Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Ας μιλήσουμε για το αγάρ αγάρ.

Ας μιλήσουμε για το αγάρ αγάρ.

by sofia sofeto
4 σχόλια

 

Κείμενο, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto):

Ας μιλήσουμε σήμερα για το ???? ????…
Με ρωτάτε πολύ συχνά τι είναι, γιατί το χρησιμοποιώ στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες μου.
Με ρωτάτε επίσης αν μπορείτε να το παραλείψετε και αν το αποτέλεσμα θα έχει επιτυχία.

Θα σας πω λοιπόν μερικά πράγματα για να λύσω αυτές τις απορίες που συχνά απαντώ μεμονωμένα στα ερωτήματα σας.

Αρχικά θα πω τι είναι αυτό το αγάρ αγάρ…
Το Αγάρ- Αγάρ είναι μπαχαρικό σε σκόνη που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών. Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε! Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ιώδιο. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά και σε μπαχαράδικα.

Ας δούμε τώρα γιατί επιμένω να το χρησιμοποιώ στις συνταγές μου, χρόνια και χρόνια τώρα..

Η αλήθεια είναι πως την πρώτη φορά που το δοκίμασα απογοητεύτηκα…
Άπειρη όπως ήμουν τότε, γύρω στο 2010 ήταν, δεν είχα ιδέα πως χρησιμοποιείται…
Έπειτα από πολλές δοκιμές, που κατέληξαν φυσικά στα σκουπίδια, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να χρησιμοποιώ πολύ μικρή, ελάχιστη ποσότητα, από αυτό το άγνωστο τότε, για μένα, προϊόν.

Γιατί επέμενα να το μάθω;

Μα φυσικά γιατί έψαχνα τρόπους για να καταφέρω να έχω ένα αποτέλεσμα στις παρασκευές μου, όσο γίνεται πιο κοντά σε ότι είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια με τις κλασικές συνταγές των σπιτικών γλυκών με φρούτα.
Έπρεπε παράλληλα όμως να φέρω στα μέτρα μου και άλλες σημαντικές παραμέτρους της νέας τότε, πραγματικότητας μου (διαβήτης).
Είχα ήδη δύο χρόνια τότε (2010) “μαζί του” και ένιωθα να μου λείπουν πολλά απ’όσα αγαπούσα στο παρελθόν…

Έτσι το “μαγικό” υλικό, το νέο και δυσεύρετο τότε, αγάρ αγάρ, ήταν η λύση για να έχω αυτό που ήθελα!

Με την χρήση του, κατάφερα να έχω σαν αποτέλεσμα, λιγότερο βράσιμο των φρούτων, που αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!

Γιατί είναι;

Μα φυσικά γιατί όταν βράζουμε λιγότερη ώρα τα φρούτα έχουμε πολύ λιγότερη συγκέντρωση φυσικών σακχάρων στο τελικό αποτέλεσμα.
Τουτέστιν, μια κουταλιά γλυκού φράουλα  π.χ, που έχει δεμένο το σιρόπι με αγάρ αγάρ, έχει πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σακχάρων σε σχέση με ένα γλυκό που βράζουμε πολύ ώρα για να εξατμιστούν τα υγρά του και να έχουμε σιρόπι.
Είναι λοιπόν σαν να τρώμε φρούτο! Αλλά στην μορφή γλυκού του κουταλιού.

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτές τις λεπτομέρειες και σε συνδυασμό με την χρήση γλυκαντικού με στέβια ( χωρίς πρόσθετα σάκχαρα δηλαδή)      μπορούσα πλέον να απολαμβάνω αυτό που λαχταρούσα, δίχως ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον μετρητή του ζαχάρου μου.

Θα μου πείτε τώρα, γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;
Η απάντηση είναι, πως θα μου έδινε χαρά, το να ξέρω πως κάποιες-οι από εσάς που μου στέλνετε αγχωμένοι, μηνύματα και μέιλ, ρωτώντας με πως θα καταφέρετε να συνεχίσετε μετά τον διαβήτη σας, να απολαμβάνετε αυτό που λαχταράτε, συνειδητοποιήσετε, αρχικά πως για όλα υπάρχει λύση και φυσικά να μπείτε στην “λογική” των συνταγών που σας προτείνω και να κατανοήσετε το γιατί τις κάνω όπως τις κάνω…

Στο διαδίκτυο θα δείτε διάφορες συνταγές “για διαβητικούς”.

