71,4K
Λίγες μέρες έμειναν για τα Χριστούγεννα ,
και όπως είναι φυσικό έχουμε μπει
για τα καλά στο κλίμα..
Σήμερα κατάφερα να φτιάξω
τα αγαπημένα μου μελομακάρονα!
Και λέω “κατάφερα”, γιατί από μέρες τώρα το ήθελα αλλά δεν είχα βρει τον χρόνο.
Σηκώσαμε λοιπόν μανίκια μάνα και κόρη
και ξεκινήσαμε πρωί πρωί ,
μετά το πρωινό μας , να φτιάξουμε
τα μυρωδάτα γλυκάκια μας.
Υλικά για 20 – 25 κομμάτια:
Μελομακάρονα:
•1 ποτήρι ελαιόλαδο (225 γρ.)
•1/3 του ποτηριού (120 γρ.) φυσικό χυμό πορτοκάλι
•ξύσμα από ένα πορτοκάλι
•ξύσμα από ένα πορτοκάλι
•1/2 σφηνάκι ρακί
•1/2 σφηνάκι κονιάκ
•1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
•1,5 κουταλάκι του γλυκού
κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
•1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
•30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•340 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
•60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•5 κουταλιές της σούπας στέβια
κρυσταλλική με εριθρυτόλη
αναλογία με την ζάχαρη 1:2 .
Για το σιρόπι:
•50 γρ. σιρόπι αγαύης ( σκούρα αγαύη μη επεξεργασμένη )
•50 γρ. θυμαρίσιο μέλι
( ή εναλλακτικά 100 γρ. μέλι )
•1 φλιτζάνι κανελόζουμο
(2 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης
βρασμένα σε 250 γρ. νερό)
ή εναλλακτικά
1 φλιτζάνι Λικέρ κανέλας χωρίς ζάχαρη.
•1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια.
Διατροφική αξία χωρίς σιρόπι:
Διατροφική αξία με σιρόπι:
Ξεκινάμε με τον χυμό πορτοκάλι.
Ρίχνουμε μέσα την σόδα
και ανακατεύουμε για να λιώσει.
(Να το έχετε πάνω απ’ το μπολ
που θα φτιάξετε το μείγμα ,
γιατί φουσκώνει και χύνεται έξω απ’ το ποτήρι.)
Το ρίχνουμε λοιπόν στο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ρακί και το κονιάκ,
ανακατεύουμε καλά .
Στην συνέχεια θα βάλουμε μέσα τα μπαχαρικά μας, το ξύσμα , την στέβια και
θα ανακατέψουμε πολύ καλά.
Ετοιμάζουμε τώρα τα αλεύρια μας
και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
Ζυμώνουμε πολύ καλά .
Μοσχομυρίζουν ήδη, πριν ακόμη ψηθούν!
Στρώνουμε σ’ ένα ταψί μια λαδόκολλα και
ξεκινάμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα…
Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Ετοιμάζουμε το ταψάκι μας
και τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν.
Ψήσιμο ανάλογα τον φούρνο, 30-35 λεπτά.
Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν…
Τότε είναι έτοιμα!
Σύντομα θα έχετε τα πιο αφράτα και τραγανά μελομακάρονα που φάγατε ποτέ!
Μέσα σ’ ένα γυάλινο μπολάκι ,
θα ρίξουμε το σιρόπι αγαύης, το μέλι και το λικέρ ή το κανελόζουμο, ανακατεύουμε καλά.
Όπως βγάζουμε τα μελομακάρονα
απ’ τον φούντο ζεστά ζεστά ,
τα βουτάμε μέσα στο μείγμα με το μέλι ,
μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, 3-4 είναι αρκετά.
Τ’ ακουμπάμε πάνω σε μια πιατέλα
και τους προσθέτουμε λίγο τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλα.
και τους προσθέτουμε λίγο τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλα.
Είναι έτοιμα!
