Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Eclair ( Εκλέρ ) ολικής αλέσεως , γεμιστά με μους κακάο και γλάσο λευκής σοκολάτας , χωρίς ζάχαρη!

Eclair ( Εκλέρ ) ολικής αλέσεως , γεμιστά με μους κακάο και γλάσο λευκής σοκολάτας , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
0 σχόλιο

042

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Éclair στα γαλλικά σημαίνει αστραπή!
Ένα γλυκό που πήρε το όνομα του προφανώς απ΄την ταχύτητα που τρώγεται …
και δεν έχουν καθόλου άδικο αυτοί που το επινόησαν…

Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζω την δική μου εκδοχή του Éclair .
Ήθελα να ετοιμάσω ένα ελαφρύ αλλά παράλληλα πολύ απολαυστικό γλυκό.

Πάντα , μέλημα μου είναι , να φτιάχνω υγιεινές συνταγές οι οποίες όμως θα τρώγονται!!

Φυσικά και τα δικά μου Éclair δεν έχουν ζάχαρη!

Δεν έχουν λευκό αλεύρι αλλά ολικής !

Η μους και το γλάσο είναι επίσης χωρίς ζάχαρη

και με τα λιγότερα λιπαρά που θα μπορούσαν να έχουν!

Πήρα τα απαραίτητα υλικά μου και ξεκίνησα!

Ελάτε λοιπόν να δούμε την συνταγή!

 

055

 

Υλικά:

Éclair :

175 γρ. νερό
65 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
1 πρέζα αλάτι
1,5 κουταλάκι του γλυκού στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
100 γρ. αλεύρι ζέας
100 γρ. φρέσκα αυγά ( 2 μεσαία ).

Διατροφική ανάλυση ζύμης (ψημένη) ανά 100 γρ:

Μους κακάο :

125 γρ. ανθότυρο καλής ποιότητας ή γλυκιά μυζήθρα
80 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά 17% λιπαρά
3,5 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
20 γρ. κακάο άγλυκο
½ λοβός φυσικής βανίλιας ( τα σποράκια ).

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

 

Γλάσο λευκής σοκολάτας :

70 γρ. βούτυρο κακάο
40 γρ. γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη
Λίγη εσάνς βανίλιας
40 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
4,5 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:2

Διατροφική ανάλυση ανά 100γρ:

 Επίσης χρησιμοποιούμε για ντεκόρ διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας,
έβαλα κόκκινα φρούτα του δάσους και ρόδι.

056

Η γνώμη μου είναι , καλύτερα να ξεκινήσουμε με την μους κακάο
ώστε να έχει αρκετό χρόνο να μείνει στο ψυγείο
και να σφίξει επαρκώς πριν την χρησιμοποιήσουμε .

Η διαδικασία είναι πολύ απλή .
Μέσα στον κάδο του μούλτι ρίχνουμε όλα τα υλικά μας
και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να γίνουν μια σφικτή μους.
Αμέσως την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε
μέχρι να ετοιμάσουμε τα εκλέρ και την λευκή σοκολάτα.

Ετοιμάζουμε τα εκλεράκια τώρα.
Μέσα σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε το νερό και βούτυρο.
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε την στέβια και το αλάτι ανακατεύουμε και αποσύρουμε απ την φωτιά.
Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη
μέχρι να μαζευτεί το μείγμα σε μια μπάλα
που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 10 λεπτά .

Χτυπάμε τα αυγά όπως κάνουμε στην ομελέτα
και στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα
στην κατσαρόλα με το μείγμα που ετοιμάσαμε .
Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα αυγά με το μείγμα
και να έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα σφικτό χυλό.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε τα εκλεράκια μας.

Στρώνουμε λαδόκολλα πάνω σε μια λαμαρίνα επίπεδη.
Με την βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής ,
αφαιρώντας αν έχουμε κάποια πρόσθετη μύτη ( που κάνουμε τα σχέδια ),
αφήνουμε το στόμιο του κενό.
Γεμίζουμε με τον χυλό των εκλέρ και ξεκινάμε
να σχηματίζουμε διαγώνια τα εκλέρ με μήκος 7 – 8 εκατοστών .
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός
και στην συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Βγάζουμε την λαμαρίνα και αφήνουμε να κρυώσουν .

Όταν έχουν κρυώσει και θέλουμε να τα σερβίρουμε ,
τα γεμίζουμε με την μους λίγη ώρα πριν.
Τα εκλέρ είναι ένα γλυκό άμεσης κατανάλωσης ,
γιατί αν μείνουν μαζί με την κρέμα για πολύ ώρα θα πανιάσουν.
Οπότε αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως όλα ,
φτιάχνουμε αυτά που θέλουμε μόνο και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε κλεισμένα
μέσα σ’ ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

 

058

 

Αυτά που θέλουμε να καταναλώσουμε λοιπόν,
τα κόβουμε με προσοχή με ένα μικρό μαχαίρι χωρίς να τα διαχωρίσουμε τελείως.
Μπορούμε τώρα να γεμίσουμε με την μους σοκολάτας ,
είτε με την βοήθεια ενός κορνέ ή με ένα κουταλάκι.

Φτιάχνουμε και την λευκή σοκολάτα μας.
Αρχικά λιώνουμε στο μπεν μαρί το βούτυρο κακάο.
Στο μούλτι ρίχνουμε το γάλα σε σκόνη , την βανίλια και την στέβια ,
προσθέτουμε επίσης και το λιωμένο βούτυρο κακάο.
Χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν , στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ
και ξαναχτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αυτό ήταν !
Γλασάρουμε τα έτοιμα εκλέρ μας ,
την υπόλοιπη σοκολάτα που θα μείνει,
την βάζουμε σε φορμάκια για σοκολατάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν θα θελήσουμε να την ξαναχρησιμοποιήσουμε
απλά θα την λιώσουμε σε μπεν μαρί.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε από πάνω μερικά φρουτάκια,
δίνουν απίστευτη τσαχπινιά στο σύνολο , γεύση και φυσικά διατροφική αξία!!!
Σας φιλώ γλυκά και σας αφήνω να τα απολαύσετε!!!

 

065

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More