Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Όταν έχω τεμπελιές ψάχνω στα εύκολα της μαγειρικής μου.
Θέλω να φτιάξω στα γρήγορα κάτι ,
να είναι νόστιμο για να αρέσει στην φαμίλια ,
να είναι θρεπτικό για να έχει νόημα να το φάμε ,
όχι απλά να γεμίσει το στομάχι μας…
Ένα υλικό της κουζίνας μας
που έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε
θεωρώντας το «εύκολο» και γρήγορο ,
είναι οι αγαπημένες όλων μας πατάτες.
Οι πατάτες ή αλλιώς γεώμηλα ,
πρωταγωνιστούν σε πολλά πιάτα της κουζίνας μας.
Δυστυχώς ο πιο συνηθισμένος τρόπος
που μαγειρεύονται είναι το τηγάνισμα.
Αυτή είναι και η πιο σημαντική αιτία
που οδηγεί λανθασμένα την πατάτα ως «κατηγορούμενη»
στα «διατροφικά δικαστήρια» στιγματίζοντας την
ως ένα ιδιαίτερα θερμιδογόνο και ανθυγιεινό τρόφιμο.
Σήμερα θα σας εξηγήσω τους λόγους
που πρέπει να την βάλουμε στην διατροφή μας,
ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να την μαγειρεύουμε
και θα δούμε μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή
για να την απολαύσουμε.
Το κάλιο που περιέχει μια πατάτα ψημένη με την φλούδα της
είναι 4 φορές περισσότερο από το κάλιο
που περιέχει μια μέτρια μπανάνα.
Η φλούδα της επίσης περιέχει τόση βιταμίνη C
όσο το ένα τρίτο που παίρνουμε από ένα πορτοκάλι!
Σημαντική πηγή ακόμα μαγγανίου και βιταμίνης Β6.
Οι πατάτες όπως όλοι γνωρίζουμε , ανήκουν στα αμυλούχα λαχανικά .
Τα 100 γρ. πατάτας περιέχουν 19 γρ. περίπου υδατανθράκων.
Ο τρόπος λοιπόν που θα μαγειρέψουμε και θα καταναλώσουμε
το λαχανικό αυτό θα οδηγήσει στα θετικά ή στα αρνητικά αποτελέσματα
που θα έχει στον οργανισμό μας.
Αρκετός κόσμος τις αποφεύγει γιατί πιστεύει πως «παχαίνουν» ,
ή αυξάνουν την ανάγκη μας για ινσουλίνη .
Η αλήθεια είναι μία … όλα θέλουν τον τρόπο τους.
Η πατάτα από μόνη της δεν μας κάνει « κακό »…
Από εμάς εξαρτάται πως θα την χειριστούμε ,
από τις δικές μας επιλογές θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα
και οι επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Πριν 9 χρόνια περίπου ,
όταν ήμουν έγκυος δηλαδή στο πρώτο μου παιδί ,
ήρθα αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον διαβήτη.
Δεν θα σας πω λεπτομέρειες γι αυτό , δεν είναι του παρόντος ,
αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.
Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση τότε ,
ήταν πως όταν έτρωγα ζεστές τις βρασμένες πατάτες μου ,
το ζάχαρο μου ανέβαινε ταχύτατα και αρκετά…
Όταν τις έτρωγα κρύες , τα πράγματα ήταν πάρα πολύ καλύτερα…
Απορούσα γιατί να συμβαίνει αυτό …
Το είχα συζητήσει με τον διαβητολόγο μου τότε ,
ο οποίος δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι σχετικό…
Εγώ αποφάσισα , έπειτα από την προσωπική μου παρατήρηση ,
να τρώω μόνο κρύες τις πατάτες μου και γενικά τα αμυλούχα τρόφιμα ,
όπως τα ζυμαρικά και τα όσπρια .
Όταν λέω κρύα δεν εννοώ στην θερμοκρασία του ψυγείου ,
αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο
που μου έλυσε την απορία που είχα όλα αυτά τα χρόνια.
Έρευνες που έγιναν , απέδειξαν πως για όλα όσα περιγράφω παραπάνω ,
ευθύνεται το «ανθεκτικό άμυλο» των τροφών.
Αυτό είναι το άμυλο που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο μας .
Υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης από βακτήρια στο παχύ έντερο.
Αυτή η διαδικασία έχει ιδιαίτερα οφέλη για τον οργανισμό μας
καθώς μας βοηθάει στην καύση του λίπους
αλλά και στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης!
Αυτό το είδος αμύλου δημιουργείται όταν ψήσουμε ή βράσουμε τις πατάτες μας
μέσα στην φλούδα τους ,
τις αφήσουμε να κρυώσουν
και ιδανικά αν τις καταναλώσουμε την επόμενη μέρα !
Σήμερα θα σας δώσω μια εύκολη , πολύ νόστιμη
και φυσικά υγιεινή συνταγή για πατατούλες!