Καλοφάγωτα εύχομαι και με υγεία!
*Σημείωση: Τα γλυκά που δεν έχουν ζάχαρη,
δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολύ καιρό
όπως εκείνα με την ζάχαρη
η οποία έχει δράση συντηρητικού.
Φτιάχνουμε μικρές ποσότητες ώστε να τις καταλώνουμε άμεσα.
Το βιβλίο του Sofeto μόλις κυκλοφόρησε!!!
Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε πατώντας εδώ.
73 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή των κλασικών μελομακάρονων! Το σιρόπι αγαύης είναι εξίσου αρωματικό με το μέλι;
Το σιρόπι αγαύης θυμίζει καραμέλα,το χρησιμοποιούμε γιατί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη κ πολλά θρεπτικά συστατικά, φυσικά και το μέλι είναι υπέροχο, επιλέγεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου! Φιλιά πολλά!!!
πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλή! <3 Συγχαρητήρια, ένα φιλί και μια αγκαλιά!
Είναι απ΄τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα!Καλό βράδυ αγαπητή μου!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή.Μπορω να αντικαταστήσω τη στέβια με σιρόπι Αγαύης???
Σας ευχαριστώ. Θα προτιμούσα με ζάχαρη καρύδας, η αγαύη θα αλλάξει την σύσταση και των στερεών υλικών.
Τέλειο ότι και αν κάνεις.μας έχεις κυριολεκτικά λύσει τα χέρια❣️❣️❣️
Άννα μου να είσαι καλά ❤️ Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν!!!
Καλησπέρα Σοφέτο και καλή Εβδομάδα να έχεις …… όσο για τα μελομακάρονα σου με ή χωρίς ζάχαρη καταπληκτικά και ασυναγώνιστα τα βλεπω …… :p
Ευχαριστώ αγαπητέ μου Καμικάζι!
Επειδή υπάρχουν άτομα στο κοντινό μου περιβάλλον με πρόβλημα υγείας η σκέψη να κάνω μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη περνάει μέρες τώρα από το μυαλό μου Σοφία.
Ενδεχομένως να κάνω την δοκιμή και να κάνω δύο μικρότερες δόσεις…μια κανονική και μια πιο διαιτητική, όπως η δική σου.
Καλημέρες πολλές σου στέλνω.
Να είσαι σίγουρη Πηνελόπη, πως θα το εκτιμήσουν πολύ που τους σκέφτεσαι και καταλαβαίνεις το πρόβλημα τους , έχω προσωπική εμπειρία με δικούς μου ανθρώπους και ξέρω που το λέω, καλή επιτυχία και μην ξεχνάς πως η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο για όσους έχουν προβλήματα υγείας αλλά και για εκείνους που δεν θέλουν ν’ αποκτήσουν… Καλό απόγευμα!
Σοφια μόλις έφτιαξα τα μελομακάρονα σου και έγιναν τέλεια!!
Σ’ευχαριστούμε για την έμπνευση και την ακρίβεια των δόσεων (τα ζύγιζα όλα με γραμμαρια).
Πιστεύεις οτι οι δίπλες σαν γλυκό θα μπορούσαν να γίνουν διαιτητικές?
Χαίρομαι που σου άρεσαν και σ’ευχαριστώ που με εμπιστέυτηκες!
Για τις δίπλες σύντομα θα έχεις νέα μου, είναι στα άμεσα σχέδια μου!
Εγώ τώρα τα ψήνω από το πλάσιμο φαίνονται υπέροχα!Συγκρίνοντας με της μαμάς η αλλαγή είναι στον τύπο αλευριού, στη στέβια και στο σιρόπι.Ευχαριστούμε για την έμπνευση που μας δίνεις να αλλάζουμε τα υλικά με εκείνα που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.Καλές γιορτές!!
Πόπη μου καλοφάγωτα τα μελομακάρονα σου!
