Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Σπιτικό αρωματικό ψωμί για τοστ και σάντουιτς ολικής αλέσεως.

Σπιτικό αρωματικό ψωμί για τοστ και σάντουιτς ολικής αλέσεως.

by sofia sofeto
22 σχόλια

067

Η αλήθεια είναι πως έχω καιρό να σας ανεβάσω μια συνταγή για ψωμί.
Σήμερα διάλεξα μια συνταγή μου που αγαπώ πολύ
και τελευταία την κάνω αρκετά συχνά .
Η μικρή μου κόρη στο σχολείο ,
θέλει να φάει για κολατσιό ένα σάντουιτς με υλικά που αγαπά.
Το ίδιο και ο αγαπημένος μου, θέλει στην δουλειά του ένα σνακ
που θα τον χορτάσει και θα του δώσει την ευκαιρία να γευτεί αληθινό ψωμί.

Έτσι έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή μου ,
είμαι στην ευχάριστη θέση να ετοιμάζω αυτό
που λαχταρούμε όλοι μας στην οικογένεια.
Αλλά κι αν δεν διαθέτετε το εξαιρετικό αυτό μηχάνημα, μην ανησυχείτε.
Είναι πολύ εύκολο να ετοιμάσετε το ψωμάκι σας, μόνο με λίγο ζύμωμα…
Δικό σας λοιπόν με πολύ αγάπη!

023

Υλικά για 670 – 700 γρ. ψωμί.

•300 ml χλιαρό νερό
•2 κ.σ ελαιόλαδο
•1/3 κ.γ καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
•1 πρέζα κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
•200 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
•240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
•1 κ.γ αλάτι
•1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
•2 κ.γ ξηρή μαγιά
•Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
•Νιφάδες δημητριακών ( βρώμη , κριθάρι κ.τ.λ) για πασπάλισμα.

 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

041

Αν διαθέτουμε αρτοπαρασκευαστή , ρίχνουμε τα υλικά μέσα στον κάδο
με την σειρά που αναφέρω ,
εκτός απ΄το σουσάμι και τις νιφάδες δημητριακών.
Θέτουμε σε λειτουργία στο πρόγραμμα της ζύμης,
σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Όταν θα είναι έτοιμο το ζυμάρι μας ,
το βάζουμε μέσα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του ,
σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού , σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Όταν είναι έτοιμο το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις νιφάδες δημητριακών.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει
στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις ,
μέχρι να το δούμε πως έχει ροδίσει , περίπου για 25-30 λεπτά.

Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή , ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υλικά μας ,
με την σειρά που τα αναφέρω και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας
ή με το μίξερ που έχει εξάρτημα για ζύμωμα.
Σε αυτή την περίπτωση μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα ,
βάζουμε το ζυμάρι μας μέσα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ .
Αφήνουμε το ζυμάρι μας σε μια ζεστή γωνιά του σπιτιού
να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου ,
αφού προηγουμένως σκεπάσουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Όταν έχει πια τριπλασιάσει τον όγκο του ,
είμαστε έτοιμοι να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς κελσίου , πρώτα όμως δεν ξεχνάμε να πασπαλίσουμε από πάνω με το σουσάμι και τις νιφάδες δημητριακών.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου , μέχρι να δούμε πως έχει ροδοψηθεί.

030

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει.
Καλό είναι να το αφήσουμε μια μέρα και να το κόψουμε σε φέτες την επόμενη.
Όταν είναι πολύ φρέσκο και αφράτο δεν κόβεται τόσο εύκολα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες στο πάχος που θέλουμε.
Ιδανικά κόβουμε για τοστ και σάντουιτς φέτες με πάχος 1 εκατοστό περίπου.

Αυτό το ψωμί δεν έχει καμιά σχέση με τα έτοιμα ψωμιά του εμπορίου.
Είναι πολύ χορταστικό , γεμάτο ψωμί,
υπολογίστε πως θα φάτε λιγότερο απ’ ότι τρώτε συνήθως λοιπόν.
Βέβαια είναι τόσο νόστιμο που μπορεί και να παρασυρθούμε…

Δοκιμάστε το λοιπόν ψημένο όπως το αγαπημένο σας τοστ.
Δημιουργήστε επίσης τα δικά σας σάντουιτς με υλικά που αγαπάτε!
Δώστε στα παιδιά σας , στους αγαπημένους σας και στον εαυτό σας ,
την δυνατότητα αυτής της ξεχωριστής απόλαυσης
αληθινά θρεπτικού και νόστιμου ψωμιού!
Καλή σας απόλαυση!!!

052

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

22 σχόλια

nassia 21/12/2016 - 09:44

Καλημέρα, πολύ ωραία η συνταγή σας όπως και πολλές άλλες.
Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να πραλείψω το καρδάμωμο γιατί δεν μου αρέσει και πόσες μέρες διατηρείται και πώς;;
Ευχαριστώ.

Reply
sofia sofeto 21/12/2016 - 09:51

Καλημέρα! Φυσικά και μπορείς να παραλείψεις το καρδάμωμο, κανένα πρόβλημα! Μπορείς αν θες να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο, με λίγο τζίντζερ σε σκόνη ίσως…
Θα το διατηρήσεις στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Reply
Τανια 29/03/2020 - 12:28

καλή ημέρα Σοφία..Να ρωτήσω με την σειρά μου,εάν γίνεται να παραλείψω ένα κουταλάκι από μαγιά η εάν το έχεις δοκιμάσει μόνο με μπέικιν?αποφευγω την μαγιά εκτός αν είναι βίο.Ισως πάλι πρέπει να βγει ιδιαίτερα αφράτο για τοστ οπότε χρειάζονται.Ευχαριστω για όλα τα ωραία που μας δίνεις με τόση αγάπη.

