Η αλήθεια είναι πως έχω καιρό να σας ανεβάσω μια συνταγή για ψωμί.
Σήμερα διάλεξα μια συνταγή μου που αγαπώ πολύ
και τελευταία την κάνω αρκετά συχνά .
Η μικρή μου κόρη στο σχολείο ,
θέλει να φάει για κολατσιό ένα σάντουιτς με υλικά που αγαπά.
Το ίδιο και ο αγαπημένος μου, θέλει στην δουλειά του ένα σνακ
που θα τον χορτάσει και θα του δώσει την ευκαιρία να γευτεί αληθινό ψωμί.
Έτσι έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή μου ,
είμαι στην ευχάριστη θέση να ετοιμάζω αυτό
που λαχταρούμε όλοι μας στην οικογένεια.
Αλλά κι αν δεν διαθέτετε το εξαιρετικό αυτό μηχάνημα, μην ανησυχείτε.
Είναι πολύ εύκολο να ετοιμάσετε το ψωμάκι σας, μόνο με λίγο ζύμωμα…
Δικό σας λοιπόν με πολύ αγάπη!
Υλικά για 670 – 700 γρ. ψωμί.
•300 ml χλιαρό νερό
•2 κ.σ ελαιόλαδο
•1/3 κ.γ καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
•1 πρέζα κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
•200 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
•240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
•1 κ.γ αλάτι
•1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
•2 κ.γ ξηρή μαγιά
•Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
•Νιφάδες δημητριακών ( βρώμη , κριθάρι κ.τ.λ) για πασπάλισμα.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Αν διαθέτουμε αρτοπαρασκευαστή , ρίχνουμε τα υλικά μέσα στον κάδο
με την σειρά που αναφέρω ,
εκτός απ΄το σουσάμι και τις νιφάδες δημητριακών.
Θέτουμε σε λειτουργία στο πρόγραμμα της ζύμης,
σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Όταν θα είναι έτοιμο το ζυμάρι μας ,
το βάζουμε μέσα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του ,
σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού , σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Όταν είναι έτοιμο το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις νιφάδες δημητριακών.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει
στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις ,
μέχρι να το δούμε πως έχει ροδίσει , περίπου για 25-30 λεπτά.
Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή , ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υλικά μας ,
με την σειρά που τα αναφέρω και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας
ή με το μίξερ που έχει εξάρτημα για ζύμωμα.
Σε αυτή την περίπτωση μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα ,
βάζουμε το ζυμάρι μας μέσα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ .
Αφήνουμε το ζυμάρι μας σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού
να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου ,
αφού προηγουμένως σκεπάσουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Όταν έχει πια τριπλασιάσει τον όγκο του ,
είμαστε έτοιμοι να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς κελσίου , πρώτα όμως δεν ξεχνάμε να πασπαλίσουμε από πάνω με το σουσάμι και τις νιφάδες δημητριακών.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου , μέχρι να δούμε πως έχει ροδοψηθεί.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει.
Καλό είναι να το αφήσουμε μια μέρα και να το κόψουμε σε φέτες την επόμενη.
Όταν είναι πολύ φρέσκο και αφράτο δεν κόβεται τόσο εύκολα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες στο πάχος που θέλουμε.
Ιδανικά κόβουμε για τοστ και σάντουιτς φέτες με πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Αυτό το ψωμί δεν έχει καμιά σχέση με τα έτοιμα ψωμιά του εμπορίου.
Είναι πολύ χορταστικό , γεμάτο ψωμί,
υπολογίστε πως θα φάτε λιγότερο απ’ ότι τρώτε συνήθως λοιπόν.
Βέβαια είναι τόσο νόστιμο που μπορεί και να παρασυρθούμε…
Δοκιμάστε το λοιπόν ψημένο όπως το αγαπημένο σας τοστ.
Δημιουργήστε επίσης τα δικά σας σάντουιτς με υλικά που αγαπάτε!
Δώστε στα παιδιά σας , στους αγαπημένους σας και στον εαυτό σας ,
την δυνατότητα αυτής της ξεχωριστής απόλαυσης
αληθινά θρεπτικού και νόστιμου ψωμιού!
Καλή σας απόλαυση!!!
22 σχόλια
Καλημέρα, πολύ ωραία η συνταγή σας όπως και πολλές άλλες.
Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να πραλείψω το καρδάμωμο γιατί δεν μου αρέσει και πόσες μέρες διατηρείται και πώς;;
Ευχαριστώ.