Χαίρομαι που επέλεξες την συνταγή μου και ελπίζω να τα απολαύσεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, περιμένω να μου πεις εντυπώσεις!
Φιλιά πολλά και καλές γιορτές!
Ναι μού αρεσανε θα τα δοκιμάσω
Ξαδερφούλα το χερι δεν ξεκόλλαγε απο την πιατέλα χιχιχι…..τα τσάκισα στο φαγωμα!!!τέλεια εγιναν τα μελομακαρονα σου!!!…θα ξαναφτιάξω κι αλλα!!!!!!!!!!! έβαλα μια κουταλιά της σούπας υγρη στέβια και ακόμα και σκέτα ηταν μια χαρα απο γλυκάδα!
καταπληκτικό το αλεύρι ολικής μαρεσει πολύ!
Χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο! Περιμένω τα νέα σου, φιλάκια πολλά!
Σοφία συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου και για όλη την προσπάθεια που κάνεις!
Θέλω πολύ να φτιάξω τα μελομακάρονά σου. Μπορείς να μου πείς με τι να αντικάταστήσω το λικέρ κανέλας;
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ !
Μπορείς να φτιάξεις ένα κανελλόζουμο, να βράσεις δηλαδή ξύλα κανέλας σε νερό και να το προσθέσεις μέσα στο σιρόπι αγαύης.
Καλησπέρα!!
Λέω να κάνω και εγώ μια δοκιμή της συνταγής! Επειδη δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το σιρόπι αγαύης, αν και θα ήθελα, εχω δει όμως ότι σε μαγαζιά με βιολογικά υπάρχουν 2 ειδών. Το σκούρο και το πιο ξανθό. Πιο είναι προτιμότερο? Έχουν διαφορά στη γεύση ή στο πόσο γλυκά είναι?
Υπέροχες ιδέες πραγματικά! Για διαβητικούς και μη.. Λέω εγω
Σας ευχαριστώ πολύ ❤️
Το σκούρο λένε πως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ΄το το ξανθό,
εγώ νομίζω πως δεν έχουν μεγάλη διαφορά, στην γεύση τουλάχιστον όχι.
Οπότε δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις το ένα ή το άλλο.
Καλή επίτυχία σου εύχομαι !
Καλησπέρα!Φοβερές οι συνταγές σου!Το σιρόπι το αραιώνουμε με το κανελόζουμο(μιας και λικέρ δε προλαβαίνω να φτιάξω) όπως είναι σε θερμοκρασία δωματίου?Χρειάζεται μήπως ζέσταμα ή κάτι αντίστοιχο?Επίσης σε περίπτωση που βάλουμε μέλι πάλι σε θερμοκρασία δωματίου γίνεται η αραίωση?Ρωτάω μιας και το μέλι είναι αρκετά παχύρευστο..Για το σιρόπι αγαύης δε ξέρω μιας και δε το έχω δοκιμάσει ποτέ!Σε ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Γιώργο , σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Λοιπόν , το σιρόπι το αραιώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, αν όμως έχουμε μέλι ζαχαρομένο ή παχύρεστο , ζεσταίνουμε λίγο το κανελόζουμο , όχι να βράσει, απλά να ζεσταθεί και αραιώνουμε μέσα το μέλι.
Καλή επιτυχία!
Σοφία μου επειδή και εγώ δεν έχω λικέρ κανέλας, οπότε θα τα δοκιμάσω με το κανελλόζουμο. Για να μην μου βγουν άνοστα, περίπου αναλογία για το κανελλόζουμο με το σιρόπι αγαύης? Δηλαδή σε 1/2 λίτρο νερό να βράσω 4-5 ξυλάκια κανέλλας ας πούμε? Και μόλις πάρει βράση να το κατεβάσω από τη φωτιά, να το αφήσω να χλιαρύνει και να ρίξω την αγαύη ?
