Home ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Αφράτα και απολαυστικά γεμιστά ψωμάκια ολικής αλέσεως !

Αφράτα και απολαυστικά γεμιστά ψωμάκια ολικής αλέσεως !

by sofia sofeto
4 Σχόλια

053

Τα Χριστούγεννα πια πολύ κοντά μας!
Φέτος θέλω να φτιάξω κάτι πολύ γευστικό αλλά και εύκολο ταυτόχρονα…
Όσοι έχετε αρτοπαρασκευαστή είσαστε πολύ τυχεροί !
Όσοι δεν έχετε ετοιμαστείτε να ζυμώσετε!!!
Αυτά τα ψωμάκια μου είναι σκέτος πειρασμός…
Είναι τόσο νόστιμα , αφράτα και εμφανίσιμα!!!
Είναι μια υπέροχη πρόταση για το εορταστικό σας τραπέζι ,
απλά και εύκολα , γρήγορα και οικονομικά!
Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι εσείς θέλετε!
Εγώ τους έδωσα μια γεύση που θυμίζει έντονα πίτσα…
Αυτοσχεδιάστε λοιπόν!!!!

013

Υλικά για το ψωμί :

300 γρ. χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη ( προαιρετικά )
1 σκελίδα σκόρδου περασμένη από την πρέσα σκόρδου
4 – 5 σταγόνες υγρή στέβια
(με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη)
300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
140 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά.
Λίγος παπαρουνόσπορος ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Λίγο εβαπορέ γάλα για επάλειψη.

Διατροφική ανάλυση του ψωμιού :

Υλικά για την γέμιση :

10 φέτες του τοστ καπνιστή γαλοπούλα
10 φέτες του τοστ τυρί χαμηλών λιπαρών
7 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας ελαφρά συμπυκνωμένος
1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο.

027

Θα ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το ψωμί μας πρώτα.
Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή θα βάλουμε στον κάδο του
πρώτα όλα τα υγρά υλικά της συνταγής .
Στην συνέχεια προσθέτουμε το καρδάμωμο και το σκόρδο,
τέλος τα αλεύρια , το αλάτι και την μαγιά.
Βάζουμε την λειτουργία της ζύμης ,
δηλαδή να ζυμώσει και να φουσκώσει το ζυμάρι μας.

Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή θα βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη
τα υλικά με την ίδια σειρά που περιέγραψα πριν.
Θα ζυμώσουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε
ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι .
Θα αφήσουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα
και από πάνω με μια κουβέρτα ,
μέχρι να τριπλασιάσει τον όγκο του.

Η συνέχεια από δω και πέρα είναι ίδια και για τις δύο περιπτώσεις.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες του τυριού
και του αλλαντικού σε τετραγωνάκια.
Σε ένα μικρό μπολάκι φτιάχνουμε την σάλτσα .
Ρίχνουμε μέσα τον χυμό ντομάτας , το αλατοπίπερο,
το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο, ανακατεύουμε καλά.
Αυτό ήταν !

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 8 ίσα μέρη .
Χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 18 – 20 εκατοστά περίπου.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί .
Παίρνουμε το κάθε μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια μας
ή με ένα μικρό πλάστη.
Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας περίπου σάλτσα
στο κέντρο του ζυμαριού που ανοίξαμε
και προσθέτουμε από πάνω τυρί και αλλαντικό .
Κλείνουμε προσεχτικά με τα χέρια μας ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα την γέμιση ,
το πλάθουμε πάλι ένα μικρό μπαλάκι και το τοποθετούμε μέσα στο τσέρκι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα ζυμαράκια μας.
Τοποθετούμε περιμετρικά και ένα φυσικά στο κέντρο.

Αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα
σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού
ή τα βάζουμε μέσα στον φούρνο στον οποίο έχουμε ανάψει τις αντιστάσεις
στους 40 βαθμούς κελσίου.

Μόλις τριπλασιάσουν τον όγκο τους ,
με ένα πινέλο περνάμε από πάνω λίγο γάλα εβαπορέ
το οποίο έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Από πάνω πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή με σουσάμι.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου
για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο
ή μέχρι να δούμε πως έχει ροδίσει το ψωμάκι μας
και φυσικά η μυρωδιά του μας έχει σπάσει την μύτη…

029

Προειδοποίηση!!!
Υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης
όταν δοκιμάσει κάποιος την πρώτη μπουκιά του….
Ιδιαίτερα όταν είναι ζεστό και φρέσκο… εθισμός!!!
Στις φωτογραφίες θα καταλάβετε τι θέλω να πω…
Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν , καλή απόλαυση σε όσους το δοκιμάσουν!!!

035

Υδατάνθρακες : 50 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά : 5 γρ. / 100 γρ.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 Σχόλια

αρης 25/12/2015 - 18:43

Τι ωραία που φαίνονται Σοφία, και με το αγαπημένο μου κάρδαμο!!

Χρόνια Πολλές και Πολλές Ευχές για Υπέροχες Γιορτές Σοφία!!!α

Reply
Angeliki 23/06/2017 - 18:06

το χεις δοκιμασει ποτε με 100% ολικης? εχω ξεμεινει απο αλευρι ασπρο!
ευχαριστω!

Reply
sofia sofeto 24/06/2017 - 01:44

Δεν θα γίνει ιδιαίτερα αφράτο… δοκιμασέ το αν θες εσύ! 😉

Reply
Μίνα Κατεργάρη 18/07/2017 - 00:51

Τα δοκίμασα και είναι υπέροχα!! Συγχαρητηρια για ακόμη μια φορά!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More