Home Uncategorized Τούρτα σοκολάτα με φράουλες και μους λεμονιού , χωρίς ζάχαρη.

Τούρτα σοκολάτα με φράουλες και μους λεμονιού , χωρίς ζάχαρη.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Ο Μάιος είναι για μένα ένας ξεχωριστός μήνας του έτους.

Είναι η εποχή που η φύση φοράει τα καλύτερα της , μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι ,

μας κλείνει το μάτι για τις πιο ανάλαφρες μέρες που έρχονται μετά τον χειμώνα.

Τον μήνα αυτό γιορτάζω διπλά !!

Είναι η εποχή που γεννήθηκα , πριν κάποια χρόνια…

Είναι ωστόσο η περίοδος που γιορτάζει το τρίτο μου “παιδί” ,

το Sofeto μου , που φέτος γίνεται 6 ετών!!!

Σήμερα λοιπόν σας ετοίμασα μια υπέροχη τούρτα που μυρίζει Μάϊο !!!

 

Είναι ένα γλυκό ιδιαίτερα προσεγμένο .

Με γεύση που καθηλώνει με την πρώτη κουταλιά.

Χρησιμοποίησα αγαπημένα μου προϊόντα που της έδωσαν

τον ξεχωριστό αυτό χαρακτήρα.

 

Στη σοκολατένια βάση της αλλά και στο σοκολάτο-φραουλένιο της σιρόπι ,

πρόσθεσα το αγαπημένο μου ρόφημα σοκολάτας της εταιρίας

προϊόντων υγιεινής διατροφής  Wish , προϊόν χωρίς ζάχαρη φυσικά.

Για να φτιάξω το γλάσο σοκολάτας , αλλά και για να αποθεώσω τις φραουλίτσες μου ,

έλιωσα την εξαιρετική μαύρη σοκολάτα

με στέβια πάλι της Wish .

Η κρέμα λεμονιού ήρθε σαν συνδετικός κρίκος των γεύσεων ,

δίνοντας την αρμονία στο σύνολο του γλυκού μου.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί , θα δείτε πως είναι τόσο εύκολη

η διαδικασία αυτής της νοστιμιάς ,

που η κόρη μου 9 ετών , προετοίμασε μόνη της την βάση του γλυκού!!!

 

Η βάση είναι τόσο αφράτη !!!

Ψημένη φυσικά στον ατμό , κερδίζοντας έτσι όλα τα οφέλη

του ψησίματος σε χαμηλές θερμοκρασίες , όπως σας έχω ήδη περιγράψει

στα τσουρεκάκια αλλά και στα κέικ μου.

 

Ελάτε λοιπόν να δούμε αναλυτικά την συνταγή!!!

 

Υλικά για 12 μερίδες .

Βάση της τούρτας :

250 γρ. ώριμες μπανάνες

150 γρ. γάλα καρύδας

130 γρ . ρόφημα σοκολάτας Wish με στέβια

2 φρέσκα αυγά

25 γρ. ελαιόλαδο

3 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι

φυσικό εκχύλισμα βανίλιας

170 γρ. αλεύρι ζέας ( δίκκοκο)

2,5  κ.γ μπέικιν πάουντερ.

 

Υλικά για την μους λεμονιού :

750 γρ. τυρί μασκαρπόνε

120 γρ. γάλα καρύδας

2 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι

φυσικό εκχύλισμα βανίλιας

3 κ.γ υγρή στέβια.

 

Υλικά για το σιρόπι :

100 γρ. φρέσκες φράουλες

70 γρ. νερό ( φιλτραρισμένο κατά προτίμηση )

1,5 κ.γ υγρή στέβια

15 γρ. ρόφημα σοκολάτας Wish με στέβια

1/2 κ.γ ξύσμα από ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι.

 

Φράουλες :

400 γρ. φρέσκες φράουλες

50 γρ. σοκολάτα Wish dark με στέβια.

 

Γλάσο σοκολάτας :

50 γρ. σοκολάτα Wish dark με στέβια

50 γρ. γάλα καρύδας.

 

Υδατάνθρακες : 16 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 21 γρ. / 100 γρ.

Δείτε πλήρη διατροφική ανάλυση

στο βίντεο που ακολουθεί ,

με την επιμέλεια της επιστημονικής

ομάδας του Diatrofi.gr.