Μαριαλένα , βράσε 2 ξυλάκια κανέλας με 1 ποτήρι νερό 250 ml δλδ, για το σιρόπι θα χρειαστείς 1/2 φλ. τσαγιού κανελόζουμο, θα σου βγει περίπου 1 φλ. τσαγιού με τον βρασμό , κρατησέ το γιατί θα θες να φτιάξεις κι άλλα…
Αν θέλεις να είναι τα μελομακάρονα σου πιο ” κλασσικά” δλδ, να μοιάζουν πιο πολύ “σιροπιαστά” βάλε λιγότερο κανελόζουμο και περισσότερη αγαύη ή μέλι .
Προσοχή μην τα αφήσεις πολύ μέσα στο σιρόπι γιατί θα μαλακώσουν , θα αποροφήσουν πολύ σιρόπι και δεν θα σου φτάσει για όλα, αν τα θες πιο ζουμερά φτιάξε λίγο παραπάνω σιρόπι. Καλή επιτυχία και αν θες κάτι άλλο στείλε μήνυμα!
Ευχαριστώ πολύ 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ !! Κατι τελευταίο…Το αλεύρι ολικής είναι πιο βαρύ αλεύρι από το για όλες τις χρήσεις! Το 1κ.γλυκού σόδα θα φτάσει για να τα φουσκώσει¨? Ή μήπως δεν φουσκώνουν πολύ?> Γιατι εμένα δεν μου αρέσει να είναι και πολύ μεγάλα, τα πλάθω σχετικά μικρά! Και βλέπω ότι δεν βάζεις και καθόλου μπέκιν!
Καλημέρα, τα μελομακάρονα δεν είναι πολύ φουσκωτά σαν γλυκά, παραπέμπουν πιο πολύ σε μπισκότα, αν εσύ θέλεις να τα κάνεις πιο φουσκωτά, μπορείς να πρασθέσεις λίγο μπέικιν, προσωπικά νομίζω πως δεν χρειάζεται.
Η προσθήκη του σιμιγδαλιού τα κάνει πολύ αφράτα και τραγανά, λάβε το υπόψιν σου αυτό και αποφάσισε . Καλή επιτυχία έυχομαι και καλά Χριστούγεννα!!!
Ναι πραγματι δεν φουσκώνουν πολύ! Σε ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές και τόσο υγιεινές!!! Μπουχτίσαμε απο συνταγές γενικά, αλλα κανείς δεν δείχνει υγιεινες επιλογές!! Καλά Χριστούγεννα!!
Είμαστε λίγοι που μας ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι μόνο η γεύση…δεν πειράζει, σιγά σιγά ο κόσμος θα αρχίσει να το ξάχνει πιο πολύ και τότε θα μας ανακαλύψει…Καλά Χριστούγεννα και πάλι!!!
Υπέροχες ιδέες για διαβητικούς και μη…. Συγχαρητηρια
Τα εκανα σημερα το πρωι Σοφια μου! Πραγματικα,υπεροχα!! Μου βγηκαν 30 μελομακαρονα των 25-30 γρ. και 105-110 θερμιδες περιπου το καθενα…αλλα το σιροπι δεν μου εφτασε για τη δοση αυτη…ηθελε λιγο παραπανω..!!
Να ξερεις οτι σε θαυμαζω!! 🙂
Γεια σου κορίτσι μου!
Χαίρομαι που σου άρεσαν!
Το σιρόπι το τσιγγουνεύτηκα λίγο ε;
Ίσως εμένα μου φτάνει γιατί δεν αφήνω αρκετά μέσα το κάθε μελομακάρονο και δεν αποροφά πολύ, δεν τα πάω πολύ καλά με τα σιρόπια, μερικά μελομακάρονα τα αφήνω και σκέτα.
Τα λόγια σου με συγκινούν…. σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ και σου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους καλή μου!
Σοφακι ειμαι διαβητικη και θελω πολυ να τα φτιαξω αλλα δεν βρισκω σιροπι αγαυης αντι αυτου μπορω να φτιαξω ενα σιροπι με ζαχαρινη και νερο η με φρουκτοζη και νερο???
