Σήμερα έχω την χαρά να σας παρουσιάσω έναν βασιλιά!
Ναι! Έναν βασιλιά διαφορετικό…
Το κάστανο θεωρείται « ο βασιλιάς των ξηρών καρπών» .
Με σημαντική διατροφική αξία
που εκτός των άλλων μας δίνει λιγότερες θερμίδες
από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς , μόλις 170 Kcal/100 gr!!!
Αυτό συμβαίνει γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος
σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς.
Τα κάστανα κατατάσσονται στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ,
μια σημαντική πληροφορία για ανθρώπους που προσέχουν την διατροφή τους
λόγο διαβήτη ή θέλουν να χάσουν με σωστό τρόπο βάρος.
Πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ,
μας παρέχουν προστασία έναντι σε χρόνια νοσήματα ,
ρυθμίζουν την λειτουργία του μεταβολισμού
και του νευρικού μας συστήματος.
Επίσης σημαντική πληροφορία είναι πως τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη ,
έτσι κατατάσσονται στις τροφές
που μπορούν να καταναλώσουν άτομα με κοιλιοκάκη
ή με δυσανεξία στην γλουτένη!
Αυτό το γλυκό που σας παρουσιάζω λοιπόν με τα αγαπημένα μου κάστανα ,
δεν περιέχει γλουτένη ούτε ζάχαρη ,
αλλά έχει μια απίθανη γεύση λόγο των υπολοίπων συστατικών του.
Ελάτε να δούμε ποια είναι !
Υλικά :
200 γρ. βρασμένα και ξεφλουδισμένα κάστανα ( στον ατμό κατά προτίμηση )
200 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
½ κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
Μια πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα μανταρινιού ή πορτοκαλιού ( προαιρετικά ).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ (με μέλι):
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ (με αγαύη):
Αφού έχουμε λοιπόν βράσει στον ατμό τα κάστανα , το προτιμώ γιατί δεν απορροφούν επιπλέον υγρασία και δεν χάνουν αρκετά απ τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και την γεύση τους.
Η διαδικασία για τον ατμό είναι η εξής.
Τα πλένουμε καλά και τα χαράζουμε. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε το ειδικό τρυπητό σκεύος που βράζουμε στον ατμό τα λαχανικά. Εκεί βάζουμε και τα κάστανα. Με κλειστό καπάκι τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσουν, μέχρι να τα τρυπήσουμε εσωτερικά και να έχουν μαλακώσει. Έπειτα τα καθαρίζουμε από τον φλοιό τους και το εσωτερικό τους περίβλημα .
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι ή την αγαύη και όλα τα υπόλοιπα υλικά , ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Όταν πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα κάστανα που καθαρίσαμε .
Αφήνουμε να βράσουν στο σιρόπι για 7 – 8 λεπτά περίπου .
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να πέσει η βράση τους. Βάζουμε τα κάστανα μαζί με το σιρόπι τους μέσα σε βαζάκι που έχουμε αποστειρώσει βάζοντας το μέσα στον φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.
Κλείνουμε καλά το καπάκι και γυρίζουμε το βάζο ανάποδα, να στηρίζεται δηλαδή στο καπάκι του.
Αφήνουμε έτσι να κρυώσει , με αυτό τον τρόπο αφαιρούμαι τον αέρα και κλείνει αεροστεγώς το βάζο μας.
Θα σας πρότεινα να το αφήσετε λίγες μέρες να «σταθεί» το γλυκό πριν το καταναλώσετε, να εισχωρήσουν δηλαδή τα αρώματα μέσα στα κάστανα.
Πιστέψτε με , το γλυκό αυτό θα σας μείνει αξέχαστο!
Είναι τόσο αρωματικό και γευστικό που δύσκολα το προσπερνάς με την πρώτη μπουκιά…
Καλή σας απόλαυση αγαπημένοι μου!!!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!
10 σχόλια
Γειά σας!