 

 

 

 

Αρχικά ξεκινάμε φτιάχνοντας την βάση της τούρτας.

Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία !

Ρίχνουμε μέσα σ’ένα μπολ τις μπανάνες κομμένες σε ροδέλες ,

προσθέτουμε το ρόφημα σοκολάτας της Wish , το  γάλα καρύδας και το ελαιόλαδο.

Τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ενωθούν .

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά , χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια , καλό ανακάτεμα.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν .

 

Ετοιμάζουμε μια πυρίμαχη στρογγυλή φόρμα ψησίματος , διαμέτρου 20 -24 εκατοστών.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε στο εσωτερικό της με ένα πινέλο.

Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο αλεύρι και κουνάμε με τα χέρια μας

ώστε να απλωθεί περιμετρικά μέσα στη φόρμα .

Ρίχνουμε το μείγμα της βάσης μέσα.

Όπως είπα παραπάνω την ψήνουμε στον ατμό.

Θα χρειαστούμε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με καπάκι , διαμέτρου 32 εκατοστών.

Τοποθετούμε μέσα την φόρμα και στον πάτο της κατσαρόλας ρίχνουμε 200 ml νερό.

Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας μας.

Ανάβουμε την θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση , μειώνουμε .

Η δική μου εστία , έχει ανώτερη επιλογή το 9 , χαμηλώνω και σιγοψήνω στο 4.

Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 40 λεπτά.

Προσοχή ! Δεν ανοίγουμε το καπάκι κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Όταν είναι έτοιμο , με προσοχή βγάζουμε την φόρμα απ’την κατσαρόλα

και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Κατά την διάρκεια του ψησίματος , έχουμε υπεραρκετό χρόνο

για να ετοιμάσουμε παράλληλα την μους λεμονιού.

Πανεύκολη και αυτή η παρασκευή!

Το μόνο που κάνουμε είναι να ρίξουμε όλα τα υλικά μέσα σ ένα μεταλλικό μπολ

και να τα χτυπήσουμε με το ραβδομπλέντερ.

Κλείσιμο του μπολ με διάφανη μεμβράνη και κατευθείαν στο ψυγείο.

Αφήνουμε τουλάχιστον δύο ώρες για να παγώσει καλά και να σφίξει.

 

Μέχρι να κρυώσει η βάση και να παγώσει η μους λεμονιού ,

προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι και τις φράουλες με την σοκολάτα.

 

 

Το σιρόπι μας δεν χρειάζεται βράσιμο!

Μια απλή διαδικασία 5 λεπτών , μας δίνει το αποτέλεσμα που βλέπετε στο βίντεο !

Το μόνο που κάνουμε λοιπόν , είναι να αναμείξουμε όλα τα υλικά του ,

να τα ομογενοποιήσουμε με το ραβδομπλέντερ

και τέλος να σουρώσουμε με ένα σουρωτήρι

ώστε να αφαιρεθούν τα σποράκια απ’ τις φράουλες.

Αποτέλεσμα ;

Ένα βελούδινο σιρόπι σοκολάτας με φραουλένια γεύση και άρωμα λεμονιού!!!

 

Τώρα θα σας περιγράψω ένα ακόμη εύκολο τρόπο για να λιώσουμε

την σοκολάτα χωρίς ζάχαρη της Wish !!!

Θα χρειαστούμε ένα μπρίκι και ένα μεταλλικό μπολάκι .

Βράζουμε στον βραστήρα μας νερό και το ρίχνουμε στο μπρίκι.

Ακουμπάμε το μεταλλικό μπολάκι πάνω στο μπρίκι και ρίχνουμε

την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια.

Η θερμότητα του ζεστού νερού λιώνει την σοκολάτα μας σιγά σιγά.

Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα.

Αυτό ήταν!!!

Βουτάμε μέσα στην λιωμένη σοκολάτα τις φράουλες και τις ακουμπάμε

πάνω σε επιφάνεια στρωμένη με αλουμινόχαρτο.

Τις τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει η σοκολάτα.

 

Έχοντας λοιπόν τα περισσότερα στάδια της τούρτας έτοιμα ,

το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε να την συναρμολογούμε!

Η πιο όμορφη στιγμή της δημιουργίας έφτασε λοιπόν!!