Θα σου πρότεινα να μην βάλεις καθόλου σιρόπι, σκέτα είναι υπέροχα!
Κι εγώ σκέτα τα τρώω, αλλιώς βάλε μέλι αντί για αγαύη και θα δεις ότι δεν έχουν μεγάλη διαφορά στους υδατάνθρακες.
Εξαιρετική ιδέα. Με αυτό τον τρόπο το μελομακάρονο μπορεί να χρησιμοποηθεί ως ενδιάμεσο σνακ των γευμάτων μαζί με λίγο φρούτο
Χαίρομαι που σου αρέσουν Εύαγγελε , όπως τα λες είναι, καμία σχέση με τα κλασσικά μελομακάρονα, ελαφριά και με όλη την νοστιμιά!
Καλά Χριστούγεννα!!!
Σ’ευχαριστω πολυ Σοφια μου Καλες Γιορτες να εχεις και Καλη Χρονια γεματη υγεια,χαρα, ευτυχια και πολλες ομορφες δημιουργιες!!!!
Σοφία μου τα έφτιαξα κ πέρυσι και πραγματικά ηταν υπέροχη υγιεινή εκδοχή! Φέτος θα ήθελα να τα ξανακάνω ομως επειδή μου αρέσουν πολυ με αρκετό σιμιγδάλι για να ειναι όσο το δυνατόν πιο τραγανά, μήπως μπορω να βάλω περισσότερο στη δόση αυτή. Τα 30 γρ μου φάνηκαν λίγο, για το δικό μου γούστο ξαναλέω…! Στα 400 περίπου γραμμάρια αλεύρι δηλαδή αν τα μειώσω κ βάλω σιμιγδάλι ανάλογα πως λες να βγουν;
Καλησπέρα!
Μπορείς να βάλεις λίγο παραπάνω σιμιγδάλι αλλά έχε υπόψιν σου ότι περιέχουν αλεύρι ολικής και με περισσότερο σιμιγδάλι μπορεί να θρυματίζονται.
Αν τα θέλεις πιο τραγανά μπορείς να μην τα μελλόσεις και να τα αφήσεις σκέτα σαν μπισκότα μερικά, είναι πολύ νόστιμα!
Α δεν ήξερα οτι το αλεύρι ολικης τα κάνει πιο εύκολα να θρυμματίζονται ! Ωραία τότε δε θα πείραξε τις αναλογίες για να είμαι σίγουρη! Κ θα τα μελώςω λιγότερο ! Ευχαριστώ Σοφάκι ! Καλές γιορτές!
[…] , έχω καθιερώσει να φτιάχνω λίγα παραπάνω μελομακάρονα … Τα κρύβω φυσικά , γιατί αν δεν τον κάνω θα […]
Αγαπημένη Σοφία, εισαι απλα υπέροχη, και σ´ευχαριστω απ´την καρδια μου για τις συνταγές σου και την αγαπη σου στη ζωή! Η ερώτηση μου ειναι για την stevia στα μελομακαρονα. Υπάρχει περίπτωση να την αντικαταστησω με ζάχαρη Καρύδας, ή πετιμεζι, ή κατι άλλο; Μια χαρά ειναι η stevia απλα εγω, ίσως λανθασμένα, δεν της εχω πολυ συμπάθεια! Χχ Χρησιμοποιώ μονο φυσικα γλυκαντικά κι εγω, χωρις να με νοιαζουν τοςο οι θερμίδες οσο αυτά που προσφέρει κατι στον οργανισμό. Έτσι οι συμβουλές σου ειναι βάλσαμο! Σ´ευχαριστω πολυ
Ρηνιώ σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φυσικά και μπορείς να αντικαταστήσεις την στέβια με κάποια άλλη γλυκαντική ύλη!
