Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κουραμπιέδες αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη.

Κουραμπιέδες αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη.

by sofia sofeto
5 σχόλια
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Συνεχίζοντας τις συνταγές μου για τα γλυκά των Χριστουγέννων χωρίς γλουτένη και ζάχαρη, σήμερα θα σας παρουσιάσω έναν “αθώο πειρασμό”…

Στα μελομακάρονα χωρίς γλουτένη και ζάχαρη, σας εξήγησα τον λόγο που καθυστέρησα τόσο να ετοιμάσω τις συνταγές μου.

Εδώ θα σας πω, πως τελικά ναι, ισχύει ότι το καλό πράγμα αργεί… Η μέχρι τώρα εμπειρία μου αυτό έχει δείξει…

Οι κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Βασικά δεν είναι εύκολη ιστορία έτσι όπως τους θέλω εγώ να είναι.

Στην συνταγή μου για κουραμπιέδες ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη, που έχω ανεβάσει από το μακρινό 2012, ίσως θυμάστε κάποιοι, πως έχω τις “παραξενιές” μου… Έτσι κι εδώ!

Υλικά για 20 κουραμπιέδες περίπου:

•90 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβειο

•90 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

•120 γρ στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη (αναλογία με την ζάχαρη 1:1)

•2,5 κ.σ ούζο

•2,5 κ.σ ανθόνερο

•1/2 κ.γ ξανθανικό κόμμι

•1/2 κ.γ μαγειρική σόδα χωρίς γλουτένη

•Τα σποράκια από ένα λοβό φυσικής βανίλιας

•135 γρ αλεύρι (πούδρα) αμυγδάλου

•135 γρ μείγμα αλεύρων ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη ή εναλλακτικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη

•45 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα ψιλοκομμένα.

•Επίσης χρησιμοποίησα σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη και γλουτένη, αλλά και λίγη λευκή σοκολάτα χωρίς γλουτένη. Εσείς μπορείτε να διακοσμήσετε τους δικούς σας κουραμπιέδες όπως θέλετε. Εναλλακτικά μπορείτε να χτυπήσετε στο μούλτι κρυσταλλική στέβια με αναλογία 1: 1 και να πασπαλίσετε όπως με την άχνη ζάχαρη.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ, χωρίς την επικάλυψη σοκολάτας:

Το να φέρεις “στον κόσμο” έναν κουραμπιέ χωρίς γλουτένη, προϋποθέτει πως θα κάνεις κάποιους συμβιβασμούς.

Αν δεν θέλεις ο κουραμπιές να γίνει “νταμάρι”, αλλά να έχει και το κάτιτις του πιο προσεγμένο σε υλικά, θα το παλέψεις…

Έτσι κι εγώ λοιπόν, αφού ξεκίνησα τις δοκιμές μου, έφτιαξα τα “νταμάρια” μου, κι ενώ δοκίμασα την θλίψη της αποτυχίας, ήρθε η στιγμή που χαμογέλασε πλατιά το χειλάκι μου από ικανοποίηση!

Μισά μισά λοιπόν τα άλευρα! Έτσι έγινε αυτό που ποθούσε η ψυχή μου κι απόλαυσε ο ουρανίσκος μου!

Το περιποιήθηκα λιγουλάκι παραπάνω το γλυκάκι μου, το στόλισα με σοκολάτα, αφού με την άχνη σε οποιαδήποτε ποιότητα της δεν έχω καλές σχέσεις…

Ελάτε να δούμε πως φτιάχνονται!

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη!

Χρειαζόμαστε ένα βαθύ μπολ κι ένα μίξερ χειρός.

Λιώνουμε αρχικά το βούτυρο και το ενώνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την στέβια και χτυπάμε καλά με το μίξερ.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το ξανθανικό κόμμι και την σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθούν.

Ούζο, ανθόνερο και βανίλια ενώνονται με το μείγμα μας. Η μυρωδιά τους είναι μεθυστική!

Χτυπάμε λίγο ακόμα και ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι αμυγδάλου. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα θα ρίξουμε το μείγμα αλεύρων ζαχαροπλαστικής και θα ανακατέψουμε καλά με το χέρι μας. Η ζύμη θα είναι μαλακή.

Θα την βάλουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξει και να γίνει πιο άνετο το να πλάσουμε τα κουραμπιεδάκια μας.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνες του φούρνου και ξεκινάμε να πλάθουμε στα σχήματα που θέλουμε.

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος τους.

Όταν τους βγάλουμε θα είναι μαλακοί.

Όταν κρυώσουν όμως θα σφίξουν και θα είναι όπως πρέπει!

Πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως για να αποφασίσουμε να τους καλλωπίσουμε!

Όπως σας είπα και παραπάνω, προτίμησα την σοκολάτα. Έλιωσα σε μπεν μαρί και την “ακούμπησα” πάνω στους κουραμπιέδες μου.

Έπειτα τους έβαλα στο ψυγείο για να σφίξει η σοκολάτα. Όταν ήταν έτοιμοι, τους έβαλα σε πιατέλες σκεπασμένους με διάφανη μεμβράνη.

Όπως όλα τα γλυκά που δεν περιέχουν ζάχαρη, η οποία έχει συντηρητική δράση, δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πέντε μέρες νομίζω πως είναι αρκετές για να τα καταναλώσουμε μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους. Αν είστε οι μόνοι που θα τους τιμήσετε, θα πρότεινα να φτιάξετε την μισή δόση.

Η διατήρηση στο ψυγείο, θα βοηθήσει στην καλύτερη συντήρηση τους επίσης. Αλλά πιστέψτε με, δεν θα σας μείνουν…

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, θα σας ευχηθώ να περνάτε όσο πιο όμορφα γίνεται, απολαμβάνοντας τις μικρές χαρές της ζωής!

Σας φιλώ γλυκά

Σοφία.

Το βιβλίο του Sofeto μόλις κυκλοφόρησε!!
Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε πατώντας εδώ.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

5 σχόλια

ELEFTHERIA GIANNAKI 06/01/2021 - 10:32

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ .ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ .ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΙ ?ΔΗΛ. ΑΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΑΘΟΝΤΑΙ & ΝΑ ΕΙΝΑΙ GLUTEN FREE ?
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Reply
sofia sofeto 08/01/2021 - 00:54

Καλησπέρα. Τα τσουρέκια χωρίς γλουτένη είναι μία δύσκολη ιστορία… Κάνω ακόμα τις δοκιμές μου. Όταν έχω νεότερα θα ενημερώσω. Ευχαριστώ πολύ.

Reply
ELEFTHERIA GIANNAKI 06/01/2021 - 12:45

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Reply
Anna 17/12/2021 - 10:17

Συγχαρητήρια και καλές γιορτές!!

Reply
sofia sofeto 20/12/2021 - 15:27

Σας ευχαριστώ πολύ ❤️ καλές γιορτές με υγεία και αγάπη ❤️

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!