Τα ψάρια τα προτιμώ.
Τα επιλέγω για την υπέροχη γεύση τους,
για την διατροφική τους αξία
και φυσικά για τις πολλές δυνατότητες
που μου δίνουν να τα μαγειρέψω με διάφορους τρόπους .
Σήμερα θα σας προτείνω ένα πιάτο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Ένα πιάτο που απολαμβάνεις δίχως να βαρυστομαχιάζεις !
Αν σκεφτεί κάποιος , πως τώρα στις γιορτές όλο και κάπου θα παρασυρθούμε ,
θα φάμε κάτι παραπάνω δηλαδή ,
ας έχουμε κάποιες επιλογές στο τσεπάκι μας
που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους απ όλες τις πλευρές!
Καλή μας όρεξη!
Υλικά για 5 – 6 άτομα :
5 – 6 Φιλέτα σολομού φρέσκα ή κατεψυγμένα
ένα μικρό κομματάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδου
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί ανά φιλέτο σολομού.
Χυμό από 1 λεμόνι.
Για τα ζυμαρικά:
125 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό
125 γρ. αλεύρι ζέας
1 αυγό
75 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
75 γρ. φρέσκο γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μια τσιμπιά αλάτι.
Γέμιση:
½ κιλό σέσκουλα
¼ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
70 γρ. μυζήθρα
70 γρ. λευκό κατσικίσιο τυρί
Πιπέρι και λίγο αλάτι.
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε την ζύμη μας.
Ρίχνουμε τα αλεύρια μέσα σε μια λεκανίτσα,
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας,
αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά το μείγμα ,
μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αν δούμε πως κολλάει στα χέρια μας ,
ρίχνουμε στις παλάμες μας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε στην άκρη το ζυμάρι σκεπασμένο με μια μεμβράνη για να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε την γέμιση μας.
Έχουμε πλύνει καλά και στεγνώσει στο ειδικό σκεύος για τις σαλάτες,
όλα τα χορταρικά μας και τα λαχανικά.
Τα βάζουμε όλα κομμένα σε μικρά κομμάτια μέσα σε μια κατσαρόλα
που έχουμε προσθέσει το ελαιόλαδο
και τα μαραίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
Όταν είναι έτοιμα θα αποσύρουμε απ’ την φωτιά και θα αφήσουμε να κρυώσουν.
Στην συνέχεια θα προσθέσουμε το αλάτι και το πιπέρι,
τα τυριά κομμένα σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε τα ζυμάρι μας και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε λεπτό φύλο με τον πλάστη
ή στην ειδική μηχανή για φύλα.
Τοποθετούμε πάνω στο φύλο μας μισό κουταλάκι του γλυκού απ’ την γέμιση ,
κατά διαστήματα.
Έχουμε ανοίξει και δεύτερο φύλο
και το τοποθετούμε πάνω απ’ το πρώτο με την γέμιση.
Κόβουμε τα ζυμάρια μας γύρω από κάθε γέμιση
με την ειδική ροδέλα ζικ – ζακ για ζύμες.
Τα τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλήσουν.
Τα φιλέτα του σολομού τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε αφήσει να στραγγίσουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε θερμάνει ,
θα ρίξουμε το ελαιόλαδο και θα βάλουμε τα φιλέτα ,
θα τους προσθέσουμε το τριμμένο τζίντζερ και το σκόρδο πολτοποιημένο.
Θα ρίξουμε αλάτι και πιπέρι.
Γυρίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές να σωταριστούν ,
σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά με ανοικτό το καπάκι,
σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν για 5 – 8 λεπτά , ανάλογα με το μέγεθος του φιλέτου .
Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε για 3 λεπτά ώστε να εξατμιστούν τα πιο πολλά υγρά.
Τότε θα προσθέσουμε τον χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε στην φωτιά για 2 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε,
τα φιλέτα είναι έτοιμα.
Παράλληλα έχουμε βάλει σε μια κατσαρόλα να βράζει νερό,
όταν πάρει βράση θα ρίξουμε λίγο αλάτι
και θα ρίξουμε τα φρέσκα ζυμαρικά μας να βράσουν 2 – 3 λεπτά.
Θα τα σουρώσουμε και θα τους ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα,
εμένα μου έμεινε λίγη γέμιση
και την έβαλα σ’ένα κουπ ατ σε σχήμα αστεριού μέσα στο πιάτο!
Μμμ !!! και μόνη της τρώγεται θαυμάσια!
Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας σας εύχομαι να είσαστε όλοι καλά !
1 σχόλιο
Δεν προλαβαίνω και ζηλεύω!!