Πολύ θα ήθελα αν το κάνεις να με ενημερώσεις για το αποτέλεσμα των δοκιμών σου!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!
Σοφία μου, αν χρησιμοποιήσω αλεύρι ζέας, θα βάλω και πάλι 340 γραμμάρια ή λιγότερο?
Ευχαριστώ 🙂
Θα βάλεις την ίδια ακριβώς ποσότητα με ολικής, καλή επιτυχία!!!
Καλημέρα
Επειδή είμαι διαβητικός θα δοκιμάσω να τα φτιάξω και θα αφήσω τις εντυπώσεις μου after 🙂
Μια ερώτηση όμως γιατί προμηθευόμενος τα απαραίτητα υλικά πήρα μια συσκευασία στέβιας με ερυθριτόλη η οποία υποστηρίζει ότι μια κουταλιά της είναι σε γλυκύτητα βάρος και όγκο ίδια με της ζάχαρης και είναι ειδική για ψήσιμο. Οπότε να θεωρήσω ότι θα χρειαστώ 13 κουταλιές από αυτή τη στεβια σα να έβαζα 13 κουταλιές ζάχαρη; Το έχεις τσεκάρει το εν λόγω προϊόν;
Ευχαριστώ
δεν ξέρω για ποιο προιόν λες αν δεν μου το πεις, στείλε μου στο μέιλ μου τις πληροφορίες και αν το ξέρω θα σου απαντήσω. Καλή επιτυχία εύχομαι όταν τα φτιάξεις!
[…] μελομακάρονα μου , πολλοί τα έχετε φτιάξει και τα έχετε χαρεί , […]
Εφτιαξα σημερα τα μελομακαρονα σου☺Πραγματικα πολυ νοστιμα.Συγχαρητηρια!!!
Καλοφάγωτα κοπέλα μου!!! Να έχετε υγεία και καλές γιορτές!!!
Καλησπέρα
Ξέρω δεν ειναι της εποχής αλλα είχε επιθυμία η κορη μου και τα έφτιαξα. Ξετρελάθηκε. Τρία έφαγε και δυο ο μικρός μου γιος. Τα έφερα και στην δουλεια. Ανάρπαστα έγιναν.
Σε ευχαριστουμε
Τώρα που μου το θύμισες μπορεί να φτιάξω κι εγώ λίγα… τι εκτός εποχής κι αν είναι; είναι υπέροχα κάθε στιγμή!!!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν και ιδιαίτερα στα παιδάκια σου!!!
Σοφία μου αν αντί για σιρόπι αγάυης έβαζα σιρόπι σφενδαμου θα άλλαζε πολύ η γεύση,? Δεν το έχω δοκιμάσει το αγάυης και δεν ξέρω τη γεύση του…. επίσης πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθουν τα μελομακαρονα αυτά γιατί κάποτε, πριν 2-3 χρόνια είχα φτιάξει με στέβια και λίγο μέλι το σιρόπι καθ’οτι ο γιος μου είναι διαβητικος και δεν κράτησαν πολύ… Βέβαια τα δικά σου δε νομιζω να μείνουν ώστε να προλάβουν να χαλάσουν!
Συγχαρητήρια για τις συνταγές….
Νατάσα , μπορείς φυσικά να βάλεις σιρόπι σφενδάμου, δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Τα μελομακάρονα αυτά δεν είναι πολλά σε ποσότητα , αν κάνεις όμως διπλάσια δόση , θα μπορέσεις να τα διατηρήσεις για 4-5 ημέρες. Εφόσον δεν περιέχουν ζάχαρη , η οποία είναι συντηρητικό , λογικά δεν διατηρούνται πολύ καιρό. Καλή επιτυχία εύχομαι και καλά ζάχαρα στον γιο σου.
