43,4K
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling:
Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Ο μουσακάς είναι απ τα πιο διάσημα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας.
Πιο συγκεκριμένα, ο μουσακάς, όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα, εμφανίστηκε το 1910
με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ.
Είναι ένα φαγητό ιδιαίτερα επιβαρυμένο με θερμίδες καθώς συνηθίζεται να τηγανίζονται σε καυτό λάδι , οι μελιτζάνες και οι πατάτες.
Η συνταγή που σας προτείνω είναι σε μια ελαφριά εκδοχή του μουσακά.
Χρησιμοποίησα ψημένες γλυκοπατάτες.
Ένα εξαιρετικό υλικό, υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και γεύσης .
Επίσης οι μελιτζάνες είναι ψημένες και όχι τηγανισμένες, με αποτέλεσμα να έχουν απορροφήσει λιγότερο λάδι,
αλλά να είναι εξίσου νόστιμες.
Στην κρέμα μπεσαμέλ, αντικατέστησα το αλεύρι με την βρώμη, κάνοντας την χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη,
αλλά και το ζωικό βούτυρο με το ελαιόλαδο και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών,
δίνοντας μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Υλικά για 8 άτομα :
• 900 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
•1400 γρ. γλυκοπατάτες
• 80 γρ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• 140 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης light.
Για την σάλτσα με κιμά :
• 700 γρ φρέσκο κιμά από βουβάλι ή μοσχάρι
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 400 γρ. φρέσκο χυμό ντομάτας
• 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδου
•λίγη ξερή ρίγανη
• 1 μικρό ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
• 1,5 κουταλιά της σούπας μπαχαρικό Σουμάκ
• 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές ψιλοκομμένες
• 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
• πιπέρι.
Για την “μπεσαμέλ” :
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
• 400 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
• 150 γρ. νιφάδες βρώμης
χωρίς γλουτένη (αλεσμένες)
• 4 αυγά
• αλάτι και πιπέρι
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 60 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης light
•λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Διατροφική ανάλυση ανά 100γρ.
Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι
(σύνολο 16 κομμάτια όλος ο μουσακάς ).
Διαδικασία :
Αρχικά θα ψήσουμε τις γλυκοπατάτες με την φλούδα τους, μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι με κλειστό καπάκι.
Πρώτα τις έχουμε πλύνει καλά και τις έχουμε σκουπίσει με χαρτί κουζίνας.
Δεν προσθέτουμε τίποτα άλλο, όταν θα έχουν μαλακώσει, (τις δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε), τις βγάζουμε απ’ το τηγάνι και τις αφήνουμε να κρυώσουν, για να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.
Τη ώρα που ψήνουμε τις γλυκοπατάτες στο τηγάνι, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία για τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε ροδέλες και τις αλατίζουμε, με ένα πινέλο τις περνάμε ελαιόλαδο και απ’ τις δύο πλευρές.
Τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν.
Και παράλληλα με την προετοιμασία τους
έχουμε βάλει σε μια κατσαρόλα να ετοιμάσουμε την σάλτσα με τον κιμά.
Βάζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο να σιγοψήνονται.
Ανακατεύουμε συνεχώς, μόλις σοταριστούν προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, εκτός από το ελαιόλαδο και το αλάτι
και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, με κλειστό καπάκι στην κατσαρόλα μας.
Όταν ο κιμάς είναι σχεδόν έτοιμος, ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράση σε μεσαία θερμοκρασία,
ώστε να εξατμιστούν τα υγρά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την βρώμη. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδαρτη. Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς
μέχρι να πάρει την μορφή μιας σφιχτής κρέμας.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και την γραβιέρα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας και αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνοντας λίγο την κρέμα να κρυώσει.
Μέχρι να κρυώσει ξεκινάμε την διαδικασία της τοποθέτησης στο ταψί.
Σε ένα ταψί διαμέτρου 38-40 εκατοστά,
με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του ταψιού με λίγο ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε ροδέλες, τις τοποθετούμε περιμετρικά και σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, προσέχουμε η κάθε ροδέλα γλυκοπατάτας να παταει πάνω στην άλλη, για να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα τους.
Στην συνέχεια με ένα πινέλο αλείφουμε τις γλυκοπατάτες με λίγο ελαιόλαδο.
Παίρνουμε το 1/3 της τριμμένης γραβιέρας
και το απλώνουμε πάνω στις γλυκοπατάτες.
Απλώνουμε την σάλτσα του κιμά πάνω από τις γλυκοπατάτες ομοιόμορφα μεχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Έπειτα ρίχνουμε πάλι 1/3 από την τριμμένη γραβιέρα και μετά τοποθετούμε τις μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο
που τοποθετήσαμε τις γλυκοπατάτες και ρίχνουμε την υπόλοιπη γραβιέρα μας.
Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσουμε από πάνω την έτοιμη μπεσαμελ, στην οποία όταν σε χλιαρή θερμοκρασία, προσθέσαμε τα 4 χτυπημένα αυγά μας, ανακατεύοντας καλά.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της μελιτζάνας μας την μπεσαμέλ ομοιόμορφα,
και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω – κάτω.
Ψήνουμε μέχρι να δούμε την μπεσαμελ να φουσκώνει και να είναι ροδοψημένη.
Όταν ο μουσακάς είναι έτοιμος τον βγάζουμε από τον φούρνο,
τον αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε να τον κόψουμε και να βγάλουμε τα κομμάτια μας, χωρίς να χαλάσουν.
Ελπίζω να απολαύσετε τον μουσακά μου.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε σας φιλώ γλυκά!
Σοφία!
Δείτε περισσότερες ιδέες για συνταγές υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου θα δείτε πατώντας εδώ!
23 σχόλια
Εξαιρετικός!!
Πολύ ωραία παρουσίαση!!
Ευχαριστώ πολύ Πέπη μου!
Πολύ ωραία πρόταση και πράγματι ελαφρύτερη εκδοχή του μουσακά! Τον απολαύσαμε πάντως νοητικά και οπτικά, θα τον απολαύσουμε όμως και γευστικά! Αναρωτιέμαι μόνο που θα βρω βουβαλίσιο κιμά!
Σοφία , βουβαλίσιο κρέας θα βρεις σε κρεοπωλεία που έχουν προιόντα της Φάρμας Κερκίνης, ελπίζω να βρεις, αλλιώς με μοσχαρίσιο.
Ευχαριστώ πολύ!
Νομίζω ότι ξέρω που θα ψάξω! Σε ευχαριστώ πολύ!
Σούπερ εναλλακτικός ο μουσακάς που μας προτείνεις Σοφία!
Κάθε στρώση είναι πραγματικά ιδιαίτερη και επιμελημένη και είμαι σίγουρη ότι κάθε μπουκιά θα είναι σκέτη απόλαυση!
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό εύχομαι!
Φιλιά
Ερμιόνη μου ευχαριστώ πολύ!
Καλή τύχη και σ’ εσένα εύχομαι!!!
Πιο πολύ από όλα μου αρέσει που έβαλες βουβαλίσιο κιμά! Μακράν το καλύτερο κρέας! Πολύ θα ηθελα να δοκιμάσω αυτό το μουσακά!
Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό Σοφία!
Ευχαριστώ πολύ Χρύσα μου!
Φυσικά το βουβαλίσιο είναι εξαιρετικό αλλά…δυσεύρετο…
Να είσαι καλά!!!
Εννοείται πως θα ηθελα να το δοκιμασω!
Να η ευκαιρία!!!!
Σοφάκι Συγχαρητήρια κούκλα μου! Εξαιρετική συνταγή μουσακά και με παρουσίαση που βάζει κάτω τα καλύτερα πιάτα! Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό, θα είναι χαζοί αν δεν σε ξεχωρίσουν^^
Για το βουβαλίσιο έχω ακούσει πολλά, αλλά δεν έχω πάρει ποτέ. Φιλιά και καλό απόγευμα^^
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Δοκίμασε το βουβαλίσιο κρέας , αξίζει!
Εξαιρετική ιδέα η μπεσαμέλ βρώμης – σίγουρα θα φτιάξω τη συνταγή σου σύντομα !!!! Ευχαριστούμε !!!!
λιγο με τις πατατες μπερεδευτικα… πως χωρανε στο τηγανι ολοκληρες??? εννοεις βαθυ τηγανι?
επισης μπορεις ενδεικτικα να μας δωσεις χρονους ψησιματος για μας τις καινουργιες μαγειρισσες?
σε ευχαριστω πολυ!!!
Οι πατάτες ψήνονται μέσα στο τηγάνι σκεπασμένο με το καπάκι. Σ ένα κλασσικό τηγάνι 28 cm διαμέτρου τις ψήνω. Το καπάκι λογικά έχει λίγο ύψος για να χωράει ο όγκος της πατάτας. Αν δεν σου χωράνε κάποιες μεγάλες τις κόβεις στην μέση και τις ψήνεις.
Ο μουσακάς θέλει κοντά στην μια ώρα ψήσιμο. Ανάλογα τον φούρνο φυσικά. Όταν φουσκώσει κ ροδίσει η μπεσαμέλ είναι έτοιμος.
[…] Ο μουσακάς μου με γλυκοπατάτες και μπεσαμέλ με βρώμη και γιαούρτι!! Όσοι από εσάς τον […]
Μπορεί να γίνει χωρίς αυγά?
Όχι.
Φαίνεται πολύ ωραία και ελαφριά συνταγή! Αν δεν έχω τηγάνι με καπάκι πως μπορώ να ψήσω τις γλυκοπατάτες?
Ευχαριστώ Μαρία
Μπορείτε μέσα μια κατσαρόλα με καπάκι.
Εξαιρετικη συνταγη!!!Μπραβο!!!
Σας ευχαριστώ πολύ!