Η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη. Μπράβο 🙂
Μια ερώτηση: Τα κασετίνα πόση ώρα να τα αφήσω στον ατμό; Πως θα καταλάβω αν είναι έτοιμα?
Αγαπητέ Χρήστο καλησπέρα!
Τα κάστανα θέλουν αφού χαρακτούν , να βράσουν στον ατμό ανάλογο χρόνο με το μέγεθος τους, όταν βυθίσεις μέσα τους ( από την χαρακιά ) μια οδοντογλυφίδα και δεις πως δεν έχει αντίσταση, δήλαδή έχει μαλακώσει το κάστανο, σημαίνει πως είναι έτοιμα.
Υπολόγισε για μέτριου μεγέθους κάστανα γύρω στο μισάωρο σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία.
Γενικά προτιμούμε χαμηλές θερμοκρασίες για να μην καταστρέφουμε τα θρεπτικά συστατικά τους.
Καλή επιτυχία!!!
είπες 200 gr ξεφλουδισμένα?με τη φλούδα πόσα γραμμάρια να υπολογίσω?
Γύρω στα 250 – 270 γραμμάρια.
Καλησπέρα….θα μπορούσα να πολτοποίησω στο τελος ολο το μείγμα και να το κανω τύπου μαρμελάδα για το ψωμάκι;θα γινει καλο;ευχαριστω εκ των προτέρων
Αν είναι αρκετά μαλακά τα κάστανα ναι, αν “κρατάνε” στο βράσιμο μάλλον δεν θα είναι λείο το αποτέλεσμα…Δοκίμασε το και πες μας!
Ακούγεται θαυμάσιο – για δική μου δοκιμή, θα έφτιαχνα τα κάστανα στα μικροκύματα, και θα έβαζα για κύριο μπαχαρικό star anise και πορτοκαλόφλουδα – ίσως επειδή μου αρέσει πολύ ο αρωματικός συνδυασμός τους.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαδεδομένη η τάση να προστίθεται κάτι οξινιστικό στα γλυκά, και κυριαρχεί η ανατολίτικη φιλοσοφία του “όσο πιο γλυκό, τόσο πιο καλό”.
Σοφία, θα σου στείλω μια συνταγή τωρα που είναι ο καιρός των μανταρινιών – και μακαρι να είχα κι εγώ καιρό να φτιάξω κάτι απο αυτά τα ωραία που διαβάζω εδώ..
Δημήτρη η ιδέα του φούρνου μικροκυμάτων δεν μου ακούγεται πολύ καλή…. Φοβάμαι πως θα τα καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά των κάστανων από μια τόσο “βίαιη” παρέμβαση…. Κατά τ άλλα λατρεύω τις γλυκόξινες γεύσεις, το μπαλσάμικο που πρόσθεσα έδωσε μια τέτοια νότα στο γλυκό.
Περιμένω με αγωνία την συνταγή σου! !! ☺
[…] Πρόσθεσα επίσης χαρουπάλευρο που τους έδωσε εκτός από ιδιαίτερη γεύση κι ένα ξεχωριστό μελαχρινό χρώμα. Στην μους κάστανου έδωσα μια αρωματική πινελιά από μανταρίνι. Βούτηξα ολόκληρα κάστανα μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό σιρόπι που τους έδωσαν έναν άλλο χαρακτήρα , δείτε την συνταγή εδώ! […]
σοφία μου έχεις δοκιμάσει να τα κάνει πραγαματικά Marron Glace? εννοώ βασικά να τα αποξηράνεις! ¨ετσι τα πουλάνε στο εξωτερικο… και είνια ΤΕΛΕΙΑ!!±
Απλά σκέυφτομαι ότι επειδή δεν έχει ζάχαρη ίσως να μην διατηρηθούν για πολύ!?
Ευχαριστω!!
Εχω ήδη τα κάστανα… ( αν και ειναι λίγο προβρασμένα) αλλά αυτό κατάφερα να βρω για να συντομέυσω λίγο την εκτέλεση λόγω έλλειψης χρόνου!!