Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Αφράτα κρουασάν με σπιτική μερέντα φουντουκιού , ολικής αλέσεως , με στέβια.

Αφράτα κρουασάν με σπιτική μερέντα φουντουκιού , ολικής αλέσεως , με στέβια.

by sofia sofeto
17 Σχόλια

049

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Η λαϊκή σοφία λέει :

«Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει.»

Που σημαίνει : Καλύτερα να έχουμε τα μισά και σίγουρα ,

παρά να τα χάσουμε όλα περιμένοντας…

 

Τι σας λέω τώρα ε;

Κι όμως , κάπως έτσι σκέφτηκα όταν ήρθε ένα μεσημέρι η κόρη μου

από το σχολείο και μου είπε :

«Μαμά , η φίλη  μου σήμερα πήρε για κολατσιό κρουασάν με σοκολάτα ,

θέλω κι εγώ!!!»

 

Τα μάτια μου άνοιξαν διάπλατα …

όχι από την έκπληξη που η μικρή μου «λαχτάρισε» να φάει κρουασάν ,

αλλά γιατί στο μυαλό μου ήρθε η εικόνα του εαυτού μου , στημένη ,

το πρώτο διάλειμμα του σχολείου μου ,

στο κυλικείο να περιμένω με λαχτάρα να αγοράσω

το αγαπημένο μου κρουασάν με σοκολατένια πραλίνα  φουντουκιού….

Μια εικόνα και μια γεύση που μου είναι δύσκολο να την ξεχάσω…

 

Είπα λοιπόν στον εαυτό μου , πως θέλω να ξαναζήσω αυτή την απόλαυση

και φυσικά πως η κόρη μου έχει επίσης αυτό το δικαίωμα…

Ναι !  Κρουασάν!! Αλλά όχι ότι κι ότι…

 

Το σκέφτηκα από δω το σκέφτηκα από κει …

Αποφάσισα να δοκιμάσω , να προσπαθήσω τουλάχιστον ,

μήπως και καταφέρω να φτιάξω κάτι ,

που θα είναι ναι μεν κρουασάν αλλά όχι μόνο στο σχήμα…

 

Σκοπός μου ήταν αυτό το κρουασάν να έχει γεύση , υφή ,

όγκο και μορφή αληθινού κρουασάν!

Όχι όμως να είναι ένα γλύκισμα που θα μας δίνει μόνο κενές θερμίδες…

Κι εδώ «κολλάει» το λαϊκό ρητό που σας είπα στην αρχή…

 

Σκέφτηκα λοιπόν πως το βούτυρο

δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε…

Αποφάσισα λοιπόν να βάλω όσο γίνεται λιγότερο.

 

Φυσικά τα δικά μου κρουασάν δεν θα περιέχουν ζάχαρη.

 

Όλα καλά μέχρι εδώ…

Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης ήταν η επιλογή του κατάλληλου αλευριού.

Εννοείται πως δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω μόνο

το λευκό επεξεργασμένο αλεύρι που αφρατεύει τα κρουασάν

και δίνει την χαρακτηριστική υφή τους.

Έτσι σύμφωνα με το παραπάνω ρητό ,

αποφάσισα να δοκιμάσω να χρησιμοποιήσω μισό μισό…

Μισό αλεύρι λευκό για τσουρέκια και μισό αλεύρι ολικής!

 

Δοκιμές από δω , δοκιμές από κει…

Δεν θυμάμαι πόσες δοκιμές έκανα…

Το μόνο που έχω να σας πω , είναι πως ΝΑΙ!!!!

Τα κατάφερα!!!!!

021

 

Υλικά :

 

Κρουασάν 850 γρ. περίπου

 

220 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

220 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

280 γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

35 γρ. στέβια κρυσταλλική  με αναλογία με την ζάχαρη 1:2

40 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος για την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου

130 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος για το ζύμωμα σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο

4 σταγόνες μαστιχέλαιο ( προαιρετικά )

1 πρέζα κρόκος Κοζάνης (σαφράν) σε σκόνη ( προαιρετικά )

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( 9 γρ.).

 

 Επίσης θα χρειαστούμε

λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

και 1 αυγό κτυπημένο για επάλειψη.

 

Υδατάνθρακες : 41,55 γρ./ 100 γρ.

Λιπαρά : 19,3 γρ. / 100 γρ.

079

Για την σπιτική μερέντα φουντουκιού (250 γρ.) :

 

100 γρ. φουντούκια

20 γρ. ταχίνι

110 γρ. γάλα εβαπορέ

Τα σποράκια από ½ λοβό  φυσικής βανίλιας

20 γρ. κακάο καλής ποιότητας

1,5 κουταλάκι του γλυκού υγρή στέβια

με αναλογία 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη.

 

Υδατάνθρακες : 12,55 γρ./ 100 γρ.

Λιπαρά : 34,9 γρ. / 100 γρ.

 

038

Σας έχω ξαναπεί πως ένα απ΄τα πιο χρήσιμα εργαλεία

που έχω στην κουζίνα μου ,

είναι ο αρτοπαρασκευαστής μου .

Τον αγαπώ για έναν ακόμη λόγο !

Θα ζυμώσει τα κρουασάν μου!

Ναι ! όπως τα βλέπετε είναι!

 

Θα βάλουμε στον κάδο του όλα τα υλικά για την ζύμη των κρουασάν μας ,

εκτός από τα 130 γρ. βουτύρου που θα τα δουλέψουμε αργότερα.

Ρίχνουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά.

Επιλέγουμε την λειτουργία για ζυμαρικά.

Το πρόγραμμα αυτό στον δικό μου αρτοπαρασκευαστή ,

έχει 15 λεπτά διάρκεια.

Αν δεν διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή ,

μπορείτε να δουλέψετε την ζύμη στον κάδο του μείξερ  ( κουζινομηχανής ) ,

εφόσον διαθέτει τον ειδικό γάντζο για ζύμες.

Διαφορετικά θα πρέπει να ζυμώσετε με τα χεράκια σας.

 

Όταν λοιπόν είναι έτοιμη η ζύμη μας , την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Με την βοήθεια του πλάστη και λίγου επιπλέον αλευριού ,

θα τα ανοίξουμε σε φύλλα ύψους περίπου μισού εκατοστού.

Τώρα ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο βούτυρο

που αφήσαμε στην άκρη πριν.

Το βούτυρο μας είναι, όπως  είπα προηγουμένως, σε θερμοκρασία δωματίου.

Οπότε θα μας είναι εύκολο με ένα μαχαίρι να το απλώσουμε

πάνω στα δύο φύλλα που ανοίξαμε.

Απλώνουμε λοιπόν το μισό βούτυρο στο ένα φύλλο και το άλλο μισό στο άλλο.

Διπλώνουμε τα φύλλα στην μέση και μετά κάνουμε άλλο ένα δίπλωμα.

Τα τοποθετούμε μέσα σε μια διάφανη σακούλα για τρόφιμα

και τα βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη.

 

Τώρα , μέχρι να παγώσουν τα φύλλα ,

είναι η στιγμή για να φτιάξουμε την σπιτική μερέντα μας.

 

Ξεκινάμε με τα φουντούκια .

Τα ρίχνουμε μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι

και τα θερμαίνουμε στο μάτι της κουζίνας μας σε χαμηλή θερμοκρασία ,

ανακατεύοντας συχνά.

Όταν δούμε πως έχουν ζεσταθεί

και έχει αρχίσει να φαίνεται στην επιφάνεια τους το έλαιο τους,

είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα ρίξουμε μέσα στο μούλτι

και να τα χτυπήσουμε .

Τα φουντούκια μας πρέπει να μετατραπούν σε μια λιπαρή πάστα

που  θα θυμίζει το γνωστό σε όλους μας φιστικοβούτυρο ,

μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε φουντουκοβούτυρο.

 

Τώρα προσθέτουμε μέσα στο μούλτι ,

όλα τα υπόλοιπα υλικά της μερέντας μας

και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν .

Η μερέντα μας είναι έτοιμη , εύκολα και γρήγορα!!

 

Εφόσον πέρασαν τα 15 λεπτά της ζύμης στην κατάψυξη ,

την βγάζουμε και είμαστε έτοιμοι ,

έτσι όπως είναι διπλωμένο το κάθε φύλλο της ,

να την ανοίξουμε πάλι με την βοήθεια του πλάστη μας

και λίγου ακόμα αλευριού.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε εγκλωβίσει το βούτυρο στα διπλώματα της ζύμης.

Αφού ανοίξουμε πάλι σε ύψος μισού εκατοστού ,

διπλώνουμε πάλι όπως πριν, στην μέση και πάλι άλλο ένα δίπλωμα.

Βάζουμε στην σακούλα τροφίμων και πάλι στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

 

Τα βγάζουμε και τα ανοίγουμε πάλι,

διπλώνουμε και ξανά κατάψυξη για άλλα 15 λεπτά.

 

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη

για να μοιραστεί το βούτυρο σε πολλά επίπεδα της ζύμης

και να έχουμε σαν αποτέλεσμα στο ψήσιμο ,

αυτή την ξεχωριστή υφή που έχει η ζύμη για κρουασάν.

 

Αφού βάλαμε , βγάλαμε , ανοίξαμε τα φύλλα

και τα ξαναδιπλώσαμε τρεις φορές,

τώρα ήρθε η ώρα να τα ανοίξουμε και να δώσουμε  το σχήμα του κρουασάν.

 

Ανοίγουμε πάλι το κάθε φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια λίγου αλευριού.

Το ανοίγουμε σε ύψος μισού εκατοστού με ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

Ο κόφτης της πίτσας , θα μας είναι πολύτιμο εργαλείο σε αυτό το στάδιο.

Κόβουμε την ανοιγμένη ζύμη σε όμοια τρίγωνα .

Στην βάση του κάθε τριγώνου τοποθετούμε

από ένα κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μερέντα.

Αρχίζουμε τώρα να τυλίγουμε από την βάση προς τα πάνω

εγκλωβίζοντας την μερέντα μας.

Αυτό το ρολό που φτιάξαμε το τοποθετούμε

πάνω σε μια λαμαρίνα με στρωμένη λαδόκολλα ψησίματος.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τρίγωνα την ίδια διαδικασία.

Όταν τα τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα ,

φροντίζουμε να αφήσουμε μια μικρή απόσταση ασφαλείας

γιατί τα κρουασάν μας θα τριπλασιάσουν τον όγκο τους

και καλό είναι να έχουν τον απαραίτητο χώρο

για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

 

Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κρουασάν ,

τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσουν .

 

Όταν δούμε πως τριπλασίασαν τον όγκο τους ,

τα αλείφουμε προσεκτικά με το χτυπημένο μας αυγό,

με την βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής.

 

Τώρα είναι η μαγική ώρα του ψησίματος τους.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς κελσίου .

Βάζουμε τις λαμαρίνες μέσα

και ψήνουμε στην λειτουργία του αέρα για 20 λεπτά .

Τα κρουασάν μας είναι έτοιμα!!!

 

Η κουζίνα μας μοσχομυρίζει …

Όλη η οικογένεια βρίσκεται πάνω από την σχάρα

που τα βάζουμε να κρυώσουν και …ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε!

 

Δεν θα σας περιγράψω την αίσθηση όταν τα βάζουμε ζεστά στο στόμα μας…

Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας!

Δοκιμάστε τα και θα δείτε πως τα κρουασάν του εμπορίου

δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά σας!

 

Είναι ένα σνακ που μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε μαζί μας

στην δουλειά , στο σχολείο , στην βόλτα…

Είναι το απολαυστικό πρωινό που θα χαρίσουμε τις Κυριακές

στους εαυτούς μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Σας αφήνω να τα απολαύσετε!!!

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας …

Σας φιλώ !

Σοφία .

036

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

17 Σχόλια

Penelope 10/10/2016 - 09:01

Αυτό το “θέλω κι’ εγώ” δεν ξέρεις πόσο με “ισοπεδώνει” κάθε φορά που το ακούω Σοφία μου…
Τελευταίως όμως, τα φιλαράκια είπανε πως η μαμά σου κάνει τα καλύτερα (κεκάκια, κουλουράκια, αλμυρά μπισκότα κ.λ.π.) οπότε μπήκαν τα πράγματα κάπως στην θέση τους :-)))

Έχεις φτιάξει εξαιρετική ζύμη για τα κρουασάν σου και η παρουσία τους είναι επίσης πανέμορφη. Για μια ακόμη φορά μπράβο σου.

Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα.

Reply
peps@pepi's kitchen 10/10/2016 - 15:50

Σοφία, τα έφτιαξα!!! Φανταστική ζύμη!!! Μπράβο!!!
Έβαλα κουβερτούρα…άλλη φορά θα φτιάξω και τη μερέντα!

Reply
Γιωτα Λ. 25/10/2016 - 22:42

Θα μπορουσα να βάλω στην Μερέντα κάποιο άλλο γάλα εκτος απο εβαπορε;κάποιο φρέσκο δηλαδή.

Reply
sofia sofeto 25/10/2016 - 23:54

Μπορείς να βάλεις γάλα καρύδας. Αν βάλεις κάποιο φρέσκο π.χ αγελάδας , θα γίνει πολύ νερουλή.

Reply
Μαρια 17/12/2016 - 06:55

Μπράβο για τη συνταγή! Απίστευτα κρουασάν και τρώγονται και μετά από 2-3 μέρες άνετα…. εφτιαξα και μερικά σκέτα και ήταν κι αυτά γευστικότατα και νοστιμότατα☺

Reply
sofia sofeto 17/12/2016 - 08:50

Χαίρομαι πολύ Μαρία που σου αρέσουν!!! Να είσαι καλά , καλές γιορτές!!!

Reply
Αθηνά Χατζησταμάτη 09/03/2017 - 09:16

Ακούγονται υπέροχα, αλλά για μας τις αρχάριες με της ζύμες ( δηλαδή δίπλωμα και άνοιγμα….. )υπάρχει μερίπτωση να γυριστεί σε βίντεο η κατασκευή?

Reply
sofia sofeto 09/03/2017 - 17:53

Αθηνά , την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω θα βγάλω φωτό το πως γίνεται!

Reply
Maria 31/03/2017 - 21:02

Καλησπέρα. ..Σας ανακάλυψα πρόσφατα δυστυχώς. ..κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μια ερώτηση για την αποφυγή λαθών. ..Γιατί γραφετε την αναλογία της στεβιας σε σχέση με την ζάχαρη. Δεν εννοείται να βάλω στη συνταγή τα 60 γραφείο?

Reply
sofia sofeto 04/04/2017 - 16:30

Έχω απαντήσει στο μνμ σου στο Face book ?

Reply
Marilou 17/06/2017 - 11:47

Καλημέρα! Σκέφτομαι αύριο να φτιάξω τα κρουασαν και θέλω μια βοήθεια με τις αντιστοιχίες στη στέβια. Η κρυσταλλική που έχω είναι 1:5 ενώ η υγρή 1:3. Πόσο να βάλω; Μια τελευταία ερώτηση: ο άντρας μου είναι αλλεργικός στο φουντούκι. Μπορώ να το αντικαταστήσω με ωμό αμύγδαλο και να ακολουθήσω την ίδια διαδικασία;

Reply
sofia sofeto 18/06/2017 - 00:43

Καλησπέρα! Θα βάλεις 15 γρ. Από την κρυστάλλική που έχεις 1:5. Φυσικά και με αμύγδαλα ή και φιστίκια θα γίνει τέλειο!!! Καλή επιτυχία!!!

Reply
Αγγελικη 06/10/2017 - 22:43

ωραιοτατα! απλα εμενα δεν φουσκωσαν τοσο πολυ! δεν τριαπλασιαστηκαν.. εχω βαλει και μερικα στην καταψηξη για τις δυσκολες ωρες!!!

Reply
κωστας 19/10/2017 - 20:05

Μπορώ να φτιάξω τη μισή δόση;

Reply
sofia sofeto 20/10/2017 - 00:58

Φυσικά και μπορείς!

Reply
Ντίνα 15/06/2018 - 08:55

Σοφία καλημέρα:)

Έφτιαξα χθες τα κρουασάν…τι να πω…τα ωραιότερα κρουασάν που έχω φάει!!!!!

Επειδή δεν έχω ούτε κουζινομηχανή, ούτε αρτοπαρασκευαστεί τα έκανα στο χέρι.

Πρώτη φορά ζυμώνω με τέτοια άνεση… συνήθως με δυσκολεύουν οι ζύμες…

Αυτή η ζύμη είναι ΤΕΛΕΙΑ!!!!!

Μπράβο Σοφία μου, σε ευχαριστώ πολύ για την ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!

Πολλά φιλιά και …καλές εμπνεύσεις!!!!!!

Ντίνα

Reply
sofia sofeto 15/06/2018 - 22:42

Ντίνα μου χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσουν!!! Είναι αγαπημένη μου συνταγή δημιουργημένη με πολύ αγάπη!!! Καλοφαγωτα και μπράβο σου!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More