sofia sofeto 19/04/2015 - 00:30

Να είσαι καλά Αργυρώ μου!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Reply
ouraniotoxo 19/04/2015 - 00:10

Καλησπέρα Σοφία !! Τι καταπληκτικό γλυκό είναι αυτό???? Παρόλο που δεν το έχω δοκιμάσει ούτε στην κλασσική μορφή του – με ζάχαρη δλδ- πάντα ήθελα να το φτιάξω, αλλά με τρόμαζαν όλα αυτά τα υλικά του …. Τη δική σου εκδοχή , σκεφτομαι όπωσδήποτε να την δοκιμάσω!!! Ήθελα όμως να επισημάνω κάτι… στην τραγανή βάση , το προτελευταίο υλικό , τι είναι??? αναφέρεις μόνο την ποσότητα!! φιλιά πολλά!!

Reply
sofia sofeto 19/04/2015 - 00:32

Ο δαίμων του …πληκτρολογείου…
χαρουπάλευρο είναι…
καλή επιτυχία και σ’ ευχαριστώ για την επισήμανση σου!

Reply
Ειρήνη Ζου 30/04/2015 - 11:09

Nα τα εκατοστήσετε και να συνεχίσετε να μας δίνετε νέες ιδέες…πρωτότυπες…διαφορετικές… 🙂 Φιλικά… 😉

Reply
Χρυσαυγη 22/02/2016 - 15:18

Χρονια πολλα Σοφια!! Να εισαι παντα καλα να ….τροφοδοτεις το Sofeto σου με αριστουργηματα σαν κι αυτο!!!!!! Φιλια πολλα!

Reply
sofia sofeto 22/02/2016 - 17:04

Χρυσαυγή σ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Reply
Μοντάνα 17/04/2019 - 09:20

Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!!!
Τη γλυκιά μυζήθρα τη βρήκατε σε κάποιο μεγάλο σουπερμάρκετ?
ΥΓ. Να φτιάξετε κ brownies χωρίς ζάχαρη!! 😊

Reply
sofia sofeto 18/04/2019 - 00:25

Σας ευχαριστώ πολύ. Την μυζήθρα την βρίσκω σε σούπερ μάρκετ, ναι. Όλα είναι στο πρόγραμμα….😉

Reply
Montana 11/06/2019 - 17:20

κ μπορώ να βάλω 20γρ χαρουπάλευρο αντί για 10γρ για να αντικαταστήσω το αλεύρι βρώμης κ να το κάνω gluten free? ‘H να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο?

Reply
sofia sofeto 20/06/2019 - 01:59

Μπορείτε να δοκιμάσετε. Προσωπικά δεν μπορώ να σας δώσω αυθαίρετα οδηγίες εφόσον δεν το έχω δοκιμάσει. Ευχαριστώ.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!