7,3K
και το Φτιάχνουμε φρέσκο τυρί !
σκέφτηκα να κάνω και άλλα “πειράματα”
και έτσι προέκυψε το σκληρό φρέσκο τυράκι μου.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ,
μου άρεσε που έγινε αλμυρό
και μπορώ να το τρίψω άνετα στα μακαρόνια μου ,
και το πιο σημαντικό ; Είναι πολύ εύκολο!!!
Υλικά :
5 λίτρα γάλα αγελαδινό έβαλα εγώ ,
αν βρείτε πρόβειο θα είναι καλύτερα.
Χυμό από 2- 3 λεμόνια
αλάτι χοντρό
( θα βγει περίπου μισό κιλό τυρί)
Αφού σουρώσουμε το γάλα
( εφόσον το πάρουμε απ’ευθείας από τα ζωντανά )
το βράζουμε μέχρι να φτάσει
τους 90 βαθμούς Κελσίου.
Αν έχετε γάλα παστεριωμένο παραλείπετε
την παραπάνω διαδικασία.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να φτάσει
στους 55 βαθμούς.
Ρίχνουμε το λεμόνι και αμέσως “κόβει” το γάλα ,
ξεχωρίζει δηλαδή το τυρόπηγμα
από τον ορό του γάλακτος.
Με μια τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε το τυρόπηγμα
και το ρίχνουμε μέσα σ’ ένα τουλπάνι.
Αφήνουμε να στραγγίσουν τα πολλά υγρά του.
Στην συνέχεια το βάζουμε σ’ ένα καλούπι
με πολλές τρύπες για να φύγουν τα υγρά.
Από πάνω βάζουμε ένα αρκετά βαρύ αντικείμενο
και το αφήνουμε έτσι 12 – 15 ώρες.
Το βγάζουμε από το καλούπι
και το αλατίζουμε γύρω γύρω και πάνω κάτω.
Το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο πιάτα.
Βάζουμε πάλι ένα βάρος από πάνω.
Κάθε 2 ώρες αδειάζουμε από το κάτω πιάτο
τα υγρά που τυχόν μαζεύτηκαν.
Το αφήνουμε έτσι για άλλες 12 ώρες.
Αν το θέλουμε πιο αλμυρό μπορούμε να βάλουμε
κι άλλο αλάτι.
Όταν περάσουν οι ώρες ,
το βάζουμε σ’ ένα καθαρό τουλπάνι
και το κρεμάμε για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
Το αφήνουμε εκεί για 14 ώρες περίπου
Μετά από τις ώρες αυτές μπορούμε να το βγάλουμε απ’ το τουλπάνι και να το δοκιμάσουμε!!
Μμμμ…είναι πολύ ιδιαίτερο…
5 σχόλια
δηλαδή αν πάρω γάλα από super marketθα φτάσω το βρασμό μέχρι τους 55 βαθμούς και μετά θα κάνω τη διαδικασία ;
Ακριβώς έτσι! Καλή επιτυχία!!!
ευχαριστώ πολύ
Γίνεται κ με γάλα εβαπορε; ευχαριστώ
Λυπάμαι αλλά δεν γίνεται.