10,9K
Τα Χριστούγεννα έρχονται!
Η χαρά μικρών και μεγάλων,
η κόρη μου από αρχές Νοέμβρη άρχισε τις “παραγγελίες” στον Άγιο Βασίλη…
Φέτος θα είναι περίεργα Χριστούγεννα ,
η κρίση μας έχει “γονατίσει” όλους μας.
Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά επιβάλλεται να φτιάξουμε
μόνοι μας ότι μπορούμε.
Ναι μεν ,να είμαστε στο κλίμα των ημερών,
αλλά να κάνουμε και μια σχετική οικονομία για τις δύσκολες ώρες που έρχονται…
Σκέφτηκα πως ίσως κάποιοι δεν θέλουν να φτιάξουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα,
όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο.
Μια ιδέα λοιπόν είναι τα μεθυσμένα!
Ένα υπέροχο γλύκισμα ,
και πολύ οικονομικό.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή απ’ την Κρήτη,
η καλή μου συμπεθέρα η κυρία Στέλλα,
την έδωσε στην μητέρα μου
κι’ εγώ την μετέτρεψα στα δικά μου δεδομένα.
Ακολουθήστε με…
Υλικά:
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού μπύρα
2 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95%
300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Για την γέμιση:
100 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
50 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη,
εγώ έβαλα την κρέμα πορτοκαλιού απ’ την συνταγή
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιρόπι αγαύης
ή μέλι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό ανακατεμένο με χυμό λεμονιού.
Λίγο τριμμένο καρύδι μαζί με κανέλα για ντεκόρ.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και την μπύρα,
προσθέτουμε την στέβια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρύφαλλο,
συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τα άλευρα ανακατεμένα με το μπέικιν,
αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά.
το ζυμάρι είναι απαλό και λείο.
Ξεκινάμε να πλάθουμε τα γλυκά μας.
Παίρνουμε μια ποσότητα όπως το μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού,
το ανοίγουμε μέσα στην παλάμη μας με τα δάκτυλά μας,
στο κέντρο του βάζουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού απ’ τα υλικά της γέμισης,
που έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.
Κλείνουμε το ζυμάρι μας εγκλωβίζοντας μέσα του την γέμιση,
και πλάθουμε ένα μπαλάκι που ακουμπάμε πάνω σε στρωμένη λαδόκολλα στο ταψί μας.
Συνεχίζουμε με όλη την ζύμη.
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο,
μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν την κουζίνα μας.
Έχουμε ετοιμάσει και το σιρόπι μας.
Μέσα στο χλιαρό νερό έχουμε διαλύσει το σιρόπι αγαύη ή το μέλι
μαζί και τον χυμό λεμονιού.
Όταν βγάλουμε τα γλυκά μας απ’ τον φούρνο ,
κατευθείαν τα βουτάμε ένα ένα μέσα στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα ,
τα βάζουμε σε χαρτάκια και ρίχνουμε από πάνω λίγο καρύδι και κανέλα.
Καλή απόλαυση σας εύχομαι,
Καλά να περάσετε ότι και να κάνετε!
19 σχόλια
Είναι μεγάλη! <3<3<3 Συγχαρητήρια, αγκαλιές και ευτυχισμένη προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα!
Γεια σου καλή μου Ely!
Χαίρομαι όταν βλέπω τα μηνύματα σου,
μου μεταφέρεις την θετική σου ενέργεια που έχω πολύ ανάγκη!
Σ’ ευχαριστώ πολύ!!!!
πραγματικά έχω να σου πω μεγάλο μπράβο για τις ωραίες υγιεινές εκδοχές που δημιουργείς σε γνωστά γλυκά!και γω κάνω τις δικές μου προσαρμογές πάντα και χαίρομαι που βρήκα ένα μπλογκ με μτέτοιες ιδέες!
Λίλα μου όμορφη καλώς σε ξαναβλέπω!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά!
Χαίρομαι που συναντώ ανθρώπους σαν εσένα που δεν ενδιαφέρονται μόνο για την γεύση αλλά και για την ποιότητα της διατροφής τους.
Σου εύχομαι καλές μαγειρικές και καλή συνέχεια σε ότι άλλο κάνεις!
Πολύ ωραία εναλλακτική στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που φτιάχνουμε κάθε χρόνο! Μου αρέσει πολύ η ποικιλία των υλικών και το άρωμα της κανέλας! Μπράβο Σοφία μου!
Γεια σου κοριτσάκι μου γλυκό!
Πρέπει να σου πω πως ακόμα σκέφτομαι τα καταπληκτικά σου μπιφτέκια με τα μανιτάρια, θα τα προγραμματίσω άμεσα!
Χαίρομαι που σου άρεσε η πρόταση μου και ελπίζω κάποια στιγμή να την απολαύσεις!
Πολλά φιλάκια!!!
Καλησπέρα Σοφούλα!! Ωραία και υγιεινή η συνταγή σου όπως όλες!
Καλώς το κορίτσι!
Ευχαριστώ πολύ που με επισκέφθηκες!
Ελπίζω να τα δοκιμάσεις τα “μεθυσμένα” μου γλυκάκια,
καλό σου βράδυ και καλό ξημέρωμα!
Τι υπέροχα γλυκάκια είναι αυτά Σοφία!
Πολύ αρωματικά και γευστικά, η δε γέμισή τους είναι απλά συγκλονιστική!
Φιλιά!
Καλώς όρισες καλή μου στην κουζίνα μου!
Είσαι πολύ ευγενική και φυσικά απ’ότι είδα, πολύ ταλαντούχα,
ελπίζω να γνωριστούμε καλύτερα και να τα λέμε συχνά!
Φιλιά πολλά και καλό σου βράδυ!
Σοφάκι απίθανα τα γλυκάκια!!
Φιλιά
Γεια σου κοπελιά μου με τις όμορφες αναρτήσεις!
Εύχομαι καλό ξημέρωμα!
Σοφάκι μου πολύ ωραία συνταγή, μου αρέσουν οι προσαρμογές σου!Γευστικά, νόστιμα και εκρηκτικά αρωματισμένα είναι αυτά τα γλυκάκια!Μπράβο!Όσο για υπόλοιπα που λες αισιοδοξία!!!
Φιλιά πολλα!!!
Ελένη μου καλησπέρα!
Εμείς να είμαστε αισιόδοξοι… αλλά δυστυχώς άλλοι κανονίζουν τις τύχες μας…
Παρ΄όλα αυτά ας προσπαθήσουμε με μικρά και δημιουργικά “κόλπάκια”,να ομορφήνουμε την καθημερινότητα μας ,
για εμάς και για τα παιδάκια μας,
σου εύχομαι ένα καλό βράδυ και θα τα ξαναπούμε!
Μεθυσμένα ή ξεμέθυστα, είναι σίγουρα τέλεια “μελομακάρονα” γεμιστά!
Γεια σου γλυκιά μου! Εχεις δίκιο πως μοιάζουν με τα μελλομακάρονα, αλλά τα μεθυσμένα είναι πιο αφράτα, σύντομα θα σας έχω και μελλομακάρονα!
Με Courrier σε ισοθερμικό πακέτο μια ντουζίνα για πάρτυ μου παρακαλώ!Ευχριστώ εκ των προτέρων Κυρία μου!
Έεεεφτασε!!!!!
[…] γλυκά μεθυσμένα μου σας τα έχω αναρτήσει! Τώρα ήρθε η σειρά για τα αλμυρά , […]