Τα μπισκότα είναι αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων!
Ένα εξαιρετικό σνακ που μεταφέρουμε εύκολα
και ανά πάσα στιγμή μας βοηθάει
να ξεπεράσουμε την πείνα μας τρώγοντας το.
Τα παιδιά στο σχολείο λατρεύουν τα μπισκότα!
Η δική μου κόρη δεν θα αποτελούσε εξαίρεση!
Έτσι κάθε τόσο σκαρφίζομαι τρόπους και συνταγές
για να της δώσω ποικιλία επιλογών ,
νόστιμες και ελκυστικές ιδέες για το κολατσιό της
που δεν θα στερούνται το πιο βασικό απ΄ όλα, την υψηλή διατροφική αξία!
Τα παιδιά ( και όχι μόνο…) λατρεύουν την σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς .
Ήθελα να φτιάξω ένα μπισκότο που να περιέχει και τα δύο !
Επέλεξα τα αγαπημένα μας φιστίκια Αιγίνης!
Τα φιστίκια αυτά κατάγονται από την κεντρική Ασία
και στην Ελλάδα έφτασαν στις αρχές του 20ού αιώνα ,
συγκεκριμένα στην Αίγινα.
Είναι προϊόν ιδιαίτερης διατροφικής αξίας
καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
που έχουν ευεργετική δράση στην καρδιά μας!
Η συνταγή μου δεν θα μπορούσε να μην έχει
μερικές ακόμα «αγάπες» των παιδιών,
όπως είναι το μέλι και οι σταφίδες!
Συγκεντρώνουμε λοιπόν τα υλικά μας
και ξεκινάμε να φτιάξουμε τα πολύ εύκολα μπισκοτάκια μας!
Υλικά για 400 γρ. μπισκότα περίπου.
130 γρ. φιστίκια Αιγίνης ( κατά προτίμηση ωμά και ανάλατα )
70 γρ. αλεύρι βρώμης ( ή νιφάδες κομμένες στο μπλέντερ σε αλεύρι )
5 ασπράδια αυγού
80 γρ. μέλι
60 σταγόνες υγρή στέβια
με αντιστοιχία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη
50 γρ. μαύρες Κορινθιακές σταφίδες
40 γρ. μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ψιλοκομμένη
Λίγη εσάνς βανίλιας.
Ξεκινάμε χτυπώντας μέσα στο μπλέντερ τα φιστίκια για να ψιλοκοπούν .
Με το μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα.
Σε ένα μπολ θα ανακατέψουμε το μέλι με την στέβια και την βανίλια.
Θα προσθέσουμε με μια σπάτουλα σιγά σιγά την μαρέγκα
και θα ανακατέψουμε απαλά μέχρι να ενωθούν όλα μαζί.
Στην συνέχεια θα ρίξουμε μέσα τα φιστίκια που ψιλοκόψαμε
ανακατεμένα με το αλεύρι βρώμης ,
ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενωθούν με το μείγμα της μαρέγκας.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και την σοκολάτα .
Ενώνουμε απαλά όλα τα υλικά μας.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα .
Με την βοήθεια ενός τσέρκι διαμέτρου 4 εκατοστών
θα δώσουμε σχήμα στα μπισκότα μας.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στην λαδόκολλα ,
με ένα κουταλάκι παίρνουμε μια κουταλίτσα από το μείγμα μας ,
το βάζουμε μέσα στο τσέρκι ,
προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά
και απλώνουμε ομοιόμορφα να απλωθεί μέσα στο τσέρκι.
Αφαιρούμε το τσέρκι και το τοποθετούμε δίπλα
αφήνοντας ένα κενό απ’ το προηγούμενο περίπου 2 εκατοστών.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου
για 15 – 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο ,
μέχρι να τα δούμε να ροδίζουν .
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσωπικά δεν έχω την υπομονή να κρυώσουν τελείως μέχρι να τα δοκιμάσω…
Το ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας…
Περιττό να σας πω πως εξαφανίζονται πολύ σύντομα !!
Καλή σας απόλαυση λοιπόν!!!
Υδατάνθρακες : 50 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά : 23 γρ. /100 γρ.
6 σχόλια
Μπορουμε να αντικαταστήσουμε την υγρή στέβια με κάτι άλλο?
Φυσικά και μπορείς! Θα βάλεις άλλα 80 γρ.μέλι επιπλέον, θα προσθέσεις λίγη βρώμη παραπάνω, γύρω στα 30 γρ.
καλή επιτυχία!!!
Υπέροχη συνταγή! Προσπαθώ να συγκρατηθώ να μην φάω πολλά χιχι. Επειδή δεν είχα τοσα φιστίκια, αύξησα τη βρώμη και έβαλα και λίγο κακάο. Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά!
Χαίρομαι πάρα πάρα πολύ!!!!!!
Μπορούμε αντί στέβια να αντικαταστήσουμε γενικά στα γλυκά με ζάχαρη καρύδας. Γνωρίζεται αναλογία;
Φυσικά και μπορείτε. Η ζάχαρη καρύδας έχει αναλογία 1:1 με την ζάχαρη. Οπότε μεταβάλλεται ανάλογα και η δοσολογία σε σχέση με την στέβια.