Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Πάστες της Άνοιξης, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

Πάστες της Άνοιξης, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

by sofia sofeto
4 σχόλια
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Την νύχτα της 18ης Απριλίου του 2012, πριν 9 χρόνια ακριβώς, μου κόλλησε ξαφνικά η ιδέα στο μυαλό…

Μετά από λίγες ώρες, όταν βρήκα τον χρόνο και την ηρεμία (στις 3 τα ξημερώματα), άνοιξα δειλά τον υπολογιστή μου και άρχισα να διαμορφώνω το food blog μου, το Sofeto μου!! Ετοίμασα την πρώτη μου συνταγή… Κι έπειτα ήρθαν κι άλλες…

Με πάθος, αγάπη, έμπνευση και ενθουσιασμό, έφτασα πλέον σήμερα να έχω δημοσιεύσει πάνω από 500 συνταγές, άρθρα υγείας και διατροφής. 

Ναι!!! Όλα αυτά τα βλέπετε ελεύθερα εδώ!!!

Όλοι εσείς που με παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια, είσαστε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της έμπνευσης μου!!! Η απλόχερη αγάπη σας μου δίνει την δύναμη και το κίνητρο, να συνεχίζω να υπάρχω ενεργή και ενθουσιώδης. Σας ευχαριστώ πολύ για την συντροφιά σας και την σταθερή σας υποστήριξη!!!

Να είμαστε όλοι μας καλά ώστε να μπορούμε να ανταμώνουμε και να επικοινωνούμε με τον τρόπο που έχουμε αγαπήσει!!!

Για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, θα σας “κεράσω” ένα γλυκάκι δροσερό και μυρωδάτο. Με ανοιξιάτικη διάθεση, γεύση φίνα, αρωματισμένη από εσπεριδοειδή που δένουν αρμονικά με τις πρωταγωνίστριες της εποχής, τις φράουλες!

Το γλυκό μου αυτό δεν περιέχει ζάχαρη και γλουτένη. Είναι χαμηλών υδατανθράκων αλλά υψηλής αισθητικής!

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως ετοιμάζεται πολύ εύκολα! Η βάση του (το κέικ ή παντεσπάνι) ψήνεται στον ατμό, όπως σας έχω δείξει και σε άλλες συνταγές μου. Είναι εξαιρετικά αφράτο, δίχως τις βλαβερές ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες των αμυλούχων τροφίμων.

Υλικά για 10 πάστες:

Για 10 muffins:

• 4 φρέσκα μεσαία αυγά

• 120 γρ κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη (αναλογία με την ζάχαρη 1:1)

• 1,5 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικό και ακέρωτο)

• 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

• 60 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

• 140 γρ γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

• 50 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ελαφρύ

• 50 γρ αλεύρι καρύδας

• 80 γρ αλεύρι αμυγδάλου

• 40 γρ αλεύρι κινόα ή αλεύρι από κεχρί**

• 5 κ.γ κοφτά μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη.

 

** Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας άλευρα από κεχρί ή κινόα, εάν αλέσουμε τους σπόρους σε επεξεργαστή τροφίμων ή μύλο του καφέ.

 

Για την κρέμα λεμονιού:

• 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε

• 80 γρ. γάλα καρύδας (κονσέρβα)

• 1,5 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι

• 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

• 2 κ.γ υγρή στέβια ( αναλογία με την ζάχαρη, 4 σταγόνες υγρής στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη).

• Επίσης θα χρειαστούμε φρέσκες φράουλες ή κάποιο άλλο φρούτο ή γλυκό του κουταλιού (χωρίς ζάχαρη) της αρεσκείας σας.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Θα ξεκινήσουμε με τα muffins.

Ρίχνουμε μέσα στο μπολ ανάμειξης τα αυγά και την στέβια. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσουν. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα αμυγδάλου και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε την ανάμειξη, ρίχνοντας επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια.

Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ όλα τα άλευρα μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Έπειτα τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με τα υγρά και τα ανακατεύουμε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Το μείγμα είναι έτοιμο να μπει σε κεραμικά φορμάκια για muffins. Προηγουμένως περνάμε με ένα πινέλο, λίγο ελαιόλαδο το εσωτερικό τους.

Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Περίπου 70 γρ στο καθένα.

Τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καπάκι, με διάμετρο 32 εκατοστών. Ρίχνουμε 200 ml  νερό της βρύσης στον πάτο της, προσέχοντας να μην πέσει πάνω στα muffins. Κλείνουμε το καπάκι. Ανάβουμε την εστία και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να ψηθούν στον ατμό για 40 λεπτά. Προσέχουμε να μην ανοίξουμε το καπάκι πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος. Σβήνουμε την φωτιά και ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι της κατσαρόλας, αποφεύγοντας να πέσει η υγρασία του πάνω στα muffins.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κατσαρόλα κι έπειτα βγάζουμε με προσοχή τα φορμάκια έξω για να κρυώσουν.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού.

Ρίχνουμε μέσα σ’ένα μεταλλικό μπολ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.

Όταν είναι όλα έτοιμα και έχουν κρυώσει, μπορούμε να ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση των γλυκών.

Κόβουμε οριζόντια με ένα μαχαίρι τα muffins σε τρία ίσα μέρη. Ανάμεσα τους βάζουμε μια μικρή ποσότητα της κρέμας, περίπου 1,5 κ.γ γεμάτο. Τέλος γαρνίρουμε το πάνω μέρος με λίγη ακόμα κρέμα και φράουλες ή κάποια άλλη επιλογή σας.

Βάζουμε τις παστούλες στο ψυγείο, ιδανικά για ένα βράδυ. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να “δέσουν” τα γλυκάκια μας.

Τα παστάκια μας είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!!! 

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε

σας φιλώ γλυκά.

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

Ελένη 23/04/2021 - 23:32

Καλησπέρα Σοφία!!! Τι όμορφο και ελκυστικό γλυκάκι είναι αυτό;;; Θα το φτιάξω οπωσδήποτε. Πριν λίγο τελείωσα την τούρτα μπανάνα για τα γενέθλια του μικρού μου!! Όπως είπες ξεκίνησες το 2012 και αν θυμάμαι καλά εκείνο ή το επόμενο έτος σε ανακάλυψα, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρω γλυκά χωρίς ζάχαρη. Από τότε σε εμπιστεύομαι και ότι έχω φτιάξει όχι μόνο έχει πετύχει, αλλά είναι και πεντανοστιμο!! Σε ευχαριστώ και πάλι, καλό Πάσχα να περνάς καλά!!

Reply
sofia sofeto 23/04/2021 - 23:43

Ελένη μου χρόνια πολλά στο αγόρι σου!!! Υγεία και καλή πρόοδο να έχει κι εσείς να είστε γεροί να τον χαίρεστε!!! Ναι! Θυμάμαι πως γνωριστήκαμε απ’τα παλιά χρόνια… Η αμοιβαία εκτίμηση κρατάει χρόνια… Καλό Πάσχα σε όλους σας!!! Καλοφάγωτη η τούρτα μπανάνα που είμαι σίγουρη πως την έφτιαξες τέλεια!!!

Reply
Μαρια 15/06/2021 - 01:52

Ωραία εφαρμογή τέλεια αν ήθελες να κάνεις και συνταγές με μιξ ίνες. Αλεύρι καναβης. Δε τρώω υδατάνθρακες ούτε ζάχαρη και τα ολικηςτα αποφεύγω. Ωραία δουλειά μπραβο

Reply
sofia sofeto 15/06/2021 - 09:43

Ευχαριστώ πολύ. Σχετικά με προϊόντα με ίνες, όπως ίνες μπαμπού, ίνες βρώμης κ.τ.λ έχω μιλήσει με διαιτολόγους και με ενημέρωσαν πως προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα και καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Το αλεύρι κάνναβης, το έχω στα υπόψιν, αν και αρκετά ακριβό προϊόν. Δοκιμάζω συνεχώς νέα προϊόντα και τεχνικές. Οτιδήποτε νεότερο θα το δείτε στις επόμενες αναρτήσεις μου.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!