Η πρώτη συνταγή που ανέβασα δημιουργώντας το Sofeto ,
ήταν πριν 4 χρόνια.
Ήταν θυμάμαι , ο τρόπος να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά με τρόπο φυσικό , δίχως χημικές επικίνδυνες ουσίες, δείτε εδώ.
Ήμουν τότε πολύ ενθουσιασμένη γιατί είχα καταφέρει
να φτιάξω κατακόκκινα αυγά με κρεμμυδόφυλλα ,
αλλά και γιατί μόλις είχα ξεκινήσει το ταξίδι μου στην blogογειτονιά !
Δοκίμασα κι άλλες τεχνικές , πειραματίστηκα ,
τα κρεμμυδόφυλλα όμως πάντα είναι η αγαπημένη μου τεχνική
για να κοκκινίσουν τα αυγά μου, δείτε εδώ.
Φέτος θα σας παρουσιάσω κάτι διαφορετικό.
Μια αγαπημένη τεχνική που θα σας βοηθήσει να παρουσιάσετε τα αυγά σας
εντελώς διαφορετικά.
Να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας που θα τα χαρίσετε ,
αλλά πρώτα απ’ όλα να εντυπωσιαστείτε εσείς οι ίδιοι ,
όταν ανακαλύψετε πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρετε!!!
Ομολογώ πως στην αρχή ήμουν κι εγώ διστακτική αν θα τα καταφέρω…
Όταν όμως ξεκίνησα , μαζί με την κόρη μου ,
να δημιουργούμε τα διαφορετικά μας πασχαλινά αυγά ,
κατάλαβα πως ήταν πιο εύκολο απ’ όσο φανταζόμουν.
Η τεχνική του ντεκουπάζ λοιπόν , ( ή αλλιώς η τεχνική της χαρτοπετσέτας ) ,
είναι μια μέθοδος διακόσμησης ,
που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της
την ενσωμάτωση του σχεδίου της χαρτοπετσέτας
πάνω στο αντικείμενο που θέλουμε να διακοσμήσουμε ,
ώστε να μοιάζει ζωγραφισμένο πάνω του.
Στις φωτογραφίες μου βλέπετε τα αυγά που ετοίμασα με την μικρή μου .
Δεν μοιάζουν σαν ζωγραφιστά;
Το μόνο που κάναμε ήταν να κόψουμε σχέδια που μας άρεσαν
από διάφορες χαρτοπετσέτες και να τα κολλήσουμε πάνω στα αυγά μας.
Κι όταν λέω να τα κολλήσουμε ,
μην φανταστείτε πως χρησιμοποιήσαμε κάποια χημική κόλλα…
Επίσης για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ασπράδι αυγού ,
δοκίμασα να φτιάξω τα αυγά μου
χρησιμοποιώντας ζελέ από σπόρους chia.
Μια φυσική , εντελώς ακίνδυνη ουσία
που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μας βοήθησε ένα μόνο ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο!
Ναι !!! Όπως το βλέπετε !!!
Μόνο ένα ασπράδι αυγού χρειαστήκαμε εκτός από τις χαρτοπετσέτες μας.
Επίσης για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ασπράδι αυγού ,
δοκίμασα να φτιάξω τα αυγά μου χρησιμοποιώντας ζελέ από σπόρους chia.
Μια φυσική , εντελώς ακίνδυνη ουσία που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω θα δείτε τον τρόπο.
Η μικρή μου έκοψε μ’ ένα ψαλιδάκι τα σχέδια που είχαμε συμφωνήσει.
Εγώ καθάρισα προσεκτικά τα αυγά μας
και τα έβρασα όπως τα βράζουμε συνήθως .
Τα άφησα να κρυώσουν .
Πήρα μετά ένα ένα τ’ αυγά μας και μ’ ένα μικρό πινελάκι ζωγραφικής ,
άρχισα να «κολλάω» επάνω τους τα κομμένα σχέδια.
Προσέχουμε να μην «βρέξουμε» υπερβολικά με ασπράδι τα σχέδια
γιατί υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν.
Χρειάζεται να βάζουμε ποσότητα ίσα ίσα να σταθεροποιηθεί
το κομματάκι χαρτοπετσέτας πάνω στο αυγό ,
σίγα σιγά με το πινελάκι μας να το πιέσουμε ελαφρά
για να ενσωματωθεί στο αυγό μας.
Μια θήκη για αυγά θα μας είναι πολύ χρήσιμη σ’ αυτό το στάδιο ,
γιατί εκεί ακουμπάμε τα αυγά που ετοιμάζουμε για να στεγνώσουν.
Τα αφήνουμε όση ώρα χρειαστεί εκεί ,
μέχρι δηλαδή να φύγει όλη η υγρασία από το ασπράδι .
Μετά δεν θα πιστεύετε πόσο καλά θα έχει κολλήσει η χαρτοπετσέτα πάνω στα αυγά!
Το ασπράδι είναι μαγικό υλικό γι’ αυτή την κατασκευή μας!
☆Σημείωση: Για την αποφυγή μόλυνσης με σαλμονέλα από το ωμό ασπράδι , όταν είναι έτοιμα τα αυγά μας τα βάζουμε στον φούρνο στους 90 βαθμούς στην λειτουργία του αέρα . Τα αφήνουμε για 40 λεπτά. Η σαλμονέλα εξουδετερώνεται στην θερμοκρασία των 73 βαθμών κελσίου. Για σιγουριά το κάνω στους 90 βαθμούς. Επίσης πλένουμε με ζεστό νερό τα χέρια μας και τα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με το ασπράδι.
Η αλήθεια είναι πως μετά το σκεφτόμαστε δύο φορές
αν θέλουμε να τσουγκρίσουμε αυτά τα αυγά μας ,
που μοιάζουν σαν ψεύτικα …σαν έργα τέχνης…
Αχ! Είναι τόσο όμορφα…
Τραβάμε όμως αρκετές φωτογραφίες
και με την υπόσχεση που δίνουμε στον εαυτό μας,
πως του χρόνου θα τα φτιάξουμε ακόμα καλύτερα,
τσουγκρίζουμε όπως προστάζει το έθιμο!!!
Και του χρόνου , λοιπόν!!!
Σας εύχομαι καλή επιτυχία να έχετε!!!
7 σχόλια
Χαιρομαι που βλέπω και κινείσαι ανάμεσα στις παραδοσιακές τεχνικές και στην ιδιοφυϊα της δημιουργίας. “Ντεκουπάζ?” πολυ της μόδας, και μάλιστα οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν modge podge, το “ειδικό υλικό” (που αγοράζεται βέβαια …) οπότε κι εδώ περίμενα ξυλόκολλα (PVA) η κάτι ανάλογο, και με ξάφνιασες πολύ ευχάριστα με το ασπράδι – το έμαθες απο παλιούς? απο ξένους? σου ήρθε ουρανοκατέβατη ιδέα? Πολύ θέλω να μάθω. Γιατί, όχι συμπτωματικά, το να κολλήσεις τη σκόνη ενός χρώματος σε ένα είδος αλοιφής που να απλώνεται με το πινέλο για να κανεις μια εικόνα (πχ αγιογραφία) έχει την αιώνια τεχνική του “ντεκουπαζ” που οι βυζαντινοί αγιογράφοι την εφάρμοσαν και εξέλιξαν και κατέληξαν με κρόκο αυγού, για να γίνει η τέλεια τέμπερα, αδιάλυτη στο νερό, αμετάβλητη στο χρόνο, ιερή πια τεχνική στην αγιογραφία.
Με ενθουσίασες πάλι Σοφία, ευχαριστώ και εύχομαι καλό Πάσχα σε όλη την οικογένεια.
Αγαπητέ Δημήτρη, σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και για τον ενθουσιασμό σου που μου μεταφέρεις διαβάζοντας το.
Χαίρομαι πολύ όταν διαβάζω τα γραπτά σου γιατί κάθε φορά μου δίνεις την δυνατότητα να μαθαίνω καινούργια πράγματα!
Η τεχνική με το ασπράδι είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με το ντεκουπάζ.
Η ενασχόληση μου μαζί του είναι αυτή την περίοδο ιδιαίτερα χαλαρωτική για μένα μιας και δεν μπορώ αυτό τον καιρό να ασχοληθώ με πιο “βαριές” κατασκευές όπως το ψηφιδωτό. Μαζί με την μικρή μου ασχολούμαστε με διάφορες τέτοιες μεθόδους που μας βοηθούν να εκτονώσουμε την ανάγκη μας για δημιουργία.
Εύχομαι να έχεις καλό Πάσχα με την οικογένεια σου και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!
‘Εχεις απόλυτα δίκαιο, Σοφία μου! Τα αυγά που πρόκειται να φαγωθούν, δεν μπορεί να έχουν διακοσμηθεί με χημικά και άλλες βλαβερές ουσίες. Το ασπράδι, είναι γνωστή μέθοδος για να κολλήσει η χαρτοπετσέτα πάνω στα αυγά. Και τα δικά σου -και της κορούλας σου- έγιναν πανέμορφα!! Πολύ ρομαντικά φλοράλ!!! Και του χρόνου!!!
Μία μόνο απορία έχω: δεν θα χαλάσουν μέχρι το Πάσχα? Θυμάμαι τα παλιά χρόνια, που μετά το Πάσχα η μαμά μου άφηνε τα κόκκινα αυγά σε ένα καλαθάκι εκτός ψυγείου και αυτά κρατούσαν πολύ καιρό, μέχρι να φαγωθούν όλα. Ενώ, τα τελευταία χρόνια, τα δικά μου δεν καταφέρνω να τα κρατήσω ούτε κάν στο ψυγείο. Λίγες μέρες μετά το Πάσχα καθαρίζεις ένα αυγό και μυρίζει περίεργα! Ξέρεις κάποιο μυστικό να μας πείς???
Φιλάκια πολλά!
Αγαπημένη μου Μαριάννα,
Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
Εσύ είσαι πολύ πιο έμπειρη από μένα σε τέτοιου είδους δημιουργίες, τα έργα σου που μου χάρισες το καλοκαίρι , στολίζουν σημεία του σπιτιού μου και χαίρομαι πολύ όταν τα βλέπω!
Τα αυγά φυσικά και δεν μπορούν να διατηρηθούν τόσο πολύ χρονικό διάστημα.
Για τις ανάγκες όμως της ανάρτησης που ήθελα να ετοιμάσω τα έφτιαξα και φυσικά θα καταναλωθούν άμεσα . Φέτος δεν νηστεύω γιατί είμαι έγκυος και ακολουθώ συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Οπότε δεν θα πάνε χαμένα, άλλωστε δεν έφτιαξα πολλά ?
Σου εύχομαι να έχεις ένα πολύ όμορφο Πάσχα! Τα χαιρετίσματα μου στον σύζυγο σου!
Καλησπέρα Σοφία!! Ενθουσιάστηκα πολύ με αυτή την τεχνική και μου ξύπνησες μνήμες, διότι είχε φτιάξει και η μαμά μου έτσι – με ασπράδι αυγού – αλλά είχε κολλήσει ολόκληρη κόκκινη χαρτοπετσέτα!! Μου φαίνεται θα το εφαρμόσω φέτος!!! πολλά φιλια!!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Χαίρομαι που σου αρέσουν!!!
Εύχομαι καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!!
Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα! Τα φτιάχνω κι εγω με ντεκουπάζ και αυγό πολλές φορές! Ειναι σημαντικό αυτο που γράφεις πως χρειάζεται ελάχιστο αυγό!! Καλό Πάσχα!