Home Vegan Μαρμελάδα φραγκόσυκο. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

Μαρμελάδα φραγκόσυκο. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

Κείμενο, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Φωτογραφίες: Βάσω Κλαπάκη, Σοφία Πιτσικάλη.

Η φραγκοσυκιά, στέκει αγέρωχη, βαθιά ριζωμένη στην γη.

Για μένα, συμβολίζει την αντοχή, την επιμονή, την συνεχή προσπάθεια για επιβίωση και ανάπτυξη. Είναι ένας κάκτος που δεν ζητάει πολλά, παραμένει δυνατός και αυτόνομος κάτω απ’το λιοπύρι και προς το τέλος του καλοκαιριού μας χαρίζει τους πολύτιμους καρπούς του.

Είναι, παρ’ όλα αυτά, ένα φυτό που πρέπει να του φερθείς με ευγένεια, να μην το υποτιμήσεις, γιατί αν δεν είσαι καλά προετοιμασμένος, καλύτερα να μην το πλησιάσεις.

Τα αγκάθια των φύλλων και των καρπών του, των φραγκόσυκων, δεν είναι αστείο…

Αλίμονο σ’εκείνον που δεν τα υπολογίσει…

Φέτος είχα την τύχη να αποκτήσω μερικούς από τους εξαιρετικούς καρπούς του, οι οποίοι είναι μια υπέρτροφή. Η τύχη μου ήταν ακόμα πιο μεγάλη, όταν τα φρούτα αυτά με βοήθησε να μάθω πως πρέπει να καθαρίζονται, η γυναίκα που τα καλλιεργεί στο χωράφι της και μου τα πρόσφερε, η Βάσω.

Η Βάσω λοιπόν, με βοηθό ένα πιρούνι κι ένα μαχαίρι, έκανε τις κατάλληλες τομές στα φραγκόσυκα, ώστε να καθαριστούν με ασφάλεια.

Στην συνέχεια ανέλαβα να ετοιμάσω μια μαρμελάδα με φραγκόσυκα, που κατά ομολογία του μικρού μου Οδυσσέα, είναι η καλύτερη που έχει φάει!

Η διαδικασία για να την φτιάξουμε (εφόσον έχουμε πλέον καθαρισμένα τα φρούτα) είναι πολύ εύκολη. Παρακάτω σας παραθέτω φωτογραφίες που θα σας βοηθήσουν περισσότερο.

Να σημειώσω κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Το φραγκόσυκο έχει ανά 100 γρ. μόνο 8 γρ. υδατανθράκων!

Ας δούμε λοιπόν την συνταγή!

Υλικά για 750 γρ. έτοιμη μαρμελάδα:

• 1 κιλό καθαρισμένα φραγκόσυκα

• 2,5 κ.γ υγρό γλυκαντικό με στέβια (αναλογία με την ζάχαρη: 4 σταγόνες γλυκαντικό = 1 κ.γ ζάχαρη).

• 1 κ.γ κοφτό άγαρ άγαρ (δείτε πληροφορίες σχετικά εδώ).

• 1 ξυλάκι κανέλλα Κεϋλάνης (προαιρετικά)

• 4-5 καρφάκια γαρύφαλλου (προαιρετικά)

•1 κ.γ χυμό λεμονιού.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Εφόσον έχουμε βάλει σε ένα μεγάλο μπολ τα φραγκόσυκα, τα πολτοποιούμε με το εργαλείο που πολτοποιούμε τις πατάτες για πουρέ. Έπειτα βάζουμε τον πολτό μέσα σε ένα καθαρό τούλι, ώστε να σουρώσουμε και να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια του φρούτου.

Είναι προτιμότερο, όταν κάνουμε την διαδικασία του σουρώματος, να φοράμε γάντια, γιατί το έντονο χρώμα του φρούτου θα βάψει τα χέρια μας.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το καθαρό από κουκούτσια πολτό, μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού.

Ανάβουμε την εστία της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία. Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Έπειτα αφήνουμε το καπάκι μισάνοιχτο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.

Έχουμε αποστειρώσει γυάλινα βαζάκια. Τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα. Κλείνουμε με προσοχή τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα (το καπάκι προς τα κάτω) μέχρι να κρυώσουν. Έτσι κλείνουν αεροστεγώς.

Διατηρούμε τα βαζάκια αποκλειστικά στο ψυγείο.

Εφόσον ανοίξουμε την μαρμελάδα, καταναλώνουμε εντός 5-6 ημερών. Τα κλειστά βαζάκια, διατηρούνται στο ψυγείο έως 3 μήνες.

Όπως καταλαβαίνετε, τις μαρμελάδες που δεν περιέχουν ζάχαρη, η οποία δρα ως συντηρητικό, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό φτιάχνουμε τις ποσότητες που μπορούμε να καταναλώσουμε. Η μαρμελάδα φραγκόσυκο, έχει γίνει η αγαπημένη του σπιτιού.

Την προσθέτουμε στο γιαούρτι, την τρώμε μαζί με κράκερ και τυρί κρέμα. Πρόσφατα την συνδυάσαμε μαζί με φρέσκα σύκα και μας άρεσε πολύ!

Ελπίζω να την δοκιμάσετε κι εσείς και να βρείτε τον δικό σας αγαπημένο τρόπο σερβιρίσματος!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, σας φιλώ γλυκά.

Σοφία.

Για περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής δείτε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!