καλησπερα Σοφια περιμενουμα και κουραμπιεδες χωρις ζαχαρη
Καλημερα!!!!Θα τα φτιαξω σημερα.Ανυπομονω πραγματικα.Ηθελα παρακαλω να ρωτήσω:Ψήνουμε στους 170oC ;Για ποση ώρα;
Και επίσης το σιροπι κρύο και ζεστά τα μελομακαρονακια;
Σε ευχαριστουμε που θα μας γλυκανεις τις γιορτές!!!!
Καλησπέρα Πάνο!
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς κελσίου. Ανάλογα το μέγεθος που θα δώσουμε στα μελομακάρονα ψήνουμε, για ένα κανονικό μέγεθος ψήνουμε περίπου για 35 – 40 λεπτά , είναι κι ανάλογα τον φούρνο φυσικά. Αν είναι μικρότερο το μέγεθος μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος λίγο. Το σιρόπι κρύο τα μελομακάρονα καυτά , όπως το γράφω στην συνταγή. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!
[…] , έχω καθιερώσει να φτιάχνω λίγα παραπάνω μελομακάρονα … Τα κρύβω φυσικά , γιατί αν δεν τον κάνω θα […]
Σοφία μου έγιναν πολύ νόστιμα! Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!
Απλά μου βγήκανε αρκετά μαλακά και όχι τραγανά, τα έψησα περιπου 30′. Θα δοκιμάσω την επόμενη φορά να τα ψήσω παραπάνω! Απο γεύση τέλεια !!!
Ειναι η τρίτη χρόνια φετος που τα φτιάχνω και όπως και τις άλλες δυο χρονιές είχαν μεγαλη επιτυχία👌👌👌
Καταπληκτικη συνταγη μπραβο σας,θα ηθελα να ρωτησω ποσες ημερς μπορυν να διατηρηθουν τα μελαμακαρονα ?
Σας ευχαριστώ πολύ. Εφόσον δεν περιέχουν ζάχαρη που δρα ως συντηρητικό, δεν μπορούμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο από 4-5 ημέρες. Εντός ψυγείου είναι καλύτερα πάντα.
Καλησπέρα! Ευχαριστω πολύ για την συνταγή. Θέλω να τα φτιάξω για δικό μου άνθρωπο που πρόσφατα ανακάλυψε ότι είναι διαβητικός τύπου Β. Ηθελα να ρωτήσω αν το μέλι είναι κατάλληλο να το φάνε οι διαβητικοί. Νόμιζα ότι το μέλι απαγορεύεται, κάνω λάθος; Ευχαριστω πολύ
Αγαπητή φίλη καλησπέρα. Θα σου κοινοποιήσω έναν σύνδεσμο απ’την ομάδα μου στο Facebook , όπου ο γιατρός κ. Γεωργιάδης γράφει σχετικά με το μέλι.
https://m.facebook.com/groups/307285726314977/permalink/987887334921476/
Αγαπητή Σοφία, ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες και τις αναλογίες για τα μελομακάρονα αλλά η ζύμη βγήκε υδαρής και κολούσε στα χέρια. Τί μπορεί να έφταιξε;
Καλησπέρα Αρετή. Πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη. Προσωπικά τα έφτιαξα μόλις χθες πάλι και είχα το ίδιο αποτέλεσμα όπως πάντα. Μήπως έγινε κάποιο λάθος κατά το ζύγισμα;
Σοφία μου σε παρακολουθώ 3 χρόνια σχεδόν…θαυμάζω τη δύναμη ψυχής σου και το απλό του χαρακτήρα σου!!τέλεια τα μελομακάρονα!!έχω μόνο στεβια 5προς1. Μπορώ να την χρησιμοποιήσω ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά;
Ελένη σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να βάλεις 2κ.σ από την δική σου στέβια. Δεν αλλάζει η αναλογία των υπολοίπων υλικών. Θα πρότεινα να χρησιμοποιείς γλυκαντικά με στέβια και εριθρυτόλη με αναλογία 1:1 ή 1:2 για καλύτερη διαχείριση και πιο φυσικό γευστικό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία ❤️