10,2K
Σήμερα έχω στο πρόγραμμα να σας παρουσιάσω
μια μελιτζανοσαλάτα.
Με τις μελιτζάνες το ξέρετε
πως έχω το ” κόλλημα ” μου…
Τις αγαπάω και με αγαπούν,
σπάνια δηλαδή μου χαλάνε το χατήρι …
Πάντα μου πετυχαίνουν όπως και να τις φτιάξω!
Επειδή εδώ στο νησί υπάρχουν σε αφθονία ,
όλο και κάποιος καλός φίλος θα με προμηθεύσει απ’ το μποστάνι του.
Μια μελιτζανοσαλάτα λοιπόν
την χρώσταγα στον εαυτό μου!
Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς κοπιάστε να σας τρατάρω παρέα μ’ ένα ουζάκι!
Υλικά:
•3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
•2 – 3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
•1/2 ματσάκι μαϊντανός
•λίγο αλάτι
•πιπέρι ( καγιέν κατά προτίμηση )
•1 κ.σ Πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.
•1 κ.σ ταχίνι
•1 κ.σ ελαιόλαδο
•1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
•2 κ.σ ξύδι
(σπιτικό αν υπάρχει στην κουζίνα σας)
Προαιρετικά:
•λίγες πιπεριές Φλωρίνης τουρσί,
η συνταγή υπάρχει εδώ.
•μία χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
μια χούφτα σταφίδες .
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ.
Δίχως τα προαιρετικά υλικά:
Ξεκινάμε την διαδικασία πλένοντας και σκουπίζοντας τις μελιτζάνες.
Τις βάζουμε μέσα σ’ ένα αντικολλητικό κεραμικό τηγάνι με καπάκι.
Σε μεσαία θερμοκρασία αρχικά
και μόλις αρχίσουν να σκουραίνουν εξωτερικά ,
τις γυρίζουμε μ’ ένα πιρούνι και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν ,
πάντα σκεπασμένες με το καπάκι.
Κατά διαστήματα τις γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές.
Μ’ ένα πιρουνάκι θα τρυπίσουμε μια μελιτζάνα να δούμε αν είναι έτοιμη,
αν έχει μαλακώσει δηλαδή εσωτερικά .
Όταν είναι έτοιμες ,
μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος
και με την βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε το εσωτερικό τους.
Το βάζουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ
και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας ,
εκτός απ’ τα καρύδια , τις πιπεριές και τις σταφίδες .
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.
Βάζουμε την σαλάτα μας στο ψυγείο για να κρυώσει και να ενωθούν τα αρώματα.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε ,
προσθέτουμε τα καρύδια , τις σταφίδες και τις πιπεριές μας.
Απολαύστε παρέα με μερικά κριτσινάκια ολικής αλέσεως ,
πιείτε κι ένα ουζάκι στην υγειά μας!
Φιλιά πολλά σε όλες και όλους σας!!!!
24 σχόλια
Αυτό Σοφία μου δεν είναι μελιτζανοσαλάτα, είναι υπερπαραγωγή και τρώγεται ως κανονικό πιάτο! Φιλιά!
Υπερπαραγωγή; χαχαχα!!! καλό αυτό!!!
Όντως είναι ένα πλήρες γεύμα Μάρθα,
κι έγω έτσι το κατανάλωσα!
Φιλάκια πολλά!!!!
Μ΄αρέσει που ψήνεις την μελιτζάνα σε τηγάνι κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία.
Ακόμη εγώ δεν θέλω να λέω περί χειμώνα οπότε ένα ουζάκι και καλό Φθινόπωρο!!
Στο τηγάνι είναι πιο υγιεινό το ψήσιμο καθώς ψήνονται σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και κρατάνε όλη την γεύση τους.
Ουζάκι ψηφίζω επισής!!!
Πολύ ιδιαίτερη μελιτζανοσαλάτα!!
Και νοστιμότατη…μιαμμμ!!!
Σοφία μου πολύ νόστιμη η μελιτζανοσαλάτα σου!!!!
Λατρεύω τις μελιτζάνες αλλά δυστυχώς τις τρώμε μόνο στο μουσακά, άντε και σε καμιά πιτούλα!!!!!
Καλό ΣΚ! Φιλιά!
Φτιάξε την μόνο για σένα!
Είμαι σίγουρη πως και να σου ζητήσει κάποιος άλλος …δεν θα του δώσεις!
Φιλάκια!!!
Υπέροχη! Εξαιρετικά υλικά και πολύ ωραία εμφάνιση! Μπράβο, Σοφάκι! Οι φωτογραφίες υπέροχες!
Πολλά φιλάκια!
Ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!
Πολλά φιλάκια και σ’ εσένα!!!
Υπέροχη Σοφάκι μου!!!
Φιλιά.
Φιλάκια κουκλίτσα μου!!!
Τη χρειάζομαι την καλοκαιρινή πινελιά Σοφία!
Δεν είμαι έτοιμη ακόμα για τα κρύα του χειμώνα!
Μου αρέσουν οι ξηροί καρποί και το ταχίνι που της έβαλες!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη , ευτυχώς σαν να φτιάχνει ο καιρός!
Το ταχίνι είναι λατρεμένο μου υλικό!
φιλάκια πολλά!!!!
Πες τα, πες τα… Εκεί που φοράγαμε τα κοντομάνικα, ξαφνικά πρέπει να βάλουμε μπουφάν. Μπρρρρρρ!
Πολύ ωραία μελιτζανοσαλάτα Σοφία μου. Μ’ αρέσουν και τα καρύδια που έχεις προσθέσει. Φανταστικές οι φωτογραφίες, ανοίγουν ορέξεις!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Ευτυχώς ξαναβγάλαμε τα κοντομάνικα!!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αγαπημένη μου φίλη!
Πραγματικά λαχταριστή! Και πρωτότυπη!
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!
Ευχαριστώ παρα πολύ!!!!
Εξαιρετική σύνθεση Σοφία μου και το ταχίνι και οι σταφίδες και τα καρύδια θα δίνουν υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα είμαι σχεδόν βέβαιη. Και λέω σχεδόν…μέχρι να την δοκιμάσω και να πω και επισήμως πως όντως έτσι είναι!
Καλό απόγευμα.
Έλα Πηνελόπη μου …δοκίμασε να μου πεις!!!
Λατρεύω τις μελιτζανοσαλάτες! Πλούσια και λαχταριστή την έκανες, Σοφάκι!Μπράβο!Φιλάκια!
Λένια μου λατρεύω τις μελιτζάνες γενικώς!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
Φιλάκια πολλά!!!
Δηλαδή εάν δεν βάλουμε αλάτι ιμαλαίων δεν γίνεται η μελιτζανοσαλάτα???!!!!
Αν θες εσύ μπορείς να μην βάλεις καθόλου αλάτι.
Οι συνταγές μου απευθύνονται και σε διαβητικούς που συνήθως έχουν υπέρταση, το αλάτι Ημαλαίων βοηθάει στον έλεγχο της υπέρτασης. Νομίζω πως η ειρωνία δεν είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων που εκτιμούν την προσφορά των άλλων που αφιλοκερδός προσφέρουν ιδέες και λύσεις σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη…ευχαριστώ!