Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Πάστες σοκολάτας και βανίλιας ( τουρτίτσες ), χωρίς γλουτένη και ζάχαρη.

Πάστες σοκολάτας και βανίλιας ( τουρτίτσες ), χωρίς γλουτένη και ζάχαρη.

by sofia sofeto
0 σχόλιο
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Κάθε καλοκαίρι εδώ και τέσσερα χρόνια,
έχουμε δύο σημαντικούς λόγους
για να γιορτάζουμε στο σπίτι μας.
Τα γενέθλια και η γιορτή
του μικρού μας Οδυσσέα,
είναι αρκετά κοντά!
Φέτος μάλιστα, το μικρό μας “λουκουμάκι” παρήγγειλε το γλυκό
που ήθελε να του ετοιμάσω!
” Τουρτίτσες με σοκολάτα και φρούτα!”
Μπορώ να του χαλάσω το χατήρι;
Τις έφτιαξα τις τουρτίτσες!!
Τις έκανα φυσικά χωρίς ζάχαρη
αλλά και χωρίς γλουτένη,
για να μπορώ να φάω κι εγώ!

Προσπάθησα λοιπόν να καλύψω
τα γούστα αλλά και τις ανάγκες
όλων μας, κι έτσι προέκυψε
ένα εξαιρετικό γλυκό που σίγουρα
θα ξαναφτιάξω πολλές φορές ακόμα!

Υλικά για 10 τεμάχια:

Για το παντεσπάνι – κέικ:

• 120 γρ μπανάνες ώριμες, καθαρισμένες
• 3 μεσαία φρέσκα αυγά
• 125 γρ γάλα καρύδας σε κονσέρβα (χ.γλ)
• 60 γρ στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη, αναλογία με την ζάχαρη 1:1
• 30 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 20 γρ κακάο χωρίς ζάχαρη (χ.γλ)
• 1/6 φυσική βανίλια σε σκόνη
• 3 κ.γ baking powder (χ.γλ)
• 50 γρ αλεύρι καρύδας (χ.γλ)
• 30 γρ αλεύρι Teff (Τεφ)*

Για την κρέμα βανίλιας:

• 500 γρ τυρί κρέμα Μασκαρπόνε
• 100 γρ γάλα καρύδας σε κονσέρβα (χ.γλ)
• 2 κ.γ υγρή στέβια με αναλογία 4 σταγόνες= 1 κ.γ ζάχαρη
• 1/6 κ.γ φυσική βανίλια σε σκόνη.

Για το γλάσο σοκολάτας:

• 200 γρ κουβερτούρα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη (χ.γλ) θα την βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
• 100 γρ γάλα καρύδας σε κονσέρβα (χ.γλ)

Επίσης θα χρειαστούμε φρούτα εποχής.
Εγώ χρησιμοποίησα τα αγαπημένα
του μικρού μου,
κεράσια, μύρτιλα και βατόμουρα.
Επίσης ταιριάζουν πολύ
τα βύσσινα γλυκό του κουταλιού
και οι φράουλες.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ
( δίχως τα φρούτα):

* Το Τeff (πόα η αβησσυνιακή) είναι ένα αρχαίο σιτάρι με μεγάλη διατροφική αξία. Το teff είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Παρέχει αργή, αλλά μακρόχρονη ενέργεια, ενώ δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Δεν περιέχει γλουτένη. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Αρχικά ρίχνουμε τις μπανάνες
σε ένα βαθύ μπολ και τις χτυπάμε
με το μπλέντερ χειρός,
μέχρι να γίνουν πουρές.
Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά
μαζί με την στέβια και τα χτυπάμε
όλα μαζί με το μίξερ μέχρι
να διαλυθεί η στέβια.

Στην συνέχεια ρίχνουμε όλα
τα υπόλοιπα υλικά εκτός
από τα άλευρα και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν.
Τώρα είναι η στιγμή να προσθέσουμε
το αλεύρι καρύδας, το αλεύρι Teff και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεμένα μέσα στο μείγμα.
Χτυπάμε πάλι με το μίξερ.
Το μείγμα είναι έτοιμο!

Γεμίζουμε τα πυρίμαχα φορμάκια αφού προηγουμένως τα βουτυρώνουμε 
και τα πασπαλίζουμε
με λίγο αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Θα χρειαστούμε γύρω στα 40 λεπτά ψήσιμο.
Καλό είναι να ελέγξουμε αν είναι
ψημένα εσωτερικά βυθίζοντας
μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα
του μείγματος, τα κέϊκ είναι ψημένα!
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε!!!

Κατά την διάρκεια του ψησίματος, μπορούμε να ετοιμάζουμε την κρέμα.
Μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ
ρίχνουμε το μασκαρπόνε , το γάλα καρύδας , την υγρή στέβια και την βανίλια.
Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά.
Θα έχουμε σαν αποτέλεσμα
μια σφιχτή κρέμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη
και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Όταν οι βάσεις έχουν κρυώσει,
( ιδανικά είναι να τις ετοιμάσουμε
απ’το προηγούμενο βράδυ,
ώστε να κρυώσουν εντελώς. ) μπορούμε να ξεκινήσουμε το “χτίσιμο” των γλυκών μας.

Θα κόψουμε το κάθε κέϊκ σε τρία επίπεδα οριζόντια, με ένα μαχαίρι.
Έτσι έχουμε ετοιμάσει τις βάσεις μας
που θα γεμίσουμε με την κρέμα.

Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία ίσα μέρη.

Γεμίζουμε με το ένα μέρος της
το πρώτο επίπεδο των κέϊκ,
σκεπάζουμε με το δεύτερο επίπεδο.
Στην συνέχεια γεμίζουμε πάλι με το δεύτερο μέρος της κρέμας, σκεπάζουμε με το τρίτο επίπεδο.
Τώρα που “χτίσαμε” τις τουρτίτσες,
ήρθε η στιγμή να τις διακοσμήσουμε.

Με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα
που περίσσεψε,
πάνω στην επιφάνεια της κάθε τουρτίτσας
και στα πλαϊνά της.
Στρώνουμε ομοιόμορφα με την σπάτουλα
ή κάνουμε ακανόνιστα σχέδια με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τις τουρτίτσες στο ψυγείο
για να παγώσει καλά η κρέμα.
Αφήνουμε μια ώρα τουλάχιστον.

Έπειτα ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
Μέσα σε Μπεν Μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το γάλα καρύδας ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα τέλειο γλάσο σοκολάτας.

Βγάζουμε τα γλυκά από το ψυγείο και με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, τους περιχύνουμε περιμετρικά το γλάσο σοκολάτας.

Τέλος προσθέτουμε τα φρέσκα φρούτα
πάνω στην επιφάνεια τους.
Βάζουμε τις τουρτίτσες στο ψυγείο.
Αυτό ήταν!!
Αφήνουμε να παγώσουν καλά
και να “δέσουν” τα υλικά τους.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε,

σας φιλώ γλυκά!

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

error: Προσταυτευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!