Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Στην οικογένεια μου έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση στις σούπες και ιδιαίτερα στις “βελούδινες” παρασκευές.
Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω εδώ, είναι μια τέτοια πρόταση.
Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά,
τα οποία την κατατάσσουν
στα αγαπημένα μας.
Είναι ένα φαγητό που έχει μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σημαντικό για εμάς τους διαβητικούς.
Νηστίσιμο πιάτο, κατάλληλο επίσης
για χορτοφάγους αλλά και για όσους
δεν καταναλώνουν γλουτένη.
Σημαντικό στοιχείο της σούπας αυτής,
είναι η εκπληκτική της νοστιμιά,
καθώς περιέχει αρώματα και γεύσεις
που δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους, δίνοντας μας την ικανοποίηση που αναζητάμε από το φαγητό.
Δεν θα σας πω περισσότερα…
Ελάτε να δούμε τα υλικά της!
Υλικά:
• 20 γρ. βασιλομανίταρα αποξηραμένα ( portsini )
• 400 γρ. λευκά μανιτάρια agaricus φρέσκα
• 150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2-3 κλαδάκια φρέσκου ή αποξηραμένου θυμαριού
• 45 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
( 20 γρ. για το σωτάρισμα των μανιταριών
και άλλα 25 γρ. για την σούπα )
• 25 γρ. αλεύρι καρύδας Χ.γ
( προϊόν χαμηλών υδατανθράκων, θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. )
• 30 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης Χ.γ
• 120 γρ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
• 900 γρ. νερό
• 2 κ.σ διατροφική μαγιά Χ.γ
(προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. )
• αλάτι και πιπέρι
• 1,5 κουταλάκι του γλυκού λάδι
μαύρης τρούφας
(προαιρετικά, αλλά πιστέψτε με
δίνει απίθανη γεύση).
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Αρχικά θα βάλουμε τα βασιλομανίταρα ( portsini )
να μουλιάσουν μέσα στο κρασί για μισή ώρα τουλάχιστον.
Παράλληλα καθαρίζουμε προσεκτικά
τα μανιτάρια agaricus
με ένα βρεγμένο πανί .
Μέσα σε ένα κεραμικό αντικολλητικό τηγάνι ,
ρίχνουμε τα agaricus κομμένα σε φέτες
μαζί και τα βασιλομανίταρα .
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ,
τα 20 γρ. ελαιολάδου και το θυμάρι.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και σωτάρουμε ελαφρά τα υλικά μας.
Σβήνουμε με το κρασί που περίσεψε από τα βασιλομανίταρα που μουλιάσαμε.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσουν μέσα στα υγρά τους.
Συνεχίζουμε με μια κατσαρόλα που ρίχνουμε μέσα το νερό και το γάλα αμυγδάλου.
Προσθέτουμε την αλεύρι καρύδας
και το ταχίνι .
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού
μέσα στην κατσαρόλα.
Ανάβουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση,
χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι , την διατροφική μαγιά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε
να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε το λάδι τρούφας.
Με το μπλέντερ χειρός αρχίζουμε να χτυπάμε
μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά,
ώστε να έχουμε σαν αποτέλεσμα
την υφή μιας βελουτέ σούπας.
Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε φυσικά!
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε
σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.