Όσο οι μέρες πλησιάζουν για την λαμπερή γιορτή του χρόνου ,
τόσο πιο πολύ νιώθουμε την ανάγκη
να ζήσουμε αυτές τις στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους!
Είναι πολύ όμορφο να έχει ο καθένας μας έναν ιδιαίτερο ρόλο
σ’ αυτό το παραμυθένιο σκηνικό !
Τα παιδιά θα γεμίσουν με τις χαρούμενες φωνές
και τα τραγούδια τους τις γειτονιές μας.
Εμείς οι μεγάλοι , θα φροντίσουμε να δώσουμε με τον δικό μας τρόπο ,
τις απαραίτητες « πινελιές» ,
που θα κάνουν τις μέρες αυτές να ξεχωρίσουν !
Προσωπικά μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι που εκείνες τις μέρες μύριζε Χριστούγεννα !
Και όταν λέω « μύριζε » , εννοώ πως ακόμα από τον δρόμο ,
λίγο πριν μπω στην αυλόπορτα ,
μοσχομύριζαν τα λαχταριστά γλυκά των Χριστουγέννων …
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες!
Τώρα που είμαι εγώ πλέον η μαμά ,
χαίρομαι τόσο πολύ όταν μπαίνει η κόρη μου στο σπίτι μας μετά το σχολείο
και η πρώτη της κουβέντα είναι :
« μαμά τι μυρίζει τόσο ωραία; » …και αρχίζει να δοκιμάζει!
Οι κουραμπιέδες είναι λατρεία!
Μια μεγάλη μου αγάπη ,
ίσως γιατί περιμένω καρτερικά να έρθουν τα Χριστούγεννα για να τους φάω,
όπως όταν ήμουν μικρό παιδί…
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια ακόμα πιο υγιεινή
αλλά εξίσου απολαυστική εκδοχή τους.
Πολλοί από εσάς θα έχετε δοκιμάσει την συνταγή μου
“Κουραμπιέδες αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη αλά Sofeto”
Μείωσα ακόμα λίγο το βούτυρο και το αντικατέστησα με ελαιόλαδο.
Χρησιμοποίησα μόνο βιολογικό αλεύρι ζέας , ολικής αλέσεως ,
αλεσμένο σε πετρόμυλο.
Οι κουραμπιέδες μου δεν έχουν ίχνος ζάχαρης
κι ας η εμφάνιση τους παραπέμπει σ’ αυτήν .
Δεν θα πω περισσότερα …
Η συνταγή δική σας!
Υλικά για 900 γρ κουραμπιέδες :
85 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
170 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
½ ποτηράκι του κρασιού ούζο
½ ποτηράκι του κρασιού ροδόσταμο ή ανθόνερο
½ λοβός φυσικής βανίλιας (τα σποράκια)
5 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
155 γρ. στέβια κρυσταλλική ( με αναλογία 1: 1 με την ζάχαρη )
450 γρ. αλεύρι ζέας βιολογικό
100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
Στέβια σε σκόνη για το πασπάλισμα ( με αναλογία 1: 1 με την ζάχαρη ) .
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ούζο ,
το ροδόσταμο , την εσάνς πικραμύγδαλου και το ξύδι.
Προσθέτουμε την σόδα η οποία θα αφρίσει όταν έρθει σε επαφή με ένα όξινο υλικό που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ένα κουταλάκι του ξυδιού.
Έτσι η σόδα ενεργοποιείται και μας βοηθάει
ώστε να φουσκώσουν οι κουραμπιέδες μας και να γίνουν αφράτοι.
Στην συνέχεια , αφού έχουμε ανακατέψει καλά τα πρώτα υλικά μας,
ρίχνουμε στο μπολ τα 155 γρ. στέβια και την βανίλια ,
ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η στέβια.
Τώρα προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και το ελαιόλαδο ,
ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά .
Σειρά έχει το αλεύρι ζέας , το ρίχνουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας με το χέρι μας .
Θα προσθέσουμε μέσα στην ζύμη μας και τα αμύγδαλα,
συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμα ώστε να μοιραστούν
τα αμύγδαλα ομοιόμορφα στην ζύμη .
Ξεκινάμε να δίνουμε το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι κουραμπιέδες μας.
Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ,
αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα τους γύρω στα 2 εκατοστά
γιατί θα φουσκώσουν αρκετά και δεν θέλουμε να κολλήσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις
για περίπου 25 – 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμοι τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα
και έπειτα μπορούμε να τους ραντίσουμε ελαφρώς με λίγο ροδόσταμο
και να τους πασπαλίσουμε με στέβια σε σκόνη.
