Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Μανιτάρια με μπλε τυρί και λάδι τρούφας μαζί με τραγανές πατάτες φυσαρμόνικα.

Μανιτάρια με μπλε τυρί και λάδι τρούφας μαζί με τραγανές πατάτες φυσαρμόνικα.

by sofia sofeto
0 σχόλιο
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Δηλωμένη, εδώ και χρόνια, ως φανατική μανιταρο-φάγος, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μια συνταγή που έχω “κολλήσει” μαζί της, τον τελευταίο καιρό…

Με βάση τα αγαπημένα μου μανιτάρια “agaricus” ή “φούσκες”, (όπως τα γνωρίζετε κάποιοι), τα οποία βρίσκονται πανεύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Η διαδικασία της συνταγής είναι πανεύκολη, γρήγορη και μας βγάζει ασπροπρόσωπους με την πρώτη μπουκιά!

Ο συνδυασμός των μανιταριών με το μπλε τυρί (blue cheese) και την “συγκλονιστική πινελιά” απ’το λάδι τρούφας, είναι η αιτία που μου δίνει το δικαίωμα να ισχυριστώ, πως αυτή η γεύση ήρθε για να μείνει στην κουζίνα, όποιου την δοκιμάσει…

Τα μανιτάρια αυτά μπορούν να γίνουν υπέροχο συμπλήρωμα μιας μακαρονάδας. Μπορούν να προστεθούν δίπλα σ’ ένα μυρωδάτο ρύζι μπασμάτι. Να συντροφεύσουν έναν πουρέ γλυκοπατάτας ή “να γύρουν στο πλάι” μιας καλοψημένης πατάταςφυσαρμόνικα“, όπως αυτή που διάλεξα να σας παρουσιάσω στις φωτογραφίες μου.

Υλικά για 2 άτομα:

Μανιτάρια:

• 400 γρ. φρέσκα μανιτάρια agaricus (ελληνικής παραγωγής, είναι προτιμότερο)

• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου

• 30 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

• 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 20 γρ. τυρί κρέμα

• 20 γρ. Μπλε τυρί (blue cheese)

• 1 κ.γ λάδι τρούφας.

Πατάτες φυσαρμόνικα:

• 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες

• 1 σκελίδα σκόρδου

• 15 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

• λίγη γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά).

Διατροφική ανάλυση των μανιταριών ανά 100 γρ:

Τα μανιτάρια ετοιμάζονται γρήγορα, οπότε θα πρότεινα να ξεκινήσουμε πρώτα απ’τις πατάτες.

Εφόσον τις καθαρίσουμε, μπορούμε να τις βάλουμε ολόκληρες μέσα σε κρύο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ.σ μηλόξυδο. Αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα. Έπειτα ξεβγάζουμε με νερό και τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αυτή η διαδικασία βοηθάει τις πατάτες μας να γίνουν πιο τραγανές εξωτερικά κατά το ψήσιμο. 

Συνεχίζουμε, κόβοντας τες σε λεπτές φέτες, προσεκτικά, δίχως να φτάσει το μαχαίρι μέχρι την βάση τους. Έπειτα σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο, που έχουμε περάσει από την πρέσα και το αλατοπίπερο. Με αυτό το μείγμα περνάμε με την βοήθεια ενός πινέλου, τις πατάτες γύρω γύρω.

Για το ψήσιμο θα σας πρότεινα μια φριτέζα αέρος. Προσωπικά την χρησιμοποιώ και είμαι πολύ ικανοποιημένη.

Εφόσον διαθέτουμε, ψήνουμε τις πατάτες μας στους 170°C για 25′-30′. Εάν δεν έχουμε φριτέζα αέρος, μπορούμε να ψήσουμε στον αέρα του φούρνου μας, προθερμασμένο στους 170°C για 30′-35′.

Στα 30 λεπτά που μεσολαβούν για το ψήσιμο της πατάτας, μπορούμε άνετα να ετοιμάσουμε τα μανιτάρια.

Τα καθαρίζουμε πολύ καλά με νερό, από χώμα κ.τ.λ. Έπειτα τα κόβουμε σε φέτες. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την μισή ποσότητα ελαιολάδου. Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο περασμένο απ’την πρέσα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε με σκεπασμένο το καπάκι, μειώνουμε την θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράσουν με τα δικά τους υγρά.

Σε λίγα λεπτά τα μανιτάρια έχουν συρρικνωθεί και η υγρασία τους είναι αρκετή ώστε να μας δώσει την βάση για την σάλτσα που θα ετοιμάσουμε.

Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το αλάτι, την κρέμα τυριού, το μπλε τυρί και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε σαν αποτέλεσμα, μια παχύρρευστη σάλτσα. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λάδι τρούφας. Ένα καλό ανακάτεμα κι αυτό ήταν!

Οι μεθυστικές μυρωδιές, ήδη έχουν κατακλύσει την κουζίνα μας.

Πατάτες και μανιτάρια είναι έτοιμα! Σερβίρουμε χωρίς καθυστέρηση!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε

σας φιλώ γλυκά.

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!