Η βάση έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πλέον.

Θα την κόψουμε οριζόντια σε τρία κομμάτια , θα έχει δηλαδή τρία επίπεδα.

Μην μου αγχωθείτε καθόλου για αυτό το στάδιο ,

σας έχω μια πολύ εύκολη λύση!

Τα μόνα που θα χρειαστούμε είναι ένα μαχαίρι και ένα μεγάλο κομμάτι κλωστή.

Χαράζουμε περιμετρικά το πρώτο κομμάτι της βάσης με το μαχαίρι ,

υπολογίζοντας να είναι περίπου το 1/3 από αυτήν.

Εφαρμόζουμε γύρω από την χαρακιά το κομμάτι της κλωστής

και με το δεξί μας χέρι τραβάμε τις δύο άκρες της κλωστής ,

κρατώντας μια μικρή αντίσταση με το αριστερό μας χέρι πάνω στην τούρτα.

Στο βίντεο θα δείτε πως είναι πολύ εύκολο να το κάνετε κι εσείς!

Χωρίζουμε και το επόμενο κομμάτι της βάσης.

 

Τώρα είναι η στιγμή που θα ξεκινήσουμε να ενώνουμε τα κομμάτια της.

Έχουμε ακουμπήσει το πρώτο κομμάτι της βάσης πάνω σε μια πιατέλα.

Ξεκινάμε με ένα κουτάλι να απλώνουμε περιμετρικά

το 1/3 του σιροπιού μας πάνω στο κομμάτι αυτό .

Στην συνέχεια με μια σπάτουλα απλώνουμε το 1/3 της μους λεμονιού ,

στρώνοντας ομοιόμορφα.

Έπειτα ακουμπάμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της βάσης .

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία όπως με το πρώτο.

Τέλος ακουμπάμε το τρίτο κομμάτι της βάσης , προσθέτουμε το σιρόπι 

και απλώνουμε την μους λεμονιού που έχει απομείνει.

Προσέχουμε να απλώσουμε ομοιόμορφα την μους .

Με την βοήθεια ενός πιρουνιού χαράζουμε πάνω στην μους τα σχήματα που προτιμούμε.

Αυτό το κάνουμε σε όλη την επιφάνεια της.

Έφτασε τώρα η στιγμή για την πιο απολαυστική διαδικασία του γλυκού μας.

Το γλάσο σοκολάτας που θα αποθεώσει την γεύση αλλά και την εμφάνιση της.

Πιστέψτε με , είναι τόσο απλό να το ετοιμάσουμε!!

Κάνουμε την γνωστή διαδικασία που ακολουθήσαμε

με το μπρίκι και το μεταλλικό μπολάκι πιο πριν.

Μόνο που αυτή την φορά εκτός από την σοκολάτα , θα βάλουμε μαζί και το γάλα καρύδας.

Το νερό στο μπρίκι που είναι βρασμένο στον βραστήρα , θερμαίνει τα υλικά μας

και ανακατεύοντας τα συνεχώς , καταφέρνουμε να φτιάξουμε ένα βελούδινο γλάσο

στην σωστή ρευστότητα για να καλύψουμε περιμετρικά την τούρτα μας.

Αυτό ήταν!!!

Τώρα μπορούμε να στολίσουμε με τις σοκολατένιες μας φράουλες!!!

Η τούρτα μας είναι έτοιμη για να μείνει για 2 ώρες στο ψυγείο .

Έτσι θα “δέσουν” μεταξύ τους τα υλικά της και θα είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.

 

Ξέρω πως παρακολουθώντας το βίντεο ,

θα νιώσετε μια ακαταμάχητη επιθυμία για ένα κομμάτι της…

Σκεφτείτε πως αυτή η τούρτα σε καμία περίπτωση δεν θα σας γεμίσει ενοχές…

Αποφασίστε να την ετοιμάσετε γιατί πραγματικά

δεν θα πιστεύετε πόσο εύκολο είναι όταν το επιχειρήσετε. 

Δοκιμάστε την για να διαπιστώσετε ακόμα μια φορά ,

πως εδώ , στο Sofeto , η υγιεινή διατροφή είναι τόσο , μα τόσο απολαυστική!!!!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε …

Σας φιλώ!

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More