Είμαστε έτοιμοι να τους απολαύσουμε λοιπόν!
Και όταν λέω να τους απολαύσουμε ,
εννοώ πως θα γευτούμε αυτούς τους εξαιρετικούς ,
μυρωδάτους , αφράτους κουραμπιέδες …
οι οποίοι έχουν μόνο 33 γρ. υδατανθράκων
και 35 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ . παρακαλώ!
Πραγματική απόλαυση λοιπόν, δίχως άγχος και τύψεις !
Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές να έχουμε!
10 σχόλια
Σοφία πολύ ωραίοι !!! Βρήκες και την ισορροπία ανάμεσα στο βούτυρο και στο λάδι. Γιατί από ότι έχω καταλάβει κουραμπιέδες χωρίς έστω και λίγο βούτυρο δεν γίνονται, τουλάχιστον με τη κλασσική τους υφή! Ξέρεις σκεφτόμουνα αν θα μπορούσαμε να τους πασπαλίσουμε εναλλακτικά με λίγο cornflour σε συνδιασμό με στέβια, μήπως έτσι πλησιάζαμε ακόμα περισσότερο την αίσθηση του χιονισμένου μπισκότου…
Γειά σου Άρη!
Έχω δοκιμάσει να φτιάξω και κουραμπιέδες μόνο με ελαιόλαδο και μου άρεσαν πολύ, στο μέλλον θα τους ανεβάσω κι αυτούς.
Τώρα γι’ αυτό που λες για τον συνδυασμό στέβια και cornflour , θα το έλεγα καλή ιδέα για την εμφάνιση τους αλλά όχι και τόσο καλή για την κατανάλωση τους , γιατί το cornflour θα προσθέσει παραπάνω υδατάνθρακες = θερμίδες , που προσωπικά δεν τους θέλω.
Με την στέβια σε σκόνη είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα .
Περιμένω τις δικές σου προτάσεις με ενδιαφέρον, καλές γιορτές σου εύχομαι!
Σοφια μου είσαι υπέροχη πραγματικά! !!!Έχω κόρη με διαβήτη. ….αδιευκρινιστου ακόμη τυπου (κλινικά τύπου 1)αλλά περιμένουμε απάντηση αντισωμάτων και c πεπτιδιου αυτές τις μέρες .κάνουμε ινσουλινες κ παράλληλα παίρνουμε κ χάπια. Ήθελα απλά να σου δώσω συγχαρητήρια για τη δύναμη κ τις ιδέες σου.Χρειάζομαι έμπνευση στη μαγειρική κ εσύ μου τη δίνεις μαζί με τη κ.Μαρία Κουρτη.γιατί χρόνια τώρα προσπαθώ μόνη με διάφορες παραλλαγές να ευχαριστήσω όλη την οικογενεια αλλά κυρίως την κόρη μου.Σ’ευχαριστώ κ εύχομαι τα καλυτερα
Καλημέρα, εάν δεν βάλουμε καθόλου βούτυρο, ποια θα είναι η ποσότητα του ελαιολαδου; τα υπόλοιπα υλικά μένουν ως έχουν;Επίσης, εάν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω στεβια, έχεις κάτι άλλο να προτείνεις;θα είναι η πρώτη φορά που θα τους φτιάξω..Καλή μου επιτυχία…
Γιώτα δεν τους έχω φτιάξει με διαφορετικά υλικά για να σου δώσω μια σίγουρη απάντηση. Υποθετικά δεν μπορώ να απαντήσω.Σ ευχαριστώ.
Φαινονται τελεια κ θαθελα να τα φτιαξω….αλλα το προβλημα μου στις συνταγες ειναι κ αυτο..τι ποτηρακι;;;δηλ;;ευχαριστωωω
Το ποτηράκι του κρασιού εννοείς; δεν καταλαβαίνω το ερώτημα σου…
Φαίνονται πάρα πολύ ωραίοι!!θα ήθελα να κάνω μια ερωτηση:έχω στεβια σε κρυσταλλική μορφή με αναλογία 1:2.Η ποσότητα που θα προσθέσω στο μείγμα παραμενει ίδια?
Καλησπέρα σας. Θα βάλετε την μισή ποσότητα από αυτή που γράφω. Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστώ πολύ!καλές γιορτές!