Home Vegan Σύκο ( αγριόσυκο) γλυκό του κουταλιού με πετιμέζι αλά Sofeto!

Σύκο ( αγριόσυκο) γλυκό του κουταλιού με πετιμέζι αλά Sofeto!

by sofia sofeto
2 σχόλια

017

Ένα αγαπημένο μου γλυκό  του κουταλιού από παλιά είναι το συκαλάκι!

Τα αγριόσυκα ή αρσενικά ή ορνικά .

 

Τα συγκεκριμένα σύκα τα βρίσκουμε αυτή την εποχή στις συκιές

και τα μαζεύουμε μέχρι τις πρώτες μέρες του Μάη ,

αλλιώς αν τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα θα μοιάζουν με φούσκες

και το γλυκό μας δεν θα έχει ωραίο αποτέλεσμα .

 

Έχουν σκοπό την επικονίαση των ήμερων σύκων ,

αυτών δηλαδή που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι .

Τα αρσενικά είναι πικρά και φυσικά δεν τρώγονται ωμά,

μας δίνουν όμως ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού

που δύσκολα μπορούμε ν’ αντισταθούμε!

 

Αφού είμαστε τυχεροί και βρούμε τέτοια σύκα λοιπόν,

πρέπει να τα μαζέψουμε με προσοχή ,

κατά προτίμηση με γάντια μιας χρήσεως ,

γιατί το υγρό που βγάζουν όταν κοπούν από το δέντρο , το λεγόμενο «γάλα», προκαλεί έντονη φαγούρα στο δέρμα μας γιατί είναι καυστικό.

 

Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή που φτιάχνω

όταν έχω την χαρά και την τύχη να αποκτήσω αυτό το είδος σύκων

και μετά από δοκιμές την έχω υιοθετήσει .

 

Φυσικά δεν χρησιμοποιώ την υπερβολική ζάχαρη

που συνηθίζεται σ’ αυτού του είδους το γλυκό.

Προσπαθώ επίσης να κάνω πιο εύκολη την διαδικασία παρασκευής του ,

όπως κάνω με τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού που ετοιμάζω ,

προσπαθώντας επίσης να μην υπέρ-επεξεργάζομαι τις πρώτες ύλες μου.

 

Το δικό μου συκαλάκι λοιπόν είναι τόσο βρασμένο όσο χρειάζεται…

Τόσο γλυκό όσο πρέπει για να νιώθω την γεύση του φρούτου και όχι της γλυκόζης…

Χρησιμοποίησα σαν γλυκαντική ύλη ένα εξαιρετικό προϊόν της φύσης, το πετιμέζι !

Έτσι με ελάχιστα υλικά έφτιαξα ένα γλυκό που μου δίνει ακριβώς όσα λαχταρώ, γεύση , λαχταριστή εμφάνιση , διατροφική αξία και ευκολία!

 

Ελάτε λοιπόν να δούμε την συνταγή !

030

Δεν θα σας δώσω λεπτομέρειες για την ποσότητα των υλικών .

Ο λόγος είναι πως δεν χρειάζεται να έχετε τις ποσότητες

αλλά τον τρόπο για να το φτιάξετε.

Είτε είναι αυτά 1 κιλό είτε είναι 5 σύκα , η διαδικασία είναι η ίδια.

 

Αφού συλλέξουμε τα σύκα , τα πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.

Με ένα κεραμικό μαχαιράκι ( δεν τα οξειδώνει ) , αφαιρούμε το κοτσάνι τους .

Με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή οδοντογλυφίδα ,

τα τρυπάμε από άκρη σε άκρη κάθετα

και τα ρίχνουμε μέσα σε μια λεκάνη με καθαρό νερό ( φίλτρου κατά προτίμηση) ,

να τα σκεπάζει .

Τα αφήνουμε εκεί για μια ώρα.

Αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο.

Αφήνουμε για μια ώρα ακόμα και αλλάζουμε πάλι το νερό.

Αφήνουμε πάλι για μια ωρίτσα και αδειάζουμε το νερό.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζουμε ελαφρώς τα σύκα μας.

 

Τώρα θα τα βάλουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να τα σκεπάζει

και τα βάζουμε να πάρουν μια καλή βράση.

Αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε πάλι , κάνουμε την ίδια δουλειά.

Αυτή την φορά όμως τα αφήνουμε να βράσουν λίγο παραπάνω ,

μέχρι να δούμε πως το πιρούνι μας μπορεί να τα τρυπήσει με άνεση ,

όχι όμως να λιώσουν, προσοχή!

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχουμε ετοιμάσει τα βαζάκια που θα τα βάλουμε μέσα.

Να τα έχουμε καθαρά και αποστειρωμένα.

Ένας καλός τρόπος για να τα αποστειρώσουμε

Είναι να τα βάλουμε μέσα σε φούρνο της κουζίνας μας

στην θερμοκρασία των 100 βαθμών Κελσίου να τα αφήσουμε για 15 λεπτά.