Reply
sofia sofeto 30/03/2020 - 10:12

Καλημέρα σας. Δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στο ερώτημα σας εφόσον δεν το έχω δοκιμάσει.

Reply
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΥΔΗ 27/01/2021 - 15:47

Καλησπέρα. Δυστυχώς το ψωμάκι δε μου φούσκωσε. Τι μπορεί να φταίει;

Reply
sofia sofeto 27/01/2021 - 15:53

Καλησπέρα σας. Πιθανόν το νερό να ήταν πιο ζεστό απ’ότι έπρεπε και να “κάηκε” η μαγιά. Υπάρχει και η πιθανότητα το αλεύρι ολικής να περιείχε πολύ πίτουρο. Μερικές φορές αυτό δεν βοηθάει στο φούσκωμα.

Tonia 27/12/2016 - 23:50

Καλησπέρα,
Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή και πολύ χρήσιμη, καθώς καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τοστ στο σπίτι! Ήθελα να ρωτήσω, στον αρτοπαρασκευαστή δεν μπορούμε να το βάλουμε κατευθείαν στο βασικό πρόγραμμα για να το ψήσει ως το τέλος, όπως το κανονικό ψωμί, αντι για το πρόγραμμα ζύμης;
Καλες γιορτές 🙂

Reply
sofia sofeto 28/12/2016 - 00:04

Καλησπέρα , φυσικά και μπορείς να το βάλεις να ψηθεί στον αρτοπαρασκευαστή σου , όμως θα έχει το σχήμα του κάδου του, δεν θα είναι όπως το ψωμί του τοστ, αν δεν σε πειράζει κανένα πρόβλημα! Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!!

Reply
Αναστασια 10/01/2017 - 13:14

Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας! Μπορώ να χρησιμοποιήσω μονο αλεύρι ολικής? Κ αν ναι, πόση ποσότητα?

Reply
sofia sofeto 10/01/2017 - 16:30

Αναστασία σ ευχαριστώ πολύ.
Μπορείς να βάλεις μόνο ολικής αλεύρι αλλά το ψωμί δεν θα γίνει τόσο αφράτο όσο το δικό μου. Αν δεν σε πειράζει μπορείς να το κάνεις. Θα βάλεις όσο και το κίτρινο που λέω στην συνταγή επιπλέον. Καλή επιτυχία!

Reply
Ανώνυμος 10/01/2017 - 20:14

Ευχαριστώ!

Reply
Αναστασία 10/01/2017 - 20:15

Ευχαριστώ πολύ!

Reply
Angela 21/03/2017 - 00:43

κριμα που δεν εχεις αστερακια να βαθμολογουμε!
φοβερο το ψωμακι! βγηκε πολυ πολύ ωραιο!!!

Reply
Goldy 30/05/2017 - 17:41

Καλησπερα! Εγινε απιστευτο,κοντευει να εξαφανιστει στο σπιτι.?
μονο που δεν μου φουσκωσε πολυ. Το ζυμωσα στο χερι, μηπως εκανα κατι λαθος?

Reply
Αλεξανδρα 12/07/2017 - 01:48

Τέλειο ειναι. Αφράτο και πεντανόστιμο. Συμφωνώ για τα αστεράκια?

Reply
sofia sofeto 13/07/2017 - 16:04

??????????

Reply
1η Οκτωβρίου. Καλό Μήνα! Σοκολατένιες Μπάρες / Ψωμί/ Smoothie με κόκκινα φρούτα. – Angela's Kitchen Diary 15/10/2017 - 23:26

[…] ακόμα περιμένω την συνταγή! Μέχρι τότε.. σας συστήνω το αφράτο ψωμι  απο την αγαπημενη Σοφία. Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή, […]

Reply
Νικος 21/04/2019 - 21:01

Χαζη ερωτηση αρχαριου.
Εφοσον ο αρτοπαρασκευαστής μπορει και να ψησει, γιατι δεν το ψηνουμε εκει το ψωμι, παρα στον φουρνο;

Reply
sofia sofeto 28/04/2019 - 05:15

Ψήνουμε σε φόρμα στο φούρνο ώστε να δώσουμε το σχήμα που χρειάζεται για να κόψουμε φέτες για τοστ ή σάντουιτς. Στον αρτοπαρασκευαστή φυσικά και μπορείς να το ψήσεις αλλά δεν θα έχει αυτό το σχήμα.

Reply
ΝΙΚΟΣ 05/05/2019 - 20:50

Ευχαριστω για την απαντηση.
Κατι ακομα, μετα το ψησιμο, ποτε μπαινει στο ψυγειο; την επομενη ημερα; η οταν παγωσει λίγο;
Αν δε μπει ψυγειο, ποσες μερες μπορει να μεινει εκτος ψυγειου; Και ειδικα τωρα που καλοκαιριαζει σιγα σιγα…

Reply
sofia sofeto 13/05/2019 - 01:10

Μπορείτε να το αφήσετε δυο μέρες εκτός ψυγείου. Το καλοκαίρι λιγότερο.

Reply
ΜΑΡΙΑ 04/06/2019 - 20:24

Ποιο είναι το αλεύρι τύπου Μ και που μπορώ να το βρω στα σούπερ μάρκετ;

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!