Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τηγανίτες μήλου με βρώμη.

Τηγανίτες μήλου με βρώμη.

by sofia sofeto
2 σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

Όταν επιστρέφω στα μέρη που μεγάλωσα,

ανακαλύπτω κάθε φορά ξεχασμένες εικόνες, λόγια και συναισθήματα

που είδα, άκουσα και ένιωσα, όταν ήμουν μικρό παιδί.

Η παιδική μου ηλικία, αναβιώνει ξανά και ξανά,

μεταφέροντας με συνειρμικά στα χρόνια της προσωπικής μου αθωότητας,

της χαράς και της σημαντικότητας των απλών πραγμάτων…

Θυμάμαι τ’ αρώματα και τις γεύσεις που μάγευαν τις αισθήσεις μου.

Στα πιο τρυφερά μου χρόνια, ότι πρόσφερε η αγάπη της μάνας μου

ήταν για μένα ότι πιο σημαντικό και απαραίτητο.

Αυτή την ανάρτηση μου λοιπόν, ένιωσα πως ήρθε η στιγμή,

να την αφιερώσω σ’ αυτή την γυναίκα που με μεγάλωσε

και με τον τρόπο της μου έδωσε όλα τα απαραίτητα “συστατικά της συνταγής”

για να γίνω πια μια ώριμη γυναίκα.

Στην προσπάθεια μου να ξεχωρίσω μια λιχουδιά που μου άρεσε να τρώω από τα χέρια της,

θυμήθηκα πως οι τηγανίτες της ήταν απ’τις πιο αγαπημένες μου.

Τώρα πια μας τις ετοιμάζει και τις απολαμβάνουμε μαζί με την κόρη μου, την εγγονή της.

Η μητέρα μου μας προσέχει ιδιαίτερα και χρησιμοποιεί, όπως κι εγώ,

τα πιο αγνά υλικά για την προετοιμασία τους.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρακολουθήστε τον τρόπο που τις ετοιμάζει στην αυλή του σπιτιού της.

 

Υλικά:

*200 γρ. καθαρισμένα μήλα
*1 φρέσκο αυγό
*80 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
*15 γρ. ελαιόλαδο
*10 γρ. ζάχαρη καρύδας
*1/2 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης
*1/6 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
*1/3 κ.γ κουρκουμάς ( προαιρετικά )
*30 γρ. αλεύρι βρώμης Χ. γλουτένη 
( βιολογικό κατά προτίμηση ).
*1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Για το σερβίρισμα ( προαιρετικά ) :

*Μέλι
*Κανέλα Κεϋλάνης
*Καρύδια χοντροκομμένα.

 

 *Υδατάνθρακες : 16 γρ./ 100 γρ.

*Λιπαρά : 5,7 γρ./ 100 γρ.

 

** Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε την πλήρη διατροφική ανάλυση της συνταγής.

Κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο Youtube

ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον χυλό που θα βουτήξουμε μέσα τα μήλα.

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό και το γιαούρτι.

Ανακατεύουμε καλά μ’ ένα αυγοδάρτη.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής

με τελευταία την βρώμη και το μπέικιν πάουντερ.

Ομογενοποιούμε το μείγμα μας και αφήνουμε στην άκρη.

 

Διαλέγουμε φρέσκα, ώριμα μήλα.

Ακουμπάμε πάνω με μια ξύλινη επιφάνεια κοπής αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο το κεντρικό τους σημείο που βρίσκονται οι σπόροι.

 την βοήθεια ενός  μαχαιριού, κατά προτίμηση κεραμικού,

( ώστε να μην οξειδώνονται τα φρούτα απ’την επαφή τους με το μέταλλο ),

αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα τους.

Τώρα κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού.

Βουτάμε τις ροδέλες μέσα στο χυλό και φροντίζουμε να σκεπάσει και τις δύο τους πλευρές.

Χρειαζόμαστε σ’αυτό το στάδιο ένα  αντικολλητικό τηγάνι ή κρεπιέρα με επίστρωση πέτρας.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και περιμένουμε λίγο μέχρι να ζεσταθεί καλά.

Τοποθετούμε τις τηγανίτες μας και περιμένουμε να σιγοψηθεί η μια πλευρά τους.

Έπειτα γυρίζουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

Οι τηγανίτες μας είναι έτοιμες!

Τώρα είναι η ώρα που περιμέναμε!!

Σερβίρουμε προσθέτοντας αν θέλουμε λίγο μέλι

και καρύδια χοντροκομμένα με κανέλα Κεϋλάνης.

Προσωπικά τις τρώω σκέτες, καθώς είναι πολύ νόστιμες

και δεν θέλω επιπλέον γλύκα και κατ’ επέκταση περισσότερους υδατάνθρακες.

Η κόρη μου όμως αγαπά πολύ το μέλι,

που τρώγοντας το ωμό λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του στο έπακρο.

Οι τηγανίτες μας είναι υπέροχες τόσο για το πρωϊνό μας,

αλλά και για το απογευματινό μας σνακ.

Επίσης είναι μια πολύ καλή ιδέα για κολατσιό στο σχολείο,

καθώς συνδυάζει πολύ καλής ποιότητας υδατάνθρακες,

απαραίτητους για την τόνωση της ενέργειας των παιδιών μας.

Θέλω να σημειώσω, πως για μένα τα γυρίσματα του βίντεο της συνταγής αυτής,

ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα.

Έγιναν σε ένα αγαπημένο μου εξωτερικό χώρο,

συγκεκριμένα στην αυλή του πατρικού μου σπιτιού όπου και μεγάλωσα!

Δείτε στο βίντεο παραπάνω όλα όσα σας περιγράφω.

Με την ευχή πως το επόμενο ραντεβού μας

θα μας βρει το ίδιο χαρούμενους και δημιουργικούς,

σας στέλνω τα φιλιά μου.

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

xaris 28/03/2020 - 22:37

ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ ΜΕΣΩ EMAIL.

Reply
sofia sofeto 30/03/2020 - 10:13

Μπορείτε να το δηλώσετε στην αντίστοιχη εφαρμογή που υπάρχει στην σελίδα. Σας ευχαριστώ.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!