Θα μπορούσαμε να τις γευτούμε σαν ένα κρύο ορεκτικό ή σαν συνοδευτικό .
Προσωπικά τις τρώω παρέα με σαλάτα και έτσι έχω ένα πλήρες γεύμα.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι απλά και προσιτά.
Είναι ένα πιάτο που μπορεί να δεχτεί αρκετές γευστικές παραλλαγές
σύμφωνα με τις προτιμήσεις του καθενός μας.
Το σημαντικό είναι να ακολουθήσουμε τις μικρές λεπτομέρειες
που κάνουν την διαφορά.
Υλικά για 2 άτομα :
- 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους με την φλούδα τους
( κατά προτίμηση βιολογικές )
- 50 γρ. κατσικίσιο λευκό τυρί
- 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης ψημένες, στο βάζο
ή 2 κουταλάκια του γλυκού πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
- αλάτι και πιπέρι
- 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- Λίγη καπνιστή πάπρικα
- 4 φρέσκα αυγά ( μόνο τους κρόκους )
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου περασμένη στην πρέσα
- Σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
- Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα ,
ρόκα , αβοκάντο , καρότο κ.τ.λ
☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ ,
λαϊκές αγορές και μανάβικα.
Αρχικά θα πλύνουμε καλά με τρεχούμενο νερό τις πατάτες μας ,
πρέπει να τις τρίψουμε με ένα βουρτσάκι για να φύγουν τα χώματα
που είναι κολλημένα στις φλούδες τους.
Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη.
Θα χρειαστούμε 4 κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού
με αλουμινόχαρτο ,
το οποίο είναι το ιδανικότερο μέσον
για θα μας βοηθήσει να ψήσουμε τις πατάτες στα δικά τους υγρά.
Θα βάλουμε στο κάθε κομμάτι από μία πατάτα ,
προσέχουμε οι πατάτες να έρχονται σε επαφή
μόνο με την πλευρά της λαδόκολλας.
Τυλίγουμε καλά το χαρτί γύρω από την κάθε πατάτα ,
όπως βλέπετε στις φωτογραφίες μου παρακάτω.
Τοποθετούμε τις τυλιγμένες πατάτες μέσα σε ένα τηγάνι με καπάκι
και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία.
Όταν δούμε πως έχει ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι
χαμηλώνουμε ακόμα λίγο την θερμοκρασία.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν με σκεπασμένο το καπάκι.
Μετά από 30 λεπτά ανοίγουμε μια πατάτα
και δοκιμάζουμε να την τρυπήσουμε με ένα πιρούνι .
Αν δούμε πως διαπερνά την πατάτα σημαίνει πως είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε τις πατάτες μας και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο .
Τώρα θα κόψουμε με ένα μαχαίρι ένα μικρό κομμάτι τους οριζόντια.
Με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού
θα αφαιρέσουμε το εσωτερικό της πατάτας δημιουργώντας μια λακκούβα.
Το εσωτερικό μέρος που αφαιρέσαμε το συγκεντρώνουμε σε ένα μπολ.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες πατάτες .
Όταν είναι όλες έτοιμες , τις αφήνουμε στην άκρη
για να ετοιμάσουμε την γέμιση τους.
Με ένα μεγάλο πιρούνι πατάμε τα κομμάτια απ τις πατάτες που αφαιρέσαμε .
Προσθέτουμε το τυρί το οποίο πολτοποιούμε με τον ίδιο τρόπο .
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι , τις πιπεριές ψιλοκομμένες
και το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί .
Τώρα γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα ,
αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο για να χωρέσει ο κρόκος του αυγού.
Βάζουμε τους κρόκους μέσα στις πατάτες
και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αλάτι , πιπέρι και καπνιστή πάπρικα.
Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιολάδου πάνω στον κάθε κρόκο.
Τοποθετούμε τις γεμιστές πατάτες μέσα στο τηγάνι και κλείνουμε το καπάκι.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και ψήνουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να ψηθούν και να σφίξουν οι κρόκοι.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε πασπαλίζουμε
με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ετοιμάζουμε την σαλάτα της αρεσκείας μας
και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο και πολύ θρεπτικό γεύμα.
Σας φιλώ !!!
Σοφία.
3 σχόλια
πολύ ενδιαφέρον άρθρο και σούπερ συνταγή!!!
Δεν κατάλαβα πως μαγειρεύονται μέσα στο τηγάνι οι πατάτες. Στο μάτι της κουζίνας, βάζεις νερό μέσα στο τηγάνι? Ή στο φούρνο?
Μαγειρεύω στο μάτι της κουζίνας , όχι σε φούρνο. Δεν βάζω νερό, οι πατάτες ψήνονται με τα δικά τους υγρά. Για αυτό τον λόγο και τις κλείνω μέσα σε αντικολλητικό χαρτί με αλουμινόχαρτο, για να μην χάσουν την υγρασία τους.