 

Αφού λοιπόν βράσουν τα σύκα για δεύτερη φορά και είναι έτοιμα ,

τα σουρώνουμε καλά από το νερό

και όπως είναι ζεστά τα τοποθετούμε μέσα στα βάζα.

 

Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποια μυρωδικά μέσα ,

ιδανικά είναι τα ξυλάκια κανέλας ή τα καρφάκια γαρύφαλλου.

Προσωπικά λατρεύω να προσθέτω λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

μαζί με καρφάκια γαρύφαλλου.

Η επιλογή είναι προσωπική του καθενός!

Επίσης ταιριάζουν πολύ τα αμύγδαλα μέσα στο γλυκό μας.

Μπορείτε να βάλετε μερικά ασπρισμένα μέσα στα βαζάκια σας.

 

Τώρα είναι η ώρα που έτσι όπως είναι ζεστά τα σύκα ,

θα προσθέσουμε μέσα στο βάζο το άλλο βασικό συστατικό του γλυκού , το πετιμέζι!

Πρέπει να προσθέσουμε τόσο όσο να σκεπάζει τα σύκα επαρκώς.

 

Κλείνουμε λοιπόν τα καπάκια στα βάζα και αφήνουμε το γλυκό μας να ωριμάσει

και να απορροφήσει το πετιμέζι, να βγουν τα αρώματα από τα μυρωδικά μας.

Θα χρειαστούμε γι αυτό γύρω στις 3-4 μέρες και φυσικά λίγη υπομονή ,

γιατί πιστέψτε με το καλό πράγμα αργεί να γίνει…

 

Αυτό ήταν!

Το αποτέλεσμα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ!

Νιώθω πως τρώω το πραγματικό φρούτο , όπως ανέφερα προηγουμένως .

Δεν φορτώνω τον οργανισμό μου με περιττά σάκχαρα

που μου δίνουν μόνο κενές θερμίδες, όπως η ζάχαρη.

Παίρνω τα θρεπτικά συστατικά από το πετιμέζι μου ,

το οποίο να σημειώσω πως έχει 80,9 υδατάνθρακες / 100 γρ.

Επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο , φώσφορο και σίδηρο.

Λαμβάνουμε λοιπόν υπόψη τα οφέλη που μας δίνει αυτό το γλυκό ,

αν υπολογίσουμε επίσης πως δεν μας δίνει καθόλου λιπαρά.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Καλή σας απόλαυση λοιπόν!!!

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας , σας εύχομαι υγεία!!!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

aris 06/04/2016 - 23:14

Το έχω φτιάξει και εγώ Σοφία με πετιμέζι στο παρελθόν και μπορώ να πω με σιγουριά ότι του πάει μια χαρά! Επιπλέον νομίζω πως είναι από τα πιο fail – free γλυκά του κουταλιού, αφού το έχω δοκιμάσει και με μέλι και με αγάβη και πάντα πετυχαίνει! Με ξύσμα πορτοκαλιού δεν το έχω σκεφτεί γιατί θεωρώ πως το γαρύφαλλο είναι απόλυτο must στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά με βάζεις σε σκέψεις … Για να δω, φέτος θα προλάβω;;

Reply
Δημήτρης Μ 07/04/2016 - 15:08

Σαϊνι ! Υπο την προϋπόθεση ότι τα σύκα είναι επαρκώς στεγνά, ώστε να μην αραιώσουν το πετιμέζι σε βαθμό που να αναπτύξει μύκητες, η ιδέα είναι μεγαλοφυής. Ξέρω μόνο ένα γλυκό που γίνετα;ι έτσι χωρίς βρασμό σε σιρόπι (αλλά πάντα με ζάχαρη) και χωρίς καθόλου επεξεργασία : την μαρμελάδα raspberries οι Αγγλοι τη φτιάχνουν ανακατεύοντας με μια σπάτουλα η ένα φαρδύ μαχαίρι, μέσα στο τελικό βάζο, ίσα βάρη από φρέσκα raspberries και ζάχαρη, το αφήνουν στη σκιά για 7 – 10 μέρες, και γίνεται μία μαρμελάδα πρώτης ποιότητας. Για βάλε τώρα εκεί τα δικά σου μαγικά (agave, stevia, κλπ) και πες τι βγαίνει. Πολύ μου αρέσει η ιδέα.
Και μια ερώτηση: Τα σταφύλια και το μούστο είτε τα ψεκάζουν, είτε τα “κόβουν” με sodium meta bisulphite, και όλα αυτά με τον εξαντλητικό βρασμό και συμπύκνωση κάνουν ένα πηχτό πετιμέζι, φάρμακο για το βήχα (άραγε λόγω των φρουτοσακχάρων η λόγω της πλουσίας συλλογής φαρμάκων απο τα σταφύλια??? – λέω τώρα εγω…

με πολλές ευχαριστίες

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!