20,6K
Κάθε χρόνο που τα δέντρα στον κήπο την μητέρας μου γεμίζουν με τα αγαπημένα μας φρούτα ,
διάφορες ιδέες βρίσκουν εφαρμογή στην κουζίνα μας .
Σκέφτηκα λοιπόν λόγο εποχής ,
μιας και τα κορόμηλα είναι αυτή την περίοδο σε αφθονία ,
να σας παρουσιάσω μια συνταγή που ετοιμάζω
συχνά με την μητέρα μου ,
η οποία καλλιεργεί πολλά χρόνια τώρα το συγκεκριμένο φρούτο.
Είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτόν τον υπέροχο καρπό ,
ν’ ανακαλύψουμε κατά κάποιον τρόπο το άλλο του «πρόσωπο»…
Υλικά :
4 κιλά κόκκινα κορόμηλα
1 σφηνάκι νερό
Μερικά φύλλα αρμπαρόριζας ή
1 ξυλάκι κανέλας.
Διαδικασία :
Πλένουμε καλά τα κορόμηλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό .
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε μέχρι να δούμε
πως έχουν βγάλει όλα τα υγρά τους.
Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα όλη την νύχτα.
Το πρωί όταν έχουν πια κρυώσει κι έχουν βγάλει όλα τα υγρά τους,
Μπορούμε να σουρώσουμε τα κορόμηλα απ’ τον χυμό τους.
Ο χυμός τους θα ξαναμπεί σε κατσαρόλα ,
θα προσθέσουμε την αρμπαρόριζα ή την κανέλα
και θα ανάψουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Θα το βράσουμε μέχρι να χάσει τα 2/3 περίπου του όγκου του.
Θα γίνει παχύρρευστο σιρόπι όταν κρυώσει .
Το πετιμέζι μας είναι έτοιμο
και οι χρήσεις του είναι περίπου ίδιες με το πετιμέζι του σταφυλιού.
Ένα ωραιότατο σιρόπι για γλυκόξινες δημιουργίες ,
που θα σας μείνουν αξέχαστες!
9 σχόλια
Έμεινα έκπληκτη με τη συνταγή σου!
Πετιμέζι από κορόμηλα?
Πολύ θα το ήθελα! Μπράβο σου Σοφία, μπράβο!
Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου!
Μα είναι εκπληκτική αυτή η συνταγή!Σίγουρα θα τη δοκιμάσω Σοφία μου!
Καλή επιτυχία!!!!
Ωωω!
Αξιοζήλευτο πραγματικά!
Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!
Τα φιλιά μου!
Χαίρομαι που σου αρέσει καλή μου Ερμιόνη,
φιλιά και σ’ εσένα!
‘Εφτιαξα την αγαπημένη μου γλυκόξυνη μαρμελάδα, όπως κάθε χρόνο, και με πολύ λιγότερη ζάχαρη και αρμπαρόριζα έφτιαξα ‘κορομηλάδα’ που την έχω σε μπουκάλι στο ψυγείο. Δηλαδή, εάν δεν έβαζα ζάχαρη, θα γινόταν πετιμέζι? Πού να το ήξερα λίγο νωρίτερα! Τώρα πια οι δυο κορομηλιές μου δεν έχουν άλλους καρπούς!.
Πολλά φιλιά, Σοφία μου!
[…] Το πρωί τα ρίχνουμε σε ένα τούλι και σουρώνουμε τον χυμό τους χωρίς να πιέζουμε. Τον χυμό τους τον κρατάμε για να τον φτιάξουμε πετιμέζι κορόμηλου , την συνταγή μου θα την βρείτε εδώ. […]
[…] 1 Πετιμέζι κορόμηλου αλά Sofeto. […]