Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Είναι στιγμές που έχουμε ανάγκη να απολαύσουμε ένα γλύκισμα, αλλά το σκεφτόμαστε δύο φορές…
Σε περιόδους της ζωής μας που θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά, που νηστεύουμε ή που θέλουμε να μην φάμε κάτι που θα μας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες από όσες έχουμε υπολογίσει.
Σήμερα σας έχω ένα τέτοιο γλυκάκι!
Ελαφρύ σαν πούπουλο και πανεύκολο, μα πάνω απ’ όλα φτιαγμένο με τον πιο υγιεινό τρόπο και τα καλύτερα υλικά.
Έφτιαξα μια λιχουδιά τύπου πανακότα (panacotta) με γάλα καρύδας, δεν περιέχει ζάχαρη, δεν περιέχει ζελατίνη.
Οπότε την τρώμε και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι η υπέροχη γεύση της!
Αυτή η πανακότα λοιπόν , έτσι που στέκεται καμαρωτή, θέλει και μια τσαχπινιά για να αναδείξει ακόμα πιο πολύ την αρχοντιά της και την ντελικάτη γεύση της.
Από καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω ένα γλυκό του κουταλιού καρότο.
Τώρα ένιωσα πως ήρθε αυτή η στιγμή , να ενώσω αυτές τις δύο γεύσεις, να παντρέψω τα χρώματα , τα αρώματα και την διατροφική τους αξία!
Ελάτε λοιπόν να δούμε τα υλικά!
Υλικά :
Για την πανακότα , 4 – 6 μερίδες :
- 600 γρ. γάλα καρύδας κονσέρβα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη
- 50 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη.
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Για το γλυκό του κουταλιού καρότο :
- 200 γρ. καθαρισμένα καρότα και τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 300 γρ. χυμό σαγκουίνι ή πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
- 30 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Αν θέλουμε , θα φτιάξουμε ταυτόχρονα την πανακότα και το γλυκό καρότο. Θα χρειαστούμε 2 μικρές κατσαρόλες .
Στην μία θα βάλουμε όλα τα υλικά για την πανακότα, Θα ανάψουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και θα ανακατεύουμε συνεχώς .
Όταν θα πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά , αυτό ήταν!!!
Στην άλλη κατσαρόλα θα ρίξουμε όλα τα υλικά για το γλυκό του καρότου, θα κλείσουμε το καπάκι. Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και περιμένουμε να πάρει βράση.
Όταν δούμε πως πήρε βράση , θα ανακατέψουμε καλά και θα υπολογίσουμε 7-8 λεπτά , μετά αποσύρουμε από την φωτιά.
Αυτό ήταν!!!
Το μείγμα για την πανακότα το βάζουμε σε φορμάκια σιλικόνης ή μεταλικά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν.
Το γλυκό καρότο το βάζουμε όπως είναι καυτό μέσα σε αποστειρωμένα μικρά βαζάκια και κλείνουμε το καπάκι τους.
Τα γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε έτσι να κρυώσουν, ώστε να κλείσουν αεροστεγώς και να τα διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο μέσα στο ψυγείο μας.
Εφόσον δεν περιέχει ζάχαρη το γλυκό αυτό , έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Εγώ το διατηρώ για 15 μέρες κλειστό και αν το ανοίξω πρέπει να το καταναλώσω σε 2-3 ημέρες.
Η πανακότα ξεφορμάρεται εύκολα, μέσα στο ψυγείο σφίγγει όπως και αυτή με την ζελατίνη, δεν έχει καμιά διαφορά στην εμφάνιση και στην υφή, φυσικά ούτε στην γεύση.
Σας προτείνω λοιπόν αυτό το πανεύκολο γλυκό, θα σας δώσει πιστεύω, αυτό που ζητάτε, την απόλαυση δίχως το άγχος! Την γλύκα , χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης !
** Το Αγάρ- Αγάρ είναι μπαχαρικό σε σκόνη που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών. Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε! Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ιώδιο. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά και σε μπαχαράδικα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία όταν το φτιάξετε!!!
Σας φιλώ.
Σοφία .
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!
8 σχόλια
Πράγματι υπέροχο και εύκολο γλυκάκι! Ο σύντροφός μου τρελαίνεται για πανακότα και επειδή είμαστε vegan φτιάχνω μια παραλλαγή της συνταγής σου. Δεν την έχω φτιάξει με στέβια αλλά θα την δοκιμάσω 🙂 Ευχαριστούμε!!!
Σ ευχαριστώ πολύ!!! Καλή επιτυχία !!!
Γεια σας.Πολυ ενδιαφερουσα συνταγη.Εχω τις εξης 2 αποριες σχετικα με την πανακοτα.Εχω ζωικη ζελατινη και οχι αγαρ-αγαρ.Να βαλω ιδια ποσοτητα?Επισης η υγρη στεβια που εχω εχει αναλογια 3 σταγονες με ενα κουταλακι ζαχαρη οποτε ποσο βαζω?Σας ευχαριστω και συγχαρητηρια για την ομορφη δουλεια σας!
Καλησπέρα , θα χρησιμοποιήσεις 60 σταγόνες από την υγρή στέβια που έχεις και θα χρειαστείς 6 φύλλα ζελατίνης . Καλή επιτυχία!!!
Καλησπέρα έφτιαξα την πανακοτα αλλά έκανε κρουστά από πάνω και μέσα είναι πιο αραιη τι εφταιξε
Καλησπέρα σας. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ίσως δεν είχε διαλυθεί καλά το αγάρ αγάρ.
Με έχετε μάγεψει με τις αναρτήσεις σας.
Στο τέλος αυτών προτείνετε να κοινοποιηθεί σε tweeter or Facebook.
Is it OK?
Because I have already post some and I don’t know if it’s OK with you .
Please let me know so I feel free to continue or stop.
Thank you so much for being so creative and caring for a healthy and amazing way of eating.
KIKIALEXANDRATOU
Αγαπητή φίλη σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια ❤️ φυσικά και μπορείτε να κοινοποιείτε στα social media. Σας ευχαριστώ πολύ ❤️