Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τούρτα από μελαχρινές κρέπες με μους κάστανου και σοκολάτας, χωρίς γλουτένη , χωρίς αυγά ,χωρίς βούτυρο και χωρίς ζάχαρη!

Τούρτα από μελαχρινές κρέπες με μους κάστανου και σοκολάτας, χωρίς γλουτένη , χωρίς αυγά ,χωρίς βούτυρο και χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
6 Σχόλια

063

Είναι καταπληκτικό το πώς μπορεί να μας έρθει στο μυαλό μια ιδέα ,
μια έμπνευση , η όρεξη για δημιουργία!
Πολύ συχνά μου συμβαίνει να δω ένα υλικό
στο σούπερ μάρκετ ή στην λαϊκή αγορά
και ξαφνικά να ξεκινήσουν στο μυαλό μου να ξεδιπλώνονται εικόνες ,
γεύσεις και μυρωδιές που θα ήθελα να δημιουργήσω εκείνη ακριβώς την στιγμή!

Έτσι έγινε με την συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα!
Τα κάστανα πλέον είναι στην εποχή τους και τα συναντάμε εύκολα στην αγορά.
Από καιρό ήθελα να σας παρουσιάσω την αγαπημένη μου μους κάστανου
και τώρα βρήκα την ευκαιρία!

Σήμερα λοιπόν δημιούργησα μια συνταγή  δίχως γλουτένη ,

δίχως ζάχαρη, βούτυρο και αυγά.
Μια ιδέα για να γλυκάνω τους καλούς μου φίλους
που αποφεύγουν την γλουτένη και την κατανάλωση αυγών!

Φυσικά δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη ,
προσπάθησα να φέρω την συνταγή όπως πάντα στα δικά μου πρότυπα
καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες των διαβητικών.
Έχουμε λοιπόν ένα γλυκό που μας δίνει την απόλαυση
με την γεύση και την υφή του ,
δίχως να περιέχει επιβαρυντικά στοιχεία για την υγεία μας.

Έφτιαξα τις κρέπες μου αντικαθιστώντας τα αυγά με μπανάνα ,
χρησιμοποίησα αλεύρι χωρίς γλουτένη .

Πρόσθεσα επίσης χαρουπάλευρο που τους έδωσε εκτός από ιδιαίτερη γεύση
κι ένα ξεχωριστό μελαχρινό χρώμα.
Στην μους κάστανου έδωσα μια αρωματική πινελιά από μανταρίνι.
Βούτηξα ολόκληρα κάστανα μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρωματικό
και γευστικό σιρόπι που τους έδωσαν έναν άλλο χαρακτήρα , δείτε την συνταγή εδώ!

Τα υλικά μου προσεχτικά επιλεγμένα ,
φρόντισα να μας δίνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε
κι έτσι δεν νιώθουμε τύψεις και ενοχές απολαμβάνοντας το γλυκό μας .

 

Υλικά

Κρέπες :

1 μπανάνα ( 125 γρ. περίπου )
400 γρ. φρέσκο γάλα (κατά προτίμηση βιολογικό)
10 γρ. ελαιόλαδο
10 σταγόνες υγρή στέβια
με αντιστοιχία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη
90 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
5 γρ. χαρουπάλευρο ( μισή κουταλιά της σούπας )

15 γρ. ελαιόλαδο για το τηγάνι ή την κρεπιέρα .

Υδατάνθρακες : 40,12 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 11 γρ. / 100 γρ.

109

Μους κάστανου:

400 γρ. κρέμα τυρί ελαφρύ
60 γρ. μέλι
1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα μανταρινιού
800 γρ. κάστανα βρασμένα στον ατμό και καθαρισμένα
160 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
60 σταγόνες υγρή στέβια
σε αντιστοιχία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ .

Υδατάνθρακες : 22,6 γρ./100 γρ.

Λιπαρά : 5,65 γρ. / 100 γρ.

062

 

Μους σοκολάτας:

90 γρ. γάλα καρύδας
75 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
40-45 σταγόνες υγρή στέβια
με αντιστοιχία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη
45 γρ. κακάο
Λίγη εσάνς βανίλιας ή μισό λοβό βανίλιας ( τα σποράκια ).

Υδατάνθρακες : 10,6 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 12,7 γρ. / 100 γρ.

104
Θα ξεκινήσουμε με την προετοιμασία της μους κάστανου.
Πλένουμε τα κάστανα , τα χαράζουμε
και τα βάζουμε να βράσουν στον ατμό
μέχρι να δούμε πως έχουν σκάσει και ανοίξει οι χαρακιές που κάναμε και βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα να μπαίνει με άνεση.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο
ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε με τα χέρια μας για να τα καθαρίσουμε.

Όταν τα έχουμε καθαρίζει όλα ( ζεστά καθαρίζονται πιο εύκολα.) ,
τα ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής , κτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα μαζί
και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια σφικτή μους.
Αυτό ήταν!
Βάζουμε την μους σκεπασμένη με μεμβράνη μέσα στο ψυγείο .

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την πανεύκολη μους σοκολάτας.
Δεν κάνουμε κάτι παραπάνω
από το να βάλουμε μέσα στον κάδο του ραβδομπλέντερ όλα τα υλικά
και να τα χτυπήσουμε με το μπλέντερ χειρός ( ραβδομπλέντερ ).
Όταν έχουμε χτυπήσει καλά και είναι το αποτέλεσμα
μια λεία και ελαφρώς ρευστή μους ,
είμαστε έτοιμη να την βάλουμε επίσης στο ψυγείο.

Τώρα σειρά έχουν οι κρέπες.
Χτυπάμε αρχικά την μπανάνα στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές.
Στην συνέχεια προσθέτουμε μέσα το γάλα και κτυπάμε πάλι .
Αδειάζουμε το μείγμα μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ,
ανακατεύουμε με το σύρμα μας.

Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνουμε ελαφρώς λίγο λάδι
πάνω στο αντικολλητικό τηγάνι ή στην κρεπιέρα μας.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και μόλις ζεστάνει καλά προσθέτουμε μια ποσότητα χυλού με ένα βαθύ κουτάλι.
Σε ένα τηγάνι διαμέτρου 26 εκατοστών π.χ ,
θα προσθέσουμε γύρω στις δύο βαθιές κουταλιές .
Απλώνουμε γυρίζοντας το τηγάνι γύρω γύρω για να μοιραστεί το μείγμα περιμετρικά.
Ψήνουμε από την μια πλευρά
και με μια σπάτουλα γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
Μόλις τελειώσουμε με όλο το μείγμα , αφήνουμε να κρυώσουν οι κρέπες .

Στην παρουσίαση που σας κάνω , όπως βλέπετε στις φωτογραφίες,
έχω κόψει με ένα τσέρκι διαμέτρου 10 εκατοστών τις κρέπες αφού τις έψησα.
Έφτιαξα έτσι μικρές τουρτίτσες .
Εσείς αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε μια μεγάλη τούρτα
χρησιμοποιώντας ολόκληρες τις κρέπες όπως τις ψήσατε.

Στην συνέχεια θα βάλουμε μια κρέπα σαν βάση
και θα απλώσουμε από πάνω μια ποσότητα μους κάστανου ,
υπολογίζουμε να μοιράσουμε την μους σε 5 ίσα μέρη .

Πάνω στην πρώτη προσθήκη μους τοποθετούμε άλλη μία κρέπα
και πάλι απλώνουμε την δεύτερη δόση μους κάστανου.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες κρέπες
και ολοκληρώνουμε με μια λεπτή στρώση μους ,
που στρώνουμε με μια σπάτουλα.

Στην συνέχεια με το κορνέ ζαχαροπλαστικής
θα προσθέσουμε ροζέτες με την μους σοκολάτας .

Γαρνίρουμε με το προσωπικό μας γούστο
και σύμφωνα με το πόσο έντονη
θέλουμε να είναι η γεύση της σοκολάτας στο γλυκό μας.

Τέλος προσθέτουμε μερικά κάστανα
από το γλυκό του κουταλιού κάστανο ( Marrons glacés).
Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει και το απολαμβάνουμε!!!

Η γεύση του είναι η επιβράβευση της προσπάθειας μας !!!
Νομίζω πως είναι απ τις καλύτερες επιλογές
που μπορούμε να κάνουμε
για να αξιοποιήσουμε το υπέροχο αυτό καρπό του κάστανου.

Καλή σας απόλαυση λοιπόν!!!

118

 

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 Σχόλια

aris 15/11/2015 - 01:40

Υπέρ λαχταριστή φαίνεται Σοφία!! Είναι ωραία ιδέα η τούρτα από κρέπες, πρέπει να το τολμήσω …
Καλό βράδυ!!!

Reply
sofia sofeto 30/01/2016 - 21:55

Άρη νομίζω πως θα τα καταφέρεις περίφημα!!!

Reply
Δημήτρης Μ 15/11/2015 - 10:28

Πολύ καλό, πολύ πρωτότυπο, ίσως λίγο μακροσκελές (όπως αρμόζει στην “τελετουργική” ζαχαροπλαστική). Νομίζω θα φτιάξω τις κρέπες εύκολα, και τη μους κάστανου για να την τυλίξω με τις κρέπες. Ε, μέχρι εκεί καλά, ποιός κάθεται τώρα να φτιάξει και δεύτερη μους να τα φορμάρει όλα και μετά να τα φάει, που να τρέχω τώρα …>> ΤΡΕΧΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ.
ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Reply
sofia sofeto 30/01/2016 - 21:55

Καλή επιτυχία αγαπητέ Δημήτρη!!! ?

Reply
Kostas.ch 30/01/2016 - 20:55

Καλησπέρα. Μόλις την έφτιαξα και απλά τα ΣΠΑΕΙ!!!! Το μόνο σχετικά ζόρι ήταν το πλύσιμο και λιιιιγο οι κρεπες.

Reply
sofia sofeto 30/01/2016 - 21:54

Χαίρομαι πολύ!!! Καλή απόλαυση Κώστα!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More