Εσείς θα είστε σε θέση να κρίνετε αν είναι όντως έτσι… Για να το κάνετε αυτό με επιτυχία θα πρέπει σαν βασική προϋπόθεση να έχετε την γνώση για να διακρίνετε…
Ελπίζω σήμερα να σας έδωσα ένα μικρό… μικρούλη έναυσμα για να ξεκινήσετε..

Συνταγές “για διαβητικούς” δίχως την στοιχειώδη διατροφική ανάλυση (υδατάνθρακες και λιπαρά ανά 100 γρ ΕΤΟΙΜΟΥ προϊόντος), γνώμη μου είναι να τις αποφεύγετε…

Η γνώση είναι δύναμη!!!
Σας φιλώ γλυκά

Σοφία.

 Δείτε συνταγές εδώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

Δημήτρης Μιχαηλίδης 12/08/2020 - 20:09

Τους χαιρετισμούς μου, την εκτίνηση μου και την αγάπη μου από το Ρ’έθυμνο.
Το αγαρ στην Ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστό από προηγούμενους αιώνες, παρέχοντας στους Ιάπωνες ένα φτηνό μέσο να στερεοποιούν υδαρή φαγητά χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Στηυν Ιατρική το ξ΄λερουμε από την εποχή του Koch (μέσο προς τέλος του 19ου αι.) γιατί χρειαζόταν ένα υλικό που να παρέχει μια βάση που να μην υγροποιείται οτνα πανω της καλλιεργούνταν μικρόβια.
Και πάμε στα δικά μας:
Από τη δεκαετία του ’60 σαν παιδί, θυμάμαι ότι μερικές φορές έτρωγα κάποια γλυκά που μετά πρηζόταν η κοιλιά μου σαν να είχα φάει “τον άμπακα”, και μετά άκουγα ότι ο τάδε στα γλυκά του βάζει άγαρ, οπότε και ήταν καταδικαστέα η τεχνική.
Σήμερα η Σοφία φέρνει το θέμα στην πραγματικότητα των καταναλωτών (που δεν έχουμε ιδέα από τη θεμιτή και αθέμιτη χημεία τροφίμων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, μικρής και μεγάλης κλίμακας στην καθημερινή πράξη) και το φωτίζει όχι μόνο με τις ανάγκες της διαβητικής διαιτητικής αλλά και με τα αποτελέσματα από τα πειράματά της. Χαίρομαι γιατί ένα μεγάλο ερωτηματικό μέσα μου για κοντά 60 χρόνια παίρνει μια δοκιμασμένη και εμφανή λύση. Ευχαριστώ Σοφία, για άλλο ένα πράγμα, για άλλη μια φορά.

Reply
sofia sofeto 13/08/2020 - 02:17

Δημήτρη χαίρομαι πολύ που βλέπω το σχόλιο σου! Είχα καιρό να δω νέα σου. Σ ευχαριστώ για τις πληροφορίες για το αγάρ αγάρ. Είναι σημαντικό να έχουμε γνώση για το προϊόν, για την προέλευση του αλλά και τις εφαρμογές του. Αμοιβαία η εκτίμηση. Εύχομαι να την γλυτώσουμε απ’τον ιό και να τα πούμε κάποια στιγμή από κοντά. Μέχρι τότε προσοχή!!! Να είσαι γερός και δυνατός!!!

Reply
ΜΑΝΟΣ ΚΑΝΙΤΑΚΗΣ 19/08/2020 - 16:51

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΓΑΡ-ΑΓΑΡ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΝΩ ΣΤΑ ΜΕΛΛΙΣΣΙΑ

Reply
sofia sofeto 20/08/2020 - 12:14

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ του Σκλαβενίτη υπάρχει και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!