Καλημέρα! Φυσικά και μπορείς να παραλείψεις το καρδάμωμο, κανένα πρόβλημα! Μπορείς αν θες να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο, με λίγο τζίντζερ σε σκόνη ίσως…
Θα το διατηρήσεις στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
καλή ημέρα Σοφία..Να ρωτήσω με την σειρά μου,εάν γίνεται να παραλείψω ένα κουταλάκι από μαγιά η εάν το έχεις δοκιμάσει μόνο με μπέικιν?αποφευγω την μαγιά εκτός αν είναι βίο.Ισως πάλι πρέπει να βγει ιδιαίτερα αφράτο για τοστ οπότε χρειάζονται.Ευχαριστω για όλα τα ωραία που μας δίνεις με τόση αγάπη.
Καλημέρα σας. Δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στο ερώτημα σας εφόσον δεν το έχω δοκιμάσει.
Καλησπέρα. Δυστυχώς το ψωμάκι δε μου φούσκωσε. Τι μπορεί να φταίει;
Καλησπέρα σας. Πιθανόν το νερό να ήταν πιο ζεστό απ’ότι έπρεπε και να “κάηκε” η μαγιά. Υπάρχει και η πιθανότητα το αλεύρι ολικής να περιείχε πολύ πίτουρο. Μερικές φορές αυτό δεν βοηθάει στο φούσκωμα.
Καλησπέρα,
Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή και πολύ χρήσιμη, καθώς καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τοστ στο σπίτι! Ήθελα να ρωτήσω, στον αρτοπαρασκευαστή δεν μπορούμε να το βάλουμε κατευθείαν στο βασικό πρόγραμμα για να το ψήσει ως το τέλος, όπως το κανονικό ψωμί, αντι για το πρόγραμμα ζύμης;
Καλες γιορτές 🙂
Καλησπέρα , φυσικά και μπορείς να το βάλεις να ψηθεί στον αρτοπαρασκευαστή σου , όμως θα έχει το σχήμα του κάδου του, δεν θα είναι όπως το ψωμί του τοστ, αν δεν σε πειράζει κανένα πρόβλημα! Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!!
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας! Μπορώ να χρησιμοποιήσω μονο αλεύρι ολικής? Κ αν ναι, πόση ποσότητα?
Αναστασία σ ευχαριστώ πολύ.
Μπορείς να βάλεις μόνο ολικής αλεύρι αλλά το ψωμί δεν θα γίνει τόσο αφράτο όσο το δικό μου. Αν δεν σε πειράζει μπορείς να το κάνεις. Θα βάλεις όσο και το κίτρινο που λέω στην συνταγή επιπλέον. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ πολύ!
κριμα που δεν εχεις αστερακια να βαθμολογουμε!
φοβερο το ψωμακι! βγηκε πολυ πολύ ωραιο!!!
Καλησπερα! Εγινε απιστευτο,κοντευει να εξαφανιστει στο σπιτι.?
μονο που δεν μου φουσκωσε πολυ. Το ζυμωσα στο χερι, μηπως εκανα κατι λαθος?
Τέλειο ειναι. Αφράτο και πεντανόστιμο. Συμφωνώ για τα αστεράκια?
??????????
[…] ακόμα περιμένω την συνταγή! Μέχρι τότε.. σας συστήνω το αφράτο ψωμι απο την αγαπημενη Σοφία. Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή, […]
Χαζη ερωτηση αρχαριου.
Εφοσον ο αρτοπαρασκευαστής μπορει και να ψησει, γιατι δεν το ψηνουμε εκει το ψωμι, παρα στον φουρνο;
Ψήνουμε σε φόρμα στο φούρνο ώστε να δώσουμε το σχήμα που χρειάζεται για να κόψουμε φέτες για τοστ ή σάντουιτς. Στον αρτοπαρασκευαστή φυσικά και μπορείς να το ψήσεις αλλά δεν θα έχει αυτό το σχήμα.
Ευχαριστω για την απαντηση.
Κατι ακομα, μετα το ψησιμο, ποτε μπαινει στο ψυγειο; την επομενη ημερα; η οταν παγωσει λίγο;
Αν δε μπει ψυγειο, ποσες μερες μπορει να μεινει εκτος ψυγειου; Και ειδικα τωρα που καλοκαιριαζει σιγα σιγα…
Μπορείτε να το αφήσετε δυο μέρες εκτός ψυγείου. Το καλοκαίρι λιγότερο.
Ποιο είναι το αλεύρι τύπου Μ και που μπορώ να το βρω στα σούπερ μάρκετ;