Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Φρέσκο σκληρό τυρί .

Φρέσκο σκληρό τυρί .

by sofia sofeto
3 Σχόλια
σκέφτηκα να κάνω και άλλα “πειράματα”
και έτσι προέκυψε το  σκληρό φρέσκο τυράκι μου.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ,
 μου άρεσε που έγινε αλμυρό
και μπορώ να το τρίψω άνετα στα μακαρόνια μου ,
και το πιο σημαντικό ; Είναι πολύ εύκολο!!!
Υλικά :
5 λίτρα γάλα αγελαδινό έβαλα εγώ , αν βρείτε πρόβειο θα είναι καλύτερα.
Χυμό από 2- 3 λεμόνια
αλάτι χοντρό
( θα βγει περίπου μισό κιλό τυρί)
Αφού σουρώσουμε το γάλα ,
το βράζουμε μέχρι να φτάσει τους 90 βαθμούς Κελσίου.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να φτάσει στους 55 βαθμούς.
Ρίχνουμε το λεμόνι και αμέσως “κόβει” το γάλα ,
ξεχωρίζει δηλαδή το τυρόπηγμα από τον ορό του γάλακτος.
Με μια τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε το τυρόπηγμα
 και το ρίχνουμε μέσα σ’ ένα τουλπάνι ,
 αφήνουμε να στραγγίσουν τα πολλά υγρά του.
Στην συνέχεια το βάζουμε σ’ ένα καλούπι με πολλές τρύπες για να φύγουν τα υγρά.
Από πάνω βάζουμε ένα αρκετά βαρύ αντικείμενο και το αφήνουμε έτσι 12 – 15 ώρες.
Μετά το βγάζουμε από το καλούπι και το αλατίζουμε γύρω γύρω και πάνω κάτω.
  
Το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο πιάτα και βάζουμε πάλι ένα βάρος από πάνω ,
κάθε 2 ώρες αδειάζουμε από το κάτω πιάτο τα υγρά που τυχόν μαζεύτηκαν.
Το αφήνουμε έτσι για άλλες 12 ώρες.
 
Αν το θέλουμε πιο αλμυρό μπορούμε να βάλουμε κι άλλο αλάτι.
Όταν περάσουν οι ώρες ,
 το βάζουμε σ’ ένα καθαρό τουλπάνι
και το κρεμάμε για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
Το αφήνουμε εκεί για 14 ώρες περίπου
Μετά από τις ώρες αυτές μπορούμε να το βγάλουμε απ’ το τουλπάνι και να το δοκιμάσουμε!!
Μμμμ…είναι πολύ ιδιαίτερο…

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

ntina saliverou 03/10/2016 - 19:25

δηλαδή αν πάρω γάλα από super marketθα φτάσω το βρασμό μέχρι τους 55 βαθμούς και μετά θα κάνω τη διαδικασία ;

Reply
sofia sofeto 03/10/2016 - 19:38

Ακριβώς έτσι! Καλή επιτυχία!!!

Reply
ntina saliverou 04/10/2016 - 00:27

ευχαριστώ πολύ

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More