Μετά την επιτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος “Παστουρμάς”
και αφού έφαγα σκέτο αρκετό ,
προσπαθώντας να αναλύσω και πιο πολύ να συνειδητοποιήσω τι έφτιαξα…
Ξέρετε…να δοκιμάσω λίγο για το αλάτι , λίγο για το πιπέρι , λίγο για το τσιμένι….
λίγο έφτασε να φάω τον μισό…για δοκιμή!
Ε!!! Είπα , σταμάτα τις δοκιμές και φτιάξε ένα φαγητό ,
εκεί θα δεις τι έχεις κάνει!
Το σκέφτηκα το πράγμα
και αποφάσισα να κάνω ένα ρολό γαλοπούλας μεσογειακό παρακαλώ!
Τι το κάνει μεσογειακό;
Μα φυσικά τα υλικά της γέμισης και το συνοδευτικό του όσπριο,
τα αγαπημένα μου ρεβίθια!
Μην φανταστείτε ότι τα “πλάκωσα” στον παστουρμά,
μόνο μια απαλή νότα τους έδωσα ,
το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ ,
ευτυχώς όχι μόνο σ’ εμένα!
Αν σας φαίνεται ενδιαφέρον, κοπιάστε!
Υλικά:
1 φιλέτο στήθους γαλοπούλας
αλάτι και πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί.
Γέμιση :
Μερικές φέτες πολύ λεπτές απ’ τον παστουρμά
3 λιαστές ντομάτες μουλιασμένες στο νερό και ψιλοκομμένες
50 γρ. φέτα τριμμένη με τα χέρια
100 γρ. ανθότυρο τριμμένο με πιρούνι
10 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης.
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι.
Για τα ρεβίθια:
300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε νερό απ’ το προηγούμενο βράδυ
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι
λίγες φέτες παστουρμά ψιλοκομμένες
1 ποτήρι σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης.
ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι.
Για την σάλτσα της γαλοπούλας:
τον ζωμό από το ρολό της γαλοπούλας
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
30 γρ. ανθότυρο.
Πλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε να βράσουν,
σε σκέτο νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
Πλένουμε το φιλέτο και το κόβουμε για ρολό.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ,
όλα τα υλικά της γέμισης .
Ανοίγουμε το φιλέτο προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά σημεία
γιατί θα φύγει η γέμιση.
Στρώνουμε την γέμιση στην επιφάνεια του φιλέτου
και με προσοχή το τυλίγουμε.
Έχουμε προμηθευτεί απ’ το κρεοπωλείο,
ένα κομμάτι δίκτυ για ρολό.
Με προσοχή περνάμε το δίκτυ γύρω απ’ το ρολό μας.
Είναι λίγο ζόρικο να περάσει αλλά με προσοχή θα το καταφέρουμε!
Δένουμε με σπάγκο τις δύο άκρες του δικτυού.
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι θα ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο.
Θα το ζεστάνουμε και θα βάλουμε μέσα το ρολό για να το σοτάρουμε ελαφρώς γύρω γύρω.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και το τοποθετούμε σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος.
Μέσα στο τηγάνι θα ρίξουμε το 1/2 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί,
το αφήνουμε για 2 λεπτά να βράσει με τα απομεινάρια του ρολού.
Το περιχύνουμε πάνω στο ρολό,
προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι .
Βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω στο ρολό
και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο γύρω γύρω το σκεύος μας,
ώστε να μην χάσει τα υγρά του το ρολό κατά το ψήσιμο.
Έχουμε παράλληλα βράσει τα ρεβίθια μας
και τα έχουμε βάλει κι αυτά σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μέσα μαζί με το ζουμί που τα βράσαμε
και τ’ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τα σκεπάζουμε όπως το ρολό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ,
τα βάζουμε και τα δύο να ψηθούν ταυτόχρονα στον αέρα του φούρνου,
στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε να ψηθούν για 40 λεπτά σκεπασμένα,
στην συνέχεια αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο .
Τώρα αφαιρούμε απ’ το ρολό μας τον ζωμό που έχει μαζευτεί ,
τον βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολάκι.
Πριν έχουμε περιλούσει όμως με λίγο απ αυτόν το ρολό.
Ρεβίθια και ρολό πάλι στον φούρνο ξεσκέπαστα.
Τα ψήνουμε τώρα στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Θέλουμε να ροδοψηθούν λίγο!
Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σ ένα μπολ
και με το μπλέντερ χειρός κτυπάμε να ενωθούν ,
μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα.
Όταν τα ρεβίθια και το ρολό είναι έτοιμα,
τα βγάζουμε και με προσοχή θα κόψουμε το ρολό σε φέτες ,
καλύτερα είναι να το αφήσουμε να κρυώσει λίγο ,
έτσι θα κόβεται πιο εύκολα.
Τα σερβίρουμε μαζί στο πιάτο μας ,
όποιος θέλει προσθέτει και λίγη σάλτσα ,
που υπογραμμίζει κατά την ταπεινή μου γνώμη την γεύση ,
ιδιαίτερα γευστικά!
Όσοι το τολμήσετε ελπίζω να σας αρέσει ,
προσωπικά σύντομα θα το ξαναφτιάξω!
14 Σχόλια
Είδα γαλοπούλα κι ήρθα! Αχ αυτές οι φωτογραφίες σου… Με ξεσήκωσαν! Η γέμιση και η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά! Τα ρεβύθια δεν τα πολυσυμπαθώ, αλλά το πολύ πολύ να φτιάξω λίγη παραπάνω σαλτσούλα! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα απ΄αυτά που δεν τρώω, τα έχω τελικά φάει, αν “βοηθάει” η συνταγή.
Πολύ ωραίο ρολό Σοφία μου, γεια στα χέρια σου!
Πολλά φιλιά! Να έχεις μια όμορφη και ξεκούραστη Κυριακή!
Ευχαριστώ πολύ για όλα, εύχομαι να το δοκιμάσεις και να το απολαύσεις!
Καλό ξημέρωμα!
Τι τέλειο που δείχνει στις φωτό…..και θα είναι με τόσα όμορφα υλικά!!!!!μπράβο Ξαδερφούλα !!!!
Ευχαριστώ Δήμητρα!
Θα τα πούμε ιδιαιτέρως…
Πολύ ιδιαίτερο ακόμη κι εγώ που δεν τρώω τον παστουρμά αν ήμουν στο τραπέζι σου θα δοκίμαζα.
Εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθούμε και να δοκιμάσει η μια συνταγές της άλλης!
Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!
Καλό ξημέρωμα!
Miam miam ! very appetizing!
Thank you very much!
Μμμμ υπέροχο!!!
Γευστικότατο, φαντάζομαι και πόσο αρωματικό.
Το σίγουρο είναι πως σύντομα θα το ξαναφτιάξω!
Καλό σου ξημέρωμα!
τι γεύσεις φανταστικές!τα ρεβύθια και τη γαλοπούλα τα αγαπώ!θα δοκιμάσω το ρολό να το φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις!καλή εβδομάδα!
Περιμένω με αγωνία…
Καλό ξημέρωμα!
Πολύ λαχταριστό το πιάτο σου! Και πρωτότυπος συνδυασμός υλικών! Νομίζω ότι αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο τον σπιτικό παστουρμά!!! Μπράβο!
Να είσαι καλά!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.
Καλό σου